Днес, 15.12.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – Във Велико Търново бе проведена среща на кметовете на общини, участващи в Сдружението „Екологична Стара планина“. Съгласно действащия статут кметът на Казанлък Иван Гороломов бе зам.-председател на сдружението.

1995 – Голям Коледен базар бе открит в този ден на пл. „Севтополис“ в Казанлък.

1996 – На 13-ата общинска конференция на БСП за председател на Общинския съвет на БСП – Казанлък бе преизбран Павел Петров.

1996 – Приключи в този ден градското ученическо първенство по баскетбол. Комплексната преходна купа спечели отборът на ОУ „Георги Кирков“.

1997 – „НИТИ“ АД – Казанлък тържествено отбеляза 35 години от създаването си.

1999 – С призива „Да посрещнем новата 2000 година в един по-красив и чист град като място за живеене“ излезе към гражданите на община Казанлък кметът Стефан Дервишев.

1999 – Ученическа научно-техническа конференция „Еволюцията – минало, настояще и бъдеще“ бе проведена в този ден в Казанлък по повод 30 години от началото на научно-техническата дейност и 140 години от излизането на труда на Чарлз Дарвин „Произход на видовете“.

2000 – Гост на Казанлък бе един от най-ярките представители на „Поети с китара“ – Валери Станков, автор на 12 книги. На среща с казанлъчани той рецитира стихове от неиздадената дотогава своя книга „Бръснарница България“.

2001 – Международен съюз за екология и прогрес със седалище Казанлък бе учреден в този ден. За негов председател бе избран проф. д-р Стефан Михайлов, за негов заместник – Антон Антонов.

2001 – Георги Налетов и Антония Грозева от казанлъшкия Клуб по спортни танци „Роза“ станаха балкански шампиони на проведената първа Балканиада в Атина, Гърция.

2002 – На пресконференция районният прокурор Галя Гугушева информира, че 8-те прокурори работят средно по 4500 преписки. През 2002 г. бе завишен броят на делата за изнасилване в сравнение с предходната година.

2003 – Емилия Масларова от БСП в интервю за „Вис виталис“ направи политически обзор на изминаващата 2003 година: „Година на лъжи. Повишени са цените на хляба, няма морал в политиката, премиерът заграби голяма част от България, няма ръст на жизнения стандарт, родени са едва 62 хиляди бебета, ние сме страната с най-много болни хора и с най-скъпи лекарства,122 хиляди деца не ходят на училище“, – обобщи Масларова.

2004 – „Проблемите на децата, говорещи майчин език, различен от българския“ бе темата на среща на специалисти в ОДЗ „Мир“ в с. Бузовград.

2004 – В гр. Павел баня с празничен концерт бяха чествани 40 години от основаването на хора за школувано пеене „Тодор Мазаров“.

2004 – Тодор Тодоров от Казанлък бе избран за Културист №3 на България за 2004 г. след гласуване в анкета на Българската федерация по културизъм.

2005 – Междуведомствената експертна комисия за обгазяването на Старозагорски регион заседава в този ден. В работата й участваха общинските съветници – специалисти в сферата на здравеопазването, селското стопанство и екологията, д-р Петко Петличков, Дочка Богданова и Кольо Колев. „На заседанието бе взето решение да бъде направен пълен анализ на резултатите на емисиите през последните 15 години“, съобщи в интервю за „Вис виталис“ д-р Петличков. Експертите взеха решение в областта да бъдат следени още три елемента: хлороводород, въглероден окис и необогатен уран.

2005 – Ветеранът-турист от Казанлък Петър Кънев получи сребърна значка на Българския туристически съюз. През 2005 г. той бе посетил 50 национални туристически обекта. Наградени бяха и други 11 туристи от Казанлък, които получиха бронзови значки за посетени 23 обекта с национално значение.

2005 – Във Военния клуб се състоя тържество, посветено  на 45-тата годишнина на алпинизма в Казанлък. Връчени бяха грамоти на учредителите на Алпийския клуб в Казанлък, основан през 1960 г. Дафина Гъдева, Васил Кърпачев, Никола Стоянов, Стою Иванов, Иван Господинов, Мария Караколева, Деньо Паричков и Николай Куцаров получиха грамоти за принос в работата на ТД „Орлово гнездо“ и за популяризирането на алпинизма като спорт.

2006 – Фотограф-художникът Желиан Николов представи в Казанлък своята юбилейна изложба под мотото „2 по 25“ по повод своята 50-та годишнина.

2007 –Близо 300 представители на ромската общност от кварталите „Кармен“, «Казмера» и микро-район «Копринка» бяха преминали към тази дата клиничен преглед, организиран от Регионалния център за здравеопазване и Министерството на здравеопазването. Бе констатирана изключително

ниска здравна култура и липса на здравно осигуряване отстрана на ромите. Установени бяха голям брой неврологични и онкологични заболявания, имаше нужда от гинекологични прегледи за жените. Предстояха прегледи на останалите 600 роми над 18 години.

2008 – В този ден на градския пазар се появиха първите живи коледни дръвчета. Предлагането бе от 8 лв. за най-крехките елхички, отсечени от разсадниците в близките до Казанлък населени места, до 20 и над 20 лв. за продаващите се в саксия. Масово предлаганите в града изкуствени елхи варираха с цени от 4 до над 100 лева.

2008 – Кондиционният треньор в „Черноморец” – Бургас Детелин Маслов бе привлечен на работа в „Амкар“, Перм. Той бе единият от двамата помощници на старши треньора Димитър Димитров – Херо, който бе подписал договор за две години с руския клуб.

2009 – Родители, учители и деца от ЦДГ „Еделвайс”, която от учебната 2009 г. работеше по международния проект „Театърът – магия и живот”, изработиха коледни подаръци за децата от партньорските страни. Сурвакници, картички и играчки за коледна елха отпътуваха за Италия, Испания, Полша, Румъния и Турция.

2009 – 36 фотоса експонира в залата на Инфоцентъра в Казанлък фотографът Неделиан Нешев, който бе и носителят на голямата награда през 2009 г. на фотопленера „Долината на розите”. Освен фотоси и експериментална фотография, Нешев представи снимките си и с придружаващи текстове, с разказани в тях истории.

2010 – Старозагорската опера спечели награда от националния конкурс „Сграда на годината 2010″ в категорията „Сгради – култура, изкуство и религия“. Над 60 сгради в 11 категории се състезаваха за националните награди „Сграда на годината 2010 г.“. Модерната сграда на Старозагорската опера е построена през 1971 г. по проект на архитектите Михаил Соколовски, Борис Камиларов и Цанко Хаджистойчев. Това е първата сграда в България, строена специално за опера. Сцената е една от най-големите и най-модерните на Балканския полуостров. През 1991 пожар унищожи сградата. Цялостният й ремонт бе завършен през 2009 г.

2010 – За 2010-та година Област Стара Загора запази позиция на една от най-динамично развиващите се в България. Тя се нареди на 5-то място от 28 области. По БВП регионът бе на 3-то място в страната.

2011 – Казанлък бе един от малкото градове в България с подобни мащаби, в които вече имаше действаща боулинг зала. Тя бе наречена „Тропикана” и разполагаше с 5 стандартни сертифицирани писти, както и с клиентска и изключително стилна клубна част. На откриването на залата присъстваха представители на Община Казанлък.

2012 – За втора поредна година МОСВ проведе конкурса „Обичам природата и аз участвам”. В категорията „Предмет, изработен от рециклирани материали” специалната награда беше за доброволците на МЦР “Взаимопомощ“ –  Веска Стоянова и Марко Маринов, които представиха своята идея – плавателен сал, изработен от ПВЦ-бутилки.

2012 – Над 30 кафенета, ресторанти, барове, питейни заведения и дискотеки в Казанлък оповестиха намерението си за гражданско неподчинение, изразяващо се в пушене във всички помещения, в това число в офисите на администрациите. Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите очакваше отговор на своето настояване за преразглеждане на промените в закона, забраняващ тютюнопушенето на открити или закрити места. Съдържателите на заведения в Казанлък коментираха, че не защитават по никакъв начин употребата на тютюневи изделия, но настояват за равни права на пушачи и непушачи, както и за възможност за избор на собствениците – дали в заведенията да се пуши или не.
2013 – Отборът девойки до 15 г. на „Казанлък Волей-Багира“, воден от треньорката Лариса Китипова, спечели Коледния турнир по волейбол на „Берое“ – Стара Загора. В него премериха сили 4 отбора – от Стара Загора, Казанлък, Чирпан и Димитроград.

2014 – По време на благотворителна среща по волейбол с участието на ученици от ПМГ “Н. Обрешков“ и ПГЛПТ бяха събрани 300 лв., които бяха дарени за празниците на 7-те деца от защитеното жилище в с. Овощник.

2014 – Към тази дата притокът на вода в язовир „Копринка“ бе 21,941 куб. м/сек., а разходът – 53,8 куб .м/сек., които се разпределяхя по следния начин – 41,8 куб. м./сек. в р. Тунджа и 12 куб. м./сек през ВЕЦ-а. Язовирът бе под непрекъснато наблюдение. Жителите на Николаево и Нова махала смятаха, че причина за наводнението при тях е преливането на язовира.

2015 – В състава на групата съветници от „Експерти за Казанлък“ бе извършена промяна. Мястото на отказалия се от съветническото място Иван Дочев бе заето от Драгомир Петков, следващият в листата на Експертите.

2015 – За 18 случая на скарлатина, регистрирани в областта, информираха здравните инспектори. Болните бяха от Стара Загора, Казанлък и Раднево и селата Търничене, Шейново и Ясеново. По категории случаите  бяха класифицирани като вероятни.

2015 – В Музея на фотографията бе открита изложба „Дейността на НЧ „ Искра“ 2010-2015 г. в плакати и афиши“. Проявата бе част от празничната програма на културната институция, която през 2015 година чества 155 години от своето основаване.

2015 – С нова завеса-дъно посрещна 155-ата си годишнина читалището. Тя бе класически тип и бе реализирана мечта на настоятелството. Парче от най-старата завеса на читалище „Искра” се пази в реквизитния архив. Всяко докосване до плата рискува да го унищожи завинаги и затова текстилният експонат се съхранява изключително строго.

2015 Със своите действия Турция ни води към Трета световна война“. Това заяви председателят на „Атака“ в Казанлък Драгомил Иванов. Казанлъшката структура на партията изрази подкрепа към протестите на привърженици на „Атака“ в София. Недоволството бе заради посещението на турския премиер Ахмед Давутоглу у нас. Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров обяви, че това е един от последните свободни протести, защото България, по думите му, се превръща в полицейска държава с латиноамериканска диктатура.

2015 – Центърът на Казанлък се оказа изключително привлекателен за над 30 горски ушати сови. Птиците, които се считат за едни от „най-елегантните“, се превърнаха в изключителна атракция за живеещите в близките блокове, които смятаха, че им носят късмет. Совите се бяха появили там преди 2 години. Те зимуваха на две брези и един бор на казанлъшката улица „Патриарх Евтимий“.

2015 – 110 бяха свободните места за нови ловци в ЛС „Сокол“ – Казанлък. Общо 1092-ма бе максималният брой на ловците в сдружението. 95 нови ловджии можеше да приеме ЛРС „Орел 2001“ в Мъглиж – максималният брой на ловците там бе 486 души.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram