Днес, 18.04.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1994 – В интервю за радио „Вис виталис“ Диман Диманов – председател на синдикат „Промяна“, заяви: „Не подкрепяме РМД за „Арсенал“, фирмата ще бъде обречена. Алтернативата за дружеството е сегашното му ръководство – начело с Николай Ибушев“.

1996 – Първата си стихосбирка „Обърнати върхове“ представи поетесата Маруся Тодорова.

1997 – Земеделските кооперации в Казанлъшко получиха от Държавен фонд „Земеделие“ по 14 хиляди /стари/ лева за декар, засят с царевица. По-късно субсидии бяха отпуснати и за слънчогледовите култури.

1998 – За детското предаване на „Вис виталис“ с водеща Мариана Ганева актьорът Иван Ласкин, гостувал в Казанлък по време на Чудомировите празници, разказа за детските си щуротии, които никога няма да забрави и каквито всяко дете върши. 

1999 – С печалби за над 3 млн. /стари/ лева се сдобиха казанлъчани само за няколко часа от моментните игри на спортния тотализатор.

1999 – За три дни в периода 16 – 18 април на територията на региона бяха регистрирани: едно намушкване с нож; един грабеж – 300 сребърни пръстена; 220 бр. слънчеви очила и бижута за ок. 10 млн. /стари/ лева; 9 кражби на имущество и на 1 автомобил

2000 – Състоя се премиера на поетичната книга на Ана Денкова „Душата ми е струна нежна“.

2001 –В този ден се навършиха 57 години от откриването на Казанлъшката Тракийска гробница.

2001 – Районна прокуратура – Казанлък отказа да образува предварително производство по повод искането на кмета Стефан Дервишев по случая с нанесения побой на управителката на гробищния парк Детелина Павлова, която обвини управителката на ПБ „Танатос“ Славка Самарска, че го е поръчала. Доказателства за това липсваха. Самарска призова Дервишев, който винаги е твърдял, че е човек на честта, да го докаже, като й се извини публично.

2002 – ИМ „Искра“ започна ремонт на 5-те къщи от Етнографския комплекс и Музея на розата.  

2002 –Георги Манев и Цветан Георгиев коментираха в хумористичното радио-шоу „Пинг понг“ „фундаменталния“ въпрос за генното инженерство на българина – оплождане на коза и овен

2002 – Петър Новаков, кмет на с. Шейново, бе гост в студиото по случай предстоящия Ден на Земята – 22 април. „Винаги обичам да се равнявам по първите, а за медиите в Казанлък – те са във „Вис виталис“, написа Новаков в Паметната книга за гости на радиото.

2003 – Кметът Стефан Дамянов устно разпореди на кметовете на населените места да опишат опасните от срутване сгради, за да бъдат подготвени предписания. 

2003 – Близо 230 хил. лева бяха задълженията на Община Казанлък към тази дата за горива за отопление, над 400 хиляди – за ТЕЦ и над 200 хиляди – за ВиК. 

2003 – Казанлък бе домакин на тридневна среща на психолози, лекари и социални работници, организирана от Центъра за подпомагане на хора, преживели изтезания. 

2003 – „Три гробници – край Розово, Търничене и Габарево, са безвъзвратно загубени за науката след 1989 г. вследствие на иманярски набези“, – заяви в интервю за радио „Вис виталис“ в Деня за опазването на паметниците на културата – 18 април, директорът на ИМ „Искра“ Косьо Зарев.

2004 – Казанлъшката пианистка Надежда Цанова, ученичка на Елена Юлиянова от ШИ „Емануил Манолов“ при НЧ „Искра“, спечели в този ден трета награда от първия Международен конкурс „Млади виртуози“ в София. 

2005  – Масивен сребърен кръст с приблизителна височина 50 см и дебелина 4 см и две  сребърни слънца с позлатени ангели бяха откраднати от неизвестно лице от параклиса на Мъглижкия манастир „Свети Николай“.

2006 – Премиера на книгата на казанлъшката поетеса Надежда Сивриева – „За перлата на любовта“, се състоя в Литературно-художествен музей „Чудомир“.

2006 – Фотоизложба на Юлиан Ангелов, представяща Южна Африка, бе открита в Информационния център на ул. Искра № 4. Експозицията бе под надслов „Един свят в една страна”. Тя бе открита  от посланика на ЮАР в България Н. Пр. Герхард Висер.

2006 – Самодейна група от НЧ „Братство“ в с. Енина представи спектакъла „Щастливият принц“ в Клуба на слепите в Казанлък.

2007 – В читалище „Цвятко Радойнов“ в с. Крън отвори врати читалня към  библиотеката. Посетителите на читалнята получиха достъп до над 19-хилядния фонд.

2007 – Посланикът на Република Турция у нас Н. Пр. Мехмет Гючюк и Юмит Ялчън – консул в Пловдив, посетиха Казанлък и района по покана на Община Казанлък и българо-турското сдружение на бизнесмените “Тракия”. 

2007 – На специална церемония кметът Стефан Дамянов награди казанлъшкия волейболен отбор, който от следващия сезон започна да играе в националната висша лига. Волейболистите получиха парична премия от по 100 лева, а на президента на клуба Деко Григоров бе връчена сумата от 30 хиляди лева, която бе първият транш от 100-те хиляди лева, предвидени за волейболния тим от общинския бюджет. За сезон 2006-2007 казанлъшките волейболисти постигнаха 14 победи без нито една загуба.

2008 – В галерия “Рувел” бе поставено началото на Първите празници на цъфналите вишни в Казанлък – по идея на Стефан Саранеделчев, заместник-председател на Окръжен съд – Стара Загора. Стартира кампания по засаждане на вишневи дръвчета, до момента бяха засадени 200 вишни.

2008 – Театър „Любомир Кабакчиев“ представи премиерния си спектакъл „Улица черешова №17“, драматизация по световноизвестното произведение „Мери Попинз“ на Памела Травърс. Режисьор на постановката бе Тодор Боянов, сценографията бе на Кънчо Касабов, музиката – на Христо Намлиев.

2008 – Нов завод за производство на фармацевтични субстанции от растителен произход бе открит в Казанлък. Заводът бе част от производствения цикъл на «Българска роза-Севтополис» АД. Високотехнологичните процеси позволяваха годишно от 1500 тона растителни суровини да се произвеждат 100 тона фармацевтични субстанции.

2008 – На приключилите за учебната 2007/2008 г. общински ученически игри по лека атлетика първи при учениците 5 – 7 клас бе ОУ «Мати Болгария», а при  8 – 10 клас – ПМГ „Н. Обрешков“.

2008 Срамно е човек като него да получава от Общината 10 хиляди лева за цялата година, за да развива дейности и обучава таланти», – така в репортаж на «Вис виталис» се мотивираха 7 бивши възпитаници на талантливия казанлъшки учител-физик Теодосий Теодосиев, основавайки Фондация «Тео» с единствена цел – да подпомага извънучилищната дейност, провеждана от Тедосиев и да му даде възможност да се отаде изцяло на своята мисия – обучението на можещи и знаещи млади хора от цялата страна.

2008 – «Напоследък археолозите се натъкнаха на интересни разкрития, навеждащи на мисълта, че вероятно тук, в Казанлъшката тракийска гробница, е погребан цар Ройгос, който управлява Долината на тракийските царе веднага след Севт Трети», – тази хипотеза разви в интервю за радиото директорът на ИМ „Искра“ д-р Косьо Зарев.

2010 – С 3 златни и 2 сребърни медала, 9 първи места и 5 втори и общо 11 купи се завърна „Дива денс клуб“ с ръководители Денница и Станко Таневи от Националния  танцов конкурс „Танцова въртележка” в София. От 1995 г., когато бе създаден клубът, през него до момента бяха преминали над 500 балерини и балетисти.

2012 –  В мултимедийната зала на ИМ „Искра” бе открита изложбата „Италианският патент в реставрацията – между миналото, настоящето и бъдещето”.

2012 – С три награди се завърнаха възпитаниците на Елена Юлиянова от международен конкурс в Париж. 12-годишната Александра Симеонова завоюва 2-ра награда в своята възрастова група. Никола Георгиев и Сибел Зейнелова бяха съответно 2-ри и 3-ти в своята възрастова група.

2013 – В този ден в Казанлък започна работа Втората национална среща на главните архитекти и експертите по устройствено планиране от общините в Република България. Срещата бе организирана от Националното сдружение на общините в Република България и „НСОРБ-Актив“. 

2013 – В продължение на няколко дни младежи от Младежки общински съвет-Казанлък посетиха основни училища в община Казанлък, където представиха изготвените от тях филм и презентация на тема ,,Здравословен начин на живот и хранене“. 

2013 – Общинският съвет в Казанлък даде съгласието си Общината да закупи туристическо влакче на стойност 54 хиляди лева.

2016 – Чавдар Ангелов влезе в националното ръководство на ВМРО – На проведения в София 6-ти редовен конгрес на ПП „ВМРО – Българско национално движение“ общо шестима представители от област Стара Загора бяха избрани в ръководните органи на партията.

2016 – Екипът на Медйна група „Вис виталис“ излизаме с Позиция по повод опитите за грубо квалифициране на работата ни като журналисти и усилията да ни бъде наложена цензура, съдържащи се в изявленията и действията на председателя и на общинското ръководство на БСП – Казанлък, както и по повод опита за политическата принуда спрямо  г-н Васил Самарски, в качеството му на един от собствениците на Медийна група „Вис виталис“, обвинявайки го в това, че неговите медии пишели против местни социалисти и заставянето му да ограничи свободата на словото в пресгрупата.

2019 – Младежи-социалисти в повече от сто автомобила се обявиха против продажбата на бившия казанлъшки детски лагер в Равда на силно занижената цена от 88 евро/кв.м. Протестното автошествие бе подкрепено от млади социалисти от Стара Загора и София, като за акцията пристигнаха Николай Бериевски – председател на МО в БСП и Владимир Грамовски, който е начело на младите от левицата в Стара Загора.

2021 – И новоасфалтираната велоалея за Бузовград е с цепнати, видя presstv.bg. На много места настилката е компрометирана, като и тук, както и на велоалеята за град Крън е избуяла трева. Новото съоръжение за село Бузовград беше изградено преди малко повече от месец със средства отпуснати от правителството.

2022 – Фондация „Проект Бузлуджа“ спечели приза за най-оригинално представяне на продукт на културния туризъм за 2021 г. в рамките на международното туристическо изложение “Културен туризъм” във Велико Търново. Наградата беше връчена лично от зам. министъра на туризма Мариела Модева. Потенциалът и възможностите за реализация на монумента като туристическа атракция бяха фокус на презентацията, която членовете на екипа Радослав Илиев и Любомира Момчева-Петрова представиха по време на събитието. Според изнесените данни, Бузлуджа е най-известната и разпознаваема в чужбина българска сграда. Над 50 000 посетители за 2021. 40% от анкетираните посочват Бузлуджа като основна цел на пътуването си, а 80% от анкетираните биха платили входна такса за да посетят вътрешността на монумента в сегашния му вид. Това са само малка част от фактите, доказващи огромния, но все още неоползотворен потенциал на монумента като туристическа атракция.

2022 – Около 11.20 ч., в гр. Мъглиж – завод 4, цех 130, завод „Арсенал“ АД, при работа с капсулвъзпламенител се е получило запалване и физическо възпламеняване на изделието. Възпламеняването се е ограничило само на едно работно място. Вследствие на това две работнички, на 49 г. и на 53 г., са с настъпили изгаряния. Една от тях – жена на 49 г., е получила и разкъсно-контузна рана, а другата – жена на 53 г., е с фрактура на показалец и среден пръст на дясна ръка. Пострадалите са откарани във Филиал към центъра за спешна медицинска помощ в гр. Казанлък.

2023 – Казанлъшкият маг Matt Murdock, което е артистичния псевдоним на Христо Митев е със златно отличие от международния фестивал на илюзиите „Златна Котка“, който се проведе в Габрово. Murdock e сред най-атрактивните български магове. Неговото шоу е изключително динамично, като през цялото време той ангажира в диалози.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram