Днес, 21.02.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – В библиотека „Искра“ бе организирана изложба на френското списание за изкуство „Илюстрасион“ – „Изкуството от началото на века“. Списанието се издава от 1931 г., броевете се съхраняват в ОБ „Искра“.

1996 – Младият казанлъшки автор Тодор Пеев представи книгата си „Влюбено орехче“.

1997 – В сградата на дискотека „Совалката“ в Казанлък бе открит първият магазин за диетични и природозащитни храни „Здраве“.

1997 – По инициатива на млади членове на Тракийското дружество в Казанлък бе учреден клуб на интелектуалците към клуб „Тракия“.

1999 – Общинският отдел „Образование“ и директорите на училищата в Казанлък взеха решение идеята за делегирани бюджети да се „проиграе“ до края на годината във всички училища.

1999 – Клубът за детски фолклор „Палавници“ пресъздаде на поляната до Художествената гимназия народния обичай Сирни поклади.

2000 – В КДК бе открита изложба на Николай Кръстев – възпитаник на казанлъшката художествена гимназия, към момента – студент по специалността „Изобразително изкуство“.

2001 – В Казанлък бе учреден първият частен културен клуб „Азтиния“ /от аз, ти, ние/.

2001 – „По списък имаме над 400 деца, 100 от които не посещават училище, тъй като родителите ги спират за това, че нямат дрехи, обувки, пособия“, каза гостуващият в студиото на „Вис виталис“ Стоян Ганчев, директор на ОУ „Антон Страшимиров“ в Казанлък, известно като ромското. „Преподавателите са квалифицирани. Училището е на общинска издръжка, имаме доста трудности, особено с отоплението през зимата – на дърва и въглища сме. Не работим по програми. Благодарение на зам.-кмета Кирил Кирилов фондация „Бъдеще за България“ ни помогна с книги и учебни помагала. Нямаме нито един компютър. Интеграцията означава 90% от ромското население да остане неграмотно – не искат ромските деца в другите училища, по-добре нашето да стане до 11 клас. Имаме желание да обгрижваме талантливите деца, но те самите и родителите им не искат това“, – допълни картината в ромското училище Ганчев. 

2002 – Първият частен културен клуб в Казанлък „Азтиния“ стана на 1 година. 

2002 – Над 68% бяха приходите от продажби на общинско имущество за 2001 г. 200 хиляди лева, с 16 хиляди лева повече от планираното, бяха постъпленията от глоби и наказания. Приходите от общински такси бяха едва 65,75%.

2003 – В Казанлък бе структуриран втори клуб на НДСВ, насочен към решаването на проблемите в културата и образованието. Председател на клуба стана Мария Паташева.     

2003 – 30 свои платна подредиха в благотворителна изложба възпитаниците на художественото училище в Казанлък Мариан Костадинов и Дамян Петров.

2004 – Бронзов медал от Държавното първенство – втори ранг, за купа „София“, спечели двойката от казанлъшкия клуб по спортни танци „Роза“ Станислав Савов и Ина Чокова.

2006 – Андрей Андреев, на 35 г., бе авторът на най-голямата картина от пощенски марки в света. Андреев получи сертификат от Световните рекорди на Гинес за най-голямата мозайка от марки –  50,8 кв. м, съдържаща 102 153 марки. Картината изобразява исторически сцени и емблеми от България. Уникалната творба носеше посланието “Всеки може да помогне!”. Благотворителната й мисия бе да помогне на децата, болни от церебрална парализа. За да създаде картината, Андрей напусна София и се установи в Казанлък. Смелото му начинание бе подкрепено от Васил Самарски, директор на Театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък. За това, че с огромно търпение и любов Андрей Андреев посвети 18 месеца от своя живот и цялото си сърце и затова, че дари уникалната си картина на Българското сдружение “Детска церебрална парализа”, той бе удостоен с Годишната награда на “Вис виталис” – 2005.

2008 – Министър Джевдет Чакъров подписа проекта за защитена зона „Централен Балкан” от европейската мрежа «Натура»-2000, обявена по Директивата за защита на дивите птици – черен щъркел, малък креслив орел, царски и скален орел, ловен сокол и сокол орко, ливаден дърдавец и др. В зоната, обхващаща 105 429 дка, попадат землищата на павелбанските села Асен, Габарево,  Скобелево, Манолово, Търничене, Тъжа, Горно Сахране  и гр. Павел баня. 

2011 – 183 към онзи момент бяха семействата на деца с увреждания в община Казанлък, които получаваха месечни помощи по Закона за семейните помощи за деца. Променени бяха обаче правилата за отпускане на месечни добавки и месечни помощи за деца с трайни увреждания, регламентирани в Правилника за прилагане на закона от 21 януари 2011 г.  

2011 – 2 кг. злато бяха откраднати рано сутринта от златарски магазин в Казанлък. Ограбеният златарски магазин бе третият поред, станал мишена на крадци за последните три месеца.

2013 – „Вис виталис“ излъчи репортаж от състоялата се в този ден пресконференция на ръководството на ПП „Атака” в Казанлък по повод протестите в България и исканата оставка на правителството. Драгомил Иванов – председател на партията, заяви, че случващото се в страната е изключително логично, както и че той лично е предвиждал подобен народен гняв заради липсата на справедливост през последните години. „Електроразпределителните дружества трябва да бъдат национализирани“, – каза Иванов и показа на журналистите, че партийният офис е без ток заради неплатени сметки.

2015 –В Казанлък официално бе открит Младежки офис в изцяло обновената сграда на Младежкия дом. На откриването присъстваха над 100 младежи, които се включиха в предварително организираните 18 игри и мероприятия.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram