Днес, 18.09.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Изложба – нова колекция от живописни произведения, година след Парижкия дебют, представи в Художествената галерия на Казанлък Борислав Прангов.

1997 – В този ден излезе от печат книгата „История на казанлъшкото ловно-рибарско дружество“ с автор проф. Михаил Петров от Института по гората към БАН по повод 100-годишнината на Ловно-рибарското дружество в Казанлък.

1999 – 280 бяха сключените граждански бракове от началото на годината до тази дата. Налице беше трайна тенденция бракове да сключват хора на възраст около 25 години. Родените бебета бяха 807.

2000 – На посещение в предприятията в Казанлък бе председателят на КНСБ д-р Желязко Христов.

2000 – Министерството на вътрешните работи прие на въоръжение арсеналския автомат „5 и 56“.

2000 – По време на официалното откриване на Ротарианската година в Казанлък за президент на клуба бе избран д-р Петьо Чилингиров. Президентите на клуба се избират на ротативен принцип.

2000 – В с. Тулово бе сформиран футболен отбор. Той прие името „Тунджа“.

2001 – Д-р Стоянка Йонкова спечели конкурса за началник на рентгеновото отделение в МБАЛ – Казанлък.

2003 – За експерт-консултант на НЗОК бе поканен директорът на казанлъшката МБАЛ д-р Христо Христов – във връзка с договарянето за заплащане на здравните пътеки в болничната помощ от касата.

2003 – Премиера на книгата „Афоризми“ на Костадин Костадинов се състоя в този ден по повод 60-тата годишнина на автора, бивш работник на „Арсенал“, учител в Павел баня. Година по-рано излезе от печат първата му книга „Стихчета за внучета“.

2005 – Кметът Стефан Дамянов и председателят на Общинския съвет Васил Самарски взеха участие в Деня на диалога между централната, законодателната и местната власт, който се проведе в Стара Загора. Дамянов предложи общините да участват в републиканските отчисления и в приходите към общините, на територията на които се намират големи фирми, внасящи своите данъчни приходи в републиканския бюджет. Той декларира желание Община Казанлък да бъде пилотен модел в реализацията на този вид взаимоотношения.

2006 – По време на Третата национална среща на русофилите на яз. „Копринка“ посланикът на Русия в България Н. Пр. Анатолий Потапов бе категоричен: „Връзките между нашите страни ще се развиват. Каквото и да се случва, ние сме братски народи“. На въпрос на репортер на „Вис виталис“: „Как ще се развиват българо-руските отношения?“ актьорът Димитър Туджаров-Шкумбата отговори: „Между хората – супер, между управляващите – не“. Той каза още: „Аз съм свързан с Русия, имам много приятели там, учил съм се от Аркадий Райкин. Миналото не трябва да се зачерква. Ние ще останем приятелски народи“.

2006 – Духовият оркестър на 5-та Шипченска механизирана бригада в Казанлък взе участие в Международния фестивал на военните оркестри във Велико Търново, провел се за първи път в България. Фестивалът приключи с отбелязването на Деня на независимостта.

2006 – Автомобилният пилот от Казанлък Стефан Панчугов бе отново първи в група Х 2 до 1600 кубика в 4-я кръг на пистовия шампионат в Стара Загора.

2007 – На Републиканско първенство по карате до за юноши старша възраст в София единственият участник от Казанлък – каратеката Теодора Иванова от Клуба по източни бойни изкуства „Севт І“, спечели бронзов медал.

2007 – По повод 100 години от рождението на класика в казанлъшката художествена школа Константин Трингов в залите на Градската художествена галерия бе подредена колекция от негови творби, подарени на галерията от самия автор. Художникът Константин Трингов е роден на 07.05.1907 г. в Казанлък. Майстор е на градския и природен пейзаж. Негови творби се съхраняват в галерии в Русия, Германия, САЩ, Сърбия и Румъния. 

2007 – Централният сбор на „Атака“ сне политическото доверие от Ненко Георгиев, лидер дотогава на партията в Казанлък. По време на местните избори пълномощник на партията пред ОИК бе Драгомил Иванов. Това съобщи в интервю за «Вис виталис» Михайл Михаилов – областен лидер на „Атака“.

2008 – На 52 години внезапно почина Съби Монев. Той бе един от основоположниците на корабомоделизма в Казанлъшко. Бивш автомобилен състезател и навигатор. През последните две години от живота си бе изключително успешен наставник в националния шампионат по мотокрос.

2009 – Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ бе с нови придобивки при старта на Европейските дни на наследството, които България отбеляза за 11-ти път. Открита бе нова изложба на шестия етаж в Паметника на свободата, открита бе и нова мултимедийна зала, на панорамната площадка на паметника бе монтирана далекогледна тръба – за удобство на посетителите.

2009 – Кметът на Гълъбово Николай Тонев бе временно отстранен от длъжност заради съмнения за престъпление по служба. На Тонев бе наложена мярка за неотклонение и парична гаранция в размер на 4000 лв. Той обжалва решението.

2009 – Боряна Коскина и Костадин Димитров, придружавани от Мария Гинева и Красимира Димитрова  от Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания” – Казанлък, взеха участие в четвъртото издание на Похода на свободата в Страсбург. Повече от 400 души – хора с увреждания от над 21 държави, заявиха категорично своите искания за независим живот пред Европейския парламент в лицето на неговия председател Йежи Бузек.

2012 – С 39 традиционни форми стартира новият творчески сезон на НЧ „Искра” в Казанлък. Редом с тях читалището отправи и своите нови творчески предизвикателства към казанлъчани – класовете по китара, английски език, зумба фитнес за деца и възрастни, стрийт денс. Това обяви на пресконференция председателят на културния институт Васил Самарски, който поясни, че като цяло дейността на читалището през този творчески сезон ще бъде подчинена на каузата да бъдат върнати към изкуството и самодейността поколенията между 1980 и 2000 година.

2013 – Будисткият монах и учител от института „Викрамашила“ Кенпо Рамеш Неги, който бе за осми път в България, за първи път изнесе публична лекция в Казанлък. В Града на розите ламата имаше десетки последователи и приятели, които той обучава в местната санга.

2014 – Една от най-добрите ни двойки на пясъка при жените Ася Динова, бивша състезателка на волейболен клуб „Казанлък“, и Светла Ангелова спечели Националния турнир по плажен волейбол в Пазарджик.

2015 – В този ден бе открита изцяло обновената, ремонтирана и с ново оборудване сграда на Детската млечна кухня-майка в Казанлък. Кухнята разполагаше с 6 автомобила и 32-ма  работници и обслужваше 29 обекта в града и селата, от тях 18 детски градини и 4 ясли. Детската млечна кухня хранеше близо 3 хиляди деца от общината на възраст от 10 месеца до 3 години.

2015 – От началото на годината до тази дата 7000 деца бяха посетили Детския отдел на ОБ „Искра”. Над 1110 бяха новорегистрираните читатели, прочетените книги – 32 хиляди художествена литература и 3 хиляди – научна литература.

2015 – 30 избрани фотоса на големия български фотограф Петър Божков бяха подредени в Музея на фотографиятаи визуалните изкуства вКазанлък.

2016 – Кадър на казанлъчанина Веселин Атанасов  е отличен на международния конкурс ODESSOS PHOTO EXHIBITION 2016. Въздействащата черно – бяла фотография на казанлъчанина получава специално отличие от международното жури.

2016 – 46 годишният пилот Тодор Тянов и пътуващият в делтапланера д-р Илиян Хаджииванов загинаха при авио катастрофата, която стана днес по обяд в Казанлък. Делтапланерът, управляван от Тодор, вероятно е имал проблеми по време на полета. Той е професионален пилот и считан за един от най-добрите делтапланеристи в България.  Опитал се е да го приземи на паркинга преди тенис кортовете. Удря се, обаче в висока топола, след което губи управление и пада. Тодор загива на място. Пътникът е известното ДжиПи д-р Илиян Хадживанов. Той  е запален парапланерист. Катастрофата става на метри от тенискортове, където е щял да играе в късния следобяд. Илиян почива на път към болницата с изключително тежки травми.

Професионалният пилот Тодор Тянов е избегнал удар с бензиностанция и падане сред жилищните блокове

2018 Официално бе открит новият централен площад в град Шипка, обновено бе и шипченско училище „Свети Свети Кирил и Методий“. Символично начало на ползването на новия площад даде депутатът Борис Кърчев, който пожела „На добър час!“ на новата придобивка и призова гражданите да я пазят, а общинският съветник Джамал Параланов от Общински съвет – Казанлък тържествено преряза лентата. След отслужването на празничен водосвет шипченци бяха поздравени с празнична програма.

2018 – СДС-Казанлък изрази своето огромно възмущение от масовия бой, който завладя площад „Севтополис“ ден по-рано. „Абсолютно недопустимо е в град като Казанлък, който годишно привлича десетки хиляди туристи, да се оставя безнаказано подобно деяние и поведение. Петното, което този масов бой нанесе на града ни е огромно! „, гласеше съобщението до медиите. От СДС-Казанлък настояха за незабавно мобилизиране на Общинска администрация и органите на МВР, за да установят виновните за този грозни сцени, както и да се пресече възможността да се повтори подобни случки в бъдеще.

2019 – В един от най-известните рехабилитационни центрове в страната, в Павел баня от известно време има сериозен проблем с недостиг на минерална вода. Общият дебит на ползваната вода е от 12 литра в секунда. Той се разпределя на десетки хотели и рехабилитационни центрове. Стига се до там, че в специализираната болница за рехабилитация се затварят част от лечебните басейни. Има дни, в които дори не работи самия комплекс, заради липсата на вода. В Павел баня има голям инвеститорски интерес, а водата няма да може да покрие нуждите на инвеститорите.

2019 – Рок групата „Бабсбг” бе удостоена със  Специалната награда на Международния фестивал за култура и спорт „Life is beautiful“, който се проведе за седми път  във Варна. „Бабсбг” се представиха с три адаптирани на български език песни на текстописеца Петър Москов, аранжирани от Боян Христов. Дипломи и статуетка журито присъди за атрактивните изпълнения на хитовете: „Две сплетени ръце“ (бг-интерпретацията   на „Like а Prayer“ на Мадона), „Сякаш пак съм момиче” (от филма „Флашданс“ – „What а Feeling“) и „Съседска война“ (на „Куин” – I Want To Break Free). Хитовите изпълнения  на рок бабите от Казанлък  вдигнаха на крака публиката в Античния театър в „Златни пясъци”, която танцува и пя с тях, аплодирайки ги  горещо.

2019 – Борбата за живот на Маги от Казанлък продължава всеки ден. Тя продължава да се бори за трансплантация, вариантът за това е единствено да се случи в чужбина. А пациенти и близки на пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация, започват от днес безсрочен протест с искане за оставката на здравния министър Кирил Ананиев. Белодробни трансплантации не се извършват у нас, а в момента страната ни няма и договори с чуждестранни клиники за това.  По последни данни на агенция „Медицински надзор“ 18 души чакат за белодробна трансплантация у нас.

2019 – Учителката от ОУ „Чудомир“ Даниела Драгиева се завърна успешно в родния си град, благодарение на всички, които бях съпричастни

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram