Днес, 14.12.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – Към тази дата Старозагорският митрополит Дядо Панкратий се намираше в Женския манастир в Казанлък и съвестно изпълняваше задълженията си по покаянието, наложено му от Светия синод.

1996 – В гр. Шипка бе учреден Съюз на универсалния прогрес със 7-членен УС с председател подп. Иван Ангелов, офицер от запаса. Основната цел на съюза бе запазването на мира в целия свят. В него можеше да членува всеки, без оглед на политическите си пристрастия.

1997 – ТЕЦ – Казанлък получи за абонатите си топломери за отчитане на енергията в жилищните сгради. Цената на един топломер бе 700 германски марки. Абонатите трябваше да изплатят топломерите си за 10 години, с предварителен 3-годишен гратисен период, като изплащането трябваше да бъде включено в сумите за употребената топлоенергия. „Клиентите няма да усетят затруднения при такова изплащане“, увери директорът на ТЕЦ-а Николай Колев.

1998 – Определените за зимната програма по временна заетост лица в община Казанлък от Бюрото по труда бяха 66.

1998 – В Казанлък се появиха първите коледни елхи. Цената на едно дръвче бе 6000 /стари/ лева. До Нова година Горското стопанство в Казанлък достави близо 7000 елхи.

1999 – Традиционният Бал на спортистите бе проведен на тази дата в Казанлък. За Спортист №1 на годината бе обявена лекоатлетката Петя Пендарева. За Спортист на столетието бе обявена лекоатлетката Цветанка Христова, а за Треньор на века – Петър Рахманлиев. Отбор на годината стана баскетболният клуб „Арсенал“, а Отбор на столетието – Футболен клуб „Розова долина“ за сезон 1982-83 година.

1999 – В КДК бе открита изложба – абстрактна живопис на казанлъшкия художник Димитър Витанов.

1999 – Лимит от 650 лв. бе определен за телефонни разходи в Общинската болница в Казанлък. Причината бе натрупаната голяма сума от 1500 /стари/ лв. за телефони, която трябваше да бъде платена от Общината.

2000 – Общинският съвет на Казанлък стана член на новоучредената в същия ден Асоциация на председателите на общинските съвети. Асоциацията бе основана в Несебър от 67 председатели на ОбС.

2000 – Проф. Иван Харалампиев, ректор на Великотърновския университет, връчи в този ден дипломите на 25 абсолвенти със степен бакалавър по „Счетоводство и контрол“ във филиала на университета в Казанлък.

2001 – „Каквато ни е общината, такава ни е и елхата“, – бе коментарът на казанлъчани, преминаващи край изпочупеното коледно дърво на пл. „Севтополис“. Впоследствие то бе отрязано. Опит за украса след това бе направен на един от естествените борове в центъра на града.

2001 – Екслидерът на СДС – Казанлък Крум Владев бе избран в ръководството на новата партия на Евгений Бакърджиев Български демократичен съюз–радикали.

2001 – Началникът на Районната служба по пожарна и аварийна безопасност – Казанлък Анчо Шишков бе избран за член на УС на Федерацията по пожаро-приложен спорт.

2001 – В този ден се състоя премиерата на спектакъла „За тези, които обичаме“ – автор на текста бе Гергана Сулева, на музиката – Красимир Близнаков.

2001 – На ок. 2 км. от с. Хаджи Димитрово неизвестни лица бяха отрязали 13 орехови дървета и откраднали стъблата им.

2002 – Архимандрит Авксентий, зам.-декан на Богословския факултет във Велико Търново, изнесе в Казанлък лекция на тема „Православната църква – стожер на българската народност“.

2003 – Пиесата на казанлъшкия писател Веселин Стоянов „Моделът и неговият художник“ бе включена във втори том на сборника с наградените пиеси от Националния конкурс „Нова българска драма“.

2004 – От този ден в ефир стартираха номинациите на слушателите за Годишните награди „Вис виталис“. Номинирани към момента бяха: Георги Китов, Бедрос Азинян, Донка Карагитлиева, Болница „Св. Лазар“, Дечко Стефанов, клуб „Ефко рейсинг“, Гълъбина Михайлова, Атанас Бозов, Фондация „Надежда“, Стефка Едрева, НЧ „Цв. Радойнов“ – Крън, ПГПИ „Акад. Дечко Узунов“, Иван Събчев – писател, Ферид Бекиров, Христо Стоянов, д-р Василев, Ротаракт клуб, Театър „Л. Кабакчиев“, Красимир Кънев от РПУ, Костадинка Димитрова.

2005 – Фондацията за реформа в местното самоуправление – ФРМС, връчи сертификат на Община Казанлък „Община, готова за бизнес развитие”. Сертификата получи секретарят на Община Казанлък Катя Киликчиева. Той бе връчен лично от Майкъл Фриц, директор на Американската агенция за международно развитие в България.

2005 – „Казанлък, благодарение на Пеньо Терзиев, се очертава като една много сериозна сцена за бардовете. Тук идват 50-60 души, хора, които пишат и пеят и се срещат със своите почитатели. Акцентът тази вечер е представянето на новия албум на Пламен Ставрев, ще представя и моя най-нов албум“, – сподели в интервю Гриша Трифонов, поет-бард, по повод предстоящата Вечер на бардовете в Казанлък в навечерието на Чудомирови празници, 2005.

2005 – Първата от серията зимни вечери на бардовото изкуство се проведе в ресторант „Капитал“ в Казанлък. За първи път пред публика бяха представени новите албуми „Главната улица“ на Гриша Трифонов и  „Сиамски близнак“ на Пламен Ставрев. До месец март 2006 г. бяха проведени още 4 срещи с „Изкуството на бардовете“. Музикалните вечери бяха организирани от Община Казанлък, Музей „Чудомир“ и радио „Вис Виталис“.

2005 – В този ден в ЛХМ „Чудомир“ бе открит Петият национален фотопленер „Долината на розите“ с участието на 10 водещи имена в българската фотография. През 2005 г. се навършиха 20 години от първия фотопленер, провел се в Казанлък.

2005 – Официално бе открит Коледният базар в Казанлък. Той бе разположен на паркинга зад Универмага. „Тази година интересът на търговците е по-голям в сравнение с предходни години. Всеки ден в общинската администрация постъпват по 5-6 молби на търговци за включване в базара“, каза в интервю за радио „Вис виталис“ Татяна Станева – директор на Дирекция „Стопанска политика и общинска собственост“.

2005 – На благотворителен прием по повод коледно-новогодишните празници под мотото „В името на живота“, даден от кмета Стефан Дамянов, бяха събрани 500 лв., които бяха предоставени на казанлъшкото сдружение на жените с онкологични заболявания. В концертната част се включи певицата от Казанлък Светла Иванова.

2006 – Великотърновският фотограф-художник Генчо Петков бе носителят за 2006 г. на приза от Шестия национален фотопленер „Долината на розите“. Журито с председател Кольо Пейчев номинира и Надежда Павлова от София, както и Пепа Стоянова и Христина Христова от Казанлък. 50-те уникални фотоса на участниците бяха показани в Художествената галерия на Казанлък

2006 – Документалният филм „Дом Петко Стайнов“ бе представен в  Исторически музей „Искра“. 30-минутната лента бе показана в рамките на Музикалните празници „Петко Стайнов“,2006. Филмът бе по сценарий на Николай Тодоров, който през 2005 г. представи книгата  си „Сага за Стайнови“. Режисьор бе Тодор Ковачев.

2007 – Ученици от казанлъшката ПГ „Ив. Хаджиенов“ се включиха в националната кампания „16 дни против насилието“. С подкрепата на своя преподавател Красимир Цанев те изработиха плакати по темата. По данни на Фондация „Български център за джендър изследвания” всяка пета българка бе жертва на домашно насилие и всяко трето българско дете бе малтретирано в дома си, на улицата или в училище.

2007 – Казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян бе сред отличените фотографи от националния фотоконкурс „Училището“, организиран за трета поредна година от Министерството на образованието и науката. Участие в него взеха 120 фотографи от цялата страна с над 200 фотографии.

2010 – Община Казанлък бе първата в България, която от следващата година, с решение на Общинския съвет, планира да въведе  европейски модел на изчисляване на таксата смет и респективно на сметоизвозването в общината. Председателят на Общинския съвет Васил Самарски коментира, че  реално не се покачва такса смет за гражданите, а се създава предпоставка за развитие на бизнеса в общината. „Това, за което Казанлък ще бъде пионер, е новият начин за преизчисляване размера на таксата, който досега бе на база данъчна оценка, а за в бъдеще ще бъде за килограм или тон отпадъци“, – уточни той.

2010 – Община Казанлък бе една от 58-те общини в страната, които подписаха договори за финансиране за внедряване на мерки за енергийна ефективност в 7 учебни заведения. Проектът на Казанлък бе на обща стойност над 3,5 милиона лева.

2010 – 1020 лева събра Театър „ Л. Кабакчиев” от кампания за събиране на средства, необходими  за сдружението „Бъдеще за деца с увреждания” за провеждането на лечение на деца чрез хипотерапия. Бяха представени премиерните спектакли на театъра „Боси в парка” и „Сънят на пеперудите“, като билетът с благотворителна цел бе 10 лева. „Досега считахме себе си за бели лястовици в това, с което се занимаваме в Казанлък, но чрез вас намерихме съмишленици”, – каза, обръщайки се към театралите, председателката на Сдружението Мария Гинева.

2011 – На заседанието си в този ден Общинският съвет взе решение да бъде дарен на общинската болница «Д-р Христо Стамболски» имотът от над 6 декара, намиращ се източно от болницата. Теренът включваше и изградената в груб строеж сграда. Данъчната оценка на имота бе за близо 253 хиляди лева. Пазарната цена на терена бе за над 1 милион лева.

2011 – Общинската администрация бе оптимизирана – от 170 щатни бройки до 125 служители. Решението за това бе взето от Общинския съвет по предложение на кмета Галина Стоянова. Основната причина за оптимизацията с 15% бе постигане на по-ефективна организация на общинската администрация. В община Казанлък бяха обособени 5 дирекции: Финанси и бюджет; Устройство на територията и транспорт; Общинска собственост и стопанска политика; Програми и проекти; Младежка политика и хуманитарни дейности. Към тях функционираха 11 отдела специализирана администрация и 8 звена, подпомагащи дейността на администрацията.

2011 – С 1 промил за Казанлък и 2 промила за населените места в общината бе увеличена такса битови отпадъци за 2012 година. Предложението бе утвърдено от Общинския съвет след представен детайлен анализ на финансовото състояние за поддържането на чистотата и събирането на отпадъците, за което бяха нужни с 1 млн. и 100 хил. лева повече от предходната година. За 2012 г. необходимите средства бяха в размер на малко повече от 2,5 млн. лева. Това означаваше да се събират приблизително 2 пъти повече средства от данъкоплатците.

2011 – В западния край на с. Тъжа, в местността «Дълбокият път», бяха намерени мъртви 4 коня, собственост на четирима мъже от селото. При извършения оглед полицейските органи констатираха, че конете са застреляни.

2011 – На 21-вия ден от стачката в железниците жп гарата в Казанлък напълно опустя. Заради спирането на влаковете между 8 и 16 часа, в гарата не влязоха никакви влакове, нямаше нито един пътник. Светещото информационно табло бе угаснало, касите за билети не работеха, павилионът за кафе и закуски – също. Стачката бе заради решението на БДЖ от 10 януари 2012 г. да спре окончателно още 138 влака в цялата страна.

2012 – Месец, след като СОУ „Екзарх Антим І” завоюва своята първа титла на общинското първенство по футбол, училището взе и първата купа за 1-во място на баскетболния отбор.

2012 – В столичната зала „Арена” казанлъчани, водени от Николай Богданов, участваха в поредния 10-и „Коледен турнир по таекуондо”. С два златни и един сребърен медал те приключиха участието си. Павел Бояджиев стана шампион, Ивайло Бонев – вицешампион, Христо Богданов взе златен медал.

2012 – Общинска структура в Казанлък на партията Национален фронт за спасение на България откри официално своя офис на ул. „Шипченска епопея” 4. В Казанлък партията бе учредена месец по-рано. Към момента имаше изградени структури в Копринка, Овощник, Черганово и Шипка.

2013 – Ахмед Фаиков, футболистът с №10 в отбора на ФК „Розова долина”, стана голмайстор на полусезона в своя четвъртодивизионен германски тим „Ве Це Айхах”. Фаиков от близо две години живееше в Германия, в градчето Айхах.

2014 – Коледен турнир по футбол с участие на деца от детските градини организира Футболен клуб  „Арена Запад“. Малчугани от градините „Снежанка“, „Теменуга“, „Славейче“ и „Еделвайс“ сътвориха истински празник на футбола, водени от треньорите си Боян Нейчев, Григор Георгиев и Станислава Василева.

2015 – Мото-клубът на местните рокери „Черните рози“ навърши пълнолетие. Преди 18 години сдружението на мотористите бе регистрирано официално като неправителствена организация. На практика той бе първият у нас клуб, получил регистрация. Тогава наброяваше 8 членове. Първият му председател бе Христо Христов-Горилата. Към 2015 г. клубът наброяваше повече от 30 членове, председател бе Емил Лазаров-Пъна.

2015 – В Двореца на културата и спорта „Васил Левски” във Велико Търново се състоя отворена боулдър среща за деца. Участие взеха и състезателките на АТК „Казанлък“. Двете сестри Радина и Полина Димитрови заеха съответно 1-во и 3-то място, а второто бе за Деляна Славова. В групата на най-големите, до 14 г., Десислава Димова стана първа, Десислава Стоянова зае трето място.

2015 – „Изворът на щастието се състои в съгласието“ – това бе заглавието на съвместна фото-документална изложба на ИМ „Искра”, ОБ „Искра” и Художествената галерия. Тя бе открита в мултимедийната зала на музея. Изложбата бе по повод 155 години библиотечно дело в Казанлък и бе свързана с развитието на читалищното дело в града, както и с историята на ученолюбива дружинка „Искра”.

2015 – 20 лева бе цената на естествените елхи, които се продаваха в Казанлък. В същото време голямо бе разнообразието на изкуствени коледни дръвчета по магазините, които се оказаха по-предпочитани. „От два до няколко десетки лева всеки може да си избере най-подходящата височина за дома, без да навреди на природата заради празника“, коментираха казанлъчани.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram