Днес, 18.03.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1997 –С първо място от силния международен турнир „Ирена Къп“ в Скопие се завърна световната шампионка по карате-до Светла Попова от казанлъшкия клуб „Тигър“.

1997 – „Няма да има лозунги, ще бъда откровен с хората. Няма да искам пари от никого, кампанията ми няма да е разточителна. Ще седна на горещ телефон в радио „Вис виталис“, не се страхувам – и ще отговарям на въпросите на хората. Зад мен стоят много колеги, които се занимават с икономика. Винаги съм искрен“, – заяви в интервю Иван Иванов – кандидат за депутат от БСП, по повод кампанията, която му предстоеше да води до парламентарните избори на 19 април с. г.

1998 – Приетият за годината бюджет на община Казанлък бе 13 млрд. и 845 хил. /стари/ лева.

1999 – Общинските съветници в Казанлък взеха решение кметът Иван Гороломов  да сключи два договора с търговска банка ОББ – за 600 и 800 млн. /стари/ лева: за изграждането на Транспортния възел до „Кремона“, за закупуване на медицинска апаратура за болницата и за възстановяването на уличните платна.

1999 – За председател на Българския лекарски съюз в Казанлък бе преизбрана д-р Димитрина Велчева.

2000 – В Казанлък бе учредена младежка общинска организация на Земеделски народен съюз с членове до 35-годишна възраст.

2002 – „В ущърб на болницата и болните от региона е предложението за закриване на Инфекциозното отделение в Казанлък“, – коментира за „Вис виталис“ завеждащата отделението д-р Христина Бонева. Разходите по издръжката на отделението за 2001 г. бяха 132 хил. лв. В него работеха 8 медицински сестри и 7 санитари.

2002 – Над 120 метра зебранови пътеки, подарени от Спортната академия, изчезнаха в този ден от стадион „Севтополис“.

2002 – В НЧ „Искра“ за втори път бе представен мюзикълът на Гергана Сулева „За тези, които обичаме“.

2003 – Седмица на франкофонията стартира в Казанлък Алианс Франсез. Част от финансирането пое Френският културен институт в България.

2004 – С цел формиране на актуална общинска политика по усвояването на минералните води и развитието на курорта в Павел баня бе проведена дискусия на тема „Регионалното използване на минералните води на находище Павел баня“.

2004 – Валентин Спасов бе избран за председател на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ в Казанлък. Тогава дружеството отбеляза 102 години от създаването си.

2005 – Младата майка от Казанлък Елка Бейчева дойде в радио „Вис виталис“ и поиска ефир, за да благодари на всички, които бяха помогнали за спасяването й по време на раждането на второто й дете на 26 януари с. г. Тя благодари на „Вис виталис“ – за излъчвания безвъзмездно призив към гражданите да дарят кръв; на акушерите д-р Димов и д-р Гаргов, на ОАРИЛ, на цялото гинекологично отделение, на д-р Генчев – завеждащ кръвната банка в болницата в Казанлък.

2005 – Празник на с. Търничене бе проведен в този ден – с изключително богата културна и спортна програма, вкл. кушии. Покровител на селото е Св. Теодор Тирон.

2006 – На тази дата, след шествие до Мегалита край с. Бузовград, се състоя ритуал по  разпръскването на част от праха на проф. Александър Фол. С това съпругата на починалия учен  Валерия Фол изпълни последната воля на историка-траколог.

2007 – Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов заяви в интервю за радио „Вис виталис“: „Тунел под Шипка скоро няма да има. Ако някой предизборно иска да го направи, не съм аз. Тунел ще има, когато е изгодно на този, който ще го изгради. Някога ще стане, но не сега“.

2007 – Казанлъчанката Спасина Недялкова – спортист №1 на Казанлък за 2006 г., се завърна от Букурещ с първо място от приятелска среща в дисциплините на състезателното катерене боулдър и трудност. Спасина бе най-младата участничка сред жените, но отново най-бърза.

2008 – 17-годишният Мирослав Терзиев, възпитаник на СОУ “Екзарх Антим І” – Казанлък, сподели работния ден на областния управител Мария Нейкова. Инициативата бе част от кампанията “Мениджър за един ден”, която се реализира под патронажа на министъра на финансите. В нея се включиха над 1000 ученици от цялата страна.

2009 – Регионален офис на Europe Direct – Стара Загора бе открит в Казанлък на ул. „Искра” 4  по проект, финансиран от Европейската комисия и изпълняван от Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора. Центърът бе част от европейската информационна мрежа „Европа директно”, чиято основна цел бе хората да получават знания, съвети и консултации относно законодателството, политиките, програмите и възможностите за финансиране от ЕС. На откриването бе представена изложбата «Българската роза – символ на България, извор на вдъхновение и красота», гостувала преди това в Европарламента в Брюксел.

2010 – Протестно шествие срещу многобройните и опасни дупки в Казанлък и лошото състояние на пътищата в общината постави началото на серия от протести. Недоволните граждани търсеха отговорност от общинското ръководство за липсата на цялостна визия и политика по отношение на пътната инфраструктура. Във фейсбук се появи група „Не на дупките в Казанлък“. „Дупките в Казанлък наистина ни омръзнаха, – пишеха казанлъчани, – по-лошото е, че в последните 2 години те струват на шофьорите стотици хиляди левове за ремонти“.

2010 – 25 години от основаването си отпразнува Вокална група „Ехо”, създадена през 1985 г. в “Арсенал” с името “Работническо ехо”. От 1993 година тя премина към ТД “Орловогнездо”.

2013 – 41-годишният частен предприемач Красимир Порязов оглави казанлъшката структура на Гражданско сдружение „Национален съюз Единство“ в Казанлък. Основната цел на новата политическа формация бе обединяването на политическите сили в дясното пространство.

2013 – „Годеж” – това бе новото заглавие в афиша на Младежката театрална студия към НЧ „Искра” с ръководител Мая Стоянова. В този ден пред казанлъчани бе представен премиерният спектакъл „Годеж“. Автор на комедията е Сърбислав Минкович.

2014 – Подготовката на 111-я Празник на розата в Казанлък започна с мащабна дарителска кампания за изграждането на скулптурата „Японката” на изявения скулптор и Почетен гражданин на Казанлък Доко Доков. Завещавайки „Японката” на Казанлък, желанието на Доков бе тя да се превърне в символ на приятелството между хората от Долината на розите и народа на Япония.

2015 – „Има път, ама няма път“ – това бе темата на излъчения по „Вис виталис“ репортаж от казанлъшкия квартал „Люляк“, отразяващ недоволството и възмущението на жителите от ръководството на Община Казанлък, организирала преди няколко месеца направата на път, който обаче подгизнал. „Никой не дойде да види как се прави, тук бяха само багеристът и фадромата“, – каза един от гражданите. Съседите му го подкрепиха: „Сто пъти станах пишман, че направих къща тук; Това е кошмар – два дни редих камъни, за да стъпя и отида на работа“. Зам.-кметът Даниела Коева обеща, че от Общината ще направят инспекция на пътя.

2018 – Мъжът се застрелял в началото на седмицата, съобщиха източници, пожелали анонимност. Инцидентът станал в казанлъшкото село Горно Изворово. Г. К., чието семейство се занимава с бизнес с недвижими имоти в града на розите се застрелял с ловна пушка. Не са ясни мотивите за самоубийството. Преди повече от година Г.К. бил закупил имот в балканското село.

2019 – След публикуван сигнал в сайта www.presstv.bg отремонтираха тротоара, който води до входа на парк „Тюлбе“  където на места настилката от камък беше пропаднала, разместена и на места липсвала каменната настилка.

2019 – Автомобилът, който изгоря до неузнаваемост в ранните часове на 12-ти март в близкото до Казанлък село Енина е собственост на общинския съветник от ГЕРБ Стефан Драганов. Няколко дена след инцидента с лумналото в пламъци около 5:00 ч. сутринта „Ауди А4″ – комби, стана ясно, че е то е било паркирано на улицата пред дома на Драганов. След сигнал на място са пристигнали пожарникари, които загасили огъня. Произшествието не бе отразено в ежедневния полицейски бюлетин, изпращан до медиите.

2019 – Премиерното показване на „Формулата на Тео“, чийто главен персонаж е казанлъшкият учител по физика Теодосий Теодосиев, преживя пълен фурор в Дома на киното в столицата. Документалният филм на режисьора Николай Василев, който е и сценарист на лентата, е включен в програмата на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2019. Предвиждат се прожекции в София, Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново и Казанлък в Народно читалище „Искра“.

2020 – От община Казанлък съобщиха, че е ограничен достъпът до детските площадки на „Тюлбето“ и „Розариума“. Спортните съоъжения до стадион „Севтополис“ е свободен за достъп. Детските площадки в кв.“Изток“ до бл 23, кв. „В.Левски“до бл. 9 и 11 с цел ограничване разпространението на COVID-19 са отцепени и недостъпни. От общината призоваха казанлъчани да спазват въведените мерки за непреминаване на ограничителните ленти.

2020 – Община Казанлък въведе строги мерки и при извършването на траурни обреди. Всички погребения ще се извършват в присъствието само на 8 човека, които трябва да са на разстояние един от друг – 3 метра. Забранява се влизането в ритуалната зала на гробищния парк. Всички погребални агенции са предупредени, че при повикване в дома влиза само един агент.

2021 – За 52-ри път Фондация „Чудомир“ и в. „Стършел“ ще връчат награда „Чудомир“ за къс хумористичен разказ, стана ясно в този ден. Тазгодишният носител е казанлъшкият писател и журналист Петър Марчев. Това е най-старият литературен конкурс в България. През 1969 г. награда „Чудомир” е връчена за пръв път на писателя Петър Незнакомов. Той я печели повторно през 1975 г. Символът на наградата е плакет с образа на Чудомир, изработен от Теню Пиндарев. По традиция наградата се връчва в Казанлък, а се присъжда от авторитетно жури, което преглежда всички представени за конкурса разкази, публикувани във в. „Стършел“. Председател на журито тази година е друг лауреат на наградата – Деян Енев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram