Днес, 18.03.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1997 –С първо място от силния международен турнир „Ирена Къп“ в Скопие се завърна световната шампионка по карате-до Светла Попова от казанлъшкия клуб „Тигър“.

1997 – „Няма да има лозунги, ще бъда откровен с хората. Няма да искам пари от никого, кампанията ми няма да е разточителна. Ще седна на горещ телефон в радио „Вис виталис“, не се страхувам – и ще отговарям на въпросите на хората. Зад мен стоят много колеги, които се занимават с икономика. Винаги съм искрен“, – заяви в интервю Иван Иванов – кандидат за депутат от БСП, по повод кампанията, която му предстоеше да води до парламентарните избори на 19 април с. г.

1998 – Приетият за годината бюджет на община Казанлък бе 13 млрд. и 845 хил. /стари/ лева.

1999 – Общинските съветници в Казанлък взеха решение кметът Иван Гороломов  да сключи два договора с търговска банка ОББ – за 600 и 800 млн. /стари/ лева: за изграждането на Транспортния възел до „Кремона“, за закупуване на медицинска апаратура за болницата и за възстановяването на уличните платна.

1999 – За председател на Българския лекарски съюз в Казанлък бе преизбрана д-р Димитрина Велчева.

2000 – В Казанлък бе учредена младежка общинска организация на Земеделски народен съюз с членове до 35-годишна възраст.

2002 – „В ущърб на болницата и болните от региона е предложението за закриване на Инфекциозното отделение в Казанлък“, – коментира за „Вис виталис“ завеждащата отделението д-р Христина Бонева. Разходите по издръжката на отделението за 2001 г. бяха 132 хил. лв. В него работеха 8 медицински сестри и 7 санитари.

2002 – Над 120 метра зебранови пътеки, подарени от Спортната академия, изчезнаха в този ден от стадион „Севтополис“.

2002 – В НЧ „Искра“ за втори път бе представен мюзикълът на Гергана Сулева „За тези, които обичаме“.

2003 – Седмица на франкофонията стартира в Казанлък Алианс Франсез. Част от финансирането пое Френският културен институт в България.

2004 – С цел формиране на актуална общинска политика по усвояването на минералните води и развитието на курорта в Павел баня бе проведена дискусия на тема „Регионалното използване на минералните води на находище Павел баня“.

2004 – Валентин Спасов бе избран за председател на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ в Казанлък. Тогава дружеството отбеляза 102 години от създаването си.

2005 – Младата майка от Казанлък Елка Бейчева дойде в радио „Вис виталис“ и поиска ефир, за да благодари на всички, които бяха помогнали за спасяването й по време на раждането на второто й дете на 26 януари с. г. Тя благодари на „Вис виталис“ – за излъчвания безвъзмездно призив към гражданите да дарят кръв; на акушерите д-р Димов и д-р Гаргов, на ОАРИЛ, на цялото гинекологично отделение, на д-р Генчев – завеждащ кръвната банка в болницата в Казанлък.

2005 – Празник на с. Търничене бе проведен в този ден – с изключително богата културна и спортна програма, вкл. кушии. Покровител на селото е Св. Теодор Тирон.

2006 – На тази дата, след шествие до Мегалита край с. Бузовград, се състоя ритуал по  разпръскването на част от праха на проф. Александър Фол. С това съпругата на починалия учен  Валерия Фол изпълни последната воля на историка-траколог.

2007 – Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов заяви в интервю за радио „Вис виталис“: „Тунел под Шипка скоро няма да има. Ако някой предизборно иска да го направи, не съм аз. Тунел ще има, когато е изгодно на този, който ще го изгради. Някога ще стане, но не сега“.

2007 – Казанлъчанката Спасина Недялкова – спортист №1 на Казанлък за 2006 г., се завърна от Букурещ с първо място от приятелска среща в дисциплините на състезателното катерене боулдър и трудност. Спасина бе най-младата участничка сред жените, но отново най-бърза.

2008 – 17-годишният Мирослав Терзиев, възпитаник на СОУ “Екзарх Антим І” – Казанлък, сподели работния ден на областния управител Мария Нейкова. Инициативата бе част от кампанията “Мениджър за един ден”, която се реализира под патронажа на министъра на финансите. В нея се включиха над 1000 ученици от цялата страна.

2009 – Регионален офис на Europe Direct – Стара Загора бе открит в Казанлък на ул. „Искра” 4  по проект, финансиран от Европейската комисия и изпълняван от Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора. Центърът бе част от европейската информационна мрежа „Европа директно”, чиято основна цел бе хората да получават знания, съвети и консултации относно законодателството, политиките, програмите и възможностите за финансиране от ЕС. На откриването бе представена изложбата «Българската роза – символ на България, извор на вдъхновение и красота», гостувала преди това в Европарламента в Брюксел.

2010 – Протестно шествие срещу многобройните и опасни дупки в Казанлък и лошото състояние на пътищата в общината постави началото на серия от протести. Недоволните граждани търсеха отговорност от общинското ръководство за липсата на цялостна визия и политика по отношение на пътната инфраструктура. Във фейсбук се появи група „Не на дупките в Казанлък“. „Дупките в Казанлък наистина ни омръзнаха, – пишеха казанлъчани, – по-лошото е, че в последните 2 години те струват на шофьорите стотици хиляди левове за ремонти“.

2010 – 25 години от основаването си отпразнува Вокална група „Ехо”, създадена през 1985 г. в “Арсенал” с името “Работническо ехо”. От 1993 година тя премина към ТД “Орловогнездо”.

2013 – 41-годишният частен предприемач Красимир Порязов оглави казанлъшката структура на Гражданско сдружение „Национален съюз Единство“ в Казанлък. Основната цел на новата политическа формация бе обединяването на политическите сили в дясното пространство.

2013 – „Годеж” – това бе новото заглавие в афиша на Младежката театрална студия към НЧ „Искра” с ръководител Мая Стоянова. В този ден пред казанлъчани бе представен премиерният спектакъл „Годеж“. Автор на комедията е Сърбислав Минкович.

2014 – Подготовката на 111-я Празник на розата в Казанлък започна с мащабна дарителска кампания за изграждането на скулптурата „Японката” на изявения скулптор и Почетен гражданин на Казанлък Доко Доков. Завещавайки „Японката” на Казанлък, желанието на Доков бе тя да се превърне в символ на приятелството между хората от Долината на розите и народа на Япония.

2015 – „Има път, ама няма път“ – това бе темата на излъчения по „Вис виталис“ репортаж от казанлъшкия квартал „Люляк“, отразяващ недоволството и възмущението на жителите от ръководството на Община Казанлък, организирала преди няколко месеца направата на път, който обаче подгизнал. „Никой не дойде да види как се прави, тук бяха само багеристът и фадромата“, – каза един от гражданите. Съседите му го подкрепиха: „Сто пъти станах пишман, че направих къща тук; Това е кошмар – два дни редих камъни, за да стъпя и отида на работа“. Зам.-кметът Даниела Коева обеща, че от Общината ще направят инспекция на пътя.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram