Днес, 22.06.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1998 – „Предизвестието за уволнението на медицинския директор на Общинската болница д-р Петличков е абсолютно незаконно и неморално, в него прозират политически мотиви“, – така коментира за „Вис виталис“ този факт проф. д-р Иван Зънзов, депутат от ПГ на Демократичната левица, противопоставяйки своето мнение на мнението на Стефан Панев – „синият кадровик“, по думите на професора, че в Казанлък няма политически уволнения.

1998 – С цел осъществяване на съвместен проект между двете училища за обучение и работа, в техникум „Иван Хаджиенов“ – Казанлък пристигна 4-членна делегация от ученици и преподаватели от австрийското техническо училище във Виена „Технишес Гевербе Музеум“.

1998 – С бронзови медали се завърна отборът на „Розова долина“ от Републиканското първенство по тенис на маса за девойки до 14 г. в Русе.

1999 – Какво ви говори датата 22 юни 1941 г.? Този въпрос зададе в анкета на казанлъчани репортер на „Вис виталис“. Резултатът бе: възрастните се досещат, младите не знаят.

2000 – Възстановена бе от този ден работата на Общинския съвет за тристранно сътрудничество в Казанлък.

2001 – В залата на НЧ „Искра“ се състоя съвместен концерт на смесения хор „Акад. Петко Стайнов“ и смесения хор на Орегонския университет в САЩ. Концертът бе организиран в рамките на Фестивала на светлината по инициатива на Фондация „Музикална младеж“ – България и Фондация „Посланици на приятелството“ – САЩ.

2001 – С първо място се завърна Смесен хор „Петко Стайнов“ към НЧ „Искра“ с ръководител Нели Трошева от конкурсния фестивал за църковна музика, проведен в Прага.

2002 – Изложбата „Реалност и фантазия“ – абстрактни живописни композиции на студенти от СУ „Климент Охридски“, гостува в Казанлък по проект на ЕО.

2003 – Общо 10 златни, 4 сребърни и 1 бронзов медал спечелиха катерачите на Алпийски клуб „Казанлък“ от последния трети кръг на Държавните финали.

2003 – Иван Стоянов, гост в предаването „Стадион“, написа в Книгата за гости: „Днес посетих радио „Вис виталис“ за интервю по случай организираното от ТД „Орлово гнездо“ посещение до манастира „Кръстова гора“. Отделихме повече време за туризма и неговото значение за човека. По въпросите за туризма трябва да се говори все по-често, особено за бъдещото му развитие в Казанлък“.

2003 – „Тук беше най-добрият катерач Андрей Петков Кехаяминчев, който цепи навсякъде“; „Тук беше и неговият съотборник Методи Зарчев“; „Вярвай в себе си и гледай само напред!“ – Недялкови, Алпийски клуб „Казанлък“. Това написаха в Книгата за автографи на радиото гостуващите в този ден в студиото казанлъшки алпинисти.

2007 – Делегация от Казанлък водеше преговори в побратимения гр. Толияти с представители на Волжкия университет „Василий Татищев“ за откриване филиал на висшето учебно заведение в Града на розите. Руският университет имаше към момента договорни отношения с три висши учебни заведения в България.

2008 – На посещение в Казанлък бе парламентарна делегация от Социалистическа Република Виетнам, водена от председателя на Народното събрание на страната Нгуен Фу Чонг. Бяха проведени разговори за възможностите за икономическо и културно партньорство с република Виетнам.

2008 – С няколко първи и втори места се завърнаха пианистите, възпитаници на Елена Юлиянова – Сибел Зейнелова, Валентино Бабат, Никола Георгиев и Иван Гърбачев, от Международния фестивал на изкуствата в «Албена». Юлиянова бе отличена със специална награда за педагогически успехи. Балетната школа „Грация“ към НЧ „Искра“  с  ръководител Алла Ангелова бе сред сензациите на фестивала и заслужено получи няколко отличия в различни категории. Ангелова бе номинирана за изключителни постижения в областта на балета.

2009 – „Оттук мина в отвъдното проф. Александър Фол – откривателят на Мегалита”, това лаконично гласи надписът на паметната плоча, която откри в този ден в чест на големия учен кметът на Бузовград Михаил Янушев в деня на лятното слънцестоене. Плочата бе изградена с дарителски средства. Събитието бе почетено от съпругата на професора – Валерия Фол, дъщеря им Александра, близки, приятели и студенти.

2009 – Председателят на Общинския съвет в Казанлък Васил Самарски се срещна с представители на Съюза на сирийските журналисти, водени от зам.-председателя Мустафа Ал-Мукдад. Делегацията бе в България по покана на Съюза на българските журналисти. Интерес сред чуждестранните журналисти предизвика общинската програма „Живот и реализация на младите хора“, разработена по идея на Самарски.

2009 – Интериорни плакати подреди в Инфоцентъра на „Искра“ 4 в Казанлък Руслан Дечков. Изложбата бе с мотото „Направете вашия дом по-стилен“ и представи 20 идеи за по-добър интериор.

2009 – В този ден започна първата смяна за почивка на децата от община Казанлък в лагера „Паниците“. Лагерната такса за 7 дни бе 35 лв. за деца и 42 лв. за ученици.

2010 – В хвърлянето на копие казанлъшкият атлет Кольо Нешев стана отново шампион и спечели  златото на индивидуалното първенство в столицата. Енчо Щерев на диск взе бронзово отличие.

2010 – Като по-слаба от миналата определи кампанията по розобера през 2010 г. директорът на Института по розата в Казанлък проф. Недко Недков. Той прогнозира, че наесен цената на розовото масло ще се повиши до 4 хиляди евро на килограм заради изключително лошата реколта в съседна Турция.
2011 – „Моят европейски училищен двор” бе мотото на новата инициатива на Европейския информационен център „Европа – директно”, в която  със свои проекти участваха 4 казанлъшки училища – ОУ „П. Хилендарски”, СОУ „Екзарх Антим Първи”, ПГ „Иван Хаджиенов” и ПГЛПТ.

2011 – „Катастрофата, в която България вече е попаднала, е практически невидима, тя е прикрита зад обезлюдяването на населени места, миграцията на населението. България обаче не е просто в криза, тя изчезва“, каза за радио „Вис виталис“ Камен Костадинов, автор на книгата „Третата национална катастрофа”.

2011 – Представен бе първият изцяло изработен от ученици и учители от СОУ „Екзарх Антим І“ късометражен филм, реализиран по училищен проект,  посветен на Априлското въстание.

2012 – С древен тракийски ритуал бе посрещнат първият летен ден на Мегалита над с. Бузовград. Сдружението за антични и средновековни реконструкции “Сила“ възстанови древен тракийски ритуал за почит към светлината, блясъка, силата и античния бог Арес, покровител на траките воѝни.

2012  – Ден на испанския език или Празник на всички, които говорят испански, бе отбелязан в ПГ по лека промишленост и туризъм, където за първа година  учениците изучаваха този език. По съвместен проект с испанския град Гренада работеше и учителският колектив на училището. Организатори на инициативата бяха институтите „Сервантес”, които по света са над 70, разпръснати в 44 държави на 5 континента.

2013 – На язовир „Копринка“ се проведе 11-ят национален преглед на туристическите сръчности за учащи се за приз „Кристален еделвайс“ на Българския туристически съюз. Главен организатор на проявата бе БТС, съорганизатор бе ТД „Орлово гнездо“ – Казанлък.

2014 – Единствената на Балканския полуостров Палата на физиката в Казанлък затвори врати след 37 години съществуване. Причините, според запознати, бяха икономически. Последното пребиваване на палатата бе в подземията на сградата на общежитието на механотехникума, а преди това дълго време се помещаваше в Изложбената зала до Манастира. Палатата на физиката е създадена през 1977 г., а от 1987 г. бе филиал на Националния политехнически музей в София. Сбирката включваше хиляди експонати в няколко раздела: измервателни уреди, прости механизми, статика, аеростатика, електростатика, топлинни явления, оптика, електричество и магнетизъм, звук и забавна физика.

2015 – От рано сутрина националните телевизии обградиха Математическата гимназия, а репортерите направиха поредица от включвания на живо от мястото, където предния ден се бе срутила част от източното крило на учебната сграда. След обяд улицата бе отцепена, поставена бе нощна охрана. До три дни специална комисия трябваше да обяви причините за рухването. На 17 юни бяха започнали изкопните работи за строежа на Национален център по природо-математически науки, за който правителството отпусна 500 хил. лева. Сградата на ПМГ е строена преди повече от 50 години.

2015 – В 11.28 часа, 24 часа след срутването на стената на Математическата гимназия в Казанлък, от ДНСК влязоха до изкопа, отказвайки всякакви коментари. Точно 6 мин. отне на комисията да огледа срутения обект. „Това срутване е една голяма алегория на срутването на българското образование“, – с болка каза известният преподавател по физика Теодосий Теодосиев. „Инцидентът стана по обед в заградената част на строежа на Националния център за природо-математически науки, когато учениците бяха в час, а тътенът от падането стресна всички. Градежът започна на 15 юни, а крилото е изпразнено от ученическо присъстние още преди това“, – каза директорът на училището Красимир Дамянов. Истински късмет е, че по време на произшествието не е имало работници, очевидно има сериозни пробойни в конструктивния проект и документацията, коментираха строителни инженери. “Няма да има забавяне на строежа, центърът ще е готов до 15 септември“, заяви техническият ръководител на обекта Станимир Стоилов. Строителните дейности се изпълняваха от Строителна компания „Загора“ ЕАД. До 15-ти септември строежът не беше готов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram