Днес, 13.04.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1997 –250 едроразмерни дървета бяха засадени в община Казанлък  – те бяха дарени от разсадника в Павел баня.

1997 – Изложба – компютърна графика представи в този ден в Казанлък директорът на Етнографския музей в Пловдив Петър Джельов.

1998 – Група ученици и учители от музикалните училища в гр. Толияти, Русия, бяха на посещение в Казанлък. С тях се срещна и кметът Иван Гороломов.

1998 – След 11-годишен престой лагерът в м. „Паниците“ бе ремонтиран и подготвен за почивка на казанлъшките деца. Впоследствие базата отново спря работа.

1999 – Инициативен комитет от казанлъшки интелектуалци организира на пл. „Севтополис“ мълчаливо присъствие „Казанлък срещу войната“.

2000 – Агенцията за чуждестранна помощ осигури за община Казанлък 700 кг консерви – внос от Италия, и 5 тона картофи.

2000 – В галерия „Рувел“ Мария Паташева изнесе концерт „Музика за размисъл“.

2001 – Килими и мокетени пътеки подариха за Великден на ДГ „Мечо Пух“ в Казанлък свещеник Георги Янчев и неговата съпруга от храм „Св. пророк Илия“.

2002 – Иван Гороломов бе избран за председател на общинската организация на БСП – Казанлък. Негови заместници станаха Генчо Кръстинов, Здравко Първанов и Неделчо Братоев.

2002 – Безработните жители в община Казанлък наброяваха към момента 6000 души. Регистрираните през м. март бяха 653-ма.

2003 – Клубът по тенис на маса „Розова долина“ преустанови участието си в мъжката А-група поради липса на финансови средства. Треньорът Красимир Минтов обвини Община Казанлък в неадекватно поведение по отношение на този спорт.

2005  – Театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък представи най-новия си комедиен спектъкъл „…Ах, този бизнес“ от Ренцо Тарабузи и Скарничи. Премиерната постановка бе дело на Орхан Таир.

2005  – Разкрит и задържан бе извършителят на злоумишлените анонимни телефонни обаждания за отравяне на водата на Стара Загора. Непълнолетният И. П. – на 14 г., от Стара Загора бе уличен в  серия телефонни заплахи за отравяне на водата на града и за поставени взривни устройства.

2005  – „Две епохи, два кмета, една мисъл“ – под това мото казанлъшкият художник Цветан Банчев откри самостоятелна изложба в залата на „Искра“ 4. В изложбата бяха включени картини, свързани с обявения за кмет на 20-ти век Станчо Коев.

2006  – С тържествена церемония бе дадено име на Дома за стари хора №1 в Казанлък. С решение на Общинския съвет той получи името “Маргарита Асебо”. Маргарита Асебо, Мария Нейкова – областен управител, и кметът Стефан Дамянов засадиха брези в двора на дома.

2009 – Окръжна прокуратура – Стара Загора започна проверка по сигнал за корупция срещу кмета на Община Казанлък Стефан Дамянов. Сигналът бе получен чрез Информационната система за координация и комуникация на антикорупционните структури. Датата на обявения подкуп от 1000 лева бе 12.01.2008 година. „Това е абсолютно несериозно“, каза кметът Дамянов за новините на „Вис виталис“ и допълни: „Ако е достоен, гражданинът, подал сигнала, трябваше да застане с името и адреса си. С анонимност лесно може да се вреди на доброто име на хората“.

2009 – Увеличен бе броят на постъпилите на лечение в психиатричното отделение в Казанлък. Към момента в отделението бяха настанени 9 пациенти. Капацитетът на казанлъшката психиатрия бе 17 легла.

2010 – Казанлъшката ТЕЦ от този ден имаше нов управител – Гергана Димитрова, назначена на мястото на Михаил Ковачев.

2011 – По покана на Ротари клуб – Казанлък, един от най-популярните археолози проф. Казимир Попконстантинов, откривателят на мощите на Св. Йоан Кръстител край Созопол, изнесе лекция в Казанлък.

2013 – За 15-ти пореден път Казанлък бе домакин на празника на туристическата песен „Прекрасна си, мила Родино“. 350 участници от цялата страна се събраха на сцената на НЧ „Искра“ за ежегодния празник. Организатори бяха Община Казанлък и ТД „Орлово гнездо“.

2016 – Интернет петиция „За изграждане на кучешки парк на територията на Казанлък“ стартираха учениците от клуб „Млад доброволец“ при ХГ „Св.Св. Кирил и Методий“. Това е първата инициатива на доброволческия клуб и е насочена към защита на правата на животните. Към петицията децата посочват, че към днешна дата на територията на града няма обособено място, където собствениците на домашни любимци да могат свободно да ги разхождат и социализират.

2016 – Близо 100 рокери от казанлъшкия клуб The Black roses MC, така и представители на клуба „Змейовете“ от Павел баня се включват в националния протест в София против плащането на целогодишна гражданска отговорност за моторите. Според рокери от цялата страна „В края на 2015 г. тихомълком бе приет новият Кодекс за застраховането!СДЕЛКАТА на застрахователното лоби и НС се състои в това, че сме задължени да плащаме ЦЕЛОГОДИШНА „ГО“ за моторите си!

2016 – Община Казанлък спечели проект за повишаване на енергийната ефективност на сградата на СОУ „Екзарх Антим I“, гр. Казанлък – Проектът е финансиран от Инвестиционната програма за климата към Национален доверителен екофонд (НДЕФ). Целта на програмата е да поощрява инициативи, водещи до ограничаване на изменението на климата. Общата стойност на всички дейности по проекта е 1 378 828,26 лв., от които 206 824,24 лв. съфинансиране от общинския бюджет.

2019 – Около 63 годишен мъж е бил открит починал в автомобила му. Колата „Фолксваген“- Поло е намерена на черен път, отбивка на пътя Казанлък-Енина. По първоначални сведения няма данни за насилствена смърт. Каква е, обаче, причината за смъртта на мъжа, ще покаже аутопсия от съдебна медицина. По наша информация, мъжът е от ромски произход, от Горно Черковище.

2020 – Групата общински съветници от БСП в Казанлък предложи на колегите си от местния парламент да гласуват няколко нови предложения към антикризисните мерки, изготвени от община Казанлък. Да бъдат освободени от заплащане на такса за детски градини и ясли за срок от шест месеца, децата, чийто родител или двама родители са загубили работата си след 13 март 2020г, ще настояват от левицата в сряда, когато е насрочено заседание на общинския съвет. Мярката да влезе в сила след възобновяване на работа на детските градини и ясли в община Казанлък. Туристическият данък да бъде намален до законовия минимум, за всички категории на средствата за подслон и местата за настаняване, за срок до края на 2020г., а юридическите лица, преустановили  дейност по време на извънредното положение в страната, да бъдат освободени от заплащане на такса „битови отпадъци” за срока на извънредното положение, предлагат още социалистите.

2020 – Автомобил „Лада“ връхлетя върху кашпите по бул. „Освобождение“ в опит да спаси пресичащо платното момиче. Двама души са пътували в колата, когато внезапно пешеходката тръгва да пресича на зебра. За да не прегази момичето, шофьорът излиза от платното и паркира върху кашпите с цветя. Няма пострадали.

2021 – Тежкотоварен автомобил се е запалил в прохода Шипка. Инцидента се е случил на 5км. от Габрово посока върха. Машината се е запалила в движение, като към този момент се изнясняват причините за пожара. Няма пострадали хора, нанесени са материални щети по превозното средство. На място са се отзовали екипи на пожарната, които са неутрализирали разрастването на огъня. По информация на АПИ движението в участъка е временно ограничено в двете посоки. Въведен е обходен маршрут за всички МПС през проход „Републиката“. Не се съобщава дали шофьорът е пострадал.

2021 – Американска компания създаде 3D модел на монумента Бузлуджа. Виртуалното копие е налично в Youtube и е пуснато по всяка вероятност с рекламна цел. Предназначено е за всички създатели на игри, които могат да използват паметника в най-различни варианти в бъдещите си гейм платформи. Създател е американската компания Unity Technologies, която се занимава с разработването на софтуер за видео игри. Изобретателите са пресъздали много от елементите на Бузлуджа въз основа на справочна информация и споделят, че са постигнали перфектен баланс между възможностите за ролева игра и историческа достоверност.

2021 – Язовирът бе пълен на 81%, потвърди министър Емил Димитров. Няма опасност от преливане на язовир Копринка край Казанлък. Предвид очакваното снеготопене и обилни дъждове от язовира се изпускаха по 10 куб. м в сек.. Водата се пускаше по канала към Стара Загора и към река Тунджа и респективно към Жребчево. Ако се наложи от язовира можеше да се изпускат до 30 куб.м/сек, без това създаде опасност от наводнения в поречието на река Тунджа.

2022 – Вандали са  разбили ел. табло на спирка на бул. „Ал. Батенберг“. От там са срязали кабелите на един от портовете за зареждане на телефони с usb накрайник за зареждане на телефони и са го измъкнали от таблото.  Почти всички от подменените спирки в Казанлък, разполагат с възможност за бързо зареждане на телефони, докато се изчаква пристигането на автобус. С подобни вандалски актове, тази възможност скоро ще стане недостъпно.

2022 – Дете е загинало, след като е било блъснато от шофьор на лек автомобил в карловското село Анево. Колата е с чужда регистрация, но е управлявана от мъж от Казанлък. При тежкия пътен инцидент е пострадала и бабата. Тя и внучето са пресичали пътното платно, когато са били ударени. По разказ на очевидци автомобилът се е движел с ниска скорост, защото на същия път патрул на полицията засичал скоростта. От полицията съобщиха, че сигналът за тежкия пътен инцидент в село Анево е получен минути преди 16.30 ч. Според предварителната информация преди изхода за село Иганово, лек автомобил блъснал жена, която носела бебе и водела на повод куче. От удара е загинало детето, което е на около 2 години. 53-годишната жена е транспортирана в пловдивска болница за оказване на спешна медицинска помощ. Шофьорът на колата е на 72 години. Местопроизшествието е запазено, разследващ екип извършва оглед. До приключване на работата движението в участъка на катастрофата се осъществява само в едната лента.

2023 – При средноденонощна норма за ФПЧ 10 50 µg/m3, станцията в центъра на Казанлък, монтирана на сградата на Общината, показва отклонение от допустимите стойности, а замърсяването се отчита като „нездравословно за чувствителните групи“. От данните на измервателния уред е видно, че запрашаването в утрото на 13 април е в пъти по-голямо от това, което показват графиките за предходния ден. Сензорите към 8:30 ч. отчетоха високо замърсяване с препоръка да се избягват дейностите на открито. След 9:00 ч. стойностите започнаха да се нормализират.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram