Днес, 18.11.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Към тази дата есенната сеитба в регион Казанлък бе приключила. Засети бяха общо 173 хиляди декара с есенници, с 33 хиляди и 500 дка повече в сравнение с предходната 1995 г.

1997 – Кметът на Община Казанлък Иван Гороломов се договори със софийската фирма „Статус-1“ за поставянето на указателни табели за улиците на Казанлък с рекламни площи под тях, които фирмата да продава.

1997 – За председател на КНСБ в „Арсенал“ бе преизбран Атанас Бозов, за секретар бе избран Христо Събев.

1998 – 36 души бяха заболели от хепатит в региона, а от паротит /заушка/ – 18, главно в ОУ „Н. Вапцаров“.

1999 – В този ден стартира поредица от общообразователни концерти на Нов струнен камерен оркестър при НЧ „Искра“ с диригент маестро Минчо Досев.

2001 – 56,95% бе избирателната активност в област Стара Загора на втория тур на президентските избори. 52,24% от избирателите дадоха гласа си за двойката Първанов – Марин, а 47,76% – за двойката Стоянов – Куцкова. Избирателната активност в община Казанлък бе 52,66%. С 368 гласа двойката Петър Стоянов – Нели Куцкова изпревари кандидат-президентската двойка Георги Първанов – Ангел Марин, които според  окончателните резултати в страната станаха съответно президент и вицепрезидент.

2001 – Георги Коларов, технически директор на ФК „Розова долина“, като гост в предаването „Стадион“, написа в Паметната книга за гости: „Пожелавам на Краси и радио „Вис виталис“ да излъчват директни репортажи за ФК „Розова долина“ от стадион „Севтополис“ и когато влезем в професионалния футбол“.

2002 – Костадин Димов, бивш зам.-кмет на Община Казанлък, който се бе посветил на хобито си да пътешества, посещавайки интересни културни и исторически забележителности, след гостуването си в студиото, пожела в Книгата за гости: „На екипа на радио „Вис виталис“ с пожелание чрез актуални и точни вести да буди живия дух сред хората в долината – с толкова духове в историята, държащи да бъдат събудени“.

2003 – На пресконференция кметът Стефан Дамянов представи екипа си: Румяна Друмева – зам.-кмет по икономика и строителство, Юлияна Палазова – зам.-кмет с ресори образование и култура, Ердинч Билен – зам.-кмет – селско стопанство, туризъм и социални дейности. Секретарят на Общината Катя Киликчиева и главният финансист Райна Пеева продължиха да изпълняват задълженията си. За мястото на главния архитект Руслан Стоянов, който подаде оставка, бе обявен конкурс. ВРИД стана арх. Николай Николов. 2 млн. и 250 хил. лева непогасени задължения наследи новият кмет Дамянов.

2004 – Казанлък бе домакин на 4-я международен турнир „Математици без граници“. Участваха 41 младежи от турския град Измир, Стара Загора и Казанлък.

2004 – Местна структура на Националната асоциация на хора с увреждания „Равнопоставеност“ бе учредена в този ден в Казанлък.

2004 – В интервю за радио „Вис виталис“ д-р Ивелина Панова, директор на Дома за медико-социални услуги „Мария Луиза“ в с. Бузовград, съобщи, че драстично са намалели осиновяванията – от началото на годината бяха осиновени само 5 деца от дома. Благодарение на „Българската Коледа“ на две деца по оперативен път бяха поставени вътремозъчни клапи. 86 деца до 6-годишна възраст към момента бяха настанени в заведението.

2005 – Общинското дружество „Балкан“ бе покрило задълженията си, надхвърлящи 300 хиляди лева. Основната част от приходите на 10-те общински дружества се инвестираше в подобряване на материално-техническата им база.

2006 – Условна присъда от 11 месеца постанови Окръжният съд в Стара Загора за 61-годишната Н. П. от Казанлък по обвинение за пране на пари. В периода 1 септември – 18 октомври 2001 г. от клон на банка в Казанлък тя бе извършила 9 финансови операции от платежни нареждания. Парите – 44006 лв., са били превеждани до Марсилия на сина й Е. П.

2008 – Интересен начин да решат проблема с многото дупки по пътната настилка откриха представителите на местна власт в село Кънчево. Идеята им да запълнят дупките с червена глина не бе нова, а заимствана от десетилетия назад, когато пътищата на България са били без асфалт. Набитата до краен предел червена глина на практика е почти вечна като настилка.

2008 – В интервю за радио „Вис виталис“ Владислав Кацарски разказа за изобретения от него, заедно с инженерен екип, ултразвуков анализатор в помощ на незрящи. Самият той бе с дефицит на зрението. Кацарски увери, че уредът, струващ 150 лв., позволява безпроблемно движение в градски условия.

2009 – За 12-ти път представителите на 5-те културни института в Казанлък протестираха пред сградата на Община Казанлък. За пореден път никой от Общината не обърна внимание на протестиращите. „Положението на 100 души от 5-те културни института в Казанлък е унизително“, коментираха те.

2010 – Библиотека „Искра” в Казанлък бе една от 455-те библиотеки в страната, включени в програмата „Глоб@лни библиотеки” – съвместна инициатива на  Министерството на културата и Програмата на ООН за развитие. Финансираше се с 15 млн. долара грант от фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“, от централния и от местните бюджети в България.

2012 – 7 пъти се качиха на почетната стълбичка и вдигаха купи казанлъшките танцови двойки, представители на двата клуба по спортни танци – „Роза“ и „Киара-Н“, на проведения Втори национален турнир по спортни танци. Организатори на надпреварата бяха КСТ „Киара-Н“, Община Казанлък и Федерацията по спортни танци. В състезанието  участваха 100 танцови двойки от цялата страна и близо 20 клуба. С първи, втори и трети места бяха съответно: Валентин Тянов и Теодора Стайкова, Иван Матанов и Полина Куцарова, Персиян Господинов  и Доменика Мирчева, смесената двойка Марко Георгиев и Гергана Миланова, Калоян Бялков и Симона Семова, Стоян Петров и Десислава Тенева, Иван Томов и Румина Курдова.

2012 – Общо 12-медала, от които един златен, спечелиха катерачите на Клуба за екстремни спортове ”Селт” – Казанлък във Велико Търново от Държавно първенство по спортно катерене. Катя Грозева, Васил Цветков и Йоанна Недялкова станаха вицешампиони за Купа „България”, а Стоян Петров и Валентин Златанов спечелиха бронзови медали.

2014 – Най-добрите млади физици на България бяха отличени в Плевен на финала на Есенното национално състезание по физика. Близо 400 млади физици от цялата страна решаваха задачи в училището-домакин СОУ „Иван Вазов“. Втора награда получи възпитаникът на Радиана Минчева – Генко Карадимов от ПМГ „Никола Обрешков“, Казанлък. В раздела „Специална тема“ второ място зае Ангел Шерлетов, а третото – Радостин Димитров, и двамата възпитаници на преподавателя Теодосий Теодосиев от същата гимназия.

2015 – Две казанлъшки рок банди  – Affection и Inspiration, организираха благотворителен рок концерт. Събраните средства – 1620 лв., бяха внесени за лечението на 28-годишния Диан Костов от Казанлък, който се нуждаеше от подмяна на тазобедрените стави, за да може отново да проходи. За извършване на операцията бяха нужни 24 хиляди лева.

2015 – В Художествена галерия – Казанлък бе открита изложбата „Бузлуджа – паметта на времето“. Уникалната по рода си изложба постави въпроса за бъдещето на монумента и спечели специалната награда на Камарата на архитектите в България. Целта на авторката на проекта арх. Дора Иванова бе превръщането на сградата във функциониращ паметник на културата.  „Ако заработи, паметникът ще донесе изключителни ползи на Казанлък“, каза Иванова за „Вис виталис“. За представянето в Казанлък пристигна и авторката на фотографиите в изложбата – англичанката Никола Милър.

2015 – Три римски гроба, железен пръстен и монети от IV в. бяха открити по време на спасителни разкопки в тракийската могила Оструша край Казанлък. „Това е свидетелство за приемственост от траките при новото население“, – каза за „Вис виталис“ археологът Диана Димитрова-Китова, която е сред откривателите на Долината на тракийските царе.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram