Днес, 20.01.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – В програмата на радио „Вис виталис“ стартира фолклорната рубрика „Ръченик“, прераснала впоследствие в предаване с водещ Кольо Стайнов, който предлагаше на слушателите музика от казанлъшки автори и изпълнения на народна музика от местни певци и инструменталисти.

1998 – В Казанлък бе учредена общинска организация на Евролевицата. Неин председател стана 50-годишният икономист Петър Пепелешков.

1999 – Военният клуб в Казанлък тържествено отбеляза 60 години от създаването си.

1998 – 1600 нови телефонни поста пусна АТЦ – Казанлък. Общият брой на телефонните постове надхвърли 22 хиляди броя.

2000 – В Палатата на физиката в Казанлък бяха открити три изложби: „Разходка из физиката“, „Как лети самолетът“ и „В света на звуците“. Месец по-късно бе открита и изложбата „Механика“.

2000 – С Удостоверение №28 на Държавната комисия за тържищата официално бе лицензирано казанлъшкото тържище.

2001 – Петър Попов бе избран за председател на БСДП в Казанлък до провеждането на конгрес на учредената в този ден в столицата Българска единна социалдемократическа партия, отцепила се от ръководената от Петър Агов БСДП.

2001 – Лекоатлетката Петя Пендарева отпразнува 30-я си рожден ден в Хърватска, където бе на подготовка преди бягането си в Карлсруе, Германия. На престижния международен турнир в зала тя се класира втора.

2001 – С влошена криминогенна обстановка бе Казанлък – по  оценка на РПУ-Казанлък. Много граждани поискаха разрешителни да носят оръжие.

2002 – Казанлъшкият шахматист Петър Дренчев зае третото място в мемориала в памет на Йордан Григоров, в който участие взеха 14 състезатели от Украйна, Югославия, Турция, Германия и България.

2002 – Казанлъшкият състезател Божидар Бояджиев бе включен в състава на националния тим за предстоящото турне в САЩ.

2002 – „За първи път гостувам в радио и искам да изкажа възторга си от хората, които работят във „Вис виталис“ – затова, че търсят талантите сред обикновените хора. Аз, внучката на Славяна Какаова, се прекланям пред таланта на баба и желая да го наследя“, написа в Паметната книга на радиото Златка, която гостува заедно с баба си в предаването „Спасена красота“ с водеща Бонка Радкова.

2003 – „Така, както при нас извира новият живот, така при вас да извират нови идеи и още по-добри предавания! Желая ви крепко здраве, много щастие и любов!“ – това пожела на екипа в Книгата за гости на „Вис виталис“ д-р Тодор Гаргов, началник на АГО в МБАЛ – Казанлък. Той гостува в студиото по повод Деня на родилната помощ.

2004 – Чрез листовки – ок. 200 на брой, граждани на Казанлък настояха пред общинското ръководство въпросът с „дупката“ в центъра на града бързо да намери своето решение.

2006 – Казанлъчанинът-борец Божидар Бояджиев /“Левски“/ спечели безапелационно титлата в категория до 120 кг. на републиканското лично първенство в свободния стил в столичната зала „Универсиада“, в което участваха 185 борци от 27 клуба.

2008 – С 5 сребърни медала от приключилия  във Верия, Гърция, международен спортен турнир се завърнаха състезателите на Клуба по източни бойни изкуства “Севт І”. Конкуренция на казанлъшките спортисти бяха 600 участници в турнира.

2009 – Министърът на отбраната Николай Цонев откри в Казанлък Социална кухня и Дневен център за членовете на патриотичните съюзи, ветераните от войните и офицерите от резерва. Ежедневно безплатен обяд започнаха да получават 40 ветерани. Идеята на министър Цонев за социални кухни бе от две години. В гарнизонния военен стол министър Цонев връчи почетни офицерски карти на офицери от резерва от гр. Казанлък.

2010 – В интервю за радио „Вис виталис“ зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова заяви, че ограничаването на проектите за възобновяемите енергийни източници е наложително. „Трябва да бъде направена точна оценка, какви са възможностите на страната ни да поеме такива мощности. Спирането на проектите на този етап не касае изграждането на вятърния парк край Бузлуджа“, – каза тя. Към онзи момент за България бяха заявени мощности в размер на 12 хиляди мегавата при възможност реално да бъдат пуснати в действие около 2 хиляди.

2010 – „Вис виталис“ отрази в подробен репортаж посещението в Казанлък на посланика на Китай – Н. Пр. Джан Вансюе. На среща с кмета Стефан Дамянов и 30 представители на местния бизнес той заяви, че Китай проявява интерес към туризма и производството на розово масло. По негови данни близо 1,5 милиона китайци посещават България годишно, като любимите им сувенири са свързани с Долината на розите. Посланикът обеща, че ще обърне внимание на предложението на Община Казанлък за побратимяването ни с китайски град.

2013 – Репортерска проверка на радиоекипа установи, че сигналите на граждани – че се секат дървета във високата част на парк „Тюлбето“, отговаря на истината. В официална позиция от Община Казанлък обясниха, че сечта е санитарна и че се секат болни и изгорели дървета. Фирмата-изпълнител бе “Пенита лес”. Ангажимент на фирмата бе от изсечената дървесина да изработи детайли за пейки.

2014 – 60-годишен юбилей с изложба-живопис от 30 платна, наречена „Следи“, отпразнува художникът Антон Радулов. Изложбата бе представена от проф. Вихрони Попнеделев, съученик на Радулов от първия випуск на Художествената гимназия в Казанлък.

2015 – Внукът на генерал Гурко, Владимир Гурко – единственият жив от 6-мата внуци на руския генерал, се поклони и положи цветя пред новооткрития бюст-паметник на прочутия си дядо в град Гурково, който е освободил селището с отряда си преди 137 години. Бюст-паметникът, дарение от правителството на Москва, бе открит през септември 2014 година, когато бяха отбелязани 40 години от обявяването на Гурково за град.

2016 – Най – ниската температура от началото на 2016-та година бе измерена сутринта на 20-ти януари. От метеорологичната станция в Казанлък съобщиха, че отчетената температура сутринта е била – 15,6 градуса по Целзий.

2016 – Община Казанлък започва процедура по изземване на общински жилища от наематели с просрочени дългове

2016 – Нови 500 хил.лв. отпусна МС за строежа на Музея на розата в Казанлък

2016 – Казанлъчанинът Стоян Гайтанджиев публикува снимки в своя фейсбук профил от полет с парапланер. Той е хванал термиката от връх Бузлуджа, като полетът е продължил 1 час и 20 минути при температура от над -10 градуса.

2016 – Председателят на Областния съвет на БСП Васил Самарски  участва днес във възпоменателна годишнина от смъртта на 14-те партизани от Чехларската дружина в местността „Дерменка”. Заснежните пътища и мразовитият ден не попречиха до средногорския връх да се придвижат десетки признателни жители от общините Брезово, Братя Даскалови, Павел баня и др. В поклонението се включиха кметовете на Павел баня и Брезово.

2017 – Премия от 10 хиляди лева получи параатлетът и Спортист на Казанлък за 2016 г. Ружди Ружди в Нощта на шампионите. Неговият казанлъшки треньор бе премиран с 5 хиляди лева. Наградите връчват Министерство на младежта и спорта и Българския спортен тотализатор.

2017 – Още кръгови, еднопосочни улици и знаци за предимство. Това поискаха от Кмета на Общината автоинструкторите на работната среща за подобряване на мерките за безопасност на движението. След срещата за пътна безопасност, по покана на Кмета и кампанията на МГ „Вис виталис“ „Спри! Преминава дете!“, сигналите за подобряване на пътната безопасност бележат значителен ръст.  По-голяма част от сигналите вече са реализирани. Бе въведен режим за паркиране в 30 зони, с определяне на места за движение с ниска скорост и монтирани повече камери за наблюдение.

2020 – Монументът Бузлуджа е включен в няколкотомното луксозно Atlas-des-utopies. В него са включени снимки на казанлъчанина Бедрос Азинян, който е запазил спомена отпреди разрухата на монумента и разполага с уникални кадри. Френското издание събира фотоси и истории от цял свят и е подготвяно няколко години. Съдържа исторически, ретроспективни и репортерски кадри от почти всяко кътче на света. Изоставени, недовършени сгради, промишлени, жилищни всякакво строителство по света. Единствените снимки на българин в изданието са на Бедрос Азинян.

2021 – В 18:30 ч. бе полученo съобщение от ЦСМП – Стара Загора за постъпил пациент с изгаряния в областта на главата и врата. На място бе установен 39-годишен мъж от гр. Стара Загора, който заявил, че на същата дата, около 18:00 ч., докато се е качвал в управлявания от него лек автомобил, който е бил паркиран в гр. Стара Загора на ул. „Петър Парчевич“, е бил залят от неизвестен извършител с неустановена към момента течност, от която е получил обгаряния по дрехите и по част от лицето и врата. В Първо РУ – Стара Загора е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.129 от НК. Нямаше опасност за живота на пострадалия.

2021 – Влак от бъдещето пристигна на гарата в Казанлък. Електрическата мотриса дойде малко преди 10 ч. и престоя около 2 часа в Града на Розите. Тренът правеше обиколки из железопътните пътища на България за сертифициране за евентуална експлоатация по нашата жп система и една от спирките му се оказа Казанлък. Модерното возило с наименование Siemens Desiro ML Cityjet щеше да остане още няколко дни в България, за да получи необходимите документи. Инженери от Австрия и Германия бяха част от придружаващият персонал, които адаптираха влака към особеностите на нашата система.

2021 – Сериозна авария на водопровод в казанлъшкия квартал „Изток“ потопи ул.“Петьо Ганин“. Цялата пътна артерия бе под вода, спряно бе водоподаването към жителите на юг от улицата. От кадри, заснети от граждани, бе видно, че улицата прилича на венециански канал.

2022 – Клубовете „Млади възрожденци“ се увеличиха с още един с учредяването на такъв и в казанлъшкото основно училище „Антон Страшимиров”. Негов председател е директорът на училището Валерий Попов. Участниците в клуба ще отбелязват важни дати от нашата история, ще популяризират делото и заветите на Васил Левски сред своите съученици. „За да е жива националната ни памет!“, посочват от учебното заведение.

2022 – 3 284 фирми развиват дейност в Казанлък, съобщи НСИ.

2022 – Община Казанлък дари самолет на местното летище. Идеята да бъде изграден мемориален самолетен комплекс в Казанлък някога остава неосъществена, но от прашаствщият проект в активите на Община Казанлък остава да се води самолет МиГ-21 БИС без двигател. Със Заповед от 2009 г. на Министерството на отбраната на Република България ведомството е прехвърлило безвъзмездно като собственост на Община Казанлък изтребителя. При приемането му от страна на Община Казанлък летателният апарат е бил на съхранение във Военно поделение в града, след което е извършено преместването на сегашното му местоположение в „Летище Казанлък“. Община Казанлък предложи, а Общинският съвет одобри дарението.

2023 – Най-малкият читател на Общинска библиотека „Искра” е двегодишният Иван. Читателската му карта е издадена няколко месеца по-рано, когато е само на годинка и 10 месеца, тъй като е много любознателен и обожава книгите. Идва и всяка седмица в Детско-юношески отдел да върне вече прочетените и да вземе нови, съобщават библиотечните работници. Децата продължават да бъдат сред най-активните читатели в града на розите, а Читалнята за най-малките – все така предпочитано място и за организиране на училищни събития, свързани с грамотността и усвояването на нови знания.

2023 – Съвместната изложба на местните творци Фикрет Окан и Галя Златева, носеща името „Хармония“, беше открита в изложбена зала „Иван Милев“ в Културно-информационния център в Казанлък. Експозицията е първата за годината и съчетава рисунки и живопис на Окан с колажи на Златева.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram