Днес, 22.02.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Бред Томашек от САЩ – завършил политически науки, преподавател по английски език в училище „Екзарх Антим Първи“ в Казанлък, сподели в интервю, че Казанлък и България му харесват и че от Америка най-много му липсват вестниците. На въпроса: „Какво ще промените в света, кое копче ще натиснете?“, отговорът му бе: „За щастието и за парите“.

1993 – Осветена и открита бе Тексимбанк – клон Казанлък.

1995 – В ОУ „Мати Болгария“ – Казанлък бе създаден клуб „Мати Болгария“.

1997 – С искане за корекция на земеразделителния план гражданско неподчинение в този ден обявиха жителите на с. Долно Сахране, община Павел баня.

1999 – 600 млн. /стари/ лева кредит от 5 банки плюс още 800 млн. /стари/ лева – инвестиционен кредит, поиска кметът Иван Гороломов за изграждането на западния транспортен възел в Казанлък, за ремонт на улици и за изграждане на канализации в населените места в общината.

1999 – Казанлък стана собственик на 2-та декара и 800 кв. метра площ от държавния горски фонд в Несебър. Сделката, с намерение върху тази площ да бъде построена почивна станция, бе сключена за 280 хил. /стари/ лева.

2000 – Художественото училище в Казанлък отбеляза в този ден своята 30-годишнина.

2000 – Общинската организация на БСП в Казанлък изгради 6 тематични клуба: по индустриална политика, по социална политика, по здравното и пенсионно осигуряване, по политиката за подрастващите, по регионалната политика и местното самоуправление, по идейно-организационната и по културната политика.

2001 – По време на първото си посещение в качеството му на областен управител на област Стара Загора в Казанлък – най-голямата община в областта, ексдепутатът Стефан Мазнев заяви в интервю за „Вис виталис“: „Приоритетите ми са престъпността, благоустройството и безработицата“.

2002 – Със страшна новина осъмна Казанлък в този ден: в апартамента им бяха намерени труповете на 59-годишната Шинка Ш. и 82-годишния й баща Атанас А., починал от прободни рани, както и трупът на самообеселия се в банята техен син и внук Атанас Ш. на 27 г. Според криминалисти, най-вероятната причина за действията на младежа бе психическо разстройство, близко до шизофренията.

2002 – С празничен концерт казанлъшката скаутска организация почете 145-тата годишнина от рождението на основателя на скаутизма Робърт Стивънсън Смит и 95 г. от основаването на световното скаутско движение.Към момента в Скаутското движениев община Казанлък членуваха 35 души.

2002 – В галерия „Рувел“ в Казанлък бе открита изложба на художника Румен Велев по повод 50-годишния му юбилей „50 картини от Рувел“.

2002 – Поети от Пловдивската поетична академия „Добромир Тонев“ представиха в Казанлък литературния сборник „6+6“.

2003 – Министърът на културата Божидар Абрашев и посланикът на Македония у нас Н. Пр. Любиша Георгиевски посетиха Казанлък в качеството си на съпредседатели на организационния комитет за провеждането на Международния фолклорен фестивал „Децата на Балканите“ по време на Празника на розата.

2006 – „Най-динамично е развитието на машиностроенето в община Казанлък“, обобщи в интервю за радио „Вис виталис“ Илко Груев, един от авторите на Икономическия годишник на регион Стара Загора за 2006-та година. „В Казанлък са концентрирани 90% от произвежданите обеми в подотраслите:

хидравлика и пневматика, текстилна промишленост, селско стопанство, търговия и услуги. На територията на общината през 2004 г. активна стопанска дейност са развивали 2557 фирми“, – уточни той. В класацията на 100-те най-добре развиващи се фирми в региона по максимална величина на печалба за 2004 г. „М+С Хидравлик“ бе на 6-то място, „Арсенал“ АД – на 9-то. Годишникът бе издаден за пета поредна година.

2008 – Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн “Акад. Дечко Узунов” даде начало на честванията по повод 40-годишнината от създаването си и 109 години от рождението на именития казанлъчанин, патрон на гимназията, Дечко Узунов.

2008 – По случай 15-ата си годишнина радио «Вис виталис» обяви конкурс за най-оригинални саморъчно изработени мартеници. Кампанията «Стената на мартениците», осъществена със съдействието на 6 местни фирми, бе част от инициативите по повод годишнината. За 15 от авторите на най-оригинални мартенички бяха предвидени награди. На 1 март всички мартеници от Стената срещу читалище „Искра“ бяха подарени на самотни деца и възрастни хора от Казанлък.

2009 – С поднасяне на венци пред паметника на академик Дечко Узунов  започнаха юбилейните прояви, посветени на 110-ата годишнина от рождението на художника – патрон на Художествената гимназия в Казанлък. В словото си директорката на гимназията Иванка Делчева отдели минута почит и за първия директор на гимназията като самостоятелно училище, покойният от три месеца художник Милчо Христов. От над 200 ученици от цялата страна бяха получени рисунки за участие в Националния конкурс, посветен на Дечко Узунов, на тема „Моят свят”. Най-добрите получиха награди от различни институции. 

Наградата на „Вис виталис“ бе за талантливата петокласничка от Ловеч Соня Иванова.

2010 – В рамките на честването на 111-ата годишнина от рождението на Дечко Узунов Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ отбеляза и 35-тата годишнина на специалността „Дизайн“ в гимназията.

2011 – Доброволката от Литва Раминта Кришчунейта връчи от името на  Младежкия център за развитие  „Взаимопомощ” в Казанлък грамота на председателя на Общински съвет – Казанлък и председател на НЧ „Искра-1860“ Васил Самарски за оказаното от него съдействие при реализирането на инициативите на центъра.

2012 – На специална церемония в НГПИД „Акад. Дечко Узунов” бяха връчени наградите от Петия националне конкурс „Наследници на Дечко Узунов” под егидата на Министерството на културата, преминал под мотото „Полет на въображението”. Представени бяха 874 рисунки от 87 училища и школи от цялата страна.

2012 – В 4 населени места – Габрово, Шипка, Шейново и Казанлък, бе извършено обществено обсъждане на доклада за въздействието на околната среда при изграждането на тунела под Шипка – възлова точка при движение на транспортните потоци в посока север – юг. Изграждането на този коридор бе формулирано като приоритет 3 в Стратегията за развитие на транспортната система на България за периода до 2020 г.

2016 – Изложба с фотоси от фонд „Редки и ценни” на казанлъшката библиотека са подредени във фоайето на ОБ „Искра“. Изложбата е озаглавена  „Възкресението на един народ” и е посветена на 138-та годишнина от Освобождението на България от турско робство.

2019 – Множество несъответствия откриха  в документи на Община Казанлък общинските съветници на БСП след подаден до тях сигнал от граждани. Разминаванията са в базата данни на Публичния регистър за сделки с общинско имущество, финансовите отчети и програми на Община Казанлък. „Направихме преглед на  електронния регистър, публикуван на официалната страница на местната власт и отчетите на бюджетите за последните 6 години, както и на програмите за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост и установихме  липса на информация и разлика в данните. Търсим причините за разминаванията”, заявиха от Групата съветници на БСП. Те внесоха в местния парламент три въпроса на вниманието на кмета: ■ Кои имоти са продадени по реда на ЗПСК, описани по квадратура, сума и купувач, за периода 1.01.2012г. – 31.12.2018г.? ■ Колко земеделска земя, описана по имоти, квадратура, сума и купувач, е продадена  за периода 1.01.2012г. – 31.12.2018г.? ■ Кои имоти общинска собственост – ДМА, описани по квадратура, сума и купувач, са продадени за периода 1.01.2012г. – 31.12.2018г.? БСП-съветниците очакват отговорът на кмета Галина Стоянова да бъде предоставен в табличен вид с точно описание на имотите, квадратурата, сумата, за която са продадени и купувача.

2020 – Четири награди грабнаха от Тринадесетия национален конкурс за детска рисунка „Наследници на Дечко Узунов“ възпитаниците на Мариела Попова от Школа по изобразително изкуство „Синьо“ при НЧ „Искра“. Областният управител Гергана Микова връчи днес една от специалните награди на победителите на третокласничката Беатрис Петрова. Специална награда на Обществения посредник в Община Казанлък получи Симона Цонкова – 5 клас от ОУ „Никола Вапцаров”, а Преслава Атанасова (2 клас) бе отличена със Специална награда от името на Художествена галерия – Казанлък.  Школа „Синьо” при НЧ „Искра – 1860” гр. Казанлък бе отличена от НУПИД “Акад. Дечко Узунов”, организатори на конкурса, Специалната награда за цялостно представяне.

2021 – Товарен микробус изгоря през нощта. Инцидентът е станал на ул. „Орешака“ в Казанлък. Полиция разследва инцидента. Охранителни камери в близост са заснели мъж, който е вероятният извършител на палежа. От огъня е изгорял напълно двигателя и кабината на буса.

2022 – Броят на подадените жалби и сигнали до обществения посредник на Казанлък Гинка Щерева е 235, като едва 85 са писмени. Това става ясно от годишния отчет за 2021 година, който ще бъде представен на сесията на Общинския съвет в четвъртък. Съдействие от Обществения посредник се търси за разрешаване на дългогодишни спорове, свързани с проблеми на етажната собственост; междусъседски имотни спорове; некоректно поставяни проблеми пред различни институции, в т.ч. и пред общинската администрация. Най-много са жалбите в направление „Здравеопазване и социални дейности“- 32 броя.

2022 – Радиана и Красимир са новобрачна двойка от няколко минути. Те са първото семейство, сключило свещен завет за вярност, скрепен с подписите им пред длъжностното лице на Община Казанлък – Пламена Терзиева, на днешния 22.2.2022 г. Точно в 14:22 часа брачни халки си размениха и се подписаха върху брачното свидетелство Теменужка и Георги. След дългогодишна връзка и две деца новото семейство решило да официализира отношенията си. На бракосъчетанието специални гости бяха двамата синове на Теменужка и Георги. Терзиева ще бръкосъчетае до края на деня още пет двойки, каза самата тя пред Пресс тв.  На датата със струпване на най-много двойки тази година общо шест са сгодените в Казанлък, решили да узаконят връзката си. В община Стара Загора заявилите същото желание са 10 двойки.

2023 – Тези дни започна ремонтът на детската градина в павелбанското село Осетеново. Такъв не ѝ е правен от 30 години, макар да има посещаемост от деца. В следващите 3 месеца  ще бъде подменена изцяло ВиК и ел. инсталацията, ще се направи топлоизолация на сградата, ще се подменят подовите настилки в помещенията за игра, обучение и спане на децата. Старата дограма ще бъде сменена с нова. Ремонтните дейности в детското заведение се финансират по проект на Община Павел баня, одобрен по програма на МОН.

2023 – Озвучителната техника, закупена по проект „Музикални щрихи от Казанлък”, финансиран по програма „Възстановяване и развитие на организациите в областта на любителското творчество“, на Национален фонд Култура, вече е монтирана. Това съобщават от НЧ „Искра“.

2023 – Учениците от ОУ „Антон Страшимиров“ отбелязаха Международния ден за борба с тормоза в училище 22 февруари. Десетки балони в розово – символ на ученическите инициативи по целия свят в този ден, полетяха в небето над Казанлък.

2023 – Три години, след като Lafka преустанови дейността си като търговец на дребно, обектите започнаха поетапно да се демонтират и премахват от местата, на които бяха разположени в редица български градове. Няма ги и в Казанлък.

2023 – Зам. областният управител Петър Бояджиев връчи днес Специални награди на областния управител на победители от Националния конкурс „Наследници на Дечко Узунов“. Надпреварата за най-добра детска рисунка тази година бе на тема „Младост“ и беше организирана от Националната гимназия за пластични изкуства и дизайн, която носи името на големия български художник. Дечко Узунов е роден на 22 февруари 1899 г. в Казанлък.

2023 – Състезанието „Smart, curious and cool“ се проведе за трета поредна година в ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“. За своите компетентности по английски език, Кемал Юндемир от 8А клас зае престижното първо място, а на второ и трето се наредиха двама младежи от 8В клас, съответно Валентин Вълчев и Ферксан Динков.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram