Днес, 24.02.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – На фона на националната зърнена криза в Казанлък към тази дата имаше осигурен хляб за месец и половина напред.

1997 – В специално интервю за радио „Вис виталис“ бившият кмет на Казанлък Бончо Сарафов опроверга слуха, че е кандидат за изпълнителен директор на „Арсенал“. „Властта е за отговорни хора. Уважавам г-н Крум Христов, той успешно ръководи „Арсенал“. Каквито и промени да прави Бордът на директорите, Крум Христов трябва да остане“, – заяви той.

1998 – Първото си редовно заседание проведе Общинският съвет в новоучредената община Гурково.

1998 – По решение на Националното сдружение на общините в България 12-ти октомври бе обявен за Ден на българската община.

1999 – С лек автомобил „Лада-Ока“ се завърнаха от побратимения на Казанлък руски град Толияти зам.-кметът Здравко Първанов и арх. Доротея Христова. Ладата бе подарък от ВАЗ с препоръката да се ползва от главния архитект.

2000 – „То е на БСДП, това кафене е свързано с нея – то е единственият ѝ веществен паметник. Окръжният съд открива процедура, но Общинският съвет не взема решение. Ще трябва да се съдим. СДС иска този паметник да бъде съсипан“, заяви Петър Попов, БСДП, относно съдбата на Бозуковото кафене в Казанлък.

2000 – По идея на Младежкия дом в Казанлък бе проведена Вечер на руската песен.

2001 – Хотел „Веста“ в Казанлък бе домакин на Републиканския шампионат по шахмат за девойки до 20 години.

2002 – Само за една нощ в района на Казанлък бяха разбити два магазина, от които липсваха касови апарати, телевизор и др.; павилион в кв. „Изток“, от който бяха откраднати цигари и захарни изделия; откраднат бе лек автомобил „Мерцедес“ в с. Черганово, в с. Асен бе откраднат трансформатор на стойност 3200 лв.

2003 – Изключително висок бе броят на регистрираните в Казанлък вирусни заболявания – 200 на 10 хиляди души. Това бе повод за гостуването на живо в студиото на д-р Славова, която записа в Паметната книга за гости на радиото: „На екипа на радио „Вис виталис“ пожелавам да премине успешно през грипната епидемия!“.

2003 – Театър „Л. Кабакчиев“ представи премиерния си спектакъл „Тероризъм“. Правата за реализирането му бяха предоставени от авторите – братята-руснаци Владимир и Олег Преснякови.

2003 – На посещение в Казанлък бе министърът на културата Божидар Абрашев. В интервю за радиото той се ангажира с грижа и съдействие отстрана на държавата за поддържането на уникалните за България тракийски паметници на културата в Казанлъшко.

2004 – Общинските съветници определиха възнагражденията си – 80% от средната брутна заплата на общинската администрация плюс по 10% за участие в комисии или – ок. 400 лв. месечно, което означаваше 250 хиляди лева от местния бюджет. Съветниците от БСП напуснаха заседанието, след като бе решено гласуването на възнагражденията да бъде тайно.

2004 – Преди учредяването на ДСБ на Иван Костов – с цел отстояване на християн-демократическите ценности, Стефан Мазнев напусна СДС. На въпроса на „Вис виталис“ – „Защо?“, Мазнев отговори: „Защото зад тези три букви – СДС, вече няма кауза. Почтените хора напускат СДС. Политическият канибализъм, както казва Надежда Михайлова, е надделял в СДС“.

2005 – Общинските съветници приеха бюджета на община Казанлък за 2005 година – той бе в размер на 19 млн. 514 хил. и 886 лева – с над 162 хиляди лева от първоначалното предложение на общинска администрация.

2005 – 14-годишната Ани Цоневска от Школата по живопис към Детския комплекс в Казанлък получи голямата награда – велосипед, за участието си в Третия национален конкурс за детска рисунка “Не на агресията по пътищата! Взаимното уважение означава безопасност!”, организиран от Национална служба „Полиция“.

2009 – Няма свободни места за настаняване в домовете за вързастни хора в Казанлък, установи проверка на радио “Вис виталис“. Чакащите за настаняване бяха 102-ма души.

2012 – Три години от учредяването на Клуб „Атлетик“ с инструктор Жечко Жечев бяха отбелязани в този ден. Последователите на бойното изкуство Мико Кунг Фу бяха ок. 15 души. Според Жечев, заниманията са подходящи за всеки, който се интересува от бойни изкуства, спорт и фитнес.
2012 – Изсечена бе черешовата градина източно от Казанлък. Над 20-годишните дръвчета бяха с орязани от вандали клони. 60 декара от овощната градина принадлежаха на казанлъшката земеделска кооперация „Искра”, останалите 6-10 декара – на частни собственици.

2015 – „Вис виталис“ се включи в инициативата „Усмивка за Петя“ в помощ на лекуващата се от тежко заболяване казанлъчанка и млада майка Петя Мирчева. Благотворителността в помощ на младата жена разшири мащабите си в целия регион.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram