Днес, 17.01.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – В Казанлък бе учредено Дружество „Локус 97“ – неправителствена организация, обединяваща психолози, лекари и педагози в помощ на младите хора, попадащи в рискови групи.

1997 – От 17 януари до 28 януари 1997 г. ОДС – Казанлък организира серия от митинги за свалянето на правителството на Жан Виденов.

1999 – На 2 млрд. /стари/ лева възлизаше бюджетът на община Мъглиж – почти 1/3 бе делът на местните приходи.

2000 – Този бе първият работен ден, след 33-дневна ваканция, за „Арсенал“. Към момента във фирмата работеха 7200 души.

2000 – В столичния Дом на архитекта бе открита изложба-живопис на арх. Здравко Колев – казанлъчанин, живеещ в София.

2000 – „1300 българи са на воден режим, но в Казанлък и региона има достатъчно вода и режим не се очаква“, успокои гражданите в интервю за радио „Вис виталис“ началникът на ВиК в Казанлък Николай Добрев.

2001 – 57 тона тютюн бяха изкупени до тази дата от очакваното общо количество от 100 тона. За 2001 г. бяха регистрирани 162-ма тютюнопроизводители с общо 790 дка за ориенталски тютюн.

2002 – Именици на Антоновден в Казанлъшко бяха 1856 души: 900 бяха жените с името Донка, близо 4 пъти по-малко бяха мъжете, носещи това име; Андоновците бяха 52-ма, а Антоновците – 278.

2003 – С 6-ма съветници да бъде намалена числеността на общинските съвети в градове като Казанлък. Това предложи Асоциацията на председателите на общинските съвети на кръгла маса, проведена в Карлово, на тема „С промяната на основния закон за местно самоуправление – крачка към Европа“. В нея участие от Казанлък взеха кметът Стефан Дервишев, председателят на ОбС Теодор Митев и секретарят на общината Катя Киликчиева.

2004 – 1913 бяха имениците на Антоновден в община Казанлък. Дамите, носещи името Донка, бяха 760, Антоновците бяха 303-ма, носещите името Дончо – 262-ма, Антоанетите – 183.

2007 – Стартира изпълнението на първия етап от реконструкцията на Дома за възрастни хора с деменция  „Д. Папазов” в Казанлък. Стойността на проекта бе в размер на 386 897, 35 лева.

2007 –  Община Казанлък получи от МОН 15-местен училищен автобус, който да превозва учениците от населените места в северната част на общината.

2009 – Преди официалната премиера пред публика казанлъшкият журналист и поет Кънчо Стоянов представи в ефира на „Вис виталис“ новата си книга „Сърцето, ревнивият Отело“.

2012 – Община Казанлък награди 10-имата отличени спортисти за 2011 г., отбори и треньори в колективните и индивидуалните спортове. Спортистите с най-големи заслуги бяха: Атанас Русев и  Симона Янева  – КСТ „Роза”; Ахмед Фаиков – ФК „Розова долина”, Борис Божков и Борис Керанов – СК „Пендарева” и Клуб „Цв. Христова“; Виктория Балчева, спортно катерене – АТК „Казанлък”; Елица Баракова  – волейбол; Йоанна Недялкова – КЕС „Селт”; Онур Татар – колоездене, Стефан Цанков – борба и Цветелина Николова – таекуондо – Клуб „Кентавър”. Кметът  Галина Стоянова връчи грамоти и знак на Община Казанлък на най-добрите местни треньори – Лариса Китипова от ВК „Казанлък” –  при колективните спортове, и Петър Радев – Клуб по спортни танци „Роза” – при индивидуалните спортове.

2012 – Народният представител от ГЕРБ – Казанлък Емил Караниколов представи по радио „Вис виталис“  приоритетите в парламентарното управление на страната, най-важният сред които бе приемането на пакта за финансова стабилност, гарантиращ финансовата устойчивост на България по време на кризата.

2013 – Художникът Антон Антонов откри своята изложба „Нощ от пеперуди“ в Художествената галерия на Казанлък. Тя включваше 21 маслени платна.
2014 – След като бе станал свидетел на мизерните условия, при които живеят, Борис Лисичков предостави своята къща в центъра на Мъглиж на сирийски бежанци. Къщата бе оборудвана с всичко необходимо, в красивото малко дворче имаше беседка и барбекю. Той бе подсигурил и дърва за огрев. Желанието на добряка бе в къщата да живеят майки с деца, загубили мъжете си във войната.

2014 – Йордан Христов от БДЗП, национален координатор по преброяването, съобщи пред репортер на „Вис виталис“, че над 200 служители и доброволци участват в 38-то поредно преброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас. „Целта е да се събере точна информация, която да послужи за оценка на промените в състоянието на популациите на наблюдаваните видове птици. То е показател за промените в средата, която обитават птиците и хората”, каза той. „България е предпочитано място за зимуване на редица водолюбиви птици. Сред тях са и видове, включени в Световния червен списък,  като червеногушата гъска, малката белочела гъска, тръноопашатата потапница, къдроглавият пеликан и много други. Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в световен мащаб от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата”, уточни Христов.

2016 –  Близо 8 часа са изкарали в преспи между Шейново и Дунавци няколко автомобила. Снегът е покривал автомобилите. Сред затиснатите в ледения капан е имало и бременна жена, споделят пострадалите. Тя е била взета от нейни познати. В колите са останали близо 10-на души. Сред попадналите в преспите бяха и 4-ма души, от Копривщица. Те се прибирали от Горна Оряховица.  Първоначално полицейски автомобил ги спрял на Шипка, но нямало кой да ги предупреди да не минават през Шейново и Дунавци. Така, тежащият 3 тона джип попаднал в еднометрова пряспа. На два пъти роторни машини се опитвали да стигнат до тях. Едва към 21:30 успяват да ги извадят от снежния капан.

2018 – Паметникът Бузлуджа може да получи европейско финансиране за съхранение, каза в интервю арх. Дора Иванова. Бузлуджа попада в полуфинала в програмата за Седемте най-застрашени паметници в Европа. Той е сред 12-те най-застрашени обекта на културното наследство в Европа. Организатор на програмата „7-те най-застрашени“ е Европа ностра – водещата и най-представителна организация за културно наследство в Европа, а основен партньор на програмата е Институтът на Европейската инвестиционна банка. Номинацията на „Бузлуджа” направи архитект Иванова, според която паметникът „не е политическа игра, а национално наследство, икономически и туристически потенциал, за страната ни.

2019 – Като от филм по холивудски сценарий към 5 часа тази сутрин е приключило преследването след 200-километрово препускане по пътищата на Централна България на нарушители на пътя. Полицейските служители са спрели автомобила-беглец между селата Ръжена и Ягода, след като преследването е започнало от Стара Загора. Гонитбата е продължила по АМ „Тракия“ през Чирпан, Пловдив, Карлово, Казанлък до селата, където среднощната гонка е приключила със залавянето на две лица. Колата е спряна, след като на пътя са били разпънати шипове. Шофьорът и неговият спътник са задържани. Полицаи провеждат издирването на трети човек в района на Казанлък. Чут е изстрел, но не е ясно дали наистина е имало стрелба и кой е стрелял. Всичко е започнало, след като водач на “Пежо” не спрял за полицейска проверка в Стара Загора. През цялото време патрулите от Стара Загора са преследвали беглеца, като на моменти скоростта е достигала до 200 км/ч.

2021 – Липсата на отворени заведения и забавления изпратиха стотици жители на региона на връх Бузлуджа, където бяха решили да се порадват на падналия сняг. Качването до върха, обаче, бе и доста изнервящо преживяване. Стотици коли попаднаха в тапи. Много закъсаха и се наложи да се помага, за да излязат от снега. Шофьори коментираха, че повече от час са били в тапа, докато успеят да тръгнат към върха или обърнат автомобила. Като цяло не е имало организация за трафика, коментираха, дръзналите да се порадват на снега.

2022 – В „Арсенал“ АД въведоха временни мерки, съобщи ведомственият сайт, цитирайки  директорът Николай Ибушев . По думите му, основните фактори за това са невероятното поскъпване на енергоносителите и суровините, силното поскъпване на металите на международните пазари, изключително високият пик на силнозаразния вариант „Омикрон“, наличието на заболели от коронавирус в дружеството. Всички работници и служители в дружеството излязоха в платен годишен отпуск до 11 февруари 2022 г.

2022 – 914 казанлъчани празнуваха на Антоновден. Най-много сред празнуващите са именниците Антон в региона те са 247 души. Сред дамите най-много наздравици ще вдигнат Антоанета 169. 188 са мъжете в казанлъшко с името Дончо и 147 с Антония.  Едва 12 са мъжете с името Антоний и една е дамата с име Андония. 33 са с името Донка. 28 с Тони, Тончо – 47, Доника – 33, Антонина – 9.

2022 – Правителството назначи Наско Василев за областен управител на област Стара Загора. Той е магистър по ветеринарна медицина. Притежава образователна и научна степен доктор и е професор в Тракийския университет – Стара Загора, където е заемал ръководните длъжности на заместник-декан и заместник-ректор.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram