Днес, 20.09.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1995  – За първи път в програмата на радио „Вис виталис“ бяха обособени предизборни студия – по повод предстоящите Местни избори,95.

1997 – Договор за разменни турнета подписаха НЧ „Искра“ – Казанлък и Театърът на младия зрител в гр. Заславл, Беларус.

1997 – Олег Начев, Теодосий Петров и други представители на футболния клуб „Арсенал – Розова долина“ взеха участие в работата на извънредния конгрес на Българския футболен съюз .

1999 – Гражданство, ежедневие, солидарност – бяха основните насоки, които очертаха за бъдещата си дейност кандидатите за общински съветници от листата на БСП в Казанлък.

2000 – На официално посещение в Казанлък, във фирмите „Арсенал“ и „Катекс“, бяха посланиците от Арабския дипломатически корпус, включващ държавите Алжир, Либия, Сирия, Кувейт, Мароко и Египет. Те изразиха желание за побратимяване на техни градове с Казанлък.

2000 – Костадинка Иванова, солистка на хора на пенсионерите в Казанлък, бе наградена с отличието „Златен лист“ от фестивала в София, проведен по повод празника София, Вяра, Надежда и Любов.

2001 – Председателят на Общински съвет-Казанлък Теодор Митев сподели по време на заседанието на Националната асоциация на общините в България, проведено в Несебър, опита на Казанлък по проекта „Изборът – управление на отворените врати“, реализиран съвместно с радио „Вис виталис“ и други местни медии.

2001 – Черна колонка на първа страница на в. „Искра“, 15 сек. медиен мрак по Ефирна телевизия Казанък и 15 сек. тишина на 89,7 в ефира на радио „Вис виталис“ – този начин избраха медиите в Казанлък, за да подсетят общинското ръководство, че трябва да бъде напълно отворено към гражданите на общината. Медиите обвиниха кмета Стефан Дервишев и неговото обкръжение в информационно затъмнение и от 20-ти септември започна тяхното „Медийно мълчание“.

2002 – 15 деца от община Казанлък получиха награди за участието си в националния конкурс за разказ и рисунка на тема „Мамо, татко, да поставим коланите!“.

2002 – На среща с гражданите на Казанлък в този ден бе първият секретар на ЦК на БКП и депутат от коалиция „За България“ Александър Паунов.

2004 – В този ден експедиция „Темп“, ръководена от д-р Георги Китов, откри в южния скат на могилата Голяма косматка бронзова глава, тежаща 12 кг, която екипът датира към 4-5 в. пр. н. е.

2004 – Депутатът и председател на ПП „Новото време“ Емил Кошлуков представи в Казанлък диск с 12 вечни български песни, продуцирани от „Новото време“ с некомерсиална цел.

2004 – 63-ма социални асистенти започнаха обучението си по проекта „Сейн“. 170 нуждаещи се възрастни хора и деца от община Казанлък получиха  по проекта грижи по домовете си.

2005 – Близо 15 къщи в с. Бузовград бяха пострадали от поройните дъждове през нощта на 19-ти срещу 20-ти септември. За новините на радио „Вис виталис“ кметицата на селото Елена Николова съобщи, че са наводнени сградата на пенсионерския клуб и селскостопанският двор на бившето ТКЗС. Пострадала бе и пътната настилка. „Със собствени усилия пострадалите семейства отводняват домовете си“, съобщи още Николова. Наводнени къщи имаше и в с. Горно Черковище, където хората се справяха също сами.

2006 – 2 805 ученици от началната степен и от подготвителните групи в 23 общински училища получаваха безплатни закуски и напитки, предвидени в Социалната програма „Чаша топло мляко”.

2006 – На 1305 социално слаби домакинства от община Казанлък бяха отпуснати помощи за твърдо гориво, съобщи в интервю Мария Пенева – директор на местната Дирекция „Социално подпомагане“. До края на август в службата бяха постъпили 1507 молби на граждани, на 202-ма бе отказано подпомагане.

2007 – В свое объщение, излъчено по «Вис виталис», Синдикатът на българските учители към КНСБ – Казанлък, Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”- Казанлък и Независимият учителски синдикат към КНСБ – Казанлък призоваха гражданите на общината и работещите в системата на образованието да подкрепят протестното шествие-митинг, което бе насрочено за 21.09.2007 г. пред Дома на културата „Арсенал” от 19:00 часа. „Нека бъдем заедно в отстояването на справедливите ни искания за достойно заплащане на нашия труд и желанието ни да дадем адекватно за изискванията на времето образование за нашите деца“, приканиха в обръщението си синдикалистите. Трите синдиката в образованието организираха Ден на мълчанието в класните стаи.

2007 – 25 платна – живопис, някои от тях с уникална художествена техника, бяха представени при откриването на изложбата „С посвещение“ на казанлъшкия художник Румен Петков. Експозицията бе открита в галерията на ул. „Искра“ 4. В поредната си авторска изложба Петков представи един голям художествен период в българската история – от тракийската култура до Възраждането. „Тази изложба е посветена на дедите ни“, каза в интервю художникът. Негови картини са притежание на колекционери от Англия, Германия, Италия, Франция, Гърция, САЩ, Япония.

2008 – Треньорът на Клуба по източни бойни изкуства „Севт І” Драгомил Иванов се завърна от Москва, където участва в семинар по шоренджи кемпо заедно с руския инструктор Алексей Рокитски. Иванов бе единственият българин, член на Световната федерация по шоренджи кемпо – от декември 2007 г., а клуб „Севт І” бе първият и към онзи момент единствен в страната, практикуващ източното бойно изкуство, водещо своето начало от древна Япония.

2008 – 14 пенсионери от казанлъшкия Дом за стари хора „Маргарита Асебо” бяха на почивка в курорта в Слънчев бряг. Тя бе осигурена от Социалното министерство.

2010 – Още едно забележително участие записа в историята си клуб „Съхрани българското” в ПГ лека промишленост и туризъм – първа награда във втора възрастова група на ученика от 11 „а“ клас Станислав Георгиев. С наградата на Кубинското посолство – визита в Куба, Станислав бе удостоен за разработката си за петима кубински патриоти, които от 1995 година лежат в американски затвор, несправедливо и недоказано обвинени  в подривна дейност.

2010 – Казанлъшкият автомобилен клуб „Ефко Рейсинг“ завоюва отборно първо място на Планинско „Българка 2010″. В крайното класиране казанлъчани имаха едно второ и две трети места. Милен Узунов от казанлъшки клуб СП „Рейсинг“ бе втори в категорията Х3.

2012 – Нов православен храм „Света Петка Българска” да бъде построен в кв. „Изток“. Решението за дарение на имот – частна общинска собственост, за построяване на храма бе взето на заседание на Общинския съвет.

2012 – Преименуването с решение на Общинския съвет на ОДЗ в с. Ясеново в Целодневна детска градина доведе до закриването на яслената група и на 4 щатни бройки. За яслената група нямаше постъпили молби от родители.

2012 – По повод 105-ата годишнина от рождението на бележития български художник проф. Ненко Балкански Художествената галерия обяви вход свободен за посещения на родната му къща с експозиция в Казанлък на ул. „Ген. Радецки“ №17.

2012 – Своеобразна музикална работилница отвори врати пред Читалище „Искра”. В нея инструментите за работа бяха цигулката, акордеонът, пианото, синтезаторът, песента и танцът.  Деца и преподаватели демонстрираха  обучения от неформалното образование в НЧ „Искра”. Откритият  репетиционен процес имаше за цел деца и родители, преминаващи по улица „Искра”, да се запознаят с начина на работа с различните инструменти и формации.

2012 – С голяма изложба от над 100 картини постави началото на новия творчески сезон на школата „Арт линия”. Три дни по-рано децата откриха своя благотворителна изложба в Гимназия „Петко Стайнов” в Казанлък. Картините бяха подарени на казанлъшката гимназия като част от новата й визия.

2013 – Десетгодишната Весела Паунова, възпитаничка на музикалния педагог Мариана Мъгева, представи Казанлък и НЧ „Възродена искра“ в шестото издание на Международния фестивал „Орфей в Италия“. Тя се завърна с трета награда. Весела представи песента „Катерино моме“.

2014 – След приключването на ремонта и обновяването, парк „Розариум“ бе открит. Първи по велоаялеята преминаха участниците в Детския колоездачен спортен празник за Купата на Ротари клуб.

2014 – Екипът на Фондация „Сийдър“ организира кръгла маса на тема „Право на специализирана грижа и подкрепа на деца и младежи с увреждания“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram