Днес, 11.05.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Редакцията на в. „Лексикон“, издаван в ОУ „Мати Болгария“ – Казанлък, представи по радио „Вис виталис“ празничния му брой №6.

1993 – Гост в студиото по повод 110-тата годишнина на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ и излизането на първия випуск на хуманитарната гимназия бе директорката Ганка Папазова. Гимназията е наследник на Педагогическото училище в Казанлък. В разговор с Олга Миланова Папазова заяви: „Ще дам възможност на учениците да са осведомявани за всичко, за да се ориентират сами“.

1993 – „Хем е супер, хем е любителско!“ – тази характеристика даде на радио „Вис виталис“, стартирало от няколко месеца, гостуващата в студиото му Лиляна Радева – председател на Дружеството на журналистите в Казанлък, в Деня на българската журналистика 11 май. Разговорът с нея обхвана теми, свързани с духовността и информацията, обективността и ограниченията за журналистите и др. „Подадинé“ – в това, според Радева, се заключаваше теоретичната подготовка и професионализмът в журналистиката.

1998 – С идеята – разпространение на знания по забавен начин, по „Вис виталис“ стартираха радио-игрите „Речник“ – с въпроси, подготвяни от Мария Рашкова, и „Робинзон Крузо“ – с въпроси, подготвяни от Цветан Георгиев.

1998 – Сем. Дързеви направи дарение на болничната аптека под формата на медикаменти и консумативи на стойност 4 хиляди дойче марки.

1999 – В Казанлък бе представена издателска къща „Хр. Ботев“, състоя се среща с поетите Матей Шопкин и Евстати Бурнаски.

1999 – Царица Роза,1998 – Цветомира Боюклиева взе участие във Фестивала на розата в японския град Фукуяма.

2000 – По време на кулминацията на тържествата по повод 35 години от основаването на Техникума по лека промишленост със специален ритуал бе осветено новото знаме на училището.

2000 – С Ден на съвместното управление бе закрита празничната седмица по случай патронния празник на ОУ „Кулата“.

2000 – Противопожарната служба при „Арсенал“ АД спечели първо място в Регионалното състезание по пожаро-приложен спорт, проведено в този ден.

2001 – „Вис виталис“ отрази в репортаж откриването на Сграда 2 на Община Казанлък – бившата детска ясла, от кмета Стефан Дервишев. Работните помещения, в които бе настанена част от общинската администрация, бяха 23.

2001 – В интервю за „Вис витаис“ Емилия Масларова – председател на Демократичния съюз на жените в България, говори за мястото на българската жена в обществото и в управлението, вкл. за европейските стандарти. „Те, жените, имат с 3 пункта по-висок коефициент на интелигентност от мъжете“, – каза Масларова, коментирайки равнопоставеността между половете.

2001 – „Катекс“ АД отвори в Универмага в Казанлък щанд с изделия за абитуриенти на два пъти по-ниски цени.

2001 – Младите пианистки от ШИ „Ем. Манолов“ към читалище „Искра“ Антоанета Цокова и Мария Павлова изнесоха първия си самостоятелен концерт.

2001 – 7 омъжени жени и 24 девойки се заклеха в този ден в бойното знаме на Втора Тунджанска лека пехотна бригада. Те бяха първите жени – кадрови войници в Старозагорския гарнизон. Назначени бяха със заплати от 245 лв.

2002 – По повод 100 години от основаването на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ в Казанлък бе проведен 6-километров пробег на състезатели от цялата страна под надслов „100 години – 100 километра“. На специален празничен концерт от БТС връчиха на казанлъшкото дружество медал „За особени заслуги“.

2002 – Като „една брилянтна трупа“ бе определен от специалистите Театър „Любомир Кабакчиев“, след като той представи спектакъла си „Кой изяде Джеймс Кук“ на фестивала „Нова българска драма“ в Шумен и бе селекциониран сред 35 състава в страната.

2002 – Залят с боя осъмна паметникът на Светите братя Кирил и Методий в двора на Хуманитарната гимназия в Казанлък в деня за тяхната почит. Паметникът бе своевременно почистен. Ръководители на града, ученици и учители положиха цветя.

2003 – Със заповед на министъра на образованието Владимир Атанасов Техникумът по лека промишленост в Казанлък бе преименуван на Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм.

2003 – 47 казанлъчанки учредиха регионална структура на Демократичния съюз на жените. За председател бе избрана Пенка Русинова, строителен инженер.

2003 –  Володя Зарчев, Жеко Стойчев и Христиан Зарчев от Алпийски клуб – Казанлък бяха гости в студиото на „Вис виталис“. В Книгата за гости на радиото те написаха: „Благодарим! Много успехи на екипа!“.

2006 –  С празничен концерт хореографът на фолклорен ансамбъл „Палавници“ и танцовата формация „Луди млади“ при читалище „Жар“ Петър Белчев отбеляза 25 години творческа дейност.

2007 – В Деня на ученическото самоуправление в ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Казанлък директор на училището за 1 ден стана Дончо Златев. „Г-н Радев ми предаде властта, – каза той за „Вис виталис“. – Учениците са много доволни, а това е най-важното. Предстои ми да проведа една оперативка. По принцип смятам, че в образованието има доста неща за оправяне, за да стане обучението интересно: например, да се работи с мултимедийни устройства, да има презентации и др.“.

2007 – Казанлъчанинът Ради Милев надбяга всичките 43-ма участници в Националния нощен туристически маратон /100 км/ в Пазарджик. Без проблем инженерът, многократен първенец на страната в дългите преходи, финишира при хижа „Добра вода “ в Родопите. Състезанието завършиха едва 27 от участниците. „Нямах конкуренция, на финала дори успях да направя 800 клека без проблем“, сподели за «Вис виталис» 59-годишният маратонец. В първите дни на май той спечели и 100-километровия пробег по дирите на Хвърковата чета в Панагюрище. 

2009 – Академичният съвет на Тракийския университет в Стара Загора взе в този ден решение в Казанлък да бъде разкрит филиал на университета. Ректорът проф. Иван Станков заяви, че казанлъчани ще имат възможност да се обучават по бакалавърски и магистърски програми на трите специалности в стопанския факултет – аграрна икономика; регионално планиране и развитие на селските райони, която е единствена за България; и бизнес-икономика.

2011 – 20 години от създаването си отбеляза казанлъшкият църковен хор към храм „Св. Йоан Предтеча“ с ръководител и диригент Диляна Колева. Сред основателите на хора е известната хорова диригентка Ваня Монева, която присъства на честването.

2013 – „Целогодишно вече ще работи социалната трапезария в стола на Домашния социален патронаж и Дневния център за стари хора в Казанлък. 40 души ще продължат да се хранят в обществената трапезария“, поясни в интервю за „Вис виталис“ управителят на Домашния социален патронаж Пепа Димитрова. „Броят на нуждаещите се от тази услуга в общината е много по-голям, от октомври м. г. до май храна са получили 90 нуждаещи се, при капацитет 40“, допълни тя.

2015 – 16-годишната Ивет Димитрова от Казанлък получи голямата награда в 19-тото издание на литературния конкурс „Петя Дубарова“. Ивет получи пластиката на конкурса „Полет“ на специална церемония в Бургас. Тя бе възпитаничка на клуб „Светлини сред сенките“ към Детския комплекс в Казанлък с ръководител Валентина Димова. В конкурса участваха 213 поетични дарования от цялата страна. Ивет към момента имаше написани вече близо 300 стихотворения и бе отличена с призови награди в национални литературни конкурси.

2016 – Община Казанлък и ЦРОО се обединяват за обща кауза – На първата си среща с представители на Централната рибно-опазваща организация кметът Галина Стоянова заяви готовността на Общината да съдейства на неправителствената организация за борба с бракониерството по водоемите и възстановяване на екосистемите в региона.

2017 – Над 70 медала, само за два месеца, завоюваха младите възпитаници на клавирния педагог Елена Юлиянова при ШИ „Емануил Манолов“. Това са рекордни постижения за децата, коментира Юлиянова

2017 – 8 студенти от САЩ- Форт Уейн,  Индиана бяха на едноседмичен стаж в казанлъшката МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“. Заедно със студентите е и техен професор. Всички те коментираха, че са останали изключително впечатлени от качеството на медицинските грижи в Казанлък. Казанлъшката болница си партнира изключително успешно с неправителствената организация Уорлд партнърс, чиито представител за региона е Урсула Хълби.

2018 – На 11 май, в Деня за почит към светите братя равноапостоли и първоучители Кирил и Методий, в навечерието на най-светлия български празник – 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, се състоя заключителният етап на XXI национален конкурс „Учител на годината“. Със специална награда на СБУ бе отличен и треньорът по таекуондо, учител при ОДК „Св. Иван Рилски“ Николай Богданов, както и директорът на образователната институция Денница Танева.

2020 – Общински служители, извършвали санитарна сеч по бул. „Розова долина“ в Казанлък, отрязали клон на дърво заедно с птиче гнездо и го изоставили сред отрязания клонак. За това сигнализираха казанлъчани, станали свидетели на случката. Очевидците подали сигнал във фондацията за защита на животните Animal houp Kazanlak, откъдето прибрали птичето, намиращо се по това време в гнездото. Явно майката от вида сива врана по това време е отсъствала от гнездото. Гарджето е на около 2-3 седмици и вече е прегледано и в безопасност. „А относно дърветата – те се кастрят – от октомври до средата на март, когато няма активно сокотечение“, коментират природозащитници и напомнят, че това се учи и знае от всички еколози.

2020 – Редица български училища, сред които и казанлъшката Профилирана Хуманитарна гимназия „Свети Свети Кирил и Методий“, отпразнуваха в интернет патронните си празници в условията на изолация. Пример даде столичното 51-во СУ „Елисавета Багряна“,  като учениците и учителите пяха и танцуваха заедно от домовете си.

2021 – Експертен екип за проучвания, в които се включи международен професионален екип бе на инспекция на монумента „Бузлуджа“. Две бяха основните задачи за екипа: мониторинг, включващ анализ на състоянието на мозайките след проведените мерки за стабилизиране миналото лято и след края на зимния период, както и планиране на следващи стъпки за опазване на мозайките и на сградата. Проучване на туристическия потенциал на мястото и на региона с цел изготвяне на Устойчив план за туризъм за Бузлуджа.

2021 – История във времето на град, събрана в един фото-разказ. Това бе книгата „Моят Казанлък“, която излезе в този ден и чието представяне бе насрочено за 18 май. Тя включваше над 300 сканирани от негативи и диапозитиви уникални кадри на Казанлък от края на 40-те до началото на 90-те години на миналия век. Голяма част от кадрите бяха показани за първи път. Казанлък  – неговите стари махали, променящият му се облик, началото на мащабното строителство на жилищните блокове, появата на кварталите, главните улици, оформянето на централния площад. Индустрията, земеделието, Празника на Розата, хората на Казанлък и знакови личности посетили града са запечатани в уникалната книга. Кадрите са дело на легендарния Артин Азинян, в които е успял да заснеме, запише и съхрани времето, в което е живял, съзвучието и ритъма на случващото се около него.  „Съкровищницата на татко“. Така определи незабравимите кадри от историята на Казанлък, Розовата долина, Долината на тракийските царе фотограф – художникът Бедрос Азинян, който бе съставил книгата. Прегледал е над 10 000 уникални фотоса, за да избере тези, включени в „Моят Казанлък“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram