Днес, 22.12.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – По време литургия в казанлъшкия храм „Св. Троица“ православният хор към храма за пръв път изпълни „Богородична молитва на Св. Нектарий Егински“. Солистка беше Гергана Аенска от хоровата капела „Светослав Обретенов“ – София.

1997 – НПМ „Шипка-Бузлуджа“ организира празничен коледен концерт в храм-паметника „Рождество Христово“ в гр. Шипка по повод храмовия празник и по повод 120 години от Освобождението на България.

1998 – Коледен концерт изнесоха в този ден Борислав Ясенов – флейта и Камелия Примова – пиано.

1999 – По време на провелото се на тази дата заседание на Общинския съвет, без да посочва мотиви, Даниил Азманов от ОДС подаде оставка като общински съветник.

1999 – НЧ „Искра“ организира празничен концерт с участието на Мила Паунова и Арон Аронов – солисти на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“ в София.

2000 – В този ден бяха закрити празниците, посветени на 140-годишнината на НЧ „Искра“. Над 8700 зрители бяха посетили организираните културни изяви – 3900 деца и 4800 възрастни.

2000 – Коледен концерт изнесе Нов струнен оркестър при НЧ „Искра“. Гост-солист бе Недко Боянов, концерт-майстор на оркестъра на БНР.

2000 – Знак на внимание и признателност към ръководителите на града през последните години на 20-и век оказа Община Казанлък чрез организираната номинация на петимата живи кметове: Станчо Коев, Христо Копчев, Любомир Дянков, Бончо Сарафов и Иван Гороломов. Кмет на Столетието стана Станчо Коев.

2001 – Електроразпределение – клон Казанлък започна от този ден масови проверки за кражби на електричество. За месеците октомври и ноември бяха съставени актове на стойност 5600 лв. за битови абонати и 30000 лв. – за фирмени абонати.

2001 – Национален ден на траур заради трагедията в столичната дискотека „Индиго“ бе обявен в този ден. „Вис виталис“ промени програмата си, бе направен и специален подбор на музиката.

2002 – 107 цветни телевизора заработиха в болничните стаи в МБАЛ – Казанлък. Срещу монета от 20 ст. пациентите можеха да гледат телевизия 1 час в стая за двама. Бе подписан договор с фирма „Оварас“, според който през 2009 г. телевизорите да станат собственост на болничното заведение.

2002 – В анкета за „Вис виталис“ Петя Кефалова зададе на няколко от общинските съветници в Казанлък въпроса: „За какво ще се извините на вашите избиратели в края на 2002-ра година?“. Отговорите: Пенко Койнов – За това, че не бях мъдър колкото трябва. Общинският съвет не води диалог с избирателите – това е един от греховете ми; Генчо Кръстинов – За неоправданите надежди на хората към всички политици и всички структури. През тази година ние не постигнахме нещо съществено; Теодор Митев – За несвършената от нас работа през годината, винаги има за какво да се извини човек. Старали сме се да откликваме на обществените очаквания, но едва ли сме стигнали до всеки човек; Павел Петров – За това, че увеличихме такса смет, но, надявам се, че хората са усетили по-качественото почистване; Цветанка Пискова – За това, че не всичко, което смятам, че е от полза за гражданите, беше възприето от колегите-общински съветници; д-р Попова – За това, че не съм направила достатъчно за тях, но и те не са ме търсили, бих могла да им помогна в здравно и социално отношение; Васил Самарски – За загубеното сесийно време в различни безсмислени спорове. ОбС не беше на висотата, на която трябваше да бъде, не взе решенията, които наложително трябваше да вземе; Румен Сомов – Не смятам, че трябва да се извинявам за нещо. И все пак – на онези, чиито интереси не съм успял да защитя; Румяна Друмева – За това, че и през този мандат не стана разделението между държавните и общинските отговорности и че няма приемственост в инициативите, а имаше оправдания с предишните ръководства. ОбС беше инертен, нямаше нито една своя инициатива, която гражданите да забележат“.

2003 – РотарАкт, младежката организация на Ротари клуб в Казанлък, организира коледна благотворителна акция с търг на картини. Събраните 2600 лв. бяха предназначени за изграждане на рампи за хора с физически увреждания и за звукова сигнализация на светофарите в града.

2003 – 1075 лева събраха гостите на Коледния прием, даден от кмета Стефан Дамянов в ресторант „Палас“. Приемът бе съчетан с благотворителна проява „Деца за децата със специфични възможности“. Средствата бяха предоставени на Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания“ – Казанлък.

2003 – Първото си писмо до ръководството на Община Казанлък депозираха над 30 участници в новосформирания Обществен комитет, целта на който бе да разшири възможностите на гражданите за пряко участие в решаването на важни за общината въпроси. С първото си писмо комитетът призова общинското ръководство да разреши въпроса с „дупката“ в центъра на Казанлък.

2005 – „10 специализирани машини за снегопочистване са в готовност да разчистват улиците на Казанлък от падналия сняг“, съобщи в интервю за предаването „Цялата истина“ на „Вис виталис“ инж. Георги Михайлов от общинската администрация. – Приоритетно ще се почистват маршрутите на обществения транспорт и основните пътни артерии в Казанлък“, уточни той.

2006 – Председателят на Общинския съвет в Казанлък Васил Самарски се срещна с 24-мата изявени ученици от казанлъшките училища – носители на международни и национални награди, изявени спортисти, музиканти, художници, автори на книги и др., чиито снимки бяха включени в оформлението на поздравителната картичка на местния законодателен орган по случай коледно-новогодишните празници и във връзка с инициативата “Зелена карта – Казанлък”.

2006 – Общинският съвет в Казанлък с пълно единодушие прие декларация с искане за нов справедлив процес срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт в Либия. Декларацията бе изпратена до президента Георги Първанов, Народното събрание, министър-председателя Сергей Станишев и посланика на Либия у нас.

2008 – Много дрехи и обувки, събрани от връстниците им от казанлъшки училища, както и сума от 50 лв., получи като коледен подарък училището-интернат „Д-р Петър Берон” в Мъглиж, в което се обучаваха 46 деца от 1 до 8 клас с умствена изостаналост и с увреден слух. Дни по-рано бе отбелязан 50-годишният юбилей на интерната.

2008 – Социална услуга „Защитено жилище” в с. Овощник стартира Сдружение „Оптима”. Услугата бе предназначена за младежи с умствена изостаналост. Капацитетът на защитеното жилище бе за 8 души – 4 жени и 4-ма мъже. Ползващите услугата „Защитено жилище” не заплащаха такса.

2008 – В интервю Генчо Кръстинов, председател на БСП – Казанлък, информира за резултатите от посещенията на активисти на партията в населените места в общината и водените разговори с хората за проблемите им. Тази дейност ръководството на местната БСП бе превърнало в традиция.

2010 – В 8 казанлъшки училища бяха проведени избори за Младежки общински съвет. 1644 ученици гласуваха за свои представители в младежкия парламент, които да защитават правата им и да подпомагат реализирането на програми с участието на младежите на Казанлък. В резултат на гласуването ХГ „Св.Св. Кирил и Методий“ получи в Младежкия общински съвет 6 места, ПМГ, НГПИД „Акад. Дечко Узунов“, ПГТТМ, ПГЛПТ, Гимназия „Петко Стайнов“ и СОУ „Екзарх Антим Първи“ имаха по 5-ма представители, Младежкият център „Развитие“ получи 1 място.

2008 – На специална годишна церемония бе закрит автомобилният сезон за 2008 г. – по решение на годишното Общо събрание на Българската федерация по автомобилен спорт. Годишнини награди – купи на БФАС, получиха четирима пилоти от Казанлък – Тихомир Златков, Стефан Георгиев, Веселин Недевски и Илия Бояджиев. Общо 13 шампионски титли спечелиха през сезона казанлъчани.

2011 – В кръг от Националния турнир по спортни танци за Купа „България” в зала „Младост”, с участието на над 150 танцови двойки от 38 клуба в страната, при юношите в стандартни танци  и в латино двойката Атанас Русев – Симона Янева от Клуб ”Роза” – Казанлък станаха втори. Казанлъшкият дует Русев-Янева бяха носители към момента на националните трофеи от 6 състезания.

2011 – Своята десета самостоятелна изложба и четвърта с благотворителна цел откри художничката Румяна Кипрова. Показаните в нея картини – графика, масло, акварел и пастел, бяха 22. „Целебни и любовно наситени, картините й носят вселенска доброта и хармоничност. Утвърждават движението и истинността на един мистичен, духовен живот… не се знае що е сън и действителност”, пишеше за творчеството на художничката Соня Фурнаджиева.

2012 – Благотворителен базар бе открит в ЦДГ „Буратино” в Казанлък – съвместна инициатива на детската градина и Дневния център за деца с увреждания, които заедно работеха по проекта „Приятелство в кутия“. Бяха представени картички и предмети, изработени от родители и учители. В специален кът бяха представени и специално направени кулинарни сладки изкушения от стола на „Арсенал“.

2014 – Лъчо и Миро бяха останали без баща, жесток инфаркт го бе отнел от семейството завинаги. Майката Диляна не се предаваше вече трета година. Справяше се, но имаше затруднения с плащането на таксите за извънучебните форми на децата си. След намесата на МГ „Вис виталис”, в рамките на подетата инициатива „Коледа за теб“, таксите бяха платени в същия ден.

2014 – От три години пенсионираната бивша счетоводителка Тодорка Манева бе по квартири. Силно притеснение и огромна радост едновременно изпита жената от дарението, което й направи за Коледа екипът на „Вис виталис”, реализирайки акцията „Коледа за теб“.

2014 – 4-годишната Вероника Георгиева бе едно от децата, които екипът на „Вис виталис“ зарадва в началото на кампанията „Коледа за теб“, по препоръка на социалните работници. За детето, изоставено от майка си, от три години се грижеха дядо му Злати и съпругата му Елена.

2014 – Деветокласникът в ПГ „Ив. Хаджиенов“ Христо бе с 9 диоптъра късогледствто. Той беше без родители, въпреки че те бяха живи. Майка му бе забегнала от години по Гърция, а баща му го зарязал, докато бил малък. Отглеждаше го и събираше парички за операцията му дядо му Христо, бивш миньор. „Коледа за теб“ на „Вис виталис“ стигна в този ден и до това семейство.

2014 – Първи урок по солидарност научиха дузина деца в компанията на своите майки в работилничката на Дядо Коледа. В рамките на три дни се проведе кампанията „Солидарна Коледа в Казанлък”, организирана от Младежкото обединение на БСП. Тя бе част от националната инициатива „Солидарна Коледа” на социалистическата партия. „По-важна е грижата днес за човека, която трябва да възпитаме в ранното детство на своите деца”, убедена бе Теодора Иванова, председател на МО на БСП в Казанлък, обяснявайки на своя син колко подаръци Дядо Коледа ще занесе предпразнично. Младите социалисти зарадваха с коледни подаръци и сувенири самотни възрастни хора, както и млади семейства, живеещи в нищета.

2014 – Директорът на казанлъшката Художествена галерия Христо Генев по нетрадиционен начин подари истинско коледно настроение на казанлъчани. Той организира голям Коледен концерт „Галерия и приятели”!  „Сложи най-красивата си премяна, която да налива празник и в очите на другите! Облечи най-доброто си настроение, извади най-красивата си усмивка и заповядай“, призова Генев. Близо 50 души се включиха със свои изпълнения. Събитието имаше и специален дрескод – без костюм и вратовръзка. Освен изпълнения на народни песни, Лили Гетова подари на галерията старинен гоблен с фолклорни мотиви.

2015 – Гордостта на казанлъшкия „Аргус ММА“ Дориан Дерменджиев се сдоби със званието майстор на спорта и грамота на Българската федерация по ММА. Това бе признание за успешната година на Дориан на ринга – шампионската му титла в кат. 77 кг. и вицешампионската за Европа от Бирмингам, както и победите в международен турнир в Лондон и в българските състезания. Носител на званието майстор на спорта стана и бронзовият медалист от Европейско първенство 2015 г. в категория 93 кг. Тенчо Караенев от Казанлък.

2015 – На официална церемония бяха връчени отличията в класацията „Спортист на годината“ за 2015 г. В категорията „Спортист с увреждания“ за 2015 г. сред първите петима атлети на страната бе казанлъчанката Даниела Тодорова, както и съотборникът й в клуба Ружди Ружди. Бяха отличени и Елена Узунова, Стела Енева и Гергана Баръмова, състезатели по бадминтон. В десетката, подредени в националната анкета по азбучен ред, бяха: Антоанета Бонева, спортна стрелба; Боян Петров, алпинизъм; Владимир Николов, волейбол; Габриела Петрова, лека атлетика; Габриела и Стефани Стоеви, бадминтон; Григор Димитров, тенис на корт; Даниел Асенов, бокс; Ивет Лалова, лека атлетика; Станилия Стаменова, кану-каяк; Тайбе Юсеин, борба. В 58-та анкета своя вот дадоха 158 действащи спортни журналисти от общо 59 електронни и печатни медии.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram