Днес, 12.05.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Радио „Вис виталис“ въведе в практиката си – всеки ден да задава въпроси към слушателите по значими обществени проблеми. Въпросът към слушателите в този ден бе: „Кое е най-чистото и кое най-мръсното място в Казанлък?“. Болшинството от отговорите на гражданите в направената анкета „Чист град ли е Казанлък?“ бяха – не. За най-мръсните места слушателите определиха кв. „Изток“ и Екозоната. На ден казанлъчани изхвърляха по 340 куб. м. боклуци. Управителят на фирма „Еко,93“, в която работеха ок. 130-140 души, Денчо Караиванов призова: „Хора, като излезете по улиците на града, считайте, че се движите из собствения си апартамент!“.

1997 – На заключителния Парад на рекламата на Международния панаир в Пловдив Радио „Вис виталис“ получи отличие за най-добро представяне – заедно с рекламната радиоверига „Франк“ и рекламната агенция „МАГ Комюникейшън“.

1998 – В музей „Искра“ бе проведена краеведска конференция на тема „Възрожденското образование и култура в Казанлък“.

1998 – В НЧ „Искра“ бяха чествани 25-годишният юбилей на Камерния оркестър към читалището, 30 години камерно музициране и 40 години творческа дейност на маестро Минчо Досев.

1999 – Наш съгражданин улучи рекордната за Казанлък сума от началото на годината – 115 милиона /стари/ лева от Спортния тотализатор.

2000 – В този ден се състоя премиерата на книгата Петър Марчев „Страната на белите негърчета“.

2001 – „Секс, наркотици и тринитротолуол“ бе темата на срещата в Казанлък на местната структура на движение „Гергьовден“ с радиоводещия Мартин Карбовски и писателя Юлиян Караджов.

2002 – Над 200 енинци се включиха в еко-инициативата за почистване на 5 км. напоителни канали.

2002 – На Балканиадата в Румъния казанлъшкият състезател-културист Тодор Тодоров се класира втори в категория „Мастърс“.

2002 – Казанлъчанинът Таньо Танев завоюва златен медал при прехода на 12-километрово трасе на Републиканските финали по планинско колоездене.

2004 – Общинският съвет одобри структурата и числеността на общинската администрация в Казанлък – общо 160 души. Разкрита бе длъжността „Главен инженер“.

2004 – Японският учен-педиатър проф. Хироши Нишида изнесе в Казанлък лекцията „Борбата против тероризма, траен мир в света – чрез възпитанието на децата“.

2004 – С 200 по-малко престъпни деяния в Казанлък от началото на годината в сравнение с 2003 г. отчете в този ден директорът на РДВР – Стара Загора ген. Тончо Михайлов.

2004 – Седемгодишната Нелина Георгиева бе избрана за Мини мис Царица Роза в конкурс, проведен в Казанлък за първи път – тя получи перлена диадема и лентата на малката мис. Моника Лазарова стана Мис Елегант, а Йоана Вълкова – Мис Чар.

2005 – 2800 лв. приведе в сметката на обществената кампания “Цветовете на  Казанлък” президентът на Ротари клуб Стоян Желев. Те бяха събрани от над 100 казанлъшки бизнесмени на проведения в навечерието на Великден Пролетен бал на бизнеса в Казанлък.

2009 – 10 деца в община Казанлък се нуждаеха към момента от приемна грижа. Кандидати обаче за приемни семейства нямаше.

2010 – Виделина Иванова – бивша възпитаничка на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий”, бе една от участничките в 18-ата Арктическа експедиция на България. Виделина бе завършила казанлъшката гимназия през 2003 г., след това и СУ „Св. Климент Охридски” – специалност “Геология“. Научен ръководител при защитата на магистърската й степен бе проф. Христо Пимпирев. 

2011 – В Казанлък бе представена книгата „Историята на 23 Пехотен Шипченски полк”, чиито автори са почетният гражданин на Казанлък проф. д-р Генчо Начев и Красимир Узунов. „Причините за написването на изключителното издание са много, – сподели проф. Начев. – Едно от най-известните войскови формирования, казанлъшкият 23-ти пехотен полк, има основна заслуга за превземането на Одринската крепост през Първата балканска война. Единствено той е наречен от противника „Лудият полк”, за който, освен изключителни войнски подвизи, има спомени за невероятна човечност и великодушие“.

2013 – В предсрочния парламентарен вот за ГЕРБ в Казанлъшко гласуваха 11 969 граждани или 32.2% от участвалите във вота. За БСП своя глас дадоха 10 777 граждани или 29% от действителните бюлетини. ДПС остана трета политическа сила в общината със 3 179 гласа или 8,6%. За партия „Атака“ подадените гласове бяха 2 536 или 6,8%. Новата формация „Национален фронт за спасение на България“ събра 5,7% или 2 121 гласа. В 27 МИР  – Стара Загора „Коалиция за България“ водеше в резултатите. Според РИК – Стара Загора „Коалиция за България“ събра 49 974 гласа или 31,15%. За ПП ГЕРБ  гласуваха 47 934 души или 29,88%. Трети в Стара Загора бе  ДПС с 8,16% или 13 087 гласа, четвърта остана „Атака“ със 7,85% или 12 598 гласа. 3522 бяха недействителни бюлетини, а действителните 160 420.

2014 – Възпитаничката на ПМГ „Н. Обрешков“ Гергана Петрова стана 46-ата Царица Роза на Казанлък. Абитуриентката бе единодушно избрана от 10-членно жури на конкурса, председателствано от Почетния гражданин на Казанлък и директор на болница „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев. Лентата на победителката постави адвокат Станислав Коев, спомогнал на Община Казанлък да патентова провеждането на конкурса „Царица Роза“. Ренета Колева бе избрана за първа подгласничка, а Бетина Миткова за втора подгласничка. Водещ на конкурса-спектакъл бе актьорът Калин Сърменов.

2015 – Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм в Казанлък с директор инж. Рени Червенкова отпразнува своя 50-годишен юбилей. Тържествен педагогически съвет и празнично шествие по улиците на Казанлък бяха част от юбилея. За учениците и гостите на събитието подарък бе моноспектакълът на Николай Урумов „Ти си жена, аз съм мъж, желанията ни са еднакви!”

2015 – Кметът на Казанлък Галина Стоянова представи на Общинския съвет проект за промяна на знамето на Казанлък. Проектът, без да е взето мнението на казанлъчани, бе изготвила Сребра Касева – началник отдел „Култура и туризъм“ в общината. От няколко години имаше идея да бъдат променени символите на града. Тя срещаше, както привърженици, така и противници. Без много шум няколко години по-рано бе сменен изцяло гербът на Казанлък, който много граждани не одобриха.

2016 – Казанлък не отстъпва в класацията за най-скъпо гориво – Най-солено излиза зареждането с гориво в Казанлък, Пазарджик и Батак, показва медийно проучване на в.“Сега“. Най-евтино е във Варна.

2016 – Рени Червенкова и Румяна Друмева отказаха да са в Общинския съвет на БСП-Казанлък

2017 – Каратеките на спортен клуб „Шори Доджо” Казанлък завоюваха три отличия – две златни и едно сребърно на провелите сe в Суботица, Сърбия, Европейско Първенство и Европейска „Кохай Купа“.Карате клуб „Шори Доджо” бе представен от общо 4 състезателя – Самуил Гигов, Мирослав Бончев, Христо Хъдев и Илиян Дянков, треньорът на казанлъчани.

2018 – Румяна Друмева стана новия председател на общинската организация на БСП в Казанлък. За първи път в 126-годишната история на казанлъшката организация жена застава начело на  социалистите. Тя спечели лидерското място  срещу Катя Киликчиева при таен вот на отчетно-изборна конференция, която се проведе по решение на Националния съвет на БСП

2018 – Виктор Владков от Казанлък (пиано) и Самуил Гигов от Казанлък (карате) са сред отличените по време на церемония на победителите на Фондация „Димитър Бербатов“.  За десета поредна година бяха наградени най-добрите в изкуствата, науката и спорта ученици с успехи през 2017 г.

2020 – Трева беше започна да никне по новите тротоари на бул. „Розова долина“ в Казанлък, видя наш репортер. С настъпването на пролетта и честите валежи между фугите на плочките бяха започнали да се показват плевели. Само на метри от сградата на Община Казанлък бе започнал да се образува и зелен килим.

2020 – Два бяха сигналите за съборени щъркелови гнезда, на които са се отзовали от Зелени Балкани. При единия се натъкнахме на млада двойка щъркели, строяща гнездото си върху стрелата на един кран в ТЕЦ Марица изток 2. Загрижените работници се натъкнали на необичайната гледка след като се завърнали на работа след Великденските празници. Често младите двойки избират неподходящи места за строене на гнездата си. След като видяхме, че все още не са снесли яйца премахнахме все още незавършеното гнездо – малко струпани клонки и листа. Навременната намеса на екипа ни ще позволи на птиците да построят ново гнездо на подходящо място още този сезон и да отгледат здрави малки, без опасност от падане от нестабилния кран. Друг сигнал ни изпрати в с. Дъбово, община Мъглиж. Той за наше огромно съжаление беше за паднало щъркелово гнездо. Според хората от селото става въпрос за едно над 40-годишно гнездо. Буря разрушила близо 500 килограмовото гнездо и  стоварила на земята по-голямата му част. Екипът не беше изненадан от съдържанието на гнездото. Всяко щъркелово гнездо само по себе си наподобява малка екосистема, която в дълбочина поддържа постоянна влажност и температура. Едно гнездо може да достигне невероятното тегло от над 1 тон и ширина 2-3 метра. Някои от гнездата съдържат 60- 80 см дебел пласт от гниещи растителни материали, разнообразни ларви на безгръбначни животни, пръст, както и най-различни битови материали, обгърнати от клонки, държащи впечатляващата композиция цяла. За нещастие в останките от гнездото открихме и няколко счупени яйца. Надяваме се двойката да се завърне и с нови сили да изгради на ново гнездото и да продължи да снася и отглежда там своите малки още поне 40 години.

2022 – През 2021 г. на отчет в детските педагогически стаи в област Стара Загора са водени 542 малолетни и непълнолетни лица за извършени от тях противообществени прояви и престъпления. В сравнение с 2020 г. броят им се увеличава с 49, или с 9.9%.

2022 – Казанлъчанинът д-р Чавдар Ангелов се присъедини към Национален кръг „За Македония“, който учредиха авторитетни лица от академичните среди, за да отстояват българската Рамкова позиция за членството на Република Северна Македония в ЕС и декларацията, гласувана от 44-то Народно събрание. Това е платформа за мнението на учените за тези, които не са съгласни да правят компромиси не само с историята, но с настоящето и бъдещето, коментираха от „За Македония“.

2022 – Най-близкият кръг приятели на Васил Самарски се събраха снощи заедно с Настоятелството на едноименната фондация в южното фоайе на НЧ „Искра“ в Казанлък на чаша вино, за да поставят началото на обществото „Приятели на Фондация „Васил Самарски“. Близо 50 казанлъчани присъстваха на това първо от поредицата благотворителни събития и със своята лепта учредиха финансов фонд за функциите на НПО. Събраната сума от поканите е 4 000 лева. Това е първоначалният финансов ресурс, с който стартира дейността на фондацията, учредена само преди половин година. С акумулираните средства фондацията ще подпомага личностната реализация на млади хора с интереси към театралното изкуство, като ще предоставя възможности за растеж на творците и утвърждаване на авторското начало. За целта ежегодно ще бъде присъждана специална премия на името на Васил Самарски на студент в специалността „Актьорско майсторство“, а носителят й ще бъде избиран на конкурс с изготвен регламент и от жури, съставено от експерти от академичните среди. Набирането на кандидатурите е насрочено за месец август, а връчването на премията ще се състои в началото на новата академична година.

2022 – Лоши хора са вандалствали за пореден път късно снощи в двора на Дневния център за деца с увреждания „Работилница за мечти“ в Казанлък, съобщават от институцията. Центърът се намира на улица „Петьо Ганин“41 , в близост до квартал „Кармен“. В резултата на вандалщината е поруган и потрошен малък параклис в двора на Центъра, кошчета за смети къта за игра. Нанесени са щети върху дървената част на оградата. Сутринта екипът на Дневния център намира потресаваща гледка.От запасите на камерите в Дневния център ясно се вижда, че потрошилите параклиса са две момчета от ромски произход, на възраст около 12-15 години. Потрошеният параклис е дарение от благодарни родители на дете, което години наред е част от потребителите в Дневния център. Снощното посегателство върху имущество в двора на Дневния център, който се намира в близост до квартал „Кармен“ е поредното: нееднократно играещи ромски деца посягат върху люлки, катерушки или просто вандалстват и разхвърлят отпадъци в двора на Центъра, който е и част от двора на детска градина. Там снощи също са изтърбушвани и чупени кошчета за смет.

2022 – В Музея на розата пред многочислена публика беше представена най-новата книга на Стефан Саранеделчев „164 казанлъшки учители от 50-те и 60-те години на ХХ век (спомени, интервюта, очерци, биографични справки)“. Срещата води Румен Денев, който посочи автора Стефан Саранеделчев и като един от най-заслужилите автори на списание „Кула“. За книгата говори Янка Найденова. Представянето беше организирано от Общинска библиотека „Искра“. Саранеделчев е юрист, автор е на още няколко книги. Освен творчеството Саранеделчев отстоява общественозначими идеи и битката за тяхната реализация. По негово настояване се осъществява Празникът на цъфналите вишни в родния Казанлък, както и връщането на историческото име на връх Шипка – Св. Никола.

2022 – 12-годишно дете се удави в напоителен канал. Габи е излязла след училище с приятели на разходка. Минали през магазина и се отправили към канала, който излиза след ВЕЦ-а в Стара Загора. Там на едно от децата паднала обувката в канала и се опитали да я извадят. По наша информация в канала влезли две дечица. За едно от тях влизането било фатално – 12-сет годишната Габриела. Там водата достигала до два метра, но по-опасна се оказала тинята, в която децата вероятно затънали или се подхлъзнали. Около канала има ограждения, но на много места те са разкъсани. Каналът започва от казанлъшкия язовир Копринка. Стига до Стара Загора, преминава през ВЕЦ-а и водата излиза в напоителен канал.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram