Днес, 18.05.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – В Републиканското първенство по таекуондо в София участваха 14 състезатели от Казанлък. Те завоюваха 2 златни, 4 сребърни и 1 бронзов медал. Треньорът им Цанко Начев бе определен за треньор на националния ни отбор за предстоящото тогава Балканско първенство в Гърция.

1998 – Депутатът Иван Иванов бе избран за член на Висшия съвет и на Изпълнителното бюро на БСП. „Виждам този избор като задължение към самия себе си и за внасяне на повече прагматизъм в ръководните органи на партията“, – каза той в интервю за „Вис виталис“.

1998 – Състоя се премиерата на първата стихосбирка на Валентина Димова „Символично“, изцяло спонсорирана от фенклуб „Хъшове“ в Казанлък.

1998 – Директорът на ИМ „Искра“ Косьо Зарев, който бе гост в студиото в Деня за опазването на паметниците, сподели в разговор със Снежана Майсторова, че опазването на паметниците в Казанлъшко е изключително трудно, особено на тези, които са на открито.

1999 – Открита бе в Казанлък изложба – графика на художничката Бинка Вазова по повод 90 г. от рождението й.

2000 – На 18 май – Международен ден на музеите, петте музея на територията на Казанлък обявиха вход свободен за посетителите.

2000 – От църквата „Св. Никола“ в с. Долна Сахране бе открадната икона „Плащеница“ с размери 1,50х1 метра.

2001 – ПМГ „Н. Обрешков“ – Казанлък бе домакин на 26-ата Национална олимпиада по биология, в която се включиха 60 средношколци от страната. Категоричен призьор бе Лъчезар Николов – представител на домакините.

2002 – Христиана Павлова, абитуриентка от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, бе избрана за Царица Роза,2002 на конкурс, проведен в рамките на 34-я Празник на розата в Казанлък. Нейни подгласнички бяха Милена Радкова и Мирослава Хаджиева.

2002 – За пръв път в Казанлък, по повод Празника на розата, в парк „Розариум“ бе открита бирена фиеста – с капацитет 1600 седящи места.

2002 – Костадин Мазнев, главен уредник в Палатата по физика в Казанлък, бе гост в студиото по повод Деня на музеите. В Паметната книга на радиото той написа: „С истинското слово на радио „Вис виталис“ – към по-осезателен просперитет на нашия град, градът на розите!“.

2003 – За втора поредна година в парк „Розариум“ бе открита Национална бирена фиеста. Седящите места бяха ок. 2000. На 50 казанлъчани бяха осигурени работни места. Около 2-3 тона изпиваха на вечер съгражданите ни.

2003 – Със средства от спонсори Община Казанлък възстанови водното огледало в парк „Розариум“. Общинският съвет бе отказал да гласува поисканите за целта 30 хиляди лева.

2003 – Жури с председател Вили Казасян отличи за изпълнителско майсторство вокалната група „Златна есен“ от с. Енина на Международния музикален фестивал „Море и спомени“ във Варна.

2003 – Юлия Николова, Царица Роза,2003, бе гост в предаването „Пинг понг“ с водещи Георги Манев и Цветан Георгиев. „Желая здраве, щастие и успехи на радио „Вис виталис“! Много любов, от която не боли, и много ухания на рози в сърцата и домовете ви!“, написа Юлия в Паметната книга на радиото.

2003 – „Ако желаете нещо много, ще го постигнете със сигурност!“ – това написа в Книгата за гости на радио „Вис виталис“ Дечко Овчаров, национал от параолимпийския отбор по лека атлетика.

2004 – Със заповед на вътрешния министър Георги Петканов за началник на РПУ – Казанлък бе назначен подп. Дамян Дамянов – дотогава началник на група „Престъпления по пътищата“ при РДВР – Стара Загора.

2005 – 19-годишната Пламена Николова стана Царица Роза,2005. Пламена бе възпитаничка на Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм, специалност “Моделиране и конструиране на облеклото». За себе си тя каза, че вярва в любовта, обича белия цвят и с три думи се описа така: оптимистка, чувствителна и инат. 13 -членното жури с председател Добромир Гущеров избра подгласнички на Царица Роза да бъдат Антония Кънева и Николета Вълчанова.

2005 – Rotaract Club Kazanlak  даде своя принос в обществената кампания “Цветовете на Казанлък”, като боядиса самостоятелно една от фасадите на площад “Севтополис”. Фасадата над златарското ателие бе оцветена в жълто. За целта Rotaract Club Kazanlak изразходва 400 лева. Изразходваната боя бе от общо 1800-те килограма фасадна боя, които „Топлофикация“ – Казанлък дари за кампанията.

2006 – С концерт на сцената на Военния клуб в Казанлък художествената ръководителка на танцова формация „Ритъм“ Мария Недялкова отбеляза 10 години творческа дейност. Началото на балетната трупа постави преди 15 г.  Марина Башева, по-късно хореограф на танцова формация „Ритъм“ в Балчик.

2007 – 19-годишната абитуриентка Лора Георгиева, възпитаничка на ПМГ „Никола Обрешков”, бе избрана за Царица Роза,2007. Нейни подгласнички станаха Пламена Ганева от СОУ “Екзарх Антим Първи” и Джеврие Гърбева  от ПГ “Иван Хаджиенов”. Ваня Пенева от СОУ “Екзарх Антим І» стана Царица Роза на публиката с 25.7% от гласовете след провело се гласуване чрез SMS-и.

2009 – За заместник-кмет по строителството в Община Казанлък бе назначена инж. Евгения Чернева, от 12 години пенсионер, със стаж в „Арсенал“, майка на три деца. Мястото стоеше овакантено от 9 месеца.

2016 – 1 161,90 лв. са средствата събрани във Великденската фондонабирателна кампания на БЧК в полза на програма „Топъл обяд“ в Казанлък, осъществена с партньорството на известна верига хипермаркети. Това информират от Областния съвет на БЧК – Стара Загора.

2018 – В този ден се състоя представянето на уникалното книжно издание, което проследява половинвековната история на избора на Царица Роза в Казанлък. Първи го видяха част от цариците и техните подгласнички, които присъствах на премиерата на албума. Изданието, реализирано по спечелен проект пред Национален фонд „Култура“ – „Проучване и популяризиране на Царица Роза – 50-годишен юбилей“, е съфинансирано от Община Казанлък. „50 години Царица Роза Казанлък“, включва пълен списък и архивен снимков материал за всички до момента дами от Казанлък, носителки на короната през годините.

2020 – Тази седмица още едно средище на културата в града на розите възобновява дейността си след продължителен период на изолация. От 18 май /понеделник/ Художествената галерия ще отвори врати за казанлъчани и гостите на града, с работно време от 9.00 до 18.00 часа. От днес посетителите на Паметника на Свободата на връх Шипка също ще бъдат допускани до Монумента. През изминалата седмица, от 14 май 2020 г., заработиха и обектите на Исторически музей „Искра“ в Казанлък.

2021 – Около 15 минути продължи контролираното изпускане на язовир Копринка. То бе осъществено от дясната клапа под язовирната стена и бе наблюдавано от експерти от предприятие „Язовири и каскади“ към НЕК ЕАД. Изпуснатото количество от 30 000 кубични метра вода се вля в коритото на река „Тунджа“. В момента нивото на язовира бе на 80% от неговия пълен обем.

2022 – 158 представители на различни институции в Община Мъглиж участваха в преписа на ,,История славянобългарска”.

2022 – С първо място и златен медал се завърна Младежкият танцов състав „Арсенал“ от 56-я Националнен събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“, провел се миналата събота в Хасково. Отличието е присъдено на казанлъшкия ансамбъл в категорията танцови групи.

2022 – Представители на  товарните превози и автобусни превозвачи от Стара Загора се включиха в националния протест. Протестът ще е мирен и се случи след срещата с премиера Кирил Петкова, за която председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова каза, че е  имало конструктивен диалог, но резултати няма.

2022 – 14-годишно момче почина, след като беше ударено от автобус в Стара Загора. Инцидентът е станал около 17:30 часа на кръстовище на бул. „Цар Симеон Велики“ и улица „Одринска епопея“. По първоначална информация, момчето е било откарано в университетската болница в града с два счупени крака и без опасност за живота, но по-късно е починало.

2022 – Изложбата „ДЕЧКО УЗУНОВ: МЕЖДУ СВОЕТО И ЧУЖДОТО“, в която са включени живописни творби на автора от колекцията на Художествена галерия-Казанлък, е свидетелство за намиране на помирението между привидно непомирими различия. Тя е експонирана в Къщата музей на автора в родния му град и бе открита миналия петък.

2022 – Улица в Италия  вече носи името на известния български поет и революционер Пейо Крачолов Яворов, а площад в Чирпан  бе именуван на италианския град Борго Верчели. Това решиха общинските съветници на Борго Верчели и Чирпан, които работиха съвместно чрез видео-конферентна връзка.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram