Днес, 18.06.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1994 –В интервю за „Вис виталис“ Катя Терзиева, етнограф в музея в Казанлък, разказа за слушателите за сватбените обичаи в Казанлъшко в миналото, когато всички празнували, а не само семейството. Терзиева даде примери със сватбата на Стоенчу Груйолу и Султана, продължила две седмици, и за сватбата на сина му, когато били заклани 700 вола. Типично за Казанлък било воденето на булката на баня преди сватбата. Ваденето на вода също било обичай.

1997 –Представители на Община Казанлък и художникът Борислав Прангов се срещнаха в София с посланика на ЮАР Н. Пр. Тим Масеко и уточниха бъдещото сътрудничество в областта на културата, на първо време – обмен на фолклорни формации и изложби.

1998 – „Само преди 12 години Казанлъшкият район е давал 1 млрд. и 200 млн. /стари/ лева за брутния вътрешен продукт на България“, – заяви в интервю за радио „Вис виталис“ ген. Стефан Дервишев по повод искането Казанлък да се обособи като областен център. „В момента районът от Сопот до Гурково би могъл да дава 2 млрд. долара“, допълни генералът.

1999 – Спас Мавров представи в този ден книгата си „Отношението – функция на еволюцията“.

2000 – От общо 36 вида инсулин в Казанлък липсваха 3 вида, заменими с други лекарства. Болните от диабет в цялата страна имаха по това време проблем със снабдяването с инсулин. Болните от диабет в 5-те общини – Казанлък, Павел баня, Мъглиж, Гурково и Николаево, бяха 1200. С инсулин от тях се лекуваха 800 души, в т.ч. 18 деца.

2002 –  Казанлъшките социалисти честваха 120 години от рождението на Георги Димитров. Те се събраха около единствения оцелял негов паметник на язовир „Копринка“.

2002 – БНТ излъчи документален филм за Празника на розата в Казанлък,2002.

2002 – Изключително успешен бе приключилият творчески сезон за читалище „Искра“ – над 25 бяха лауреатите от фестивали и конкурси на читалището и Школата по изкуствата „Емануил Манолов“.

2002 – 19 жени от община Казанлък заминаха за френския град Сент Ерблен за участие в Конференция на жените в Европа.

2002 – Районната здравно-осигурителна каса подписа 779 договора с аптеки и изпълнители на медицинска и стоматологична помощ за 2002 г.

2003 – С гала-концерт на 70 свои лауреати от различни национални и международни конкурси и фестивали НЧ „Искра“ закри творческия си сезон 2002/2003 г.

2003 – Състезателната двойка от КСТ „Роза“ Станислав Савов и Ина Чокова спечели купата „Добрич“ на открития турнир по спортни танци в гр. Добрич.

2003 – Казанлъшките маратонци Ради Милев, Даниел Цокев и Анатолий Джурмански спечелиха първите три места в Националния нощен преход-бягане Предела – връх Столетов – „Верея“,2003, в който участие взеха 43-ма състезатели от страната. След гостуването си в студиото Ради Милев написа в Книгата за гости: „Пожелавам на радио „Вис виталис“ все така своевременно и обективно да отразява събитията и живота в нашия град, региона и страната, а най-вече на Краси Ганев – за спортните новини, които за мен са най-ценни“.

2004 – По покана на министър Мехмед Дикме в Казанлък пристигнаха посланиците на 8 страни-членки на ЕС. Посланиците, съпроводени от министъра, областния управител Мария Нейкова и кмета Стефан Дамянов, подробно се запознаха с технологиите на извличане на българското розово масло, сортовете рози и др. Обиколката бе по програма САПАРД. Министър Дикме информира, че в България розовите насаждения са 24 хиляди декара и че развитието на розопроизводството и Законът за розопроизводството са приоритетни за Министерството на земеделието.

2004 – Министърът на образованието Игор Дамянов взе участие в проведената в този ден в Казанлък Национална конференция за българското образование. В интервю за „Вис виталис“ той подчерта, че за с. г. от БВП са отделени 4,2 % за образование, преди това процентът е бил 3,7-3,8, както и че само по Пета рамкова програма от ЕС са усвоени 25 млн. евро при направени вноски от 15 млн. евро. На въпрос – не е ли прекалено либерален режимът в училищата, Дамянов каза, че това зависи от учителите и училищните настоятелства, а не от МОН. „Има ли опасност България да заеме първо място по неграмотност в Европа?“. „Нямам такова усещане“, отговори министърът.

2005 – Официално бе обявено началото на реконструкцията на ул. “Ген. Скобелев” в Казанлък. В интервю за „Вис виталис“ кметът Стефан Дамянов информира, че ремонтните работи ще започнат с цялостна подмяна на водопроводите под улицата, които са над 50-годишни, и че смяната ще бъде изцяло финансирана от ВиК. Идеята на проектантския екип бе да се създаде изцяло нова визия на ул. ”Скобелев”, която да бъде естествено продължение на ремонтирания площад “Севтополис”. Финансирането от около 260 хил. лева бе от бюджета на Община Казанлък.

2006 – Колоездачен клуб „Лястовица“ спечели  7 златни, 2 сребърни и 1 бронзов медал, както и Купа за отборно класиране, в Държавния отборен личен шампионат в София. „Казанлъчани станаха носители на Купата отборно за 2006 г. Доволен съм от резултата на момчетата и отличното им представяне“, сподели за новините на радиото президентът на „Лястовиците“ Васил Куртанов.

2007 – 147 служители от оздравителния комплекс в Павел Баня се включиха в едночасов предупредителен протест с основно искане да им бъдат изплатени дължимите суми в размер на 140 лева от месец януари до месец юни включително.

2007 – Дизайнерката от Казанлък Ренина Лекова, преподавател по формоване и художествена обработка в ПГ „Иван Хаджиенов”, откри своя изложба – живопис, графика и дизайнерски проекти. 

2007 – С подкрепата на председателя на Общински съвет-Казанлък Васил Самарски Младежката театрална студия „Арсис“ с ръководител Мая Стоянова за първи път взе участие в национален фестивал. Той бе на ученическите театри в Русе. Казанлъчани се представиха с постановката „Шпионка в черепа“ от Румен Сомов.                              

2008 – Нова разработка пусна на пазара “Арсенал” АД – подцевен гранатомет, дело изцяло на казанлъшките оръжейни специалисти, представляващ напаска за американска пушка, произвеждана от световно известна американска фирма, на практика – пригодна за напасване за всички съвременни оръжия. Интересът към новия подцевен гранатомет на световните оръжейни пазари бе голям.                                                    

2008 – 18 голямоформатни фотографии показа в изложба в Казанлък младата чешка фотографка Вера Стухелова. Творбите бяха доставени със съдействието на  Чешкия културен център в столицата.

2010 – 128 години от рождението на Георги Димитров бяха отбелязани пред паметника на язовир „Копринка“. Организатори бяха местните структури на БСП и Българският антифашистки съюз.

2012 – Под мотото „На човека, спечелил първата битка с фашизма” казанлъшки организации отбелязаха 130-ата годишнина от рождението на Георги Димитров. Поклонението се извърши пред паметника на язовир „Копринка“, в което се включиха представители на Казанлък и Стара Загора. България не оценява своите исторически личности“, отчетоха организаторите на честването.

2012 – „Най-хубавото от оперетите” поднесоха на казанлъшката публика смесен хор „Петко Стайнов” и солисти на Старозагорската опера. На сцената на читалище „Искра“ звучаха най-добрите произведения на Офенбах, Щраус, Калман, Лехар и още редица именити композитори. 

2013 – Поредица от вечери на класическата китара организира НЧ „Възродена искра“. В първите две вечери млади китаристи, сред които възпитаници на Стефан Христов, изпълниха пиеси от български и чужди автори. Стоян Русев и Диан Тодоров – носители на награди от национални и международни конкурси за класическа китара, изнесоха самостоятелен концерт.

2013 – ОУ „Св. Паисий Хилендарски” – Казанлък бе домакин на делегация от педагози от Румъния, Полша, Испания, Великобритания, Турция и България, работещи съвместно по проекта „Една приказка, една игра, един танц, една рецепта и много приятели” по секторна програма „Коменски“.

2014 – С четири награди, две от които индивидуални, се завърнаха от участието си в Международния фестивал на изкуствата „Утринна звезда“ Албена,2014 Детската театрална школа и Младежката театрална студия  при НЧ „Искра 1860” с ръководител Мая Стоянова.

2014 – Мими Орачева бе възстановена, след съдебно оспорване, като директор на казанлъшката Дирекция по социално подпомагане след четири години и половина прекъсване. Орачева бе освободена като директор в последния работен ден на 2010 г., с мотив „несправяне с работата“. Тя бе начело на службата от 2006 г. след спечелен конкурс.       

2014 – Радостина Люцканова спечели конкурса за поста директор на дирекция „Финанси и бюджет“ на  общинска администрация. През юни 2011 г. Люцканова бе изненадващо освободена като началник, от 19 години, на Бюрото по труда в Казанлък, макар седмици преди това Агенцията по заетостта да й бе отсъдила най-високата оценка за работата й. Конкурсът за позицията директор на общинските финанси и бюджет бе обявен след внезапното напускане на Димитър Димитров, управлявал хазната близо 20 години. 

2014 – Нямаше данни, според прокуратурата, за изчезнали документи в Общински съвет-Казанлък, както бе обявил председателят му Николай Златанов. Според него, документите, касаещи конфликт на интереси, били „умишлено унищожени“. Впоследствие стана ясно, че само председателят на ОбС Казанлък – юристът Златанов „не е знаел“ къде са документите, той по-скоро е имал друг мотив да твърди, че има изчезнали документи – да злепостави предишните председатели на ОбС Иван Кьосев и Васил Самарски.

2015 – Панел от тераса се откъсна през нощта от бл. 50 в кв. „Три чучура“ в Стара Загора. Нямаше пострадали и щети. „Всички парчета, които могат да застрашат здравето и живота на хората, са отстранени“, информира кметът Живко Тодоров. Не се налагаше евакуация на хора. Това бе вторият случай, в който пада панел от тераса в този блок. 7 години по-рано панелна стена бе паднала от 6-я етаж на жилищен блок в квартал „Казански“. 

2015 – Само за първите пет месеца на 2015 г. на територията, обслужвана от ОДМВР – Стара Загора, бяха станали 18 ПТП, при които пострадаха 18 деца до 17 г. От тях 10 бяха пътници в МПС, а 8 – пешеходци. През лятната ваканция на 2014 г. при 18 ПТП пострадаха 21 деца, от които 20 ранени и 1 загинало. МВР стартира традиционната акция „Ваканция! Да запазим живота на децата на пътя!“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram