Днес, 19.03.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Управителят на Търговска банка – Казанлък  Георги Георгиев взе участие в предаването „Парите“ с водеща Деляна Бобева. В жива линия – на въпроса: „Как можем да спечелим пари в България бързо, лесно и честно?“ слушателите не дадоха в ефир еднозначен отговор.

1993 – „Нямаме национално достойнство, никога не сме били толкова унижени. Вече и българите ровят в контейнерите. Казанлък стана град-призрак“, – каза в интервю за радиото Никола Илчев от ВМРО.

1997 – Зам.-председателят на ГОР – София Иван Бойков оглави листата на Евролевицата в 27-ми Старозагорски многомандатен избирателен район за предстоящите тогава избори.

1997 – Участниците в АНПТ „Искра“ закупиха със събраните от благотворителен концерт пари 15 кутии  хуманизирано мляко „Бебе“ и го предоставиха на Детската болница в Бузовград.

1999 – В този ден се състоя премиерата на спектакъла на Театър „Любомир Кабакчиев“ „Отвъд греха“ с режисьор Десислава Шпатова.

2000 – Кметовете, членуващи в Националното сдружение на общините в България, бяха готови на крайни действия – да спрат обслужването на гражданите едновременно във всички общини, за да привлекат вниманието на правителството към своите проблеми. Към този момент финансовият министър Муравей Радев бе отказал две срещи с представители на сдружението.

2000 – Детската градина в с. Осетеново и смесеният магазин в с. Търничене бяха обрани в този ден.

2001 –  В общинската организация на БСП – Казанлък към момента членуваха 2010 души.

2001 – Казанлъшкият районен съд осъди за клевета Живка Стоянова – председател на синдиката „Промяна“. Гражданския иск заведе изпълнителният директор на „Арсенал“ Николай Ибушев за символичната сума от 1 лев.

2001 – Цвета Колева-Милева спечели конкурса за директор на ОУ „Н. Вапцаров“ в Казанлък, а Росица Занкова – за ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Розово.

2001 – Театър „Л. Кабакчиев“ представи две от постановките си в столицата – „С чужди – драг, вкъщи – враг“ и „Пипи сама вкъщи“. Предстоеше гостуване в София и на премиерния спектакъл на театъра „Почти идеален“.

2001 – В ДГ „Мечо Пух“ в Казанлък стартира програмата „Превенция на риска“. Целта бе запознаване с работата на полицая, с правилата за поведение у дома и при срещи с непознати.

2002 – В интервю Радостина Люцканова, директор на Бюрото по труда в Казанлък, цитира цифри за  безработицата: към февруари 2002 г. тя бе 18,8%; към януари 2001 г. е била 19,1 %, към януари 2000 – 20,9%.

2002 – В този ден се състоя премиерата на учебния спектакъл „Муа у тупан“  на младежката театрална студия „Арсис“ при НЧ „Възродена искра“.

2003 – Българската Евролевица закри структурите си в община Казанлък и изгради нова партия – Политическо движение „Социалдемократи“. Председател стана Петър Пепелешков.

2003 – СОУ „Екзарх Антим Първи“ получи 7 компютъра, лазерен принтер и камера по проекта „Регионална междуучилищна инициатива“, финансиран от Държавния департамент на САЩ.

2004 – Мартин Грашев от Колоездачен клуб „Лястовица“ стана Спортист на Казанлък за м. февруари.

2004 – Новия си албум с руски, монголски, китайски и филипински песни представи в този ден казанлъшката група „Грамофон“.

2007 – Председателката на Тракийското дружество в с. Енина Сийка Дечева подреди в зала „Средец“ на Министерството на културата своята изложба от гоблени „Вилер“ – 35 модела: икони, творби на велики художници и пейзажи, изработвани в продължение на 31 години. Сийка Дечева е от семейство на бежанци от Одринска и Беломорска Тракия. Измежду малкото оцелели семейни реликви, пренесени в България, са били бродираните шевици.

2007 – Секретарят на Община Казанлък Катя Киликчиева бе удостоена със званието Почетен член на Националната асоциация на секретарите в Република България.

2007 – С общо 6 медала се завърнаха представители на ШИ „Емануил Манолов“ към НЧ „Искра“ от третото издание на Националния детско-юношески конкурс за музикално и танцово изкуство “Орфеева дарба” в София. Над 2000 талантливи деца и младежи участватваха във фестивала.

2010 – В побратимения на Казанлък унгарски град Надканижа бе показана тракийската изложба “Долината на тракийските владетели” – изцяло с експонати на ИМ “Искра”. В Унгария за първи път гостува изложба с наследството на траките.

2013 – Казанлъшкото СОУ „Екзарх Антим І” представи България в каталог за успешно разработени европейски проекти. От две години под ръководството на Наташа Джуркова училището бе координатор и основен участник в проект по програма „Туининг“, в който участваха 33 държави. Идеята бе да бъдат представени: българска национална приказка и драматизиране, филмиране и илюстриране на приказка от друга страна.

2018 – Над 30 чифта обувки очакват да открият своята Пепеляшка за абитуриенските балове през тази година и то абсолютно безплатно.

Нови и актуални модели на различни марки дамски обувки са на разположение на всички желаещи млади дами от Казанлък. Женските чепици ни бяха изпратени от казанлъчанин живеещ в Англия, който пожела да запазим името му в тайна. Неговата цел е да направи щастливи онези абитуриентки, които нямат финансовата възможност да си купят обувки за предстоящите значими събития в живота им.

2018 – Колоездачът от местната школа Александър Алексиев с шеметна победа във Франция, което местните медии отбелязаха така: „Александър Алексиев, на 26 години от България, потвърди уменията си в Вonneval – за трофея на Loran Bezault (Bonneval – Prix Laurent BEZAULT – Toutes Catégories.). Той надделя над група от над 100 бегачи, включително извоюва и отборната победа на тима му „Paris Cycliste Olympique“. Това е първата победа от най-новата история на клуба, създаден през 1991 година. Браво, Алекс!!!“ Макар и с висока температура и болки в гърлото, въпреки студеното време, възпитаникът на казанлъшката школа бе най-бърз на трасето и грабна плакета на победител.

2019 – Нова финансова корекция от близо 230 000 лв. е наложена на Община Казанлък, според решение на Бургаския административен съд, заради проведена порочна обществена поръчка с усвоени евросредства. Глобата е присъдена от съдилището заради това, че местната администрация е обявила обществена поръчка за ремонт на три детски градини в Казанлък с ограничителни условия и изисквания, които пък „довели до необосновано ограничаване на потенциални лица в процедурата, в нарушение на чл.2, ал.2 от Закона за обществените поръчки /ЗОП/“.  Размерът на санкцията е изчислен върху стойността на договорите с изпълнителите на реконструкцията на забавачниците, която е общо 4 417 582,48 лв. с ДДС, става ясно от делото.

2020 – Всички входове и изходи от север, от страната на бул. „Ал. Батенберг“ на ромската махала са затворени. Причината е да се ограничи движението на хората от квартала. Излиза се през полицейски пунктове от западната страна, като е препоръчително хората, които влизат и излизат да представят лични карти.

2020 – Община Мъглиж въведе  вечерен час за всички жители от 19.00 до 5.00 ч. сутринта. Мярката бе предприета във връзка с превенцията срещу разпространението на коронавируса и масовото завръщане от чужбина на жители на града, съобщи заместник-кметът Душо Гавазов.

2020 – Чисто нов кувьоз за родилното отделение на казанлъшката болница пристигна в лечебното заведение. Той е доставен от Министерство на здравеопазването. Д-р Нихтянова, новият началник на АГО към МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“,  заедно с екипът на отделението приеха новият кувьоз.

2020 – Районна прокуратура – Казанлък образува досъдебно производство за неспазване на задължителна карантина от 60-годишен мъж, който наскоро се е завърнал в България от чужбина. Установено е, че на 18.03.2020 г. , в гр.Казанлък, той е нарушил мерките, издадени против разпространението или появяването на заразна болест по хората във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с  разпространението на COVID – 19. Мъжът не е изпълнил задължението да не напуска дома си,  където е посочил, че ще пребивава в предписания срок за карантината, като деянието е извършено по време на извънредно положение – престъпление по  чл.355 ал.2 пр.3 вр.  ал.1 от Наказателния кодекс.

2020 –  Сухи треви пламнаха между Казанлък и село Овощник. Не стана ясна причината за пожара. Огнеборците са на място.

2020 – Пълна забрана за движение на всички хора, без оглед на възраст и етническа принадлежност бе въведена в Мъглиж след 19:00 часа.

2021 – В този ден бе съобщено, че за втора поредна година заради пандемичната обстановка в света и въведените ограничителни мерки от новата седмица, традиционните за Казанлък „Чудомирови празници “ няма да се състоят на живо в дните от 25 март до 1 април. Събитията ще бъдат „изнесени“ във виртуална среда, съобщават организаторите.

2022 – 41-годишният Пламен Караджов бе избран за председател на Общинската организация на БСП в Казанлък на конференция, провела се днес. Той е потомствен социалист, общински съветник трети мандат, бивш кандидат-депутат, член на Областния съвет на столетницата и един от най-активните членове на местната структура. Караджов е икономист, семеен, с едно дете. Новият председател сменя на поста досегашния – Румяна Друмева, която поиска предсрочно прекратяване на мандата й година по-рано. Сред основните мотиви на Друмева да се оттегли е, че вече има подготвени млади кадри за позицията и трябва да им бъде даден път. Караджов спечели в гласуването със 78 гласа, пред другия кандидат Станимир Стефанов, събрал 9 гласа вот.

2022 – Най-големият масив от творчеството на родения в Казанлък художник Иван Милев се съхранява в Художествената галерия в родния му град. Той съставлява 120 творби, разпределени в три фонда – живописен, графичен и научно спомагателен. В културния институт днес бе представен от директора му д-р Пламен Петров издадения каталог, в който са репродуцирани всички художествени опити на Иван Милев, съхранявани в Художествена галерия – Казанлък. Голяма част от тях са дарени от самия автор, а след неговата смърт от майка му и брат му. Благодарение на тях днес Галерията ни стопанисва и ценен документален архив на художника, включващ фотографии, писма, поетични опити и дневници. 101-страничното изискано издание е първото по рода си, разкриващо художественото наследството на художника и съдържа значителна част произведения, които публиката ще види за първи път. То излиза по повод 125 години от рождението на Иван Милев и 95 години от неговата ранна смърт. От Художествена галерия – Казанлък още в края на 2021-ва обявиха настоящата 2022-ра за година на Иван Милев. С поредица от събития институцията отбелязва годишнините.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram