Днес, 16.06.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1994 –В интервю на Венета Попова естрадната прима Лили Иванова, която в този момент подготвяше албума си „Хазарт“, сподели: „Никога не стоя без работа; Най-великият български поет за мен е Яворов; Любима песен ми е всяка нова песен; Мъжете нямат главна роля в живота ми“.

1997  –Приходите от Празника на розата,97 бяха 13 млн. 370 хил. /стари/ лева при разходи 12 млн. 570 хил. лева.

1997 – „Конпло“ АД – Казанлък приключи в този ден кампанията за производство на конфитюр от рози. Близо 8 тона дневно произвеждаше от него фирмата, предназначени главно за износ в Япония, Израел и Русия.

1997 – С водосвет в Казанлък бе открита първата частна газ-станция за обслужване на автомобили на фирми и граждани.

1998 – По покана на Дискусионен клуб „Дружба“ – Казанлък експремиерът Жан Виденов представи пред казанлъчани мемоарната си книга „Отвъд политическия театър“. В интервю за „Вис виталис“ той отговори на въпроси на Деляна Бобева: Какво има отвъд политическия театър? – Мъжество. Политическо камикадзе ли е Жан Виденов? – Саможертвата не винаги е трагедия. Кои са политиците-джентълмени в България? – Има такива „бойци“ от двете страни на политическата барикада. Свърши ли времето на „жановизма“? – С резерви се отнасям към тези понятия – „живковизъм“ и т.н. За социалдемокрацията в България Виденов каза: „Тази, на която слугува Петър Дертлиев, не е вярната“.

1998 – По повод 61-я рожден ден на НВ Симеон Втори в храм „Св. Троица“ в Казанлък бе отслужен молебен за здравето на царя.

1998 – Увеличена бе раждаемостта в Казанлък в сравнение с предходната година – до тази дата родените бебета бяха 418, а регистрираните бъдещи майки – 240. Между 5 и 8 жени дневно правеха аборти, независимо, че цената бе увеличена на 25 хил. /стари/ лева.

1999 – С 99 повече бяха родените бебета от началото на годината в сравнение с предходната година  – 517 за 1999 г. срещу 418 за 1998.

2000 – С Постановление №105 на МС Художественото училище в Казанлък премина на подчинение от Министерството на културата към Министерството на образованието и науката. Това се отнасяше и за художествените училища в Пловдив и Смолян.

2000 – Младият художник Иван Салабашев от Казанлък откри в хотел „Палас“ своя самостоятелна изложба.

2001 – На първенството за девойки във Варна състезателката по тенис на маса от Казанлък Деси Узунова завоюва 2 златни и 1 сребърен медал. Тя стана шампион в индивидуалния шампионат и при смесените двойки.

2002 – Първите 34 деца от община Казанлък заминаха на летен отдих в общинския лагер „Паниците“. Лагерът функционира до 10 септември, капацитетът му бе 120 места.

2002 – Започна да функционира Ваканционното училище в гр. Ставрос, Гърция. Първите летуващи деца от Казанлък бяха по линия на УНИЦЕФ.

2002 – Енчо Щерев, Спортист №1 на Казанлък за 2002 г., хвърляне на диск, национал по лека атлетика, написа в Паметната книга на „Вис виталис“: „Нека вашите желания бъдат мои пожелания!“

2003 – 17-та самостоятелна ретроспективна изложба от 33 платна – пейзажи представи в Казанлък художникът от Стара Загора Стефан Терзиев.

2003 – От концертно турне в Турция се завърна смесен хор „Петко Стайнов“ към НЧ „Искра“ с диригент Младен Станев.

2004 – Кметът Стефан Дамянов връчи на главния данъчен директор Николай Попов подписка на казанлъчани, подписана от над 2000 души, и декларации на професионалните сдружения в общината за запазването на Данъчната служба в Казанлък.

2007 – Старозагорският митрополит Галактион отслужи в храм-паметника „Рождество Христово“ в Шипка молебен за здраве по случай 70-годишния юбилей на Симеон Сакскобургготски.

2008 – Над 3 хиляди рокери се включиха в традиционния мотосъбор в Казанлък, който се организира от клуб „Черните рози“ и българската мотоциклетна асоциация. Мотосъборът в Казанлък се организира за 11-и пореден път и е един от най-големите в България.

2009 – Близо 230 декара посеви и 173 декара иглолистни гори в Старозагорска област бяха опожарени през лятото на 2008 г., бе отчетено в този ден. Данните за 2007 г. бяха безпрецедентни – тогава огнената стихия унищожи общо 52 хил. дка иглолистни, широколистни и смесени гори, което представляваше 1% от цялата територия на областта.

2011 – Стотици приятели, роднини, журналисти и колеги на загиналата при жестоката катастрофа на автомагистрала „Тракия“ Йонка Георгиева, която бе говорител на ОДМВР, й казаха последно сбогом на поклонението във фоайето на Областната дирекция „Полиция“. В поклонението се включи и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

2011 – Нов паркинг на площ от 5600 кв., с капацитет 160 автомобила, бе открит до „Арсенал” АД. Първият автомобил, който бе паркиран, бе на изпълнителния директор на „Арсенал“ инж. Николай Ибушев. Инвестицията бе за над 130 хиляди лева. Новооткритият паркинг бе трети за „Арсенал“, капацитетът на другите два паркинга бе за общо 440 автомобила.

2011 – В Община Казанлък бе подписан Меморандум за сътрудничество с китайския град Дзинан. Целта бе засилване на обмена и сътрудничеството в областта на розопроизводството, машиностроенето, електрониката, културата, образованието, туризма.

2011 – Правителството обяви 16-и юни за Ден на почит към осемте жертви на катастрофата, станала на 15 юни рано сутринта на автомагистрала „Тракия“. Този бе 13-ят поред ден в най-новата българска история, който бе обявен за Ден на национален траур.                                                    

2013 – Абсолютният дебютант сред момчетата до 16 г. от Клуба по лека атлетика ”Цветанка Христова” – Казанлък Валентин Цветков, възпитаник на Светла Миткова, завоюва златен медал на копие, изпращайки го на 52,75 метра, и стана шампион на България.

2013 – Казанлъчанинът Кольо Нешев, състезаващ се за „Академик“ – София, отново стана шампион на България на копие – за 18-и път. Националният ни рекордьор победи на държавното първенство в Правец с 67.06 м. Нешев вече имаше 11 титли от шампионати през лятото и 7 златни медала от зимни първенства по хвърляне на копие.

2014 – Грандиозния спектакъл по случай 25-годишнината на Представителен фолклорен ансамбъл „Детелини“, Павел баня, наблюдаваха жителите и гостите на града. Представиха се танцьорите от всички възрастови групи, вкл. и група на ветераните – младежи вече завършили образованието си и създали свои семейства, част от децата на които танцуваха в ансамбъла. Ансамбъл „Детелини“  получи специалния знак на гр. Павел баня от кмета на общината Станимир Радевски.

2014 – За пореден път ултрамаратонецът Ради Милев спечели традиционния Нощен поход „Верея“ 2014, организиран от туристическо дружество „Сърнена гора“, Стара Загора. Този път Милев бе в компанията на бившия футболист от Казанлък Пенчо Беков.

2014 – Малкият казанлъшки пианист Виктор Владков – на 9 г., възпитаник на Елена Юлиянова, се нареди на Стената на славата с финалистите за Голямата награда на Фондация „Димитър Бербатов“ в изкуствата, науките, спорта и благотворителността.

2014 – Един от най-големите рокерски събори в България – този, организиран от казанлъшките  the Black roses, за поредна година събра хиляди любители на адреналина в 17-ото издание на рокерския събор до Крънско ханче. За първи път от повече от 5 години рокерите при своята обиколка на Казанлък се спряха в центъра и демонстрираха майсторско шофиране.

2014 – Започна разчистването на село Турия след погрома от невижданото наводнение, станало там предната вечер и наводнило над 60 къщи. Специализирана техника, екипи на пожарната и на БЧК бяха там, за да помогнат на населението да се справи с последствията.

2015 – НЧ „Искра-1860” закри творческия си сезон с концерта „Сцената на творците”, в който се представиха над 70 участници от различните читалищни състави и школи.

2015 – Вторият секретар на посолството на Южна Корея у нас Хан Сунджин посети гр. Мъглиж. Поводът бе изграждането в село Зимница на Дневен център за посещения. Там от дълги години живееше кореецът Ким, който с помощта на г-н Суджин бе реализирал социалния проект.

2015 – В Стара Загора социалисти сформираха Дискусионен клуб „Поглед” – според тях, „изразител на събуждащото се опозиционно поведение на БСП”. Форумът бе третият поред след създадените вече в Ловеч и Калофер. Сред журналистите на свободната интернет-коментарна територия бяха Велислава Дърева и Александър Симов.

2015 – От тази дата Татяна Димитрова стана началник на РИО – Стара Загора, на мястото на казанлъчанката Донка Симеонова. Димитрова бе възстановена на поста, след като ВАС потвърди решението, с което бе отменена заповедта й за освобождаване през 2014 г. с мотивите на МОН за „неприемливо изпълнение на длъжността“ след проведена атестация за 2013 г., на която получила най-ниската оценка.

2015 – Над 5 хиляди души любители се включиха в казанлъшкия мото събор. Сред гостите имаше и представители на 8 държави. Очакваната за казанлъчани атракция бе традиционното преминаване на рокерите през Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram