Днес, 20.10.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Община Казанлък започна подготовката на генерален план за промяна на облика на кооперативния пазар – чрез разширяване на търговската площ и приоритетна продажба на плодове и зеленчуци.

1996 – По информация на кмета на община Мъглиж Стойко Димитров, жителите на с. Елхово купуваха хляба си по едва 15 /стари/ лева, а селските стопани от с. Конаре – за 30 лв.

1997 – При план 4 млрд. 310 млн. /стари/ лева местният бюджет на Община Казанлък бе изпълнен на 4 млрд. 415 млн. лева. Данъчната служба бе събрала 4 млрд. 908 лева при годишен план 4 млрд. 911 млн. лева.

1997 – Във връзка със започналите да функционират „Зелени училища“ Община Казанлък извърши основен ремонт на детския лагер „Паниците“ край Калофер на стойност 1 млн. 700 хил. /стари/ лева. Освен училищата, четири казанлъшки детски градини също бяха изявили желание да посещават „Зелените училища“.

1997 – За председател на новосъздадената общинска организация на ДПС в Стара Загора бе избран бизнесменът Седат Сабри.

1998 – Направена бе първата копка за построяването на инфекциозно отделение в двора на Общинската болница в Казанлък. Официално бе открита бензиностанцията на „Шел“ в Казанлък, заедно с търговския комплекс към нея. Инвестицията бе на стойност 850 хиляди щатски долара. Шел – България дари 4 млн. /стари/ лева на казанлъшката болница – за закупуване на специализиран микроскоп за очното отделение.

1998 – С официална церемония бе открит първият театрален сезон на първия в Казанлък професионален театър „Любомир Кабакчиев“. Присъства съпругата на големия актьор Мария Кабакчиева. По решение на колектива на новия театър за Зрител №1 бе обявен патронът Любомир Кабакчиев, като преди всяка премиера символично за него се пази специално място – място 1, на ред 1. По повод тържественото откриване на театралния сезон първият директор на театъра Васил Самарски бе поканен да участва в предаването „12+3“ на БНР.

1998 – Радио „Вис виталис“ излъчи пълен запис от именуването и откриването на първия театрален сезон на Театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък в НЧ „Искра“.

1998 – Управителят на „Хляб и хлебни изделия“ ООД в Казанлък Николина Дончева взе участие в Световното изложение на хлебопроизводителите в Атланта Сити, САЩ.

1998 – Изложба – модерна графика бе открита в Казанлък на доц. Тодор Тачев, преподавател по рисуване и модерна графика във Варненския свободен университет. Авторът е казанлъчанин, член на Съюза на българските художници.

1998 – Богословът Ваклуш Толев гостува в Казанлък с беседата „Карма и прераждане в духовните вълни“.

1999 – Нямаше проблеми със снабдяването с гориво на учебните заведения в община Казанлък за учебната 1999-2000 г.

2000 – Над 200 тютюнопроизводители блокираха за 1 час магистралата София-Бургас край бензиностанцията до гр. Мъглиж заради неизкупен тютюн от сорт „Вирджиния“ – за 5 млн. лв. за 1999 г. и за 15 млн. лв. за 2000 г. Около 500 души в община Мъглиж се препитаваха, отглеждайки тютюн.

2000 – Учениците от 11-ти и 12-ти класове на Професионалната гимназия за промишлени форми „Акад. Дечко Узунов“ – Казанлък подредиха изложба от свои творби в Дома за възрастни хора №3. Те нарекоха изложбата си „С обич“.

2000 – Здравко Баров – българин, живеещ в САЩ, пристигна в Казанлък, за да продължи работата по консервацията и реставрацията на гробницата Оструша – една от 12-те тракийски гробници, открити дотогава в района на Казанлък.

2001 – В с. Нова махала, община Николаево, бе проведен автентичен „Фолклорен празник в подножието на Асара“. Проектът бе организиран с конкурс на Националния фонд „Култура“.

2002 – За втора поредна година общото събрание на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори АБРО избра управителя на радио „Вис виталис“ – Казанлък Васил Самарски за член на Управителния съвет. За председател бе преизбран Константин Марков.

2002 – Два благотворителни спектакъла изигра Театър „Л. Кабакчиев“ по повод 70-годишнината от рождението на именития актьор от Казанлък Стефан Гецов. Със средствата бе подпомогнато издаването на диск с гласа на Гецов.

2003 – С портрет, масло, на големия актьор Любомир Кабакчиев, под който бяха поставени червени рози и празнична украса с числото 5, направено от плакати на всички дотогавашни премиери на казанлъшкия театър, бе украсено фоайето на НЧ „Искра“. Театър „Л. Кабакчиев“ чества на тази дата 5 години от основаването си. Празничната програма продължи до края на годината. Зам.-министърът на културата Анда Палиева заяви, че за тези години казанлъшкият театър се е превърнал във важна част от театралния живот на страната. Кандидатът за кмет на община Казанлък Стефан Дамянов подари на колектива на театъра професионален СД-плеър.

2003 – Репортаж на „Вис виталис“ отрази среща на кмета на община Казанлък Стефан Дамянов с жителите на с. Крън, които остро се възмутиха от продадената градинка в селото и настояха тя да бъде върната на училището.

2003 – Иван Дочев, бизнесмен, кандидат за кмет на община Казанлък, на среща в с. Дунавци заяви: „Не съм свикнал да помагам. Свикнал съм да работя. Няма да си помагаме, всички ще работим“. Той сподели своето разбиране за взаимоотношенията между Общината и селата: „Онова, което се полага като финансови средства на което и да е село, да бъде децентрализирано и предоставено на кметството, за да разполага с него по преценка на жителите на селото. На кметствата им трябва по-голяма самостоятелност“.

2003 – „Ако бъда избран за кмет на община Казанлък, ще предложа на Общинския съвет да бъдат отпуснати няколко щатни бройки в сферата на спорта. Така ще бъдат запазени треньорите, които реално правят спорта“, каза на среща със спортни дейци кандидатът за кмет Николай Александров.

2004 – Близо 40 картини на Чудомир бяха показани в изложба в Народното събрание. През 1995 г. парламентът също бе домакин на Чудомирови акварели.

2005 – Над 10 семейства от Казанлък бяха консултирани от социалните работници на „Отдела за закрила на детето“ в хода на националната кампания за набиране на приемни семейства. „Жалко е, че в повечето случаи кандидатите проявяват интерес единствено заради материалния стимул“, каза за „Вис виталис“ началничката на отдела Даниела Русева. За дете до 7 г. сумата бе 120 лв., до 14 г. – 140 лв., а от 15 до18 г. – 160 лв., като отделно се даваха и детските надбавки.

2005 – Изложба-акварел откри в Художествената галерия на Казанлък Антон Антонов, преподавател в казанлъшката Художествена гимназия „Акад. Дечко Узунов“. Експозицията, включваща 26 картини, бе под мотото „Някъде там…“. В интервю за радио „Вис виталис“ художникът обясни: „Една от основните ми идеи в тази изложба е да покажа светлината, изразена в полутоновете на акварела“.

2006 – Театър „Любомир Кабакчиев“ представи своята най-нова постановка „Лизистрата“ от Аристофан пред софийска публика. Пиесата бе играна в Държавен сатиричен театър “Алеко Константинов”.  

2007 – Казанлъшкият театър „Любомир Кабакчиев” отбеляза 9 г. от създаването си. Той бе основан през 1998 година. За девет сезона театърът бе изиграл близо 3000 представления – в Казанлък, региона и страната, участвал бе в над 30 театрални фестивала в България и чужбина. 

2008 – Близо 6 хиляди души посетиха различните инициативи, включени в програмата на театралните празници, посветени на 10-ата годишнина от основаването на театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък. Специален гост за честванията бе трупата на Театър „Колесо“ от руския град Толияти, в която бяха народната артистка на Русия проф. Наталия Дроздова и заслужилите артисти Андрей Берников и Олга Шибуева. Театър „Колесо“ представи на казанлъшка сцена спектакъла „Сирена и Виктория“. Актьорите подариха на колегите си от Театър „Л. Кабакчиев“ огромна възглавница с формата на сърце, на която се бяха разписали всички артисти от „Колесо“, както и картина със символа на Русия – „Брези“.

2009 – Общинският съвет в Казанлък взе решение да бъде създадена Временна комисия за решаване на тежките проблеми на район “Люляк“. Председател на комисията бе председателят на ОБС Васил Самарски. Четирима граждани, живеещи в район „Люляк”, участваха в нейната работа. Първата стъпка бе провеждането на общо събрание на хората, живеещи в квартала. С гражданите се срещнаха и общинските съветници Теменужка Папазова, Веселина Желева, Дора Василева, Николай Дюлгеров и представителите на Община Казанлък – арх. Николай Николов и Стойно Димов. Заедно с жителите те очертаха възможностите за пътна инфраструктура, по която да се започне първоначалната проектна работа.

2009 – Фотоизложба под надслов „Шоколадовата формула или как да започнем нов диалог“ бе открита в изложбената зала на ул.“Искра“ 4 след проведен двудневен курс, обединил младежи от ромски и български произход, които изследваха и откриха какъв е вкусът на многообразието, създавайки уникално усещане от шоколадови бонбони, базирани на петте вкуса, които човешките сетива различават – солено, кисело, сладко, горчиво и Умами. Курсът бе по идея на възпитаничката на Художествената гимназия Анна Кирякова и на Йоханес Толк – завършил комуникационен дизайн и философия в Университета за изкуства в Карлсруе, Германия. 

2010 – Казанлъшкият  общински драматичен театър „Любомир Кабакчиев“ отбеляза 12 години от основаването си. Театър “Любомир Кабакчиев” е създаден с Решение  на Общото събрание на НЧ “Искра” като естествено продължение на театралните традиции в Казанлък и е официално обявен на 20 октомври 1998 г. На същата дата театърът за първи път е вписан като професионален.

2010 – Кметът на с. Крън Теменужка Люцканова подготви документите за процедурата Крън да стане град. В България имаше 5302 населени места, от които 255 бяха градове. Предложението за 256-ти Люцканова отправи в Деня на българската община. Броят на жителите бе едно от условията. В Крън официално живееха 3619 души, изискванията бяха за 3500.

2010 – Петцветна стана в този ден оградната стена на ромския квартал „Кармен” откъм бул. „Ал. Батенберг”. Новият вид на стената се дължеше на двуседмичния труд на ентусиазирани ученици от три казанлъшки училища – „Кулата“, „Антон Страшимиров“ и Художествената гимназия, по идея на възпитаничката на гимназията Анна Кирякова. Този нов изглед имаше за задача да отговори на въпроса – как изглежда многообразието.

2010 – Своя изложба откри в залата на Художествената галерия „Иван Енчев – Видю” художничката от Казанлък Лиляна Петрова.

2012 – Приключи жътвата на слънчогледа и царевицата в региона. От 13 716 дка бяха прибрани 1 400 тона маслодаен слънчоглед, средният добив бе 102 кг/дка. Изкупните цени бяха по-високи – около 900 лв. за тон, в сравнение с предходната година, когато цените бяха 650-700 лв. за тон. От 1 270 дка с царевица бяха прибрани 548 тона, средният добив бе 510 кг/дка.

2012 – С представянето на пиесата „Воденицата на таласъмите” започнаха проявите по случай празника на село Розово и отбелязването на 115-годишнината на НЧ “Христо Ботев-1897”.  Изложба, представяне на пиесата „Приказка за калпаците” от ДЮСС „Смехурко”, както и представяне на книгата на д-р Мария Генчева „Розовските родове”, включваше празничната програма. 

2012 – Казанлъчанин донесе голям успех на България в радиолюбителския спорт при участието си в 10-ото Световно първенство по радиотелеграфия. То се проведе в гр. Беатенберг, Швейцария. В него взеха участие 96 състезатели от 16 страни. България беше представена от 4 състезатели в 4 от общо 9 категории. В  категорията мъже над 50 години Тодор Кайкиев – LZ1BP клуб „Теньо Биков LZ1 KKZ”, Казанлък, бе с първо място в общото индивидуално класиране от първенството на планетата. Отборът на България завоюва общо 10 медала, 6 от които златни.

2013 – Театралната студия на НЧ „Искра” спечели Голямата награда на Националния фестивал на любителските театри за деца „Вълшебникът театър” в Севлиево във възрастовата група до 14 години със спектакъла „Цветята на малката Ида“.

2013  – Представителите на клубовете по спортно катерене „Селт“ и АТК “Казанлък“ завоюваха общо 17 медала от традиционното издание на „Белград Трофи“ – един от силните международни турнири в състезателното катерене. Истински фурор предизвика най-малката от сестрите Недялкови – Йоанна, която взе трофея за „Комплексен лидер“.

2013 – Атанас Николаев от Клуб „Леон“ – Казанлък стана вицешампион в „Бодибилдинг Оупън“ в първия по рода си международен спортен фестивал „Be Strong – Dimitar Dimitrov’s Classic“, който се проведе в зала „Арена Армеец“.

2013 – Казанлъчани затвориха прохода Шипка в този ден. Така те изразиха своята позиция и несъгласие с превръщането на полицейската школа в Казанлък в бежански лагер.

2014 –Казанлъшкият хирург д-р Румен Раев стана носителят за 2014 г. на  приза „Лекар на годината“ на БЛС, Стара Загора.

2014 – За 9-а поредна година Община Казанлък организира кастрационна акция за безплатно кастриране на бездомни кучета и котки. Акцията се организира по силата на Договор за сътрудничество с „Тиехилфе зюдан“ – Австрия.

2015 – Отборът на ОУ „Никола Вапцаров“, момчета 5-7 клас, спечели ученическото футболно първенство и се класира за участие в областната надпревара.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram