Днес, 19.12.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – Радио „Вис виталис“ излъчи репортаж от направената от екипа проверка в детските градини в Казанлък. Сигналите на родителите на децата се оказаха верни – на много места липсваха ел. крушки, в аптечките липсваха превързочни материали и най-необходимите лекарства. В ДГ „Мечо Пух“ положението бе особено неблагоприятно.

1996 – След завръщането си от САЩ преподавателят в ПМГ „Н. Обрешков“ Теодосий Теодосиев разказа за слушателите на „Вис виталис“ за състоялото се там представяне на неговия ученик Петко Динев и сподели впечатленията си от далечната страна – за отношението на американците към науката, като даде пример с американски професор, който има 8 деца – също професори; за това, че там имат обособени „стаи за денонощно четене“, като заключи, че „американците не са по-умни от българите, но повече се трудят“ и че „в България управляват неграмотните и времето у нас не е за интелектуална работа“. Теодосиев бе отказал на поканата да остане да работи в САЩ.

1996 – Спортист на годината на Казанлък стана европейският шампион по борба свободен стил за юноши до 18 г. Божидар Бояджиев.

1997 – Броят на семействата в община Казанлък, получаващи помощи от Европейския съюз, към тази дата бе 1727.

1997 – Д-р Радка Арнолд, казанлъчанка, живееща в Германия, подари на Социален дом №3 78 легла и спално бельо.

1997 – В Художествената галерия в Казанлък бе открита изложба – малка пластика на Анастасия Гюкова и живопис на Продан Проданов.

1997 – В музей „Чудомир“ бе открита изложбата „Турия – люлката на Чудомир“ по повод 30 години от смъртта на писателя и художник Димитър Чорбаджийски-Чудомир.

1997 – Кметът Иван Гороломов връчи награди на 10-те най-добри спортисти на Казанлък за годината. Първото място беше за Светла Миткова.

1998 – В районите на всички училища в Казанлък и около криминогенните точки в града бяха поставени натриеви осветителни тела.

2000 – Ученици от СОУ „Екзарх Антим Първи“ изнесоха концерт на сцената на НЧ „Искра“ „Засвирили, та запели“, посветен на 140-годишнината на казанлъшкото читалище. Историческата връзка между училището и читалището датира от първите години след основаването на културния институт.

2000 – Във Военния клуб в Казанлък бе представен казанлъшкият автор-белетрист Румен Сомов.

2000 – Детският комплекс в Казанлък отпразнува своя 5-ти рожден ден.

2000 – Анкета с журналисти и ръководители на спортни клубове определи лекоатлетката Петя Пендарева за Спортист №1 на годината. На второ място бе Енчо Щерев, на трето – Нина Сербезова. При колективните спортове начело бе баскетболен клуб „Казанлък“ – юноши старша възраст, втори бе отборът на мъжете от баскетболния клуб, третото място бе за Футболен клуб „Розова долина“ – мъже.

2001 – За японския град Фукоока замина група от Средношколския танцов състав „Арсенал“. Заедно с други български формации танцьорите участваха в образователни концерти по български фолклор.

2001 – Две първи места, четири вицешампионски титли и пет бронзови отличия завоюва клуб „Казанлък“ на Междуобластния шампионат по борба свободен стил. Клубът се представи с 14 от своите възпитаници.

2003 – По време на среща с 20 млади физици от Казанлък и техните преподаватели областната управителка на област Стара Загора Мария Нейкова предостави 10 хиляди лева за изграждането на Национален център по физика в града ни.

2003 – Лекоатлетът Енчо Щерев стана Спортист №1 в община Казанлък за 2001 г.

2005 – Кметът на Община Казанлък Стефан Дамянов, авторът на проекта „Севтополис“ за възстановяване на древния тракийски град доц. д-р архитект Жеко Тилев и Андрей Андреев – художникът, създал най-голямата в света картина от марки, бяха носителите на Годишните награди, 2005 на радио „Вис Виталис“. Пластиките „Вис Виталис“ бяха връчени на официална церемония. За трети пореден път „Вис Виталис“ връчи в навечерието на рождения си ден своите награди.15 личности и организации бяха номинирани за принос в развитието на Казанлък и региона през 2005 година.

2005 – Повишена заболеваемост при вирусен хепатит А установиха епидемиолозите при ХЕИ – Казанлък само за една седмица – 14 вирусни хепатита, 3 от които в Казанлък. Общо 22 бяха чревните заболявания, сред които и 6 случая на ентероколити.

2005 – Коледен концерт на читалищата от община Казанлък се състоя на площад „Севтополис“ като част от коледно-новогодишните празници. В същия ден в Общинския младежки център бе проведено дискотечно шоу за деца до 4-и клас под надслов „Приключение в коледната нощ“.

2006 – С абитуриентите от четири казанлъшки училища – СОУ „Екзарх Антим І“, Гимназия „Акад. Петко Стайнов“, ПГПИ „Акад. Дечко Узунов“ и ХГ „Св. Св. Кирил и Методи“, се срещна в този ден председателят на Общински съвет-Казанлък Васил Самарски във връзка с инициативата на Общинския съвет “Зелена карта-Казанлък”, чиято цел бе превръщането на града и Долината в привлекателно място за живот и реализация на младите хора. Всички 870 дванадесетокласници от випуск 2007 в Казанлък получиха персонални новогодишни картички от местния законодателен орган. Акцент в картичката бе снимка на казанлъшки ученици, достойно представящи своите училища, себе си и града ни на различни значими форуми в региона, страната и по света.

2006 – В този ден се състоя премиерата на книгата на Румен Денев „Посока на погледа“.

2006 – Трима колоездачи от Казанлък намериха място в традиционната класация на Българския колоездачен съюз за 2006 г. – Данаил Петров , Мартин Грашев и Стефан Кушлев. Президентите на колоездачните клубове и журналистите оцениха възпитаниците на местната школа съответно на второ, девето и десето място.

2007 – Зам.-министърът на МВР Камен Пенков награди служители на ОДП – Стара Загора за най-добър проект. Те получиха грамоти за проявена инициативност и конкретен принос при участието си в конкурс за разработване на проект по модела “Полиция в близост до обществото”. Сред наградените бе инспекторът от Детска педагогическа стая при РПУ-Казанлък Кънчо Кънев. Той бе отличен за разработването на проекта “Сигурността на децата – обща грижа”.

2007 – Вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем получи 100 уникални новогодишни картички, изработени от ученици на  НГПИД «Акад. Дечко Узунов» в Казанлък. Те бяха придружени от специални послания. Емел Етем лично подписа картичките и ги разпрати до дипломати и посланици по целия свят.

2007 – Театралната група „Калпазанчета-талантчета“ към читалище  „Братство“ в Енина отбеляза в този ден 10 години от своето създаване. Групата е основана през 1997 г. по идея на Минчо Лалев, като още през същата година бе представен детският спектакъл „Коледната репетиция“. От 2000 г. до 2007 г. групата с ръководител Аня Дерменджиева бе спечелила близо 20 отличия от различни форуми.

2008 – Уникална изложба от 80 експоната – амулети и талисмани, подреди в казанлъшката музей-галерия етнографът и историк Ангел Гоев, директор на Архитектурно-етнографския комплекс „Етъра”. По време на изработката им Гоев бе изпълнявал и различни ритуали на вода, огън и светлина.

2008 – 60 средношколци от училищата в община Казанлък получиха грамоти за участието си в Националния конкурс „130 години памет и признателност“. Конкурсът бе за рисунки, есета, исторически очерци. Той бе обявен от Националното сдружение „Русофили“ и Министерството на

образованието по повод 130-тата годишнина от Освобождението на България и Дните на Русия в България.

2010 – Успешна година, въпреки трудностите, отчетоха активистите на ОбС на  БЧК – Казанлък. „Няма  отлив на доброволци, което е много важно за нас“, каза за „Вис виталис“ председателят на местната структура на БЧК Васил Кърпачев. За трета поредна година по програмата за интервенционните запаси на ЕС бяха раздадени помощи на 1700 души от общината. Събрани бяха помощи в размер на 1000 лв. за пострадалите от земетресението в Хаити.

2010 – Призът „Най-добър колоездач през 2010 година”, според Българския колоездачен съюз, бе за казанлъчанина Владимир Коев от „Хемус 1896 Вивело”, Троян, който спечели обиколките на Румъния и Черна гора, а в българската бе в десятката. Негов подгласник бе съотборникът му Евгени Балев. Трети бе също казанлъшки колобегач – Данаил Петров от португалския „Боавища”.

2010 – Църковното настоятелство при храм „Света Параскева”, ОУ „Христо Ботев” и НЧ „Братство-1869” в с. Енина организираха юбилейното тържество, посветено на 50-годишнината от откриването на Енинския апостол от ХІ век – най-старата книга на старобългарски език в България.

2011 – Над 10 млн. лева от осигуровки се бяха опитали да укрият фирми от Казанлъшко, съобщиха в този ден от офиса на НАП в Стара Загора. От началото на годината инспекторите по приходите бяха приключили 418 ревизии в областта. Предотвратени бяха данъчни и осигурителни измами за над 48 млн. лв. Девет бяха ревизираните фирми с установени укрити данъчно-осигурителни задължения за над 1 млн. лв., а други 85 имаха ревизионни актове за над 100 000 лв. всяка. По искане на прокуратурата бяха  извършени 13 ревизии на лица и фирми, нанесли щети на бюджета за над 1,5 милиона лева. До края на ноември бяха установени 41,8 млн. лева недеклариран и неначислен ДДС. От тях над 8 милиона не бяха декларирани от фирми от Казанлък.

2012 – Възпитаници на клавирния педагог към НЧ „Искра” Елена Юлиянова изнесоха концерт и представиха стихове, посветени на Дядо Коледа. През 2012 г. те завоюваха над 40 златни медала и специални награди при конкуренция с техни връстници от цял свят.

2012 – На пл. „Севтополис“ се проведе голям концерт под надслов „Добре дошли, коледари“. В него участваха коледарски групи от читалищата в гр. Крън, с. Голямо Дряново, с. Ясеново, с. Розово, с. Кънчево и Детски фолклорен ансамбъл „Габровче” от Габрово.

2012 – В Декларация на Тракийското дружество в Казанлък членовете му изразиха своето несъгласие с изказаното от лидера на ДПС Ахмед Доган по отношение на Балканската война твърдение, че тя е „етническо прочистване на турците“. Тракийци се обявиха за това, историята да не се прекроява и изопачава. В декларацията те се обявиха за добросъседски отношения с Турция. Тя бе изпратена до председателя на НС Цецка Цачева и до самия Ахмед Доган. Казанлъшките тракийци настояха той да бъде отзован като народен представител и да се извини на българския народ и на тракийските българи.

2012 – 404 лв. събра благотворителният проект „Магията на Коледната нощ” на дванадесетокласничката  от ПМГ „Н. Обрешков” Симона Чернева за набиране на средства за лечението на 4-годишната Мелиса Шукри, която страдаше от хидроцефалия и детска церебрална парализа и се нуждаеше от скъпоструваща операция. На  инициативата откликнаха и ученици от други училища.

2012 – Грамоти с благодарност за дарителския жест и паметни знаци на Община Казанлък получиха казанлъшките фирми „Българска роза-Севтополис“ АД  и „Гуала Клоужърс България“ АД, откликнали на апела на кмета да подкрепят финансово Общинския пенсионерски клуб в Казанлък.

2013 – В училище „Екзарх Антим І“ се състоя специално представяне на клубовете „Завръщане към родовите корени – изследване живота на тракийските бежанци, заселели се в Казанлък” и мултимедийно представяне на тракийските песни и танци. Ръководител на групата за тракийски фолклор бе Кольо Стайнов, а на учениците, събиращи данни за тракийските преселници – София Парнарова.

2013 – Ген. Симеон Симеонов и постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев откриха възпоменателна плоча на летеца полковник инж. Петко Попганчев, инженер Цветан Лазаров и Димитър Списаревски. Плочата бе поставена на западната страна на паметника на българския летец, построен през 1942 г. по случай 15 години от създаването на училище за пилоти и механици, летище и самолетна фабрика в Казанлък.

2013 – ОУ „Чудомир” организира поредица от коледни тържества за своите възпитаници. Специална детска коледарска група посети всички класове на учебното заведение. Костюмите на коледарите уши баба Еленка Георгиева от с. Горно Сахране.

2014 – Авария по време на технологичен процес бе причина за възникналия взрив в частна фирма „Вертекс“ за производство на пиротехнически изделия и ловни патрони в Мъглиж. Загина един мъж, трима бяха тежко пострадали.

2014 – Изложба с над 40 живописни творби „Багри от Рувел“ откри художникът Румен Велев. Авторът имаше над 15 самостоятелни изложби, главно с пейзажи – масло и акварел. През 1999 г. той откри собствена галерия „Рувел“ в Казанлък.

2015 – За първа година казанлъшката библиотека награди свои редовни читатели от различни възрасти, номинирани в осем категории. Като организации с най-много съвместни изяви бяха отличени клуб „Светлини сред сенките“, СНЦ „Зелена светлина“ и Театрално студио “Гост+“ на Георги Ташев. Най-много книги през годината бяха дарили Цвятко Цветков, Десислава Петкова и Стоян Славовски. Трима казанлъшки творци получиха призове за най-много съвместни изяви с ОБ „Искра“- поетите Румен Денев, Гергана Атанасова и журналистът Петър Марчев.

2015 – По инициатива на граждани и със съдействието на Община Павел баня бе открит  благотворителен коледен базар. Местният бизнес се включи в базара с кулинарни специалитети и ястия на символични цени, а със събраните средства бяха закупени подаръци на деца-сираци от Павел баня.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram