Днес, 22.09.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – На тази дата започна цялостен ремонт на четвъртокласната пътна мрежа в община Казанлък с целеви средства от Министерството на финансите.

1997 – В сградата на Община Казанлък бе поставена кутия за сигнали на гражданите.

1997 – Третото си дарение за Казанлък направи в този ден сем. Дъреви – медикаменти и консумативи за очното и хирургичното отделение, както и антисептични лекарства, на обща стойност 138 дойче марки.

1998 – Мото Пфое за България организира в Казанлък концерт „20 години „Сигнал“ и изложение на най-новите автомобили.

1999 – На въпрос на репортер на „Вис виталис“: „Как изглежда идеалната държава?“ Христо Бисеров, главен секретар на СДС в България, отговори: „Хората да живеят добре“. „А какъв е националният ни идеал?“ – „Българското общество още не го е формулирало. Това ще бъде дебатът на 2000-та година“, – бе отговорът на Бисеров.

2000 – Българската топспринтьорка от Казанлък Петя Пендарева се класира за четвъртфиналите на олимпиадата в Сидни. В 9-ата серия тя финишира втора с време 11,34 сек. на 100 метра.

2001 – Неколцина граждани уважиха организираното от Община Казанлък честване на 93-тата годишнина на Независимостта пред Царската чешма. Недоумение и изводи за липса на политическа култура предизвикаха раздадените покани, в които като съорганизатор, редом до Община Казанлък, бе изписано НДСВ.

2001 – За поредна година служителите на Пожарна и аварийна безопасност – Казанлък станаха шампиони в Републиканското първенство по пожаро-приложен спорт, 30-то издание, провело се в Пловдив. В него участваха 10 зонални първенци от страната.

2001 – С медали се завърнаха казанлъчани от Световното първенство по лека атлетика за мъже и жени в София. Два сребърни медала, на диск и гюле, спечели Димитър Бангов. Златни медали за България спечелиха Румяна Карапетрова – на копие за жени с личен резултат 46,95 метра, и Кольо Нешев – на копие за мъже – с 65,05 м.

2002 – Казанлък се включи в Европейската кампания „Ден без автомобил“, като движението на автомобили в централната градска част бе спряно за 3 часа.

2003 – Пепа Пенчева от ИМ „Искра“ разказа за слушателите на радиото историята на Царската чешма в Казанлък, символ на Независимостта на България, и за посрещането на цар Фердинанд в Казанлък на 24.09.1908 г. Музеят притежава плакат и снимка от посрещането на Фердинанд в града.

2003 – В Мъглиж бе открит войнишки паметник с вградено в него послание, което да се отвори след 100 години. Президентът Георги Първанов изпрати поздравително писмо до жителите на града по този повод. „Монументът бе издигнат в памет на над 160 мъглижани, загинали във войните за обединението и независимостта на България. Стойността му е 12 хил. лв. Проектът е дарение от арх. Виолета Бакунина“, поясни в интервю за радио „Вис виталис“ кметът на Мъглиж Младен Чернаков.

2005 – Създаване на реални условия за участието на гражданите в разработването и изпълнението на общински бюджети бе основната цел на пилотния проект на сдружение „Болкан Асист“, който стартира в Община Казанлък.

2005 – Австрийската търговска верига „Билла“ потвърди намеренията си да построи свой магазин в Казанлък. За място на модерния хипермаркет бе избрана площта на общинския пазар до жп-гарата.

2007 – Маратонецът Ради Милев и Мира Петрова участваха в маратонско колоездене на 200 км, с участието на 30 състезатели. По трасето на колело се впусна още една казанлъчанка – Петя Петрова. Обиколката на „Долината на тракийските царе“ бе с маршрут Сливенски минерални бани – Нова Загора – Казанлък – с. Енина и обратно. Ради Милев и Мира Петрова взеха разстоянието за около 11 часа. Мира бе отличена като най-младата състезателка, завършила състезанието.

2007 – „Категорично заявяваме, че не можем повече да търпим огромното изоставане от европейските жизнени стандарти, трудните условия на работа, мизерното заплащане на труда ни, което ни поставя в твърде унизително положение“. Това бе записано в декларация, приета на митинг, организиран от трите учителски синдиката в Казанлък, и изпратена до президента, премиера, министъра на образованието и трите учителски синдиката. По данни на РИО в Стара Загора в областта стачкуваха 1755 преподаватели от общо 137 учебни заведения.

2007 – Общинският съветник от Казанлък Сава Савов връчи на кмета на Мъглиж – Стойчо Цанев намерената в Енина паметна плоча на Алесандро Черито /1904 -1923/, италианец, загинал в Септемврийското въстание в България. Плочата е била поставена на къщата, в която е живял Алесандро Черито в Мъглиж, но впоследствие е била изчезнала.

2010 – Тържествата в Казанлък по повод 102 години от обявяването на Независимостта на България започнаха с масов лекоатлетически крос, стартирал от пл. „Севтополис“. Програмата завърши с празничен  концерт на народния ансамбъл при НЧ „Искра“.

2012 – Със специален тракийски ритуал на Мегалита край  Бузовград бе проведен Празник на есенното слънцестоене и почитта към природата и плодородието.

2012 – Спектакъла „Ние врабчетата” от Йордан Радичков представиха в детско утро възпитаниците на Детско-юношеската театрална студия на НЧ „Искра”. Представлението бе в рамките на читалищната инициатива „Есенна дъга на изкуствата”.

2013 – Пред Лъвовата чешма в Казанлък се състоя тържествено честване на 105-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Празникът бе организиран от Община Казанлък, концерт изнесоха формации към „НЧ „Искра-1860″.

2015 – Плакат с надпис „Искаме независима България, а не вашингтонско-брюкселска колония“ вдигна на ръце казанлъшкия физик Георги Бяндов на градското тържество в Деня на независимостта. Този контрапункт на казионното честване, събрало местна администрация и политици около Царската чешма, дългогодишният преподавател обясни така: „Това е акция на лудия Мунчо от „Под игото“ на Вазов. Рано или късно точно мунчовците се явяват пророци. Надявам се да не съм лош пророк. България тотално е изгубила независимостта си – каквото ни пожелаят отвън, ние козируваме и изпълняваме. Смятам, че в Казанлък имам някакъв авторитет, извоюван с труда и акъла ми, разчитам тази моя акция да предизвика реакция у младите хора, защото, ако продължаваме така, те след време ще трябва да хванат оръжията и да погинат“. 49-годишният учител Бяндов бе убеден, че нямаме държавници, а само „местна колониална администрация“.

2015 – Осветен бе параклисът в Гробищния парк в Казанлък.

2016 – Казанлъчанин отличен за най-добър портрет на Елвис – От 10 години Минчо и неговата съпруга Ваня, живеят в Далас – Тексас. Портрет на Елвис Пресли, който е нарисувал Минчо, е отличен сред стотици творби на художници в щатите и ще бъде експониран през следващите 4 месеца в арт галерия в Тексас.

2019 – Облечени в тракийски одежди, своето заветно „Да“, завинаги си казаха Александра и Любомир. Гражданският ритуал по подписването се състоя на свещенно място зад тракийската гробница в Казанлък. Младоженците неслучайно са избрали днешната дата за своята сватба. Денят на Независимостта и настъпването на есенното равноденствие, който се е считал за изключително важен от древните траки.

2019 – При нелеп пътен инцидент тази вечер край Тулово загина създателят на сайта на PressTV Виктор Дончев. Все още се изясняват обстоятелствата относно катастрофата на опасния път, на който внезапно изпречило се животно, е причина за угасването на още един живот. Виктор обичаше живота, пътешествията и имаше нюх към приключенията.

2021 – Над 150 бяха участниците тази година в шестото издание на Националния литературен конкурс „Морето“. Конкурсната част приключи на 3 септември, а  награждаването на изявените участници се състоя в Ахтопол, в новото артистично пространство на „Галера ah gallery“, на ул. „Св.Никола“1. Наградите бяха връчени в категориите „Проза“ и „Поезия“, както и специални награди, каза организаторът Катя Съева: „В категория „Поезия” първата награда връчихме на Румен Денев, от Казанлък, за „Нощен остров“. Той получи и  парична премия от 300 лв. и плакет.

2021 – Тежка катастрофа с тежкотоварен автомобил затвори Прохода на Републиката. При инцидента е загинал шофьорът на тира.

2021 – Оръжия на 250 години бяха изложени в една от залите на „Ню Йорк Пъб“ в Казанлък. Изложбата е открита по повод  Деня на независимостта от два клуба за стрелба с автентично старинно оръжие от Казанлък и Нова Загора. Най-ценните експонати, които се показаха за първи път са хайдушко шишане на над 250 години. „Бардана – 1“, която е 100% автентична от боевете при Шипка.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram