Днес, 16.04.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – Три събития от Бузовград с тази дата е съхранил архивът на „Вис виталис“: приключи раздаването на общински земи под наем; започна залесяване в селото с осигурени 100 дръвчета от собствения разсадник; приключи ремонтът на местната църква, направен с волните дарения на местните християни. 

1999 – В Казанлък бе учредено Българо-китайско дружество с председател Димитър Гавраилов.

1999 – В Художествената галерия бе открита изложба на българския сценограф Антон Гюков.

2000 – Излезе от печат третата книга на Веселин Стоянов „Белите полета на спомена“, съдържаща 34 есета.

2000 – 12 ученици от Художествената гимназия в Казанлък започнаха да рисуват картини, изобразяващи обекти от с. Кънчево – църквата, джамията, училището и др., които впоследствие подариха на местното училище

2001 –Великденски концерт в Етнографския комплекс „Кулата“ изнесе Ансамбълът за народни песни и танци „Искра“ към НЧ „Искра“. 

2002 –Казанлъшки свещеници отслужиха тържествен водосвет в сградата на съда и благословиха правистите по случай Деня на Конституцията и юриста.

2002 – 7 нотариуса обслужваха към момента община Казанлък. Съгласно законодателството, 10 хиляди души трябваше да се обслужват от 12 нотариуса.

2002 –На посещение в Казанлък бе Долорес Арсенова – еко-министър. Общото състояние на околната среда в община Казанлък тя оцени като задоволително.

2002 – В този ден бе открита изложба на кошчета за смет с най-добрите рисунки от конкурса „Как да решим проблема с отпадъците“.

2002 – На тази дата бе представена книгата на Ценка Стойчева – Цветелина – „Логос“.

2002 – За председател на учреденото в този ден в Казанлък Дружество на зайцевъдите бе избран Асен Табаков

2003 – Средно около 8 престъпления ставаха всеки ден в петте общини, обслужвани от РПУ – Казанлък. От 702 криминални престъпления за първото тримесечие разкрити бяха 277. 

2003 – 78-годишният юрист Иван Карастоянов бе обявен за най-добрия юрист за 2002 г. от казанлъшкото дружество на Съюза на юристите и от Общобългарския комитет „Ген. Иван Вълков“. 

2003 – Близо 100 деца от петите класове на ОУ „Н. Вапцаров“ почистиха парк „Розариум“ в Казанлък по повод Деня на Земята – 22 април. 

2003 – По повод 160 г. от рождението на д-р Христо Стамболски бе представена книгата на д-р Денчо Бойчев „По стъпките на здравеопазването, Казанлък 1857-1980“. 

2004 –В Деня на юриста и на българската КонституцияЕлена Сярова получи наградата на Съюза на юристите в България за най-добър юрист на Казанлък за 2003 г. 

2004 – 35 деца от ДСБ „Мария Луиза“ в Бузовград бяха кръстени в този ден от архиерейския наместник отец Петко Мотев в съслужие с казанлъшки свещеници. Кръстници станаха инициаторите от в. „Искра“, бизнесмени и служители в детското заведение.

2004 – В интервю за радио „Вис виталис“ проф. Иван Маразов заяви: „След като Казанлък престана да бъде град на високите технологии, неговият шанс за развитие е да се превърне в град на културния туризъм“. 

2005  – Седми  празник на туристическата песен “Прекрасна си, мила Родино” се проведе в Казанлък с участието на 21 хорови състава от цялата страна.

2005  – В Казанлък гостува  група от 6-ма младежи и 4-ма техни ръководители от побратимения  френски град Сент Ерблен, за да се включат в проекта по международно сътрудничество с хуманитарна и социално-възпитателна насоченост. Френските ученици се срещнаха с ученици от помощното училище “Димитър Андреев“. 

2007 – «В Райония съд на Казанлък работят 49 души, от които 10 магистрати, 2-ма съдии по вписванията, 3-ма съдия-изпълнители, останалите са съдебни служители», съобщи в интервю за «Вис виталис» Надежда Димитрова, председател на Казанлъшкия съд. По случай Деня на българската Конституция и Деня на юристите – 16-ти април, Сдружението на юристите в Казанлък награди съдийския колектив в Районния съд. «Подобна колективна награда бе връчена за първи път в нашия град», уточни Димитрова.

2007 – Соломон Паси, председател на Комисията по външна политика на 40-тото НС, разясни в интервю за „Вис виталис“ ролята на евродепутата. „За да разберем каква е неговата роля, трябва да разберем каква е ролята на Европарламента в ЕС – тя е жизнено важна за всяка страна-членка, вкл. и за България. Защита правата на страната ни – това е основната роля на евродепутата“. 

2008 – „Община Казанлък започва преговори за побратимяване с египетския град Луксор“, обяви по време на пресконференция кметът Стефан Дамянов.

2008 – 575 бяха обявените работни места на 11-ата поредна трудова борса, която се проведе в Мъглиж. Специализираната борса бе свързана основно с предстоящия розобер.

2008 – „Конституцията като основен закон би трябвало да се променя, когато в обществото има нови потребности, които към настоящия момент не са налице. Онова, което Конституцията дава, изобщо не е консумирано, тъкмо обратното – това, което става в обществото, е тайна подмяна на изискванията на Конституцията“, – каза Иван Дочев, подписал в качеството си на народен представител приетата от 7-то Велико Народно събрание през 1991-ва година българска конституция. Той бе гост в студиото на „Вис виталис“ в Деня на българската Конституция

2009 – Първите 4 тона асфалт от предвидените общо 8 тона пристигнаха в Шейново, за да бъдат запълнени най-големите дупки по улиците на селото. „Събитие, очаквано с години“, – така окачестви акцията  по ремонта на пътни участъци в Шейново кметът Николай Терзиев. За Шейново в общинския бюджет за 2009 г. бяха заложени 55 110 лв.

2009 – На Велики четвъртък с Великденски концерт ЦДГ “Звънче” отбеляза своя 40-годишен юбилей. 

2013 – Обществено обсъждане на разработени туристически маршрути в рамките на  проекта „Долината на розите и тракийските царе” се проведе в Казанлък. Проф. Мария Воденска – ръководител на проекта, представи целите и основните дейности на проекта, като подчерта, че в рамките на една от дейностите е предвидено разработването на 5 комплексни и 35 тематични туристически маршрута по 7-те теми: Тракийско наследство – Долината на тракийските царе,  Маслодайната роза и фестивал на розата, Люлка на възрожденската култура и борбата за национално освобождение, Най-доброто място за въздушни спортове и приключения, Лековити минерални води – спа и уелнес през цялата година, Съхранена природна среда и биоразнообразие за екотуризъм, Туризъм в автентична селска среда и съхранени традиции и фолклор. 

2013 – Златото при културистите в категорията за младежи до 21 години завоюва казанлъчанинът Красен Караджов от клуб „Леон“ – Казанлък в дебютния за годината турнир за трофея на Бургас „Малката Мечка”.

2013 – Премиера на книгата на Петър Марчев „Цепелин за Седмото небе“ се състоя в този ден. Романът в две части бе десетата книга на Марчев. 

2015 – За временно изпълняващ длъжността директор на Националния-парк музей „Шипка-Бузлуджа“ бе назначен Чавдар Ангелов – историк, екскурзовод в музей „Искра“, докторант на ВТУ „Кирил и Методий“.

2016 – Със засаждане на фиданки в двора на Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт казанлъшкото училище подкрепи национална кампания, към която се присъединяват все повече училища. За 4 години инициативата „Когато станем 100 000 ще посадим гора“ достигна в началото на април 100 000 засадени нови дървета за България. Следващата цел е още 1 милион дървета, обясняват организаторите в нарочно създадена

2016 – Частни охранители покриха хардлайнери от БСП. Младите вън.- Строга охрана се грижеше за делегатския достъп до днешната отчетно-изборна конференция на БСП в Казанлък. За първи път в историята на столетницата тук свои се пазеха от свои, за това помагаше наета специално за случая частна охранителна фирма. До услугите й прибегнало временното ръководство на червените, а на унизителната ситуация присъства Бойко Великов от „Позитано“ 20.

2018 – Само седмица издържаха знаците, които бяха сложени в парк „Тюблето“. Със слагането на знаците се забраняваше влизането на автомобили в парковите алеи Тюлбето и това решение срещна адмирациите на казанлъчани, превръщайки парка в изцяло пешеходен рай. Вандали, обаче, потрошиха бетонираните знаци.

2018 – Безплатните кампании за кастриране на животни не са ефективни. Това заявиха от сдружението на ветеринарните лекари. Те протестираха пред общинския приют, където се провежда поредната акция за безплатно кастриране на животните. Настояват за финансиране от държавата и общините и национална програма, с което ветеринарите смятат, че ще се справят с бездомните популации на животни.

2019 – Решението на казанлъшкия парламент да продаде лагера в Равда за 980 000 лева бе пратено в Административния съд като незаконосъобразно от областния управител Гергана Микова. С този акт Микова спира изпълнението му и блокира търга. Със съдебното оспорване автоматично се спира изпълнението на въпросното решение. Микова е издала Заповед №АК-01-ЗД-5 от 15.04.2019г., където е написала „Общински съвет в Казанлък е формирал волята си в нарушение на материалния закон, а именно Закона за общинската собственост и считам, че Решение №997/28.03.2019 г. на Общински съвет Казанлък е незаконосъобразно и следва да бъде отменено“.

2019 – Прочутият учител по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев ще е лице на корицата на едно от най-интересните и стойностни издания у нас – „СПИСАНИЕ 8“. Майският му брой е посветен на Тео, затова и титулната страница е отредена на преподавателя-чудак.

2021 – Новият асфалт по велоалеята Казанлък-Шипка, положен само преди месец, вече бе нацепен, видя екип на Пресс ТВ. На десетки места настилката бе повдигната, а в дългите по няколко метра цепнатини и „кратери“ дори бе избуяла трева. Според ползващи напълно новото съоръжение, подали сигнал в редакцията, тези поражения правят терена опасен за велосипедистите. За велоалеята между Казанлък и Шипка бяха отпуснати 650 000 лева от правителството. Лично Бойко Борисов беше преди няколко седмици „на инспекция“ там заедно с кметицата Галя Стоянова и тогава стана ясно, че допълнителни 2 милиона лева ще получи община Казанлък за довършването на велоалеята.

2022 – В тежко състояние е момче от с. Копринка при вчерашната катастрофа, която стана на разклона за с. Черганово. Сезай е шофирал в посока Стара Загора. По неясни причини се удря в задната част на камион. Момчето е с множество травми. Откаран е в университетска болница в Стара Загора.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram