Днес, 20.06.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – На посещение в РПУ – Казанлък бе делегация от Министерството на вътрешните работи на Бавария, водена от главния секретар Регенс Бурген. Двете страни конкретизираха сътрудничеството си в борбата с организираната престъпност, наркотрафика и нелегалната миграция.

1997 – В този ден бе създаден Обществен инициативен комитет в подкрепа на истината за НЧ „Искра“. Комитетът излезе с декларация и откри подписка за всички граждани против гладната стачка на Георги Ташев и Гълъбина Михайлова като форма за разрешаване на споровете в сферата на културата и за защита на високите завоевания на читалище „Искра“ и неговите творчески формации.

1999 – Синът на именития композитор Петко Стайнов – арх. Стефан Стайнов, изпрати молба до Областната управа в Стара Загора за връщането на паметника на неговия баща на подобаващото му място.

1999 – В Стара Загора бе учреден Областен съвет за регионално развитие, в който влязоха 11-мата кметове на населени места в областта. Председател стана областният управител Радомир Енев.

2000 – В Салона на изкуствата в НДК – София бе открита самостоятелна изложба на казанлъшкия художник-тубист Никола Заров „Каракачаните – бит и култура“.

2000 – Казанлък бе домакин на Републиканското първенство по колоездене на шосе.

2001 – Казанлък бе домакин на Национално съвещание по проблемите на дисциплината и законността в българската армия. В него взеха участие представители на Генералния щаб на армията, на висшата военна прокуратура и следствието. В интервю за радио „Вис виталис“ зам.-началникът на ГЩ генерал-лейтенант Гиньо Тонев заяви: „Няма реална заплаха за България, произтичаща от ситуацията в Македония, но съществува опасност от реални военни действия“.

2001 – В склад за хранителни стоки до товарна гара – Казанлък пожар унищожи 350 кв. м. покривна конструкция, 1000 литра олио и 2 тона захар и захарни изделия.

2002 – 70 бяха от началото на годината случаите в Казанлъшко от ухапвания от кърлежи. 35 заболели от лаймска болест и 11 пациенти с марсилска треска бяха преминали през инфекциозното отделение на МБАЛ – Казанлък.

2002 – Основните проблеми със замърсяването на Казанлък, според управителя на фирма „Нелсен Еко“ Николай Чалъков, бяха заради ниската събираемост на таксите за смет – 11% от фирмите и 40% от гражданите на общината до този момент не бяха платили таксите си за 2002 г.

2002 – В областния град тържествено бе чествана 90-годишнината от електрификацията на област Стара Загора. В  празничния концерт бяха поканени за участие творчески формации на НЧ „Искра“, тъй като първата електрическа крушка в района на Казанлък е светнала именно в читалище „Искра“.

2005 – „Новото поколение – сакрална революция“ бе темата на лекция, изнесена от богослова Ваклуш Толев в Казанлък. Срещата бе организирана от Общество „Път на мъдростта“, Библиотека „Искра“ и отдел „Култура“ към Община Казанлък.

2006 – В турнира по лека атлетика за купа „Европа“ в Нови Сад Енчо Щерев стъпи на върха при хвърлянето на диск с 55,23 метра, а при жените в Солун Цветанка Христова спечели сребро, също на диск.

2007 – Играчки за всички детски градини в община Казанлък бяха раздадени на церемония  в Алиоловата къща. Дарението бе от Международната фондация „България“ с председател Якоб Джераси, контеса Естер Дьо Помери от Швейцария и казанлъшката Фондация „Българска роза“. Бяха връчени и мобилни телефони с пакет от безплатни минути на всички директори на детските градини и училища в община Казанлък.

2008 – В нарушение на Закона за изборите червено-бял стикер със знака “Стоп” бе разлепен в деня за размисъл преди местните избори върху кошчетата за смет в централната част на Казанлък. Посланието бе: «Не продавай гласа си! Бъдещето на Казанлък зависи от теб!».

2009 – С второ отборно място се завърнаха от Добрич юношите на КК „Лястовица“ от ДЛОШ  за юноши младша възраст.

2009 – За 19-ти път Казанлък бе домакин на пролетно авиошоу, под патронажа на Българската асоциация на леката авиация и областния управител на Стара Загора Мария Нейкова. Организатори на проявата бяха летище „Кълвача“ и „Авио делта дизайн“.

2011 – На суперфиналите за момичета до 13 години в Казанлък медалите с „благороден оттенък”  бяха  спечелени от представителките на домакините – „Казанлък Волей”. За „Най-добър нападател” бе обявена казанлъчанката Златена Салабашева. 

2011 – Казанлъшкото Туристическо дружество „Орлово гнездо“ стана държавен първенец по колоориентиране. В индивидуалното класиране с два златни медала бяха Тончо Нейчев  и Танчо Танев, в категорията супер ветерани.

2012 – На скалния феномен Мегалита край с. Бузовград бяха представени ритуали, свързани с Лятното слънцестоене. Сдружението за антични и средновековни реконструкции “Сила“ възстанови ритуал за почит към светлината, блясъка, силата и нейните антични богове, чествани от античния свят с различните превъплъщения.

2012 – В интервю за радио „Вис виталис“ новият директор на ИМ „Искра“ Момчил Маринов, наследил на поста д-р Косьо Зарев, разкри амбициозните си намерения за музея: продължаване на социализацията на тракийските обекти в Долината; разширяването на Етнографския комплекс и възстановяването на Яхната; интерактивна карта на културно-историческите забележителности на Казанлък; преместването на Музея на розата.

2012 – Тракийски некропол, разположен между селата Голямо Дряново и Ясеново в община Казанлък, откри екип на доц. Георги Нихризов от Националния археологически институт и музей при БАН. Преди екипът да започне работа, бяха извършени теренни наблюдения, ръководени от Красимира Стефанова, главен уредник в ИМ „Искра“ – Казанлък.

2012  – Международната фестивална програма на детското творчество „Приятели на България” отличи вокалния педагог от читалище „Искра” Стефка Денева с почетен плакет за педагогическата й дейност. Денева направи презентация на извънучилищната дейност чрез песните на своите възпитаници. Почетното отличие бе връчено от директора на Програмата Цветан Иванов на официална церемония в „Албена“.

2012 – Н. Пр. Тове Скарстейн, посланик на Кралство Норвегия у нас, бе на кратко посещение в община Казанлък, преди напускането му на България. До момента два пъти тя бе посещавала Казанлък. Най-честите й контакти бяха с народния представител Емил Караниколов, лидер на групата за приятелство с Норвегия в 41-ото Народно събрание. Над 20 тома избрана литература от класически и съвременни норвежки автори получи от посланичката  ОБ „Искра”.

2013 – В Община Казанлък стартира 12-месечен европейски образователен проект ,,Добро образование сега – добри възможности в бъдеще“. Целта бе интеграция на децата и учениците от етнически малцинствени групи чрез мотивирано включване още от най-ранна възраст в образователния процес. Проектът бе финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси” чрез Европейския социален фонд и бе на обща стойност 150 125,90 лв.

2013 – До основи изгоря предприятието за преработка на птичи меса, известно в Казанлъшко и България под марката „Тони”. Производствените мощности бяха базирани в казанлъшкото село Кънчево. Огънят бе тръгнал от инсталация за приготвяне на печени пилешки продукти по време на нощната смяна. Инвестицията на собствениците за най-модерната в региона база за преработка на птичи меса бе за 10 милиона лева. Фирмата бе основана през 2008 г. в град Казанлък. Капацитетът на производство бе 28 тона на ден.

2014 – Писателят и журналист от Казанлък Светлозар Стоянов събра в музей „Чудомир“ приятели и почитатели на белетристиката и представи поредната си книга „Гравюра от белези“.

2014 – Община Казанлък организира благотворителна кампания за пострадалите на 15 юни от придошлите води на река Турийска жители на с. Турия.

2014 – Две номинации за „Рекордите на Гинес“ направиха в Казанлък цигуларят Даниел Трингов и виолончелистката Сифей Уен. Приходи от видео диск с концерта, който се състоя в ДК „Арсенал”, музикантите дариха на пострадали от бедствието във Варна и Добрич.                                                                                                                                                                     2014 – Внезапно в този ден бе затворен офисът в Казанлък на Корпоративна банка. На вратата се появи разяснителна табела: „Заради срив в комуникационната система“. Клиентите  останаха отвън, но напрежение пред банката нямаше. От 1 февруари 2013 г. всички парични потоци на Община Казанлък се обслужваха от КТБ. БНБ постави под специален надзор КТБ, отне правата на акционерите й и назначи квестори.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram