Днес, 18.12.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – В ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ бе създадено дружество „Млада България“ с участието на Петър Константинов.

1995 – В интервю за „Вис виталис“ скулпторът Спас Мавров, който е и езотерик, обясни за слушателите кой е бог Кришна и какво е Кришна-съзнанието.

1997 – За първи път в България в селата Долно Изворово и Голямо Дряново експериментално бе въведено управление на уличното осветление с фото-реле. На територията на цялата община Казанлък бяха монтирани 7530 осветителни тела. Средствата – 160 хиляди /стари/ лева, бяха отделени от Енергоснабдяване.

1997 – Групата общински съветници на БСП в Казанлък избра за свой председател д-р Антони Бозуков.

1997 – Със събраните лични 66 хиляди /стари/ лева общинските съветници в Казанлък се включиха в благотворителната акция за Детската болница в с. Бузовград, организирана от „Орифлейм“.

1997 –Най-студеният ден за 97-ма година беше 18-ти декември по данни на Метеорологичната служба в Казанлък – минус 18,2 градуса, а най-горещият – на 6 юли – плюс 37,6 градуса. Най-много дъждове през 97-ма година бяха паднали през август – 70,2 литра на кв. метър.

1998 – На тази дата пробно стартира първият всекидневник в историята на Казанлък – в. „Информационна искра“. Първият му брой излезе на 05.01.1999 г. Изданието не просъществува дълго.

1999 – Семейство Джулия и Боб Андерсън от Лондон направиха коледни подаръци на 157 деца от с. Кънчево на обща стойност 1500 долара. Децата се отблагодариха на дарителите, като им подариха собствени рисунки.

2000 – Този бе осмият ден от празниците, посветени на 140-ата годишнина на НЧ „Искра“. На сцената на читалището бе представен концерт-спектакълът „Откровения“ – Хореографията на 21-то столетие, Балетни миниатюри.

2000 – В библиотека „Искра“ бе открита изложба от календари „На прага на новия век“.

2001 – Пленумът на БСП не даде политическо доверие на общинското ръководство. Казанлъшките социалисти изразиха неудовлетвореност от двегодишното управление на кмета Стефан Дервишев и неговия екип.

2001 – Румяна Друмева, общински съветник, бе гост в студиото във връзка с проекта „Изборът – управление на отворените врати“. „Вие сте щастливи хора, защото наистина настигнахте и изпреварихте времето!“ – написа тя в Паметната книга за гости на „Вис виталис“.

2002 – В Художествената галерия в Казанлък бе открита изложба на картини от Иван Милев, художник от Казанлък – по повод 105 години от рождението му.

2003 – След 4-годишно прекъсване Тристранният съвет в Казанлък, обединяващ усилията на работодатели, синдикати и общинско ръководство, поднови работата си. Проведена бе първата среща след избирането на Стефан Дамянов за кмет. Участваха представители на синдикатите  – Цветанка Пискова за КТ „Подкрепа“ и Пенко Койнов за КНСБ, и Стоян Велчев – от Стопанската камара. Съветът реши да заседава всеки месец.

2003 – В Павел баня бе представена първата стихосбирка на Тотка Динева „Слънчево момиче“.

2003 – В този ден Станислав Стойков, на 10 г., ученик от ОУ „Паисий Хилендарски“ управлява за 5 минути Община Казанлък. Той и неговите съученици коледуваха на кмета Стефан Дамянов.

2004 – Петя Минекова – зам.-директор на Художествената гимназия в Казанлък представи в ефир и покани слушателите на изложба, организирана съвместно с Полския център – „Моята представа за Полша“.

2004 – 343-ма бяха към момента хората с увреждания, членуващи в Дружеството на инвалида в Казанлък, по информация на председателката Тонка Ангелова.

2004 – Двама казанлъчани – Димо Димов и Павлин Милчев, бяха наградени от директора на РДВР – Стара Загора майор Тончо Михайлов, за съществения им принос при разкриването на две престъпления в Казанлък.

2007 – Казанлък бе домакин на двудневно обучение на тема “Публично-частни партньорства на местно ниво” с участие на представители на Министерството на труда и социалната политика. Обучението бе част от проекта “Подпомагане разработването на политика в областта на демографските процеси”, който се изпълняваше съвместно от МТСП и Фонд за населението на ООН. Община Казанлък бе пилотна община в разработването на Стратегия за демографско развите до 2020 година.

2007 – Петима дванадесетокласници от Художественото училище в Казанлък участваха със свои творби – живопис, графика и новогодишни картички, в традиционната благотворителна изложба-базар на училищата по изкуствата в зала “Средец”, София.

2007 – Топлофикация – Казанлък отбелязва официално 32 години от основаването на дружеството и въвеждането в експлоатация на нова високоефективна ко-генерираща система. Когенераторът бе с топлинна и електрическа мощност от 1,8 мегавата. От 1 ноември 2007 г., след двегодишно прекъсване, бе възобновен отоплителният сезон в Казанлък.

2007 – Фото-изложбата „Порция китайско“ на Надежда Павлова от София бе представена в залата на ул. „Искра“ 4. Фотографиите бяха върху огромни по размерите си платна. „Китай е повече от екзотична страна за европейците, в своя обектив се стремя да разкрия част от загадъчността на характерите в Далечния Изток“, каза в интервю за «Вис виталис» Павлова.

2007 – 38 свободни работни места за кадрови военнослужещи в 3-те казанлъшки поделения обяви ръководството на Българската армия. Кандидатите трябваше да имат завършено средно образование и ниво на достъп до класифицирана информация. В сайта на БА най-много бяха обявените свободни места за механник-водачи и шофьори. Средната работна заплата на кадрови военнослужащ бе около 400 лева.

2008 – Как искат да изглежда Казанлък напред във времето? Това разказаха в рисунки деца от общинските училища на Казанлък. Те бяха подредени на витрините на Информационния център на улица “Искра” 4. Експозицията бе под надслов ”Моето бъдеще в Казанлък” и бе една от проявите, включени в Стратегията за демографско развитие на общината.

2009 – Коледно-новогодишен концерт-спектакъл организира Народно читалище “Искра”. Той бе със специалното участие на звездата от Мюзик айдъл Стоян Петров.

2010 – В истински празник за близо 300 малки таекуондисти, представители на 18 клуба от цялата страна, се превърна Коледният турнир, който бе организиран от Българската федерация по таекуондо в зала „Сиконко”. Общо 5 състезатели от казанлъшкия клуб „Кентавър” спечелиха 4 медала от последната проява за годината в София. Казанлъчани взеха две вицешампионски титли, от 11 състезатели в групата – Любомир Богданов и Цветелина Николова в категория до 27 кг. В същата група с бронз бе Николай Симеонов, а при 36 кг. Калоян Бялков бе също с бронзов медал.

2010 – Изложба под мотото „Отражения” на художника-фотограф Тошко Мартинов бе открита в Културно-информационния център в Казанлък. Мартинов е роден във врачанското село Бутан. Завършил е изобразително изкуство в ЮЗУ – Благоевград. В творческата си биография бе записал около 15 самостоятелни и редица съвместни изложби.

2012 – Общинският съвет гласува да бъде избран експерт-счетоводител, който да констатира има или не финансови нарушения в дейността на фондация “Чудомир“. Бе избрано ново 7-членно ръководство на фондацията с председател Симеон Георгиев – председател на партия „България за гражданите” и представител на фирмата, която бе един от основните спонсори на Чудомировите празници.

2012 – По идея на преподавателката от ХГ „Св.Св. Кирил и Методий” Татяна  Рахманлиева, ученици и учители поднесаха коледни подаръци на 15-годишната възпитаничка на учебното заведение Галя Димитрова, която страдаше от заболяване, поразяващо зрението. Те оргазираха благотворителен концерт в помощ на момичето. Наскоро родителите Светла и Николай Димитрови с трите им деца – Нина, страдаща от детска церебрална парализа, Галя и Васко, бяха станали герои в предаването на Наталия Симеонова „Предай нататък“.  

2012 – От този ден Община Казанлък имаше официален герб. С 21 гласа „за”, без „против” и 4-ма въздържали се общинските съветници приеха проектното предложение на Цветана Виткова за герб на Казанлък.

2012 – Детската театрална школа при НЧ „Искра“ представи коледното представление „Коледни приключения“ с участието и на други читалищни формации

2013 – С наградата „Златен лъв“ на Асоциация “Българска книга“ бе удостоено 6-томното издание на Чудомир – плод на усилията и събирателската дейност на директора на музей „Чудомир“ Пеньо Терзиев. Това бе първият „Златен лъв“, присъден на книга или поредица от книги. За първи път творчеството на Димитър Чорбаджийски – Чудомир излезе в шест тома в навечерието на 20-ото издание на Чудомировите празници. Община Казанлък финансира с 25 хиляди лева предпечатната подготовка на 6-те тома, включващи 188 стихотворения, 311 разказа, 50 спомена и 500 рисунки на Чудомир.

2013 – Състоя се традиционният за КСТ “Роза“ коледен бал с участието на близо 40 танцови двойки на треньорите Петър и Ваня Радеви. Годината за тях приключи с десетки спечелени купи и медали. Една от най-успешните двойки на паркета в ранглистата на ЮМВ бяха Калоян Бялков и Симона Семова, които станаха вицешампиони на страната за 2013-та година. Сем. Радеви работеха с близо 80 деца.

2014 – С порой от нецензурни думи, крясъци и заплахи се бе нахвърлил пациент върху медицинските сестри от регистратурата на местен медицински център. Отсъствието на лекар отключило агресията у Илия Янакиев. Пристигналият на място полицейски екип овладя скандала и укроти буйстващия пациент. На Янакиев полицаите съставиха протокол за предупреждение да не приближава персонала на медицинския център. Няколко месеца по-рано в Спешния център роднини на жена, предизвикала катастрофа, се нахвърлиха на лекарите, чупиха врати и инвентар. В резултат на това работата си напусна млада лекарка.

2014 – Продължаваше да бъде тежко положението в община Николаево вследствие наводненията. Екипи от доброволци на БЧК оказаха подкрепа на 400 души от 110 домакинства от гр. Николаево и с. Нова махала, в т.ч. и на евакуираните в обществени сгради от 7 съборени къщи. Те доставиха одеяла, чаршафи, възглавници, калъфи, хигиенни пакети, белина, дезинфектанти на стойност 7243 лв. От дарения на фирми бяха осигурени хляб, бутилирана минерална вода и консервирани храни на стойност 3007 лв.

2014 – След отличието „Кмет на годината“ в категория „Кмет на гражданите в малка община”, кметът на Мъглиж Господин Господинов бе отличен и за всеотдайност и отстояване на активна гражданска позиция в сферата на образованието. Наградите връчи Синдикатът на българските учители. Господинов бе отличен от синдикалистите като „Най-добър социален партньор – кмет на областно ниво”.

2014 – Колата на местен частен съдия-изпълнител осъмна за втори път в рамките на месец с четири нарязани гуми. Автомобилът бе паркиран пред дома му в жилищен блок в ж.к. “Васил Левски“ в Казанлък.

2014 – На 32-годишния казанлъчанин Иван С. и на  Ганчо Николов-Бенгъна от Пловдив и Стилиян Вангов от Карлово бе наложена постоянна мярка за неотклонение. Тримата бяха задържани при специализирана полицейска операция. Полицията конфискува пет скъпи автомобила, обявени за откраднати. Те са били със заличени или подправени идентификационни номера, а впоследствие са били регистрирани.

2015 – С подаръци за 113 деца приключи Акция „Дядо Коледа 2015” на Сдружение „Бъдеще за децата“. Кампанията бе благотворителна и се реализира в подкрепа на деца в неравностойно положение от община Казанлък.

2015 – От няколко седмици комисия от Община Казанлък правеше оглед на съоръженията за спорт и отдих. Посетените обекти в града и населените места бяха над 100. 1/5 от тях бяха описани като опасни и подлежащи на ремонти и укрепване. Проверката бе предизвикана от случилото се в Разлог, където при нелеп инцидент с футболна врата тежко пострада дете.

2015 – Волейболистките на  ВК „Казанлък“ спечелиха 19-ото издание на Коледния турнир за купата „Иван Николов“. Те имаха и най-много индивидуални отличия. За най-добър разпределител бе определена Василена Папанова, а съотборничките й Радостина Маринова и Златена Салабашева бяха съответно най-добър блокировач и най-добро либеро. След като година по-рано „Казанлък Волей“ остана със сребърните медали от ежегодния коледен турнир, този път възпитаничките на Деси Величкова спечелиха купата и първото място, побеждавайки на финала „Левски“ – София с 3:1. Трети бе тимът на ЦСКА.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram