Днес, 15.10.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Регионалният съюз на КТ „Подкрепа“ организира за членовете на фирмената синдикална организация на „Подкрепа“ в „Арсенал“ семинар на тема „Колективното трудово договаряне и ролята на синдикалния лидер“.

1996 – Мащабно пожаро-техническо учение проведе в този ден Регионалната служба за противопожарна охрана Стара Загора. Целта бе да се провери готовността на противопожарните служби да погасяват пожар в сгради с масово събиране на хора. Избраният обект в Казанлък бе Домът на културата „Арсенал“. Националната служба за противопожарна охрана оцени резултатите от учението като отлични.

1997 – Казанлъчанката д-р Радка Арнолд, живееща в гр. Касел, Германия, направи своето второ дарение за годината  – камион с медикаменти и санитарни материали за здравните и социалните заведения в Казанлък.

1997 – Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и Тракийското дружество в Казанлък тържествено отбелязаха 85-тата годишнина от началото на Балканската война.

1997 – В Казанлък бе открит кабинет за противогрипна профилактика.

1997 – С втора награда от международен конкурс в Италия се завърна акордеонният оркестър „Бурлеска“ към читалище „Искра“.

1997 – Световната шампионка Светла Попова от клуб „Тигър“ – Казанлък спечели първо място в дисциплината ката на Балканиадата по карате-до.

1998 – Заради лошото време закъсня есенната сеитба в община Казанлък. До тази дата царевицата бе напълно прибрана – със среден добив от 500 кг от декар; 95% от слънчогледа също беше прибран – с нисък среден добив – около 100 кг от декар.

1999 – За 9-те месеца на година родените бебета в Общинската болница в Казанлък бяха 839. За цялата 1998 г. броят на бебетата бе 879. 10315 души бяха пациенти на болницата за същите 9 месеца – при среден престой 10 дни.

2000 – Агенцията за чуждестранна помощ осигури 1000 лева за закупуване на учебници и пособия на деца от ромски произход от ОУ „Антон Страшимиров“ в Казанлък.

2001 – Жалба до министъра на образованието Владимир Атанасов изпратиха 26 души – учители и обслужващ персонал, от ОУ „Чудомир“ – Казанлък. В 4 посоки те очертаха грешките в управлението на училището: в организацията на учебно-възпитателния процес, кадровата политика, микроклимата и състоянието на материално-техническата база.

2001 – Промоция на документалния филм „Радой Ралин и времето“, продукция на кабелна телевизия „Емотон“ – Казанлък, се състоя на тази дата. Сценарист и режисьор на филма бе Илко Дундаков от Казанлък.

2002 – Общините Стара Загора и Казанлък, Тракийският университет и германската асоциация АВО сключиха договор за 6-месечно обучение, финансирано от фондация „Роберт-Бош“, Германия, на медицински сестри – по 10 от всяка община. В него от Казанлък участваха същите 10 сестри, които през 2000 г. бяха на обучение в гр. Касел.

2002 – В репортаж екип на „Вис виталис“ отрази празника в с. Асен, Павелбанско, по повод 210-годишнината от основаването на селото и откриването на православния храм, осветен от Старозагорския митрополит Галактион.

2003 – Състоя се премиерата на спектакъла „Балканът не е мъртъв“ от Деан Дуковски на театър „Л. Кабакчиев“. В спектакъла участва актьорът Деян Донков.

2004 – Жителите на с. Енина отпразнуваха празника на селото Петковден.

2004 – „Връстник на новата българска държава, „Арсенал“ АД се превръща в качествена основа за създаване на редица предприятия и производства в страната“, – тези думи бяха част от поздравителния адрес, изпратен от президента Георги Първанов по случай 126 г. от основаването на „Арсенал“ и 80 г. от установяването му на казанлъшка земя. Гост-изпълнители на фирмения празник бяха Йорданка Христова, Милица Божинова и Асен Масларски. Японската денс формация „Мадмоазел Синема“ представи спектакъла „Червено цвете, бяло цвете“.

2004 – Близо 1500 души за първи път видяха показаните в ИМ „Искра“ бронзова глава и погребалното златно съкровище на тракийския цар Севт Трети, открити от екипа на д-р Георги Китов край гр. Шипка. Безценните открития бяха изложени зад 5 бронирани витрини. Две камери с 80 гигабайта памет записваха всичко случващо се в залата с тракийското съкровище. Само за 10 дни експозицията бе посетена от над 7000 души.

2005 – Казанлък имаше петима представители на Втория редовен конгрес на НДСВ: Сребра Касева – координатор на НДСВ в Казанлък, Юлияна Палазова, Татяна Цоневска, Антоанета Бойчева и Мариян Бончев.

2005 – На летището край с. Овощник бе чествана 60-годишнината от началото на парашутните скокове в Казанлък. За празника на аероклуба пристигнаха ветерани, участвали в националните отбори по парашутен спорт, и гости от Гърция, с които казанлъчани контактуваха от 15 години. Инструкторът по парашутизъм Красимир Илев информира в интервю за радио „Вис виталис“, че в последната за сезона тренировъчна лагер-школа над 40 души от всички краища на страната, преминали обучение по парашутни скокове, ще скачат в продължение на седмица.

2005 – 15-годишната Спасина Недялкова от Казанлък стана първа и в двете дисциплини – скорост и трудност, при девойките и жените в трите финала на Държавното първенство по състезателно катерене за деца, юноши и девойки до 19 години и за жени и мъже във Велико Търново. Сестра й Тихомира Недялкова също бе с две първи места от първия състезателен ден при девойките до 19 г.

2007 – Пистолет “Арсенал компакт” бе най-новият продукт на казанлъшката оръжейница “Арсенал” АД в навечерието на 129-ата годишнина от създаването на фирмата. Това съобщи на пресконференция изпълнителният директор на дружеството Николай Ибушев, който демонстрира пред журналисти новото компактно универсално оръжие.

2007 – Пореден 8-ми ден продължаваха ефективните стачни действия на горските стражари в страната. Казанлъшките стражари бяха разочаровани от липсата на ползотворен диалог и от това, че обществото, като че ли, пренебрегва проблемите в този сектор. Според тях, пари за техните искания за заплати определено имаше, но нямаше ефективни преговори.

2008 – Близо 300 възрастни хора от трите социални дома в Казанлък и от дома в с. Търничане, община Павел баня, бяха имунизирани с противогрипни ваксини. Имунизацията бе по инициатива на Министерството на здравеопазването.

2008 – В Деня на белия бастун, 15 октомври, Съюзът на слепите информира, че 220 са незрящите хора в община Казанлък. На работа в Павел баня бяха устроени 6 души, 2-ма бяха назначени в „Арсенал”, 3-ма в „Хидравлика” и 2-ма – като медицински техници. Тромава бе процедурата по снабдяването с бели бастуни – 3 комисии трябваше да се произнесат, а и в Казанлък липсваше склад за тях.

2008 – „Морски миниатюри“ бе заглавието на изложба живопис, която бе открита в залата на ул. „Искра“ 4.  Автор на 50-те миниатюри бе художникът от Бургас Продан Проданов, от години живеещ в казанлъшкото село Бузовград.

2009 – “Театърът – магия и живот” – това бе заглавието на стартиралия първи европейски проект, по който в продължение на две години работи ЦДГ “Еделвайс”. Стойността му бе 11 000 евро. Проектът бе по програма “Коменски” – “Учене през целия живот”.

2009 – „Ако името на Казанлък не се промени, той няма да напредне“, – това каза в интервю за „Вис виталис“ гадателката Роси, която е от Казанлък, но работеше като камериерка в Бургас. Според нея, най-негативно на хората се отразяват кавгите. „Спасението е в спокойствието“, заключи гадателката, която сподели, че хората най-често я питат за „работа, здраве и любов“.

2010 – Близо 800 хиляди лева дължеше казанлъшката ТЕЦ на фирмата-доставчик на природен газ в Казанлък. Това бе сериозна пречка централата да бъде снабдена с газ отстрана на „Ситигаз-България“, която искаше специални гаранции отстрана на ТЕЦ, чиято мрежа бе вече ипотекирана. През 2004 г. 100% от ТЕЦ-а бяха закупени от АКБ “Форес” на бизнесмена Николай Банев за 1 милион 667 хиляди лева. През 2005 г. парното в Казанлък бе спряно в разгара на зимния сезон.

2010 – „Да узнаем, докато играем” – под това мото за поредна година започнаха занятията по чуждоезиково обучение на предучилищната група в ЦДГ „Снежанка” с помощта на Катрин Гусенс, асистент по програма „Коменски“. Чуждоезиковото обучение в тази детска градина бе въведено от 2006 г.

2012 – Народният представител от Казанлък Емил Караниколов, ГЕРБ, се завърна от международна среща в италианската столица Рим. Той присъства на приемането на бюджета от неговите италиански колеги в парламента. Българския парламентарен сезон Караниколов определи като доста интересен с вземането на важни решения за българското общество.

2012  – Огромна летяща 10-сантиметрова хлебарка, открита в Казанлък и предизвикала страх и погнуса, бе занесена в клиниката на казанлъшкия ветеринарен лекар д-р Зорница Антонова. Според нея този вид хлебарки не е разпространен в България и най-вероятно екземплярите са били пренесени от казанлъчани, работещи в Кипър или Малта, където тези насекоми се срещат често. Хлебарката бе занесена в специална лаборатория в Пловдив, за да бъде на разположение на учените.

2013 – С телескоп Celestron с рефрактор 102/660 мм., най-ново поколение напълно автоматизирани телескопи със система за насочване GO TO (база данни с 4000 небесни обекта), бе снабдена Школата по физика на Теодосий Теодосиев в рамките на проекта „Избери кауза и промени Казанлък“.

2013 – Дневният център за деца с увреждания – Казанлък отбеляза своята 5-та годишнина с постановката „Работилница за мечти”. Дневният център в Казанлък е създаден по проект на Програма ФАР на ЕО.  

2013 – Продължаваха протестите на научните работници от Института по розата в Казанлък срещу назначението на проф. Недко Недков за директор. Те сложиха ковчег пред сградата на института като символ на несъгласието си.

2014 – В Казанлък официално бяха открити три Центъра за настаняване от семеен тип и едно Защитено жилище. Сградите бяха изпълнени в рамките на проект, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013.

2014 – Старозагорският хлебар Богдан Богданов – майстор на уникален хляб с дива закваска, бе обявен за живо съкровище на ЮНЕСКО, в чийто конкурс той се включи година по-рано. Богданов е икономист по образование, работил е като специалист по маркетинг. Интерес към здравословния хляб бяха проявили монасите от Атон. Майсторът-хлебар смяташе, че негова мисия е да учи хората как сами да правят хляба си у дома.

2014 – Националният експертен съвет одобри западния вариант за трасе на обходен път на град Казанлък след тунела под връх Шипка. Предстоеше изготвяне на идеен проект.

2014 – Агенцията за приватизация отново обяви за продажба казанлъшкото НИТИ. Да се продаде НИТИ вече имаше опити, но липсваха кандидати. Оценката на фирмата към момента бе 1.8 млн. лв., доста под началната цена при предишните неуспешни опити, когато началната цена бе 6.1 млн. лв., а после падна на 4.5 млн. лв.

2015 – В Казанлък се проведе специализирана трудова борса, в която се включиха близо 20 представители на различни фирми и организации в региона. След презентацията в Младежкия дом по-голямата част от младите безработни бързо напуснаха залата, в нея специалистите по човешки ресурси се оказаха повече, отколкото търсещите работа.

2015 – Посмъртно излезе сборник с разкази, есета и романи на покойния от година и половина казанлъшки писател Веселин Стоянов. „Силуети пред огледалото” отпечата издателство „Захарий Стоянов”.

2015 – Спектакълът „Сънища“ – сбор от миниатюри, постановка на Мая Стоянова, ръководител на Младежката театрална студия, бе представен на сцената на читалище „Искра“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram