Днес, 24.09.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – По време на посещението на тричленна делегация от Казанлък, водена от кмета Иван Гороломов, в побратимения френски град Сент Ерблен бе подписан договор за откриването на Френски културен център в Казанлък.

1997 – 10 казанлъшки фирми участваха в Есенния технически панаир в Пловдив: „Арсенал“ ЕАД, „Авиоделта“, „М+С Хидравлик“, „НИТИ“ ЕАД, „Хранмеханика“, „Давид“, ЕТ „Георги Каличков“ „Станимпекс“ и „Хидро-Ника“.

1997 – Директор на ВиК – клон Казанлък стана инж. Георги Добрев.

1998 – Броят на безработните, регистрирани в Бюрото по труда – Казанлък за 8-те месеца на годината бе 6014, с 640 по-малко в сравнение с 1 януари с. г.

1999 – 500 кг. от декар бе средният добив от засетите 12000 декара с царевица в община Казанлък. При слънчогледа средният добив бе 100-120 кг. от декар.

1999 – Петчасов купон по случай своя празник организира в парк „Розариум“ вестник „Казанлък“, орган  на СДС – Казанлък.

1999 – В предизборно студио гост на радио „Вис виталис“ по повод предстоящите местни избори бе кандидатът за кмет на община Казанлък Стефан Дервишев. Той отговаряше, както на репортерски въпроси, така и на въпроси на слушателите: Достъпен ли сте? – Нямам проблеми в общуването с хората, търпелив съм, умея да изслушвам. Добрият ръководител е този, който дава шанс на хората си да се реализират, а той само ги управлява. Необходими ще бъдат и пари?! – Парите ги има. Който търси, намира. Аз ще ги намеря! Вашите добродетели? – Труд, обич и отговорност. За какво Ви боли най-много? – За безпътицата. Какво ненавиждате? – Мързела, безотговорността, войната. Какво не бихте простили? – Измяната. Грешката, допусната в процеса на решаването на проблема. Отношението Ви към политиката? – Крайно негативно. Искам да забранят всички политически партии и страната да се ръководи само от професионалисти. Защо не обещавате никога нищо? – Не обещавайки, аз всъщност обещавам много – проблемите на хората да станат и мои. Това е огромна отговорност.

1999 – Гости на живо в студиото бяха Къци Вапцаров – водещ на „Риск печели, риск губи“ и момичетата на късмета. На въпроса „Късметлии ли са българите?“, Къци Вапцаров отговори: „И едното, и другото“. Той заяви, че темата за борбата с чалгата не го вълнува и уточни: „Всичко професионално се харесва, вкл. и в попфолка“.

2001 – 17 фирми от Казанлък участваха в най-голямото търговско изложение у нас – Международният технически панаир „Есен,2001“ в Пловдив, в който участваха 2086 фирми от 41 държави.

2003 – В сградата на Община Мъглиж бе открит офис за извършване на административни и информационни услуги на гражданите.

2003 – След като парламентът реши на пушач, хванат на място да хвърля фаса си на улицата, да му бъде наложена глоба от 10 до 50 лв., анкета на „Вис виталис“ с граждани в центъра на Казанлък показа, че масово фасовете от цигарите се пускат на земята. На въпроса „Защо?“ пушачите  отговориха: „Нарочно; Я, вижте, пълно е с фасове, да не са паднали отгоре?; Защото няма кошчета наоколо, затова“.

2007 – Убедителна първа победа за сезона с 6:0 над „Арда“ – Кърджали постигнаха футболистите на „Розова долина“ – Казанлък. В среща от 7-я кръг на Югоизточната В-футболна група с два хеттрика се отличиха Венелин Братанов и Щерьо Щерев.

2007 – Пет от общо 33-те училища в Казанлък не стачкуваха, показа репортерска проверка на радио «Вис виталис». Не стачкуваха преподавателите в ОУ „Чудомир“, ХГ „Св. Св. Кирил и Методи“, ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт и ОУ „Антон Страшимиров“.

2008 – Ученици от 11 „а“ клас на ПМГ „Н. Обрешков“ и преподавателката им Радиана Пенова бяха наградени с три компютъра за училището, за участието им в образователния конкурс Young Energy на най-голямата италианска енергийна компания „Енел“. Те станаха победители в категория “Средно училище” за макет и презентация, озаглавена “Енергетиково”. В Интер Експо и Конгресен бяха представени проектите на близо 400 български ученици.

2008 – Със заповед на министъра на околната среда и водите бе възобновена текущата месечна санкция на „Габровница” АД. Санкцията бе в размер на близо 11 хиляди лева. Тя бе възобновена заради неспазването на еконормите  отстрана на дружеството и на основание на Закона за опазване на околната среда.

2008 – Повече от 10 години кв. „Индустриален” в Казанлък бе без нормална инфраструктура. За това алармираха собственици на близо 20 фирми в района, плащащи данъци – значителна част от работодателите в Казанлъшко, голямата част от тях – работещи с чуждестранни партньори. Въпреки техните многогодишни протести, отстрана на общинското ръководство в Казанлък не бяха предприети никакви действия за решаване на наболелия проблем.

2009 – Специалната награда и диплом получи радио „Вис виталис“ на Деветото издание на националния радио-конкурс „Осмата муза“  в НДК – София за поредицата си „Големите личности“, съдържаща 1000 издания, като 265 от тях, т. е. всяка четвърта личност, бе за българи с принос към човечеството. Поредицата стартира на 4 септември 2004 г. с автор и водещ Мария Рашкова.

2009 – В продължение на 6 дни Стара Загора бе домакин на 6-ото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни “Пиеро”. Фестивалът бе открит от кмета на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев. Театралният форум събра над 250 гости от страната и чужбина.

2010 – С едноседмична визита в Москва бе наградена преподавателката по философия и ръководител на клуб „Съхрани българското“ в ПГ по лека промишленост и туризъм Петранка Ризова от Асоциацията за устойчиво развитие за комплексната ѝ дейност в Националния конкурс  „България – Русия, София – Москва – вчера, днес и утре”.

2010 – До 2015-а година трябва да се изгради тунел под Шипка, този вариант бе приет по време на първото работно заседание на създадената за целта междуведомствена работна група и на комитета по наблюдение на дейността й, което се проведе в столицата с участието на  областния управител на област Стара Загора Йордан Николов. Имаше и друг вариант – тунелът да бъде изграден до 2020 година.

2012 – Първата по рода си конференция, посветена на историята на Павел баня – „Историята помни, съвременниците разказват. Павел баня – вчерашната надежда за утре“ се проведе в курортния град.

2012 – Преносим компютър, девет златни пръстена, три златни синджира и сребърна гривна бяха задигнати от частен дом в бл.7 в ж.к. «Изток». От заведение в Крън бяха откраднати 30 стола от буково дърво, касов апарат, кафе-машина, компютър, ел. скара, фритюрник, телевизор, печка на дърва, ел. радиатор, както и неустановено количество алкохолни напитки и различни видове посуда.

2013 – Огромен пожар порази източната част на Казанлък в този ден. Стотици декари изгоряха, къщи, борови гори. Вятърът, който постоянно менеше своята посока, бе причина пожарът да придобие големи размери и да бъде трудно локализиран. 10 пожарни коли и над 150 военнослужещи от Казанлък участваха в потушаването на пожара.

2014 – От длъжността зам.-кмет на Община Мъглиж бе освободена Делка Алексиева. Мотивите на кмета Господин Господинов бяха: несправяне с преките задължения. Алексиева отговаряше за ресорите образование, култура, младежки дейности, спорт и вероизповедания. Тя бе председател на ПП „България без цензура“ в Мъглиж.

2015 – Бронзовата глава на тракийския владетел Севт Трети, която бе видяна и оценена от няколко милиона посетители в Лувъра, продължаваше да се радва на огромен интерес и в престижния американски музей „Пол Гети” в Лос Анжелис. Безценният артефакт бе открит от българския археолог Георги Китов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram