Днес, 15.06.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 –В Казанлък бе открито Републиканско отборно първенство по колоездене за момчета до 14 години.

1998 – В община Казанлък, по инициатива на ОбС на БСП, стартира подписка в подкрепа на прекия избор на кметове на населените места.

1998 – От началото на годината в общинската болница и в общинската поликлиника бяха събрани 2 млн. и 200 хиляди /стари/ лева от платени медицински услуги по избор на пациента.

1999 – Мария Паташева – автор и изпълнител, стартира цикъл от концерти „Мир ви оставям, моя мир ви давам“.

2000 – 413 тона набран розов цвят – това бе реколтата за 2000 г. в община Казанлък – с 13 тона повече в сравнение с 1999 г. Около 3000 дка бяха розовите насаждения.

2000 – Противопожарната служба в Казанлък се класира на първо място в Зоналното състезание по пожаро-приложен спорт.

2000 – 18 души учредиха в този ден в Казанлък общинска организация на Съюза на патриотичните сили „Защита“ с председател Ненко Георгиев.

2001 – Заради вандалското отношение към дръвчетата, кметът Стефан Дервишев издаде специална заповед, с която забрани брането на липов цвят, на вишни и други плодове от дърветата в общинските зелени площи. За първо нарушение глобата бе от 100 до 500 лв., за второ – от 150 до 800 лв.

2002 – По случай настъпващото лято Дружеството за защита правата на детето, съвместно с други НПО, организира в парк „Розариум“ хепънинг за казанлъшките деца.

2002 – По случай Деня на независимостта на Русия Казанлък бе домакин на традиционна среща на Федерацията на съотечествениците, включваща 20 клуба в страната.

2002 – В този ден бе игран бенефисен футболен двубой на ветераните на „Розова долина“ – Казанлък и „Берое“ – Стара Загора. Мачът завърши с 4:4.

2003 – Специална награда за „Синхрон между диригент и хоров колектив“ измежду 98 хора спечели Смесен хор „Петко Стайнов“ при НЧ „Искра“ с диригент Младен Станев на Осмия хоров фестивал в Анкара.

2003 – С първа награда бе отличена мъжката фолклорна певческа група „Нашенци“ от с. Крън в Националния конкурс „Славееви нощи“ в Айтос.

2003 – Колоездачите от Алпийски клуб „Казанлък“ Христиан Зарчев и Жеко Стойчев завоюваха сребърни отличия  в дисциплината крос-кънтри на първенството във Велико Търново. Катерачите от клуба спечелиха 10 първи и 2 втори места измежду 90 участници в Първенството по спортно катерене.

2004 – Казанлък бе домакин на семинар на тема „Трудовата заетост на хората с увреждания“, организиран от Центъра за независим живот в София и Община Казанлък.

2004 – Фотограф-художникът Бедрос Азинян стана носител на голямата награда – статуетка на Фотографската академия, по време на 9-ото издание на Националния салон на изкуствата в НДК, София. Отличието му бе връчено за цялостен принос към българската фотография.

2005 – С постановката „Сън в лятна нощ“ от У. Шекспир на театър „Л. Кабакчиев“ приключи петдневната Празничната театрална фиеста, организирана от казанлъшкия театър под патронажа на Царица Роза,2005 Пламена Николова. Показани бяха 5 спектакъла за възрастни и 3 за деца. Постановките, с намалени над 50% цени на билетите, бяха посетени от близо 3 хиляди души.

2005 – Първо място на националните състезания по наука и техника спечели възпитаникът на ОУ ”Чудомир” седмокласникът Георги Стоянов Тотев. Той участва в направление „Екология“ и премери  сили с над 200 ученици от цялата страна. Георги бе общински първенец в състезанието по екология и участник в школата по екология  към Детски комплекс с ръководител Костадинка Кънева.

2006 – За първа година международният мотосъбор, организиран от мотоклуб

„Черните рози“ – Казанлък, бе проведен до Крънското ханче. Програмата включваше състезание по атрактивно каране на мотоциклети, обиколка на Казанлък, състезание за най-добър тунинг, различни силови надпревари. Концерт по време на събора изнесе група „Епизод“.

2006 – 7 деца от Казанлък – възпитаници на школата по живопис при ОДК „Св. Иван Рилски“, спечелиха отличия от Международния конкурс за детска рисунка в Тияндзин, Китай. Голямата награда на конкурса спечели 12-годишният Дочо Георгиев от ОУ „Н. Вапцаров“. Антоанета Костова, на 13 г., бе със златен медал, Мария Николова, на 15 г. от ПМГ „Н. Обрешков“ получи сребърен медал. С бронз бяха Ралица Кацарова на 10 г., Стела Цанева на 12 г. и Габриела Георгиева на 10 г.

2006 – “Общината – това не е само Казанлък, а и селата в нея”, заявиха кметовете на населените места в община Казанлък по време на специална среща по покана на председателя на Общинския съвет Васил Самарски на тема “Взаимодействието между Общинския съвет и кметовете на населените места в община Казанлък”.

2009  – С право българско хоро и с народната традиция при украсата на стомни запознаха в този ден  своите гости от Катароха – Испания учениците от СОУ „Екзарх Антим І”. Арт уроците бяха част от програмата на домакините по линия на проект, посветен на културния обмен между испанските и българските ученици.

2009 – Над 20, вкл. 3-ма зам.-кметове на Община Казанлък – Емил Караниколов, Юлияна Палазова и Зилвер Касабова, бяха представителите на Общината, включени в листите за кандидати за депутати при изборите за Народно събрание на 5 юли 2009 г.

2011 – Десетокласничката Евангелина Бойчева и Златина Михалева от 9 клас бяха двете възпитанички на ПГЛПТ, които се класираха на призови места в Националния конкурс „Куба – далечна и близка”. Евангелина получи първа награда за есе и втора за реферат. Златина бе с първо място за мултимедийна презентация.

2011 – При жестока катастрофа на автомагистрала „Тракия” загинаха 8 души. Сред загиналите бе говорителят на Областната Дирекция на МВР Йонка Георгиева.

2012 – Областна дирекция на МВР – Стара Загора и всички журналисти в региона отбелязаха една година от загубата на Йонка Георгиева – пресаташе на областната полиция.

2012 – Станислава Василева от ЛК „Цветанка Христова“ – Казанлък вече имаше три медала за годината в дисциплината хвърляне на копие. Възпитаничката на Светла Миткова се окичи със златото и от Държавното първенство за старша възраст по лека атлетика, а две седмици по-рано триумфира при връстничките си – девойките под 18 години. През март тя стана шампионка и на зимното първенството за младша възраст с рекорд от 38.00 метра в София.

2012  – Гросмайсторът, възпитаник на казанлъшката школа, Красимир Русев спечели турнира по шахмат „Блиц-Шабла“,2012. След 7 кръга и 5 точки Русев надделя над свои 17 колеги от България, Македония и Румъния.

2013 – В Казанлък се проведе първият в Града на розите дискусионен клуб „Споделено за Казанлък“. С него стартира проектът „Казанлък в 21 век”. За модератор на форума бе поканен Харалан Александров, социален антрополог, преподавател в НБУ. Участници в дискусията бяха представители на културни институти, творци, предприемачи, граждани, ръководствата на Община Казанлък и на Общински съвет-Казанлък. Те споделиха своите виждания за визията на града през новия век.

2015 – Градинско соаре в Алиоловата къща събра почитатели и приятели на Вокална група „Искрица“ и на ръководителката й Стефка Денева на кулминационния концерт по случай 20-я рожден ден на студията. На празника присъстваха депутатите Нено Влайков от ГЕРБ и Георги Гьоков от БСП, както и кметът на Казанлък Галина Стоянова.

2015 – Пилотът на „Казанлък Моторспорт“ Стефан Панчугов финишира първи в серия „Спорт“ на писта – Стара Загора.

2015 – Дориан Дерменджиев от отбора на СК „Аргус ММА“ – Казанлък се завърна със златен медал от Лондон, където участва в силен турнир от веригата WCMMA.

2015 – Мартин Папанов от КК „Лястовица“ стана шампион в Републиканското лично-отборно първенство на шосе за юноши младша възраст в Нова Загора. Юношите ни спечелиха и медали в отборното класиране на шампионата, където станаха трети.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram