Днес, 20.12.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – Камерната певческа група „Св. Троица“ към едноименния храм навърши 3 години от създаването си.

1995 – Казанлъшки фирми и банки организираха в ДК „Арсенал“ благотворителен концерт за домуващите в социалните домове 1 и 2 в Казанлък.

1996 – 20 млн. /стари/ лева бяха приходите от такса смет в община Казанлък. Ок. 9 млн. бяха от населението, останалите – от фирми.

1996 – В този ден бе игран благотворителен коледен футболен мач между отборите на общинската администрация и казанлъшките медии. Победител стана отборът на медиите.

1997 – По централните улици на Казанлък се появиха некролози, известяващи „смъртта“ на 22-годишния български лев. Некролозите бяха от името на „опечалените българи“.

1997 – В навечерието на 5-тата годишнина на „Вис виталис“ Красимира Стоянова разговаря в ефир с Васил Самарски – собственик и управител на радиото, за идеята „радио“; за развитието на „Вис виталис“ от едночасовата му програма до момента; за опитите 3 пъти радиото да бъде спирано; за изследването на Галъп, според което половината граждани в региона слушат радио „Вис виталис“; за конкурентните условия, в които то работи. Мария Рашкова, програмен директор на „Вис виталис“, информира слушателите за това – каква ще бъде програмата на радиото, излъчващо вече в ефир, а Делян Тенев – технически директор на „Вис виталис“, ги запозна с музикалната концепция на ефирното радио. Добрина Широва, ръководител на Рекламния отдел, организира промоция на радио „Вис виталис“  5+1 /пет години кабел и първа година в ефир/, вкл. с рекламни материали и специално излъчване с водеща Венета Попова. Ефирът на „Вис виталис“ стартира на следващия ден – в деня на създаването на радиото – 21 декември, в 23:50 часа.

1998 – На социално слаби граждани от община Казанлък бяха раздадени целеви помощи за отопление на обща стойност 52 млн. /стари/ лева.

1999 – Тема на интервюто със Спас Мавров за „Вис виталис“ в този ден бе „Кармата на хората в България и на Балканския полуостров на границата на две хилядолетия“.

1999 – „Не се харесвам как пея“, бе откровен в интервю за „Вис виталис“ актьорът и певец Васил Попов. Той разказа за работата си и за безценните си приятели.

1999 – „Като човек съм безкраен егоист“, призна в интервю на Мариана Тонева актьорът Коста Цонев. Той разказа за слушателите за ролите си в театъра, за семейството си, за кучето и котката, за децата, които вижда само 3 пъти в годината.

2000 – Във фоайето на НЧ „Искра“ бе открита фото-изложбата „Непреходност“ на фотограф-художника Артин Азинян, отразяваща творческия живот на читалищните формации през годините.

2000 – В този ден вечерта се състоя тържествен концерт-спектакъл, посветен на 140-тата годишнина на НЧ Искра“. Той бе кулминацията на започналите на 11-ти декември читалищни празници. В него участваха 400 изпълнители от художествените формации на читалището. Получени бяха многобройни поздравления, сред които от президента Петър Стоянов, от Гиньо Ганев, Юрий Дачев, кмета на Казанлък Стефан Дервишев и от редица градове и села в България.

2000 – 200 пакета с лакомства раздаде на децата от ромското училище „Антон Страшимиров“ в Казанлък Баптистката църква.

2001 – Голям съвместен коледен концерт изнесоха в НЧ „Искра“ пред казанлъшка публика смесен хор „Родина“ от гр. Стара Загора и смесен хор „Петко Стайнов“ – Казанлък.

2001 – В този ден Регионалната служба за борба с организираната престъпност откри в дома на 29-годишния Ц. С. от Казанлък нелегална работилница за производство на оръжие. Той и съдружникът му Р. Н. на 43 г., също от Казанлък, бяха задържани.

2001 – Д-р Мехмед Мехмедов написа в Паметната книга за гости: „На екипа на „Вис виталис“ – да бъдат винаги неизчерпаеми и активни в професията си!“

2002 – Кметът Стефан Дервишев запали коледното осветление на пл. „Севтополис“, който грейна от хиляди цветни лампички. На близо 30 деца той подари детски библии. За децата имаше и коледна торта.  На площада, с участието на оркестър „Канарите“, бе открит Винен-фест.

2002 – 127-те ученици от помощното училище „Димитър Андреев“ в Казанлък получиха коледни подаръци от Общинския младежки център.

2002 – В Казанлък гостува големият български писател Антон Дончев. Той представи последната си към момента книга „Николай Рьорих – Ярило Слънчицето и бога Агни“. От Община Казанлък писателят получи за спомен бронзова роза. „Как се чувства един жив класик на българската литература?“ – попита репортер на „Вис виталис“ писателя, наричан „живият класик“. „Не се чувства жив класик“, – отговори той и уточни, че тези квалификации са проблем на хората, които ги казват, а не негов проблем и допълни: „С възрастта човек оценява себе си по своя собствена скала. Чуждата оценка, когато е искрена, е много важна, но аз се мъча да бъда верен на една моя вътрешна програма, която съм си изградил“. За съвременния български роман той каза, че „се пишат доста добри неща, но липсва разпространение, което е трагично“.

2002 – Лекоатлетът Енчо Щерев стана Спортист №1 в община Казанлък за 2002 г. 

2002 – Тихомира Недялкова, състезателка на Алпийски туристически клуб „Казанлък“, написа в Книгата за гости: „Пожелавам на радио „Вис виталис“ да продължава да развива и впечатлява още много слушатели с прекрасната си музика още много години!“.

2003 – Голям празник с над 150 гости от цялата страна организира в този ден Мотоклуб „Черните рози“ – Казанлък по повод своята 6-та годишнина.

2004 – С решение на Общинския съвет бе създадено специализирано направление „Озеленяване“ към звено „Сметосъбиране и сметоизвозване“ в Община Казанлък. Причината за това решение бе, че зелените площи в Казанлък бяха 3,5 пъти под средната норма.

2004 – Гладна стачка с искане да бъде изтеглен контингентът ни от Ирак обяви Албена Хинкова, внучка на известния казанлъшки лютиер-художник Данаил Аврамов.

2005 – Колоездачът Мартин Грашев бе определен за Спортист №1 на Община Казанлък за 2005 година. Комисия, назначена със заповед на кмета, отчете резултатите от 26 анкети, попълнени от медиите в Казанлък и спортните клубове. Няколко месеца по-рано Грашев се раздели със съотборниците си от КК „Лястовица“ и към момента се състезаваше за КК „Несебър“. Церемонията по награждаването на 10-те най-добри спортисти се състоя на 12 януари 2006 г.

2006 – От началото на годината в региона, обслужван от ОДП – Стара Загора, бяха станали 465 тежки пътно-транспортни произшествия, при които загиналите бяха 58, а ранените 636 души – основно по вина на водачите на МПС. В сравнение със същия период на предходната година ПТП бяха с 6 по-малко, но с по-голям процент смъртност.

2006 – Тържествен обяд за 111-имата обитатели на Дома за стари хора №3 даде в този ден доня Маргарита Асебо, която пристигна в Казанлък заедно с областната управителка Мария Нейкова. След решение на Общинския съвет от април с. г. домът за възрастни хора прие името на съпругата на Симен Сакскобургготски, която дари апаратура за рехабилитация и за домакинството на дома на стойност 11 хил. лв.

2006 – В интервю за „Вис виталис“ бизнесдамата от Казанлък Мария Игнатова разказа за участието си в Конференцията на коалицията на женските бизнес асоциации от балканските страни. Игнатова беше представител на Международната асоциация на професионалистите и бизнес дамите в България. Във  форума взеха участие представителки на 24 бизнес асоциации от 12 балкански страни.

2006 – В ЛХМ „Чудомир“ бе представена  книгатата „Шепа прах от урните“ на Стефан Бакърджиев.

2007 – В казанлъшкия гарнизон се състоя церемония по връчването на сертификат и изпращането на взвод от 20 военнослужещи за участие в мисия ISAF в Афганистан. Командир на взвода бе ст. сержант Чилингиров.

2007 – Спортист на 2007 г. стана националът Кольо Нешев – многократен шампион в хвърлянето на копие. Ветеранът в леката атлетика Цветанка Христова стана треньор на годината. Сред десетте най-добри спортисти за годината се наредиха още: Спасина Недялкова, Стефан Панчугов, Камен Каменов, Александър Алексиев, Теодора Иванова, Енчо Щерев, Петранка Драганова, Ради Милев и Стефан Цанков. Отбор на годината в индивидуалните спортове стана АСК «Ефко Рейсинг».

2007 – Поредна благотворителна проява в помощ на Калоян Кисьов организира ПГ „Иван Хаджиенов“. Тя бе под мотото „Да бъдем добри! Подай ръка и в лош за него час“.

2008 – Известната казанлъшка състезателка в тласкането на гюле Светла Миткова стана новият треньор на ЛК „Олимп”. Миткова приключи с работата си като треньор в „Етър” – В. Търново и пое подготовката на децата от казанлъшкия клуб. Поканата към спортистката да наследи поста на Цветанка Христова в ЛК „Олимп” отправи Петър Рахманлиев.

2010 – 50 голямоформатни фотографии на фотограф-художника от Казанлък Бедрос Азинян бяха представени в залите на градската художествена галерия Казанлък. С изложбата си, която нарече „Кръстопъти”, той отбеляза своя 50-годишен юбилей.

2010 – Излезе от печат книгата на казанлъшкия кардиолог, лекар на 2010 година за региона, д-р Бойчо Бойчев „Ритъмни и проводни нарушения”. Ръководеното от него кардио-отделение в казанлъшката болница бе единственото в България, в което се работеше по специалната ритъмна методика. Уникалния метод за кардио лечение д-р Бойчев бе разработвал повече от 20 години. Предстоеше през 2011 г. методът и книгата му да бъдат презентирани на световни медицински симпозиуми. Д-р  Бойчев е завършил Медицинския университет в Киев. От 2001 г. по негова инициатива в МБАЛ „Д-р Хр. Стамболски” бе открит Център по инвазивна диагностика и кардиология.

2011 – Десетокласникът от казанлъшката ПМГ „Н. Обрешков” Лъчезар Петков бе единственият казанлъчанин сред номинираните на международния ученически конкурс за есе на тема „Стената”. Отличените творби на 71 автори от Гърция, България, Румъния, Сърбия, Кипър и Палестина бяха публикувани в сборник. Лъчезар обясни, че основната идея на сборника е да се покажат талантите, които свободно пишат с надежда за бъдеще, без стени и прегради и че всички автори са обединени от мисията на литературата – за свят без предразсъдъци и култура без граници.

2012 – В този ден се състоя официалната церемония по награждаването на 10-те най-добри спортисти на Казанлък за 2012 г. Грамоти и подаръци получиха: Алекс Сапунджиев – СК по стрелба с лък „Раптор арчери”; Атанас Русев и Симона Янева – КСТ „Роза”; Васил Цветков – КЕС „Селт”; Иван Йовчев – СК „Пендарева”; Любомир Богданов – СК „Кентавър”; Младен Тотев – СК „Моделизми”; Онур Татар – КК  „Лястовица 1929”; Станислава Василева – ЛК „Цветанка Христова”; Стефан Панчугов – АСК „Казанлък Мотор спорт”; Цвета Добрева – Шах клуб „Казанлък 21”. Светла Миткова – ЛК „Цветанка Христова,” стана треньор на 2012 г. на Казанлък. Естетическа групова гимнастика „Розова долина” взе приз за най-млад проспериращ клуб. КЕС „Селт” стана Клуб на годината в индивидуалните спортове, а Волейболен клуб „Казанлък Волей” – Клуб на годината при колективните спортове.

2012 – По време на благотворителна инициатива, организирана от ГЕРБ – жени в Казанлък, на първото утвърдено професионално семейство в Казанлък по проект „И аз имам семейство” бяха връчени двата договора – за грижа за дете, настанено в приемно семейство, и за отглеждане на дете от професионално приемно семейство. В семейството на Даниела и Емил Иванови, с две собствени деца, бе настанено и първото дете по проекта, което бе на 2 години и 8 месеца. Приемен родител бе и художничката Румяна Кипрова. Община Казанлък бе една от 83-те общини в България, която работеше по проекта „И аз имам семейство”.

2012 – Сред имената на 10-те спортисти на годината в Бургас бе и това на малкия шахматист от Казанлък Цветан Стоянов. Всеки състезател, както и всеки техен треньор, класиран в десетката, получи купа и финансова награда в размер на 500 лева.

2013 – Коледно състезание, наречено „Забавна математика“, проведоха в казанлъшката ПГ „Иван Хаджиенов”. „Логическото мислене и идеята, че математиката наистина е забавна наука, бяха основните цели на състезанието“, каза организаторката Добринка Терзиева.
2014 – Казанлъшката Театрална студия при НЧ „Искра-1860“ представи успешния и вече награждаван във фестивали спектакъл „Алиса в огледалния свят“ в Детско утро с Дядо Коледа.

2014 – Прабългарската школа за оцеляване „Багатур“ организира в мъглижката местност „Барите“ традиционния събор „Турнирът на багатурите“. В програмата бе включено обучение на всеки желаещ по стрелба с прабългарски лък, езда, историческа фехтовка. Задължително за участниците бе облеклото – традиционна носия, прабългарско облекло или най-малкото – съобразяване с цвета на „Багатур“, в кафява или бежова гама.

2015 – Гробницата на Севт III спечели категорията „Открития“ за 2015 година в Големия финал на кампанията „Чудесата на България“. Церемонията бе излъчена пряко по БНТ. Гробницата на тракийския цар бе защитавана от доц. д-р Людмил Вагалински, който малко преди обявяването на резултатите влезе в студиото на БНТ с копие на главата на легендарния владетел. Второ място в категория „Открития” заеха древните минерални бани Акве Калиде, а на трета позиция бе Гробът на деспот Алексий Слав в Мелник.

2015 – Близо 40 колоездачи стартираха в последното за годината състезание по крос кънтри, организирано в Казанлък от КК „Лястовица“ и спонсори. Участваха състезатели в различни възрасти от Габрово, Стара Загора, Сливен и Казанлък. Стартът бе от бившия ресторант „Козела“ в парк „Тюлбето“. Първи финишира Александър Алексиев, следван от Тодор Ангелов, а трети бе габровецът Гавраил Стефанов.

2015 – Протест-автошествие на всички недоволни от новата висока цена на винетките организираха за трети път в Казанлък. „Да кажем заедно НЕ! НЕ на скъпите винетки!“, призоваваха инициаторите.

2015 – Колоездачният клуб „Лястовица“ и Община Казанлък организираха велоразходка за начинаещи – деца, юноши, младежи, жени, мъже, възрастни. Маршрутът бе: парк „Розариум“ – язовир „Копринка“ – по язовирната стена – каналът към село Бузовград – Казанлък.

2016 – Фестивал на розата – Казанлък – Туристическо събитие №1 на България – Министърът на младежта и спорта на Република България Красен Кралев връчи високото отличие на Кмета на община Казанлък. Галина Стоянова увери публиката в залата на столичния Военен клуб, че Общината ще продължи да утвърждава Казанлък като целогодишна и устойчива туристическа дестинация. Тя благодари за приза за Фестивал на розата – 2017 от Министерството на туризма с думите: „За първи път Казанлък получава награда, която е символ на розата! Заповядайте на Фестивала! Благодаря на всички казанлъчани за това, че пазят и развиват 114 години Фестивала на розата!“.

2016 – Музеят на розата – сред Чудесата на България за 2016 – От името на Община Казанлък на тържествената церемония в Националния исторически музей приза получи Момчил Маринов, директор на Исторически музей „Искра“, който сподели, че признанието на българите дава силна мотивация да продължим да работим за популяризирането на културно-историческото наследство в Долината на розите и на тракийските царе и благодари на всички българи, дали своя вот за Казанлък.

2016 – Митрополит Киприян ще бъде специален гост на концерта, посветен на на 60 годишнината от създаването на Школа по изкуствата „Емануил Манолов“ при Читалище „Искра“. Това ще бъде първото светско присъствие на новоизбрания Митрополит Киприян. Поканата за присъствието на концерта е изпратена лично от председателя на НЧ „Искра“ Васил Самарски.

2017 – В Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм в Казанлък най-светлият християнски и семеен празник Коледа по традиция се свързва с различни благотворителни инициативи. Тази година възпитаниците на ПГЛПТ се обединиха около каузата да помогнат на малката Емили от Казанлък.

2017 – Търговците от ул. „Старозагорска“ на протест в Общината – Собственици на търговски обекти от ул. „Старозагорска“, за която преди дни от Община Казанлък оповестиха, че ще бъде извършван редовен контрол на паркирането по Закона за движение по пътищата чрез „паяка“, поискаха лично среща с представители на общинското ръководство, за да изяснят спорните въпроси.

2017 – На днешната сесия общинските съветници гласуваха решение за нов управител на „Казанлъшка Искра“ЕООД, считано от утре, 21.12.2017г. Симеон Стоилков. На заседанието на Общински съвет – Казанлък, навръх Игнажден, Стоилков се представи като човек от частния бизнес, занимавал се предимно с административна дейност. Новият управител ще се занимава главно с маркетинга на общинския вестник, а за списването, обработването и визията на печатното издание ще бъде назначен главен редактор – дългогодишният журналист от Казанлък Данаил Парнаров.

2019 – Казанлъшката структура на „Предприемачи – ГЕРБ” се включи в дарителската кампания на Община Казанлък, МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ и СНЦ „Бъдеще за децата“ в подкрепа на отделението по акушерство и гинекология. Със сумата от 2 000 лв. предприемачите подпомогнаха инициативата „Дай живот в Казанлък – да подкрепим родилно отделение“.

2019 – Спазено обещание: Отново Коледа в светлина и топлина в училището в Тъжа – Да посрещнат Коледа в ремонтирани стаи е вече сбъднато пожелание на  Общинската администрация в Павел баня, както и на децата и учителите от Основно училище „Просвета“ в павелбанското село Тъжа. 

2019 – Казанлъчанинът Деко Григоров сам депозира оставката си като член на Управителния съвет на Българската федерация по волейбол на свиканото в града на розите редовно общо събрание. Като мотив за оттеглянето си от ръководството на централата Григоров посочи ангажиментите си с волейболния клуб на Казанлък и бъдещите проекти, на които ще се посвети, за да популяризира още повече този спорт в града. Необходимостта от млади кадри във волейболната управа също е наклонило везните към решението на изпълнителния директор на ВК „Казанлък“ да се откаже от поста си в УС. Така клубът на Казанлък ще бъде представен в него единствено от президента Васил Аргиров.

2021 – Казус с куче, което се намиршеа в двор на кооперация на  „Хаджи Димитър“ – 3  в Казанлък поставиха читатели. Подалият сигнала сподели, че от дълго време кученцето Лиза, живее на двора, като му е направена къщичка. Проблемите започнали, след като комшия настоявал то да бъде преместено, тъй като пречило на гледката от избеното му помещение, в което имал фитнес и когато отворил прозореца, навлизали „космалаци“. Съседите попаднали в неприятен спор, който не минал без заплахи за това къде да стои къщичката на Лиза. Човекът подал сигнала, сподели, че ще продължават да се грижат за четириногото, подали са сигнал и към фондация „Четири лапи“.

2021 – На Игнажден 1205 именници отбелязаха личен празник. Сред тях най-много са мъжете с името Пламен 537 души, следвани от дамите с името Светла 220. 184 са жените с името Пламена, Светослав 1301, 84 са мажете в Казанлък с името Огнян, Искра 28, Искрен – 13, дамите с името Огняна са 8 и цели 4 с името Игнат.

2021 – Не бе ясно на какво основание Общинският съвет назначи  ликвидатор на общинското „Казанлъшка искра“ ЕООД, издател на вестник „Искра“. Без да са гласували прекратяване на дейността, съветниците поставиха човек, който да ликвидира имуществото на дружеството. Юристи припомниха за Пресс ТВ, че ликвидатор се назначава при прекратяване на дейност на дружество, обявяването му в несъстоятелност или по решение на общото събрание, че то няма да изпълнява дейност, която е упражнявана до момента на старта на процедурата по ликвидация. Според общинска администрация дружеството е в тежко финансово състояние. Счетоводната загуба за 2020 г. е 7 577,99 лв., при печалба в размер на 3 170 лв. за 2019 г. Това е и основанието кметицата Галя Стоянова да поиска от старейшините да гласуват откриване процедура за обявяване на ликвидация на „Казанлъшка Искра“ ЕООД. Това, обаче, не е несъстоятелност и съвсем не е аргумент за откриване на ликвидационната процедура. „Казанлъшка искра“ притежава имущество и този факт, добавен към първите, прави днешното решение на Об съвет в Казанлък най-малкото неиздържано и пълен юридически нонсенс, заявиха прависти с дългогодишен опит. Според общинска администрация вестникът няма да спре да се издава. За целта оттам предлагат да се разкрият 2 щатни бройки към звено „Други дейности по икономика“, които ще гарантират отпечатването му.

2021 – „Имуществото, останало след удовлетворяване на кредиторите, да се прехвърли в полза на едноличния собственик на капитала – Община Казанлък, като придобива статут на частна общинска собственост и се управляват по ред, определен от Общински съвет – Казанлък“, гласуваха съветниците и този текст от предложението. Това също е спорно законово, тъй като е редно прехвърлянето на имуществото да стане на  друго общинско дружество, а не директно на общината като едноличен собственик на капитала, коментираха за Пресс ТВ старейшини, несъгласни с гласуваното решение. Те имаха подозрения, че областният управител ще върне за ново разглеждане казуса на местните народни избраници.

2021 – На 89 години ни напусна Дафина Гъдева. Вдъхновяващ учител и доаейн на алпинистите от казанлъшкия край. Дълги години тя е единствената жена председател на алпийски клуб в България, основател на казанлъшкия клуб и негов почетен председател. Гъдева основава Алпийския туристически клуб в Казанлък през 1960 г. До последно помага на по-младите да ръководят неговата дейност, но съжалява, че алпинизма стои на доста по-задни позиции, за сметка на популяризирането на спорното катерене.

2021 – „Роми разграбват изоставена къща буквално пред погледите ни. На забележките ни отговарят безочливо и арогантно, че не е забранено. Моля помогнете тази вандалщина да спре“. Жалбата дойде от живеещи на казанлъшката ул.“Мусала“. Хората се тревожеха, че покрай необезпокояваното „разкостване“ на къщата, ще започнат посегателства върху домовете им и молеха властите да се намесят.

2021 – Колекцията от художествени произведения на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ се обогати с четири прекрасни акварелни рисунки, съобщи в мрежата директорът Чавдар Ангелов. Творбите са на учениците Мария Колчева, Елица Великова, Нюртен Шама и Марина Станчева, възпитаници на НУПИТ „Акад. Дечко Узунов“ в Казанлък.

2022 – Втори месец властите не могат да открият сириеца, който избяга от затворническото общежитие в Стара Загора. Той все още е в неизвестност, казаха от Министерството на правосъдието. За издирването на беглеца отговаря МВР. Затворникът, когото МП назова само с фамилията му – Абдо, не се е върна от работа на външен обект в началото на ноември. Той е осъден през 2021 г. за това, че е подбудил трето лице да извърши грабеж на 1440 лв., обясни зам.-правосъдният министър Мария Павлова, която даде брифинг от мястото на инцидента на 4 ноември. Абдо е бил осъден на година и половина затвор, след като се е споразумял с прокуратурата.

2022 – Дни преди Коледа в Павел баня се случи поредното хубаво нещо. Този път то е свързано със здравеопазването. Резултатите от рентгеновите изследвания вече се издават на  дигитален носител, което улеснява и лекари, и пациенти. Това стана възможно, благодарение на Общината и Общинския съвет, след като през ноември т.г. предложението на кмета Иса Бесоолу за дигитализиране на рентгена бе подкрепено от местния парламент. Рентгенът е в СБР – НК, а Община Павел баня е съсобственик на апаратурата.

2022 – Да бъде сключен меморандум за разбирателство между Казанлък и виетнамския град Лай Чау, предлага кметицата Галина Стоянова. „През месец септември 2022 в Община Казанлък постъпи Грама с изх. №Пв-09-416/14.09.2022 от Посолството на България в Ханой, Виетнам, която информира за изразено от страна на виетнамската провинция Лай Чау желание за развитие на връзките с България и конкретно за побратимяване/сключване на меморандум за разбирателство с българска община и предложение от Посолството побратимяването да бъде насочено към Община Казанлък“.

2022 – Със заповед на Министъра на здравеопазването се прехвърля безвъзмездно в собственост на община Казанлък кувьоз (инкубатор за специални грижи за новородени деца) на стойност 13 499,75 лв., а от своя страна администрацията ще го предаде на МБАЛ „Д-Р Хр. Стамболски“ ЕООД, стана ясно от докладна записка на кмета Галина Стоянова до общинските съветници. По данни на лечебното заведение за 2021 г. са родени 380 новородени като 43 от тях са недоносени. Част от недоносените бебета са преведени в Клиника по неонатология Стара Загора, но до превеждането им там са били поставяни в инкубатор за дихателна реанимация и поддържане на жизненоважни функции на новородените.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram