Днес, 19.02.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – По повод 120 години от обесването на Васил Левски радио „Вис виталис“ направи анкета: „Нужен ли ни е днес Апостолът?“. Продавач на книги: „Левски е първият човек на България“; Васил Стойков: „Той е велик и недостижим“; Суна Моллова: „Олигавиха идеите му!“ – тя каза това по повод оплюването на правителството по време на поклонението пред Васил Левски.

1996 –Към този момент Община Казанлък разполагаше с 442 общински жилища – 308 апартамента и 144 къщи.

1997 – В Казанлък се състоя среща-разговор с проф. Вера Динова-Русева, автор на книгата „Петрана Клисурова – живот и дейност“. 

1997 – Фирма „Мила“ откри в бившия стол на кметството в Казанлък първата трапезария за социално слаби граждани.

1998 – Георги Чаушев бе назначен за директор на НИРЕЛК  – Институт по розата, в Казанлък. 

2000 – 270 делегати – членове на Комунистическата партия, проведоха в този ден общинска конференция. На нея бе подкрепена социалистическата идея против мизерията, безработицата и глада, но бяха откроени и различията от БСП, отнасящи се до приватизацията и членството на България в НАТО. 

2000 – „Хората, които се борят за освобождение, не могат да бъдат управляващи, защото са идеалисти“ – тази теза разви в ефир историкът от Казанлък Иван Тишев, гост в студиото по повод годишнината от гибелта на Васил Левски.

2001 – Казанлъшкият свещеник отец Петко Мотев разясни за слушателите на „Вис виталис“ на достъпен език какво е Юлиански и какво Григориански календар.                                    

2001 – 3000 лв. дари „Мобилтел“ за реставрацията и консервацията на храм-паметника „Рождество Христово“ в гр. Шипка. От националната кампания бяха събрани 700 лв. от необходимите общо 22 хиляди лева.

2002 – Читалище „Възродена искра“ промени в този ден предварително обявената абсурдна тема за дискусия с ученици „Васил Левски и глобалното село“.   

2002 – 190 нарушения на Закона за движение по пътищата констатираха само за два дни служителите на КАТ в областта при извършена специализирана полицейска проверка.

2002 – Репортаж на „Вис виталис“ отрази проведения в СОУ „Екзарх Антим Първи“ дискусионен час с ръководител Ганка Койчева на тема „Да бъдем достойни за другите европейски държави“. 

2004 – В рамките на отбелязването в Казанлък на 131 години от обесването на Васил Левски Веселина Антонова от къща-музей „Баба Тонка“ в Русе представи историческото проучване „Родът Обретенови и връзката му с видни казанлъчани“. С исторически доклад бе почетена и 70-ата годишнина от смъртта на Тодора Бакърджиева – куриер на БРЦК от Казанлък. 

2007 – Елена Христова бе преизбрана за председател на Културно-просветното дружество на каракачаните в Казанлък.

2008 – Биографиите и спортните постижения на казанлъшки шахматисти от втората половина на 20-ти и началото на 21-ви век бяха включени в книгата на Българската федерация по шахмат „Личностите в българския шахмат“. Сред тях бяха: Красимир Русев, Петър Дренчев, Иван Чапразов, Ради Стоянов, Иван Иванов, Иво Жеков, Петранка Драганова, Бончо Бончев, Александър Гавазов.

2009 – 10 години от основаването си отбеляза в този ден Алпийски клуб „Триглав” към ТД „Орлово гнездо” в Казанлък. Идеята за учредяването на клуба е на алпинистите Иван Нейков и Янко Христов. Юбилеят бе отпразнуван с тържество на открито, на алпийския заслон Снежното, при сурово време и дебела снежна покривка.

2009 – В интервю за радиото директорът на ИМ „Искра“ д-р Косьо Зарев съобщи, че посещенията на Васил Левски в Казанлък са били 5 и уточни, че в записките си Чудомир сочи, че при всичките си посещения Дяконът е отсядал в хана на Баба Гана.

2011 – В деня, в който цяла България засвидетелства почитта си към Апостола на свободата, в павелбанското село Габарево бяха поругани националният флаг и знамето на ЕС. Полицията установи, че при вандалската проява в сградата на училището са изпочупени пластмасови решетки на отдушници и са отворени два прозореца, а в един от кабинетите откри парче от флага на Европейския съюз, потопен в машинно масло. От пилона пред кметството липсваше националният флаг. 

2013 – Репортаж на „Вис виталис“ отрази отбелязването на 140-ата годишнина от обесването на Васил Левски, пред когото се поклониха много казанлъчани. Деца от ОУ „Н. Вапцаров” се включиха в някои от обиколките на  ултрамаратонеца Ради Милев, който  пробяга 140 км в парк „Васил Левски”, развявайки българския трибагреник. Ради Милев направи 280 обиколки на парка. Една обиколка на парка е 519 м, бе изчислил Милев.

2014 – Ради Милев направи скоростно клякане за 1, 2, 3, 4 и 5 минути със скорост до 85 клека в минута. На 19 февруари под надслова „13 000 поклона пред Апостола” ветеранът направи пред Паметника на Васил Левски в Казанлък 13 000 клека (поклона) като признателност към един от най-великите синове на България.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram