Днес, 14.10.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1995  – В този ден бе излъчено първото съботно специализирано детско предаване на радио „Вис виталис“. Негова водеща бе Петя Каравасилева.

1996 – Близо 58 млн. стари лева бяха задълженията на Община Казанлък към тази дата – основно към Енергоснабдяване, ВиК, Пощи и далекосъобщения, към здравните и учебни заведения. Имайки предвид инфлацията и недостатъчните бюджетни средства, по преценка на кмета Иван Гороломов, задълженията не представляваха проблем.

1996 – Без телефонни връзки заради неиздължени сметки остана Районната болница в Казанлък, с изключение на хирургичното отделение и отделението за спешна помощ.

1996 – С 15 автобуса по-малко изпълняваше транспортната си схема фирма „Динамика“. Причините бяха: недостиг на автомобилни гуми и блокирани банкови сметки.

1997 – По повод 120-ата годишнина от Руско-турската Освободителна война участващите в „Славянски поход“ руски писатели-общественици се поклониха пред паметника на връх Шипка и присъстваха на панихида в храм-паметника „Рождество Христово“ в гр. Шипка.

1997 – Директорът на Научно-техническия съюз в Казанлък Стефан Кабакчиев бе делегат на Петата национална научно-техническа конференция в София с международно участие – „Стандартизация, търговия, потребители“.

1999 – Последното си интервю като кмет на община Казанлък даде Иван Гороломов. Както и първото му интервю като кмет, то бе за слушателите на радио „Вис виталис“.То съвпадна с края на кампанията за местни избори. „По-арогантна кампания не е имало досега, – каза Гороломов. –  Държавната машина упражнява груб натиск върху кандидатите, които не са от синята партия. Не се свенят от грубия си речник Евгений Бакърджиев, Надежда Михайлова, Иван Костов, който реши, че в Долината на розите се произвежда каберне „Совиньон“. Законът за розопроизводството не се придвижва. Натискът върху определени кметове продължава и в момента, Муравей Радев ни спря субсидиите за една седмица, не можем да изплатим заплатите. Всичко това се прави целенасочено. За 1 година съм проверяван от 27 инстанции. Местните хора също критикуват, например Костадин Димов, който за 4 години не е разбрал защо е бил в Общината. На г-н Дервишев ще помагам колкото мога в качеството ми на общински съветник“.

1999 – Радио „Вис виталис“ излъчи директно от ДК „Арсенал“ предизборната среща на независимия кандидат за кмет на община Казанлък Стефан Дервишев.

2000 – Селата Черганово и Бузовград празнуваха в този ден – Петковден. Кметицата на с. Бузовград каза в интервю: „Селото ни е един дом“.

2000 – Традиционният празник-събор в с. Енина започна с тържествена Света литургия в църквата „Св. Георги“ и продължи с мотокрос, празник на старата градска песен „Минаха години“ и концерт на оркестър „Канарите“.

2001 – „На екипа на „Вис виталис“ пожелавам успешна работа, да бъде все по-слушано радио и да стане неизбежен спътник на всеки казанлъчанин. От името на Клуба за въздушни спортове в Казанлък ви пожелавам безоблачно небе!“ – написа в Паметната книга на радиото Красимир Илев, инструктор по парашутизъм.

2001 – 210 години от основаването си отпразнува в този ден с. Асен, община Павел баня. Тържествено бе осветен новопостроеният храм „Св. Троица“. Гост на празника бе певецът Веселин Маринов.

2001 – Шестчленна китайска делегация, водена от зам.-началника на международния отдел на ЦК на Китайската комунистическа партия Ван Юн Куен, бе на посещение в Казанлък. Тя бе придружавана от члена на Висшия съвет на БСП Иван Гайтанджиев. Обстановката в страната, ролята на БСП в политическия живот на България, икономическата и социална структура на китайската област Джили, населявана от 27 млн. жители, бяха сред обсъжданите теми.

2001 – Петя Пендарева и треньорът ѝ Детелин Маслов публично обвиниха Община Казанлък и Комисията по спорта към Общинския съвет за липсата на добра спортна база в Казанлък и лоша поддръжка на наличната база.

2001 – Стефан Желев от Казанлък спечели със 17 точки при 50-кубиковите мотоциклети мотосъстезанието, проведено край с. Енина.

2002 – В този ден бяха утвърдени списък-образците в училищата на територията на община Казанлък – 413 паралелки в 29 учебни заведения при общ брой на учениците 8881.

2002 – Нов цифров телефон с номер 6-23-43 бе открит за централата на РПУ-Казанлък. На него гражданите можеха да звънят денонощно.

2002 – След спечелен проект Народно читалище „Искра“ обяви конкурс за рисунка на тема „Европа – нашият общ дом“.

2003 – В ролята на сляп – с черна превръзка на очите, глух – с тапи в ушите, и на неподвижен човек – с вързани с въженце крака, последователно, се съгласи да бъде поставен по време на срещата си с хора с увреждания от Казанлък кандидатът за кмет Иван Дочев. Така, като един от тях, той отговаряше на въпросите на граждани без зрение и с увреден слух и трудно подвижни хора. Въпросите бяха свързани с пресичането на улици със светофари, с изкачването на стълби в обществените сгради, с движението по изкъртените казанлъшки тротоари, с пазаруването и др.

2003 – Кандидатът за кмет втори мандат Стефан Дамянов обеща, че ще започне работа още в първите дни от мандата си за развитието на кв. „Изток“ в Казанлък.

2003 – Три купи спечелиха колоездачите от клуба за екстремни спортове „Селт“ – Казанлък на Открития шампионат по планинско колоездене в Русе.

2004 – Две книги бяха представени в този ден в Казанлък: академичният труд, създаден от екип на Централния военен архив – „Българо-турските отношения по време на Първата световна война 1914-1918“ и книгата на Лияна Панделиева „Сигурност за децата в несигурния свят“.

2005 – Учебно-информационен център, построен изцяло със собствени средства, бе открит в казанлъшката ПГ по лека промишленост и туризъм. Модулът бе пълно копие на хотелски регистрационен офис. Той бе предназначен за практически упражнения за паралелките по „Организация и мениджмънт в хотелиерството“, както и по новооткритата специалност „Екскурзоводство“. 

2006 – Тържествено честване по случай 85 години от основаването на НЧ „Съзнание“, 100 години от създаването на училището и 5 години от освещаването на храм „Света Троица“  организира кметството в село Асен, община Павел баня.

2006 – Съболезнователно писмо до д-р Стойна Баналиева-Кирацова, съпруга на починалия инж. Пеньо Генов Кирацов, и до семейството му изпрати от името на общинските съветници председателят на Общински съвет-Казанлък Васил Самарски. Приносът на Пеньо Кирацов бе приживе високо оценен от местната власт и от гражданите на Казанлък. С Решение № 234 от 19 май 2005 г. Общинският съвет в Казанлък го удостои с най-високото си звание Почетен гражданин – за огромния му принос за индустриалното развитие на Казанлък и неговия културен просперитет.

2007 – На Петковден енинци отбелязаха храмовия празник на селото. В Старата къща бе проведен конкурс за стара градска песен. В празничния концерт участваха Тони Димитрова, Ваня Костова и Тодор Кожухаров. Празникът завърши с фойерверк-шоу.

2008 – 157 акта за незаконна сеч бяха съставили от началото на годината 16-мата горски стражари от Държавното горско стопанство в Казанлък. Задържани бяха 16 каруци и иззети 68 кубика дърва. 25 хиляди хектара бяха горите – основно държавен горски фонд, за който отговаряха местните лесничеи. В следващите дни бяха залесени 124 декара с широколистни гори в района по пътя към Стара Загора.

2008 – По 10-15 съмнителни сигнала постъпваха дневно в полицията от региона, въпреки мащабната разяснителна кампания по отношение на телефонните измами. В няколко от случаите измамите бяха успешни. Обикновено измамниците се обаждаха по телефона на възрастни хора, представяха се за близък роднина – син, внук и др. и, плачейки, съобщаваха, че са задържани в полицията заради ПТП с тежко пострадал човек и молеха да им услужат с парична сума, варираща от 2 500 до 17 000 лв., необходима за освобождаването им.

2008 – Конференция на тема „Театър и училище“ се проведе в Казанлък. Тя бе част от проявите, свързани с отбелязването на 10-ата годишнина от основаването на театър „Любомир Кабакчиев“.

2010 – На посещение в Казанлък бе делегация от побратимения руски град Толияти, водена от зам.-кмета Ирина Кичукина. „Кризата пречи на международния обмен, но тя няма да се отрази на отношенията между Казанлък и Толияти, – каза тя в интервю за радиото. – През 2011 г. очакваме в нашия град гостуване на изложба за траките, на група „Грамофон“, на деца за лятната ни академия, както и сътрудничество с малкия и среден бизнес“.

2010 – Казанлък бе домакин на национално обучение на тема „Одит на достъпността в обществени сгради за хора с увреждания”. Обучението бе част от проекта „Равнопоставени в придвижването и в живота”, по който започна работа Сдружението „Бъдеще за децата с увреждания“ в Казанлък. Обучителният курс включваше и практическа част – одит на обществени сгради в Казанлък.

2011 – Национална асоциация на ресурсните учители бе учредена в Стара Загора. В България към момента работеха над 1100 ресурсни учители, които полагаха грижи за над 10 хиляди деца и ученици със специални потребности. В Ресурсния център в Стара Загора работеха 53-ма ресурсни учители, психолози, логопеди и специалисти в областта на ресурсното подпомагане. Те се грижеха за повече от 500 деца с обучителни затруднения.

2012 – „Когато Енина празнува, се чува и вижда надалеч“. Така коментира празника на подбалканското село кметът Веселин Андреев. Над 5 хиляди души се събраха на Петковден за традиционния мотосъбор в Енина. Проведен бе и празник на старата градска песен. Открит бе и каменен символ на Енина – еднометрова мраморна пъстърва, монтирана върху половинтонен гранитен блок. Изработването на знака бе спонсорирано от видния енинец и меценат Добромир Гущеров.

2012 – Казанлъшкият колоездачен клуб „Лястовица’1905“ спечели отборната титла и купа в силния международен тур на шосе „Трофеят на Ниш” в Сърбия. Надпреварата бе за мъже, младежи, юноши старша възраст и момчета. Дължината на състезателното трасе бе над 36 километра. Онур Татар от казанлъшката школа, лидер на писта и шосе в България, надделя на над 50 момчета и спечели медал и първото място.

2012 – Децата на Вокална студия „Искрица“ към НЧ „Искра“ домакинстваха пъстро Детско утро. „Искрица – бейби“ и „Искрица – джуниър“, заедно с вокалната група „Искрица”, „Искрица – гранд” и трио „ВДМ”, представиха концертната програма „Да запеем с „Искрица”.

2013 – Автомобилният състезател от Казанлък Стефан Панчугов, шампион на България в клас Х-2, се обяви срещу „легналите полицаи“ в Казанлък. Според него този тип препятствия на пътя, с които се намалява скоростта, са опасни, както за автомобилите, така и за пешеходците. Той предложи, вместо такъв тип пътни препятствия, да бъдат монтирани камери. „Няма човек, на когото да му бръкнеш в джоба и той да не спазва закона“, мотивира се автомобилният състезател.

2013 – Кметът на Мъглиж Господин Господинов получи годишната награда „Общинар – реформатор“ на Националното сдружение на общините – НСОРБ, в категория „Малка община“ с население до 20 000 жители.

2013 – Старозагорският кмет Живко Тодоров получи приза „Кмет на гражданите“ в първото издание на конкурса „Кмет на годината“ на портала kmeta.bg. Това беше единствената категория, в която гласуването беше отворено за всички граждани. Титлата Тодоров подели с кмета на Неделино.

2014 – В галерия ,,Йордан Кювлиев“ в Сливен бе подредена изложба на казанлъшкия художник Румен Петков. Той е роден в Попово, но живее и твори от дълги години в Казанлък.

2014 – 9-годишният Кирил Димов от ОДК – Казанлък участва с проект на коледна картичка в конкурс, на който рисунката бе класирана сред 6-те картички, издадени от Unicef в голям тираж – те се продаваха благотворително преди новогодишните празници.

2014 –6 години от създаването на Дневния център за деца с увреждания отбелязаха екипът и възпитаниците му. „От 2011 г. до момента през кабинетите и иновативните му програми са преминали 90 деца“, съобщи директорът Веска Мараджиева.

2014 –Бившият капитан на ЦСКА, към момента – помощник треньор в отбора – Тодор Янчев от Казанлък, се сдоби със своя звезда в Алеята на славата на клуба на стадион „Българска армия“ в столицата. Янчев бе трикратен шампион с ЦСКА, имаше една купа на страната и две суперкупи. Бившият опорен полузащитник бе рекордьор за ЦСКА по мачове в европейските турнири – 49.

2014 –Казанлъшкият колоездач в състава на „Варна“ Тодор Ангелов спечели шестото поред издание на състезанието по планинско колоездене “Шуменско плато”. Поредният планински старт събра 90 участници.

2015 – 22 маслени платна на казанлъшката художничка Лиляна Петрова, половината от които бяха представени за първи път, бяха подредени в музейна зала Лапидариум. 

2015 – Поредицата казанлъшки поетични срещи „Очи в очи с поезията” бяха проведени с гостуването на Виолета Христова – поетеса, родом от Чирпан, живееща в София. Най-новата й стихосбирка „Една ампула мрак“ представи в Казанлък Румен Денев.

2015 – Община Казанлък отпусна 7 едногодишни стипендии в размер на 130 лева на талантливи деца, постигнали високи резултати на национални и международни конкурси, олимпиади и състезания. Това бяха  Адриана Узунова – пиано, Виктор Владков – пиано, Петър Чавдаров – колоездене, Мирослав Бончев – шотокан карате до, Кирил Димов – литература, Антонио Михайлов – таекуондо, Хелена Калайджиева – пиано.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram