Днес, 14.04.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Общо събрание на КНСБ в „Арсенал“ се състоя пред сградата на управлението в дружеството. Повод бяха неизплатените повече от 2 месеца заплати, съкращенията и искането да се подпише КТД. Работниците предупредиха, че в противен случай ще поискат оставката на изпълнителния директор Петър Демирев.

1994  – Съгласно Наредба №7 – за третиране на бездомните кучета, Община Казанлък, с помощта на спонсори, оборудва временен „питомник“ – старият свинарник до „Катекс“, и обособи група от 5-6 души за улавянето на бездомните кучета; болните животни се умъртвяваха. „Специални средства за тази дейност не са заделени, все още не можем да бъдем спокойни“, – каза в интервю за „Вис виталис“ г-н Иванов, отговарящ за кучкарника.

1997 – 1 млн. и 780 хиляди бюлетини бяха получени в Община Казанлък за провеждането на предстоящите тогава парламентарни избори.

1997 – 50% от кайсиевите насаждения в региона бяха измръзнали. Щетите при останалите овощни дръвчета бяха значително по-малки.

1997 – В търговската мрежа на Казанлък се появиха маслини без етикет и без маркировка на бидоните. Те съдържаха токсично вещество и предизвикваха болки в стомаха и световъртеж. Органите на ХЕИ установиха, че маслините са турско производство и са доставени от фирма „Линимас“ – Хасково.

1998 – В интервю за „Вис виталис“ просветният министър Веселин Методиев отговори на въпроса – какво е мнението му за изучаването на турски език в училищата: „Не ме разбраха тези, които обичат скандалите. Създават се изкуствени проблеми. Фактите от историята няма да се променят. Аз лично, като историк, вместо „иго“ ще използвам „робство“.

1999 – Богословът Ваклуш Толев изнесе в Казанлък беседата „Човекът в третото хилядолетие“.

2000 – Д-р Денчо Бойчев  разказа в интервю за „Вис виталис“ историята на сградата на най-стария в Казанлък акушеро-гинекологичен дом и цитира документи по повод възникналия спор за собствеността на сградата.

2000 – Атанас Касабов и Благовест Богоев от КНСБ в „Арсенал“ бяха гости на конгреса на сръбските металоработници в Белград.

2000 – Към тази дата вече бе ясна изкупната цена на розовия цвят – 90 ст. за килограм.

2002 – 66 юноши от 10 клуба в страната взеха участие в Държавните шосейни финали с домакинството на Казанлък. Със злато бе окичен Стефан Кушлев.

2002 – Само за ден – 14 април, на територията на област Стара Загора бяха регистрирани 1 изнасилване, 6 кражби и 1 самопрострелване.

2002 –Гостив студиотона радио „Вис виталис“ бяха най-силните колоездачи от школите на Казанлък и Стара Загора. „Не прави това, което искаш, а това, което можеш!“ – написа в Книгата за автографи на радиото Стефан Кушлев от “Рози“ – Казанлък, а Гроздан Динев от „Локомотив“ – Стара Загора написа: „Няма утре, всичко е днес!“.

2003 –С гостуването на Театър „Л. Кабакчиев“ със спектакъла „Щръклица“ в с. Шейново приключи организираната там Десетдневка на детската книга и изкуството за деца.

2003 – Колоездачът от Казанлък Георги Коев стана трети в триетапния пробег „Делта тур“ край Белград. При юношите Георги Петров, също от Казанлък, се класира на второ място.

2004 – 1741 наброяваха към тази дата членовете на общинската организация на БСП – Казанлък.

2004 – Благотворителен Великденски коктейл организира местната организация на НДСВ. Със средствата бе подпомогнато участието на пианистките Славена Кацарова и Надежда Цанова в международни конкурси през м. май с. г.

2004 – Изложба-живопис „Цветни откровения“ на Даниела Колева бе открита в този ден в залата на ул. „Искра“4.

2004 – Стефка Калева, режисьор в БНТ, направи филм по проект „Читалища“ за спектакъла-ритуал „Мистерии в Долината“ по спечелен проект на НЧ „Искра“ – Казанлък. „От всички представени проекти харесахме този, – каза тя в интервю за „Вис виталис“, – казанлъшкото читалище е пример как се съчетават традициите с модерното, а неговият председател Васил Самарски е изключителен в умението си да комбинира културата и бизнеса в качествена продукция“.

2005  – Изложба, представяща археологическото богатство на България, бе открита в Барселона. Казанлъшкото участие включваше златното тракийско съкровище от Шипка, открито през 1992 г., и оригиналните стенописи от Мъглижката гробница. Бе направена и мултимедийна презентация на Долината.

2005 – Спектакълът „Карнавал в гората“ представиха децата и учителите от трите детски градини в Казанлък с имена на приказни герои – „Буратино“, „Мечо Пух“ и „Снежанка“. „Подобна инициатива бе реализирана за първи път в Казанлък“, съобщи в интервю директорката на ДГ „Буратино“ Илина Каракоева. Проявата бе част от мероприятията, посветени на 80-ата годишнина от предучилищното възпитание в Казанлък.

2006 – По повод Деня на Конституцията и Деня на юристите в България в пет поредни издания на предаването „Хората от Долината“ на радио “Вис виталис” гости бяха петимата общински съветници – юристи: Ваня Андреева, Милка Енчева, Красимира Горунска, Моника Динева и Христо Марков. От екипа на радиото всеки от тях получи специално оформен диск със запис от участието си в предаването.

2006 – Изложба на рисувана коприна бе открита в Бозуковото кафене. Своите творчески хрумвания върху коприната, вдъхновени от празника Цветница, показа Катя Зографова.

2006 – ХVІІІ-тата Национална олимпиада по философия се проведе в Казанлък. Логото на олимпиадата бе съвместен проект и изработка на ученици и преподаватели от Професионална гимназия по пластични изкуства и дизайн “Акад. Дечко Узунов” – град Казанлък, а подготовката, проучването и изработването на останалите материали за олимпиадата бе поверено на преподавателите по философия Полина Иванова от ХГ “Св. Св. Кирил и Методий” и Владислав Христов от ПГ по лека промишленост и туризъм.

2007 – В този ден бе направена първата копка от газифицирането на «Топлофикация» – Казанлък.

2007 – В ДК „Арсенал“ бе открит Деветият празник на туристическата песен „Прекрасна си, мила родино“.

2008 – Националната кампания „Четяща България“ бе открита в Казанлък. Медиен партньор на кампанията, организирана от общинската библиотека „Искра“, бе «Вис виталис».

2008 – Японският фотограф-художник  Чузо Окада откри изложба в залата на ул. „Искра“ 4. Бяха представени рисувани фотографии – техника, разработена от Окада.

2009 – „Ха да видим кой кого” бе името на фолклорния мюзикъл на казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев”, чиято премиера бе представена с невероятен успех пред казанлъчани. Хореограф и постановчик бе Стефан Поляков. Театралните новини в този ден бяха, че актрисата Петя Янкова е поканена да гастролира в Сливенския театър, а актьорът Стефан Марков – в Музикалния театър в София – в ролята на императора в постановката „Принцесата и свинарят”.

2009 – 17 картини и 26 копринени шала – цветя и есен, показа в изложбата си Румелия Гочева, фармацевт по професия, в изложбената зала на “Искра” 4.

2010 – В Казанлък бе даден стартът на дългоочаквания „Интегриран воден проект, Етап 1“ – за изграждане на канализационна мрежа, реконструкция на водопроводна и пътна мрежа на кв. „Христо Ботев”, изграждане на канализационна помпена станция и тласкател, с. Овощник”. При подготовката на проекта Общинският съвет в Казанлък взе над 20 отделни решения. Общата стойност на проекта бе 6 млн. 422 х. лв., почти изцяло безвъзмездна помощ.

2010 – За поредна година Казанлък бе част от Националната кампания “Четяща България”. Началото й е поставено през 2006 г. Библиотека “Искра” бе една от първите 18 библиотеки в страната, включили се в нея. „Вис Виталис“ традиционно бе медиен партньор на кампанията. 

2011 – 40-годишен мъж от Казанлък бе задържан за участие в организирана престъпна група за изготвяне и разпространение на фалшиви пари, неутрализирана на 1 октомври предходната година. Тогава бяха иззети общо 130 000 евро и 37 500 долара в неистински банкноти с номинал 100 евро и 50 щатски долара, изработени с високо качество и степен на защита.

2011 – НГПИД „Акад. Дечко Узунов” бе домакин на втората работна среща по проекта „Малцинствените езици в Европа”, който се реализира в рамките на програма „Коменски“, финансиран с  подкрепата на ЕК.

2014 – За втора година Открит турнир по хвърляния „Севтополис“ събра в Казанлък над 100  млади атлети от цялата страна. С едно първо място на копие при юноши-младша възраст и две втори – на гюле и диск, бе казанлъшкият състезател Валентин Цветков. Резултатът му на копие бе 48,90 м., следван от пловдивчанина Димитър Ковачев с 37 метра. Републиканската ни шампионка на копие до 16 години Ясмин Бошнак отново бе най-добра в дисциплината си.

2014  – Дуетът Иван Христов от „Бургас 75“ и Симона Янева от КСТ „Роза“ – Казанлък станаха шампиони на Отворения шампионат на Гърция по спортни танци и се окичиха със злато в стандартните танци при аматьори над 19 г. в Солун.

2014 – С церемония по награждаването на изявилите се ученици в Казанлък бе закрита 46-ата Национална олимпиада по физика за ученици от 7 до 12 клас. Домакин и един от организаторите на проявата бе ПМГ „Никола Обрешков”. Дванадесетокласничката от ПМГ в Казанлък Катерина Найденова бе класирана на първо място, втори бе ученикът от 11 клас Ангел Шерлетов.

2015 – В навечерието на откриването на изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България“ в световноизвестния музей Лувър в Посолството на РБ в Париж се състоя  представяне на Казанлък. Домакини на събитието бяха посланикът на България Ангел Чолаков, кметът на Община Казанлък Галина Стоянова и председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов. Казанлък се представи с филм за Долината на розите и тракийските царе, с изпълнения на певицата Надя Тончева и на фолклорен танцов ансамбъл „Зора“, съставен от българи, живеещи в Париж. Гостите имаха възможността да опитат гюлова ракия, тракийски вина и традиционни български мезета. Очакваше се изложбата  да бъде посетена от над 4 млн. туристи. Премиерът Бойко Борисов, участвал в откриването, посочи, че е налице огромен интерес от френски компании за инвестиране у нас. 1629 експоната от 17 български музея, сред които и казанлъшкият, разказваха в изложбата историята на траките. Емблема на изложбата бе бронзовата глава на Севт ІІІ, едно от големите открития на покойния проф. Георги Китов.

2016 – „Млади доброволци“ от ПМГ зарадваха възрастните хора от дом №1 -Кампания за подновяване на Библиотеката в Дом за стари хора № 1 в Казанлък предприеха учениците от Природо-математическа гимназия „Никола Обрешков” и Сдружение „Бъдеще за децата”. За малко повече от месец, под мотото „Дари книга за баба и дядо!” са събрани десетки книги от граждани и писатели, подарени на дома. Учениците са част от клуб „Млад доброволец“. Каузата, на която са избрали да посветят своята доброволческа дейност, в рамките на проект „Гласът на децата”, са именно възрастните хора от социалните домове в Казанлък.

2016 – Изграждането на 30 метров тунел в могилата „Хелвеция“ е сред най-големите инженерни предизвикателства при консервацията и социализацията на тракийските комплекси „Грифоните“ и „Хелвеция“. 20 години след откриването на уникалните тракийски комплекси Община Казанлък спечели европейски проект в резултат, на който те ще бъдат достъпни за туристите.

2016 – На 14 април, около 15,00ч., на кръстовището на път І-6 и път ІІ-55, полицейски екип на Участък – Гурково, спрял за проверка две лица, които се придвижвали пеш. В хода на установяване на самоличността им, едно от лицата не представило документ за самоличност и предложило сумата от 400 евро на полицейските служители. След извършена справка е установено, че лицето предложило подкупа е С.С. на 41 години, обявен за общодържавно издирване, а другото лице е Н.Б. на 38 години, и двамата от гр.Сандански. Лицата са задържани за срок до 24 часа в РУ – Казанлък. Образувано е бързо полицейско производство.

2019 – Стенопис с огромни размери, една от последните работи на академик Дечко Узунов да бъде обявен за движим паметник на културата и изкуството, настояват в подписка до министъра на културата жители на Казанлък. Творбата , озаглавена „Розоберачка“  е създадена по проект на големия творец през пролетта на 1981 година , тя се намира във фоайето на новооткрития  хотел „Казанлък“ на Балкантурист. Изпълнена е от ученици и студенти на бай Дечко, който въпреки напредналата си възраст лично следял за изпълнението й.Стенописът е дарен на търговското дружество, което след промените през 1990-а е приватизирано.

2020 – Мъж на около 50 години, който е бил контактен с пациент с коронавирус от с. Паничерево избяга от болницата в Стара Загора. Мъжът е бил в болницата за извършване на тестове. Прибрал се е в селото си с такси. Полицията издири мъжа в ромската махала на Паничерево. Открит бе и шофьорът на такси, който го е превозил. Контактният е откаран отново с линейка в университетска болница.

2020 – За щастие без жертви и пострадали се размина инцидент на  ул. „Капитан Петко Войвода“. Водач на мотопед, излязъл от кръстовището до 23-ти блок, в посока запад, без да даде предимство на спускащият се мерцедес. Водачът на колата, ударил спирачки. В същия момент мъжът, който бил на мотопеда, рязко завил, за да избегне удара и паднал на пътното платно. Има леки наранявания. Няма опасност за живота му.

2020 – Полиция и жандармерия блокираха гурковското село Паничерево заради мъж на около 50 години, който е бил контактен с пациент с коронавирус от селото, а после избягал от болницата в Стара Загора. Мъжът е бил в болницата за извършване на тестове. Прибрал се е в селото си с такси. Полицията е издирила мъжа в ромската махала на Паничерево. Открит е и шофьорът на такси, който го е превозил. Контактният е откаран отново с линейка в университетска болница. Жандармерията обсади гурковското Паничерево, а със заповед на здравния министър на територията на селото се въведоха строги противоепидемични мерки, считано от 00:00 часа на 15.04.2020 г.

2021 – Неизвестният портрет на Раковски, съхраняван в Казанлък, гостува в Бургас. Платното, с размери 68х51 см, е датирано  от 1864 г. и е собственост на Художествената галерия в Казанлък и по повод 200-годишнината от рождението на видния революционер е любезно предоставено за разглеждане, чрез РИМ-Бургас, на бургаската културна общественост.Забележителният портрет на Раковски е рисуван с маслени бои от неизвестен автор и е малко известен, тъй като не е репродуциран нито в учебници, нито е окачван на стени в държавни институции. Изображението е живо и въздействащо, вярно отразило будната интелектуална личност на несравнимия котленец.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram