Днес, 24.10.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – „Аз ще бойкотирам изборите. А вие?“ – с такива плакати осъмна Казанлък в този ден. Предполагаше се, че появата им е свързана с това, че ЦИК не е регистрирала някоя от партиите. За предстоящите президентски избори в Община Казанлък бяха доставени 913 хиляди бюлетини. На 45 места в града бе разрешено лепенето на агитационни материали.

1996 – Селските стопани от с. Копринка приключиха в този ден есенната сеитба – те засяха 2500 дка с пшеница и 1700 дка с ечемик.

1997 – Със специално решение Министерството на здравеопазването разреши на „Арсенал“ ЕАД да открие собствено здравно заведение на базата на съществуващата в дружеството работническа поликлиника.

1998 – 1500 флакона френски антибиотик Еритромицин за деца на обща стойност 5 млн. стари лева  получи като дарение от Франция чрез Агенцията за чуждестранна помощ Общинската болница в Казанлък. Дарението бе разпределено между всички здравни заведения в общината.

1999 – С мотива, че „поемат политическата отговорност за резултатите от местните избори в община Казанлък“, оставките си като членове на ръководството на СДС депозираха зам.-председателят Стефан Панев и организационният секретар Кирил Кирилов. Към мотивите си Панев бе добавил „принципни различия с Крум Владев и д-р Ваньо Цонов“, както и „вътрешното убеждение, че не е направил всичко за изясняване на истината в СДС – Казанлък“.

2000 – В интервю за „Вис виталис“ Мехмед Мехмедов – завеждащ Ислямския институт в София, изясни причините за конфликтите, свързани с джамията в с. Горно Сахране: „Проблемите са: пари и влизането на цигани в джамията. Ислямът не е свързан само с турците, вярата е една. Гонят ме, но аз съм назначен от мюфтийството в Пловдив“.

2000 – „Политиците не разбират значението на думата „родина“. Те са елементарни, виждаме го в изявите им. Те не четат друго, освен вестници“, – каза в интервю Иван Гранитски, директор на издателство „Захари Стоянов“.

2000 – Председателят на читалище „Искра“ – Казанлък Васил Самарски участва в национален семинар в резиденция „Бояна“  – „Бъдещето на читалищата в България“, организиран за председателите на водещи читалища в страната от Антонио Виджиланте, постоянен представител на ООН и министъра на културата Емма Москова. Гост на семинара бе президентът Петър Стоянов.

2000 – Съгласно решение №139 на Общински съвет – Казанлък бе преструктуриран бордът на директорите на общинската фирма „Балкан К“ ЕООД. Учредителното събрание избра за председател Райна Пеева. Изпълнителен директор стана Добри Орачев.

2000 – В НЧ „Искра“ бе утвърдена 17-членна комисия по програмата за честване на 140-ата годишнина на читалището, 140 години библиотечна дейност и 130 години театрална дейност в Казанлък. По-късно общото събрание утвърди Почетен комитет за честванията, членове на който станаха личности, допринесли за развитието на казанлъшката култура.

2001 – По инициатива на трите християнски църкви в Казанлък пристигна камион с помощи – дрехи и храни, предоставени от Международната християнска организация на немско-говорещите страни в Швейцария. Пратката бе предназначена за Дома за стари хора №2 и ДСБ „Мария-Луиза“ в Бузовград.

2001 – На тази дата се състоя премиерата на 23-я поред спектакъл на професионалния общински театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък „Секс?! Моля, ние сме италианци…“ от Том Кемпински. С него театърът отбеляза 3 години от регистрирането на трупата като професионална. Както на всяка премиера, и на тази първият стол на първия ред в залата бе символично запазен за патрона на театъра – актьорът Любомир  Кабакчиев. Четирима актьори положиха клетва за принадлежност към театралното изкуство – една традиция, която театърът започна през 1998 г. в деня на своето създаване като професионална структура.

2001 – „Силна гражданска позиция – силно местно самоуправление“, написа в Паметната книга на радио „Вис виталис“ председателят на Общинския съвет в Казанлък Теодор Митев, гост в предаването „От ден в ден“, уточнявайки в послепис: „Това го казвам под влияние на предаването. А иначе – най-добри пожелания на екипа на „Вис виталис“, творчески успехи и много лично щастие!“.

2002 – На посещение в Казанлък бе посланикът на Украйна у нас Н. Пр. Вячеслав Похвалский. Той се срещна с кмета Стефан Дервишев и с казанлъшки бизнесмени. От поканените 28 фирми на бизнес-срещата присъстваха представители на три – „Арсенал“, „Катекс“ и „Долината на розите“.

2002 – 6100 лв. – социални помощи за инвалиди, бяха разпределени между 934 правоимащи в община Казанлък.

2003 – Литературно четене се състоя в ДК „Арсенал“ – по покана на кандидата за кмет на община Казанлък Иван Дочев в него участваха Антон Дончев, Евтим Евтимов, Лиляна Стефанова, Маргарита Петкова, Венцислав Кисьов и др. 30 тома литература – книги от български автори-класици подари в същия ден Дочев на библиотека „Искра“. Поредица от подобни дарения той направи и на читалищните библиотеки в селата.

2004 – За здравните работници от болничната и доболничната помощ в казанлъшката болница бе открита фитнес зала, ремонтирана и оборудвана със средства на Българския лекарски съюз.

2003 – Репортаж на „Вис виталис“ отрази закриването на кампанията на кандидата за кмет Стефан Дервишев, по време на което той заяви, че няма да работи с „човешки лилипути и политически пигмеи“.

2003 – „С истинско уважение към работещите в радио „Вис виталис“. Желая ви безкрайно здраве, човешко щастие и творческа реализация. С обич: Стефан Дервишев“ – това написа в Паметната книга на радиото кметът на община Казанлък, гостувайки на живо в радиото.

2005 – Договор за намерения подписаха председателят на Общински съвет-Казанлък Васил Самарски и председателят на Градската Дума в побратимения руски град Толияти Александър Дроботов. Самарски, заедно с кмета Стефан Дамянов, бе на официална визита в Толияти, където се запозна с работата на общинския законодателен орган в руския град. Оттам проявиха интерес към поощряване на икономическото и бизнес-сътрудничество с Казанлък.

2005 – Стихосбирката на Румяна Григорова „Само зрънце грях“ бе представена в залата на ЛХМ „Чудомир“. Това бе втората стихосбирка на казанлъшката поетеса.

2005 – Според епидемиолозите, топлите дни през септември и октомври, както и отглеждането на децата в лоши битови условия, бяха причина за необичайно високия ръст на чревните инфекции – 30, и случаите на вирусен хепатит сред децата в Казанлъшко.

2005 – Детска градина „Мечо Пух“ започна работа по нов проект, финансиран от ЕК, на тема „Цветята и легендите на Европа“ с партньори от Франция и Румъния.

2006 – За първи път Казанлък бе един от градовете, в които бяха проведени „Дни на ученето през целия живот“.

2006 – Стихосбирката „Пречистване“ на Любчо Иванов бе представена в изложбената зала на ул. „Искра“ 4. Иванов бе дългогодишен главен редактор на вестник „Тракия Труд“.  В предговора към книгата авторът споделя: „Младите, които случайно прелистят папката ми на агент на миналото, да ми вярват, че всеки мой миг е бил обърнат единствено към бъдещето, без да съм забравял някога откъде произлизам“.

2007 – В 31-ия ден на стачката в училищата учители от Казанлък, подобно на други градове – Варна, Русе, Добрич, Перник и Враца, обмисляха възможността за подаването на колективна оставка. В Казанлък стачкуваха всички училища, без ОУ „Антон Страшимиров“. Стачните комитети в страната отхвърлиха втората поред оферта на кабинета – 650 лв. средна заплата в средното образование до края на 2008 г. и минимална учителска заплата от 440 лева.

2008 – Председателят на Общинския съвет в Казанлък Васил Самарски бе избран за член на УС на Националната асоциация на председателите на Общински съвети в България.

2008 – Обезпокоени от грубото незачитане на Закона за движение по пътищата и зачестилите тежки катастрофи, при които загинаха млади хора, Областна дирекция „Полиция“ стартира кампания за провокиране на общественото внимание към проблема. В кампанията се включи и радио „Вис Виталис“ – Казанлък. Проведена бе и младежка кампания “Мисли за мен, когато шофираш”.

2009 – “Да спасим 300 човешки живота. Да поставим предпазните колани” – под този надслов в Казанлък, както и в цялата страна, стартира акция на полицията. Целта бе да бъде повишена информираността на гражданите за предпазващите функции на обезопасителните колани и повишаване използването им от пътниците на задните седалки.

2012 – Среща с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков проведе кметът на община Казанлък Галина Стоянова по повод изграждането на Национален тренировъчен център по волейбол в Казанлък. Планираше се изграждането му да започне през 2013 г. По предварителни разчети проектът възлизаше на около 7-8 млн. лв.

2012 – Акушер-гинекологът д-р Богдан Димов чества в този ден своята 70-а годишнина и 40 години лекарска практика. Д-р Димов бе работил в Кюстендил и в чужбина, но медицинският му стаж бе преминал основно в казанлъшката болница.

2012 – Делегация, водена от Даниела Коева, заместник-кмет на община Казанлък, посети побратимения на Казанлък град Верия по повод честването на 100 години от Освобождението на града. Коева и кметът Хариклия Георгиади подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество между двете общини.

2012 – Камерен концерт “Из песенното творчество на Габриел Форе“ се състоя в Дом „Петко Стайнов“ в Казанлък с участието на Анна Барбудева – сопран и Надежда Кузманова – пиано.

2013 – Професионалната гимназия по строителство в Казанлък тържествено отбеляза своя половинвековен юбилей. „През периода на своето съществуване училището е подготвило над 2050 квалифицирани строители, които успешно се реализират на пазара на труда, в страната и чужбина“, – отчете в словото си директорът на училището Цветан Павлов.

2014 – Нов  обрат получи случаят с изхвърленото в контейнер за боклук новородено бебе в Казанлък. Първоначално бебето е било завито с мъжки пуловер и сложено в скъп сак, после е било подхвърлено на втория етаж в кооперация на казанлъшка улица. Съседи помислили, че става дума за изхвърлени мръсни дрехи или домашно животинче.

2014 – Служебният министър на младежта и спорта Евгения Раданова връчи награди на медалистите и призьорите от Младежките олимпийски игри в Нанджин и от световните и европейски първенства, провели се в нейния мандат. Официалната церемония бе в Музея на спорта на Националния стадион „Васил Левски” в София. Финансов стимул след Европейското първенство по лека атлетика за хора с увреждания, Суонзи, Великобритания, получиха и казанлъчани: Даниела Тодорова – със сребро в дисциплината хвърляне на копие и сребро на хвърляне на диск и 5 място в дисциплината тласкане на гюле, получи като награда 7 900 лева; Радостин Тодоров – треньор на Даниела, и Мустафа Юсеинов и Ружди Ружди – получиха по 7 380 лева, а Дечко Овчаров – с  два бронзови медала – на хвърляне на диск и на копие – 6 000 лева.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram