Днес, 11.04.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1996 –Румяна Колева откри самостоятелна изложба – приложна живопис, а Даниела Иванова – изложба живопис на биоенергийни картини „Космическа хармония“.

1998 – Гост в студиото на „Вис виталис“ бе казанлъчанката, живееща в Германия, д-р Радка Арнолд, представител на организацията AWO. Благодарение на д-р Арнолд AWO непрекъснато изпращаше за старческите домове в Казанлък легла, чаршафи, лекарства и др. „Имам сила, власт и енергия да помагам на Казанлък“, заяви гостенката.

2000 – На официално посещение в Казанлък пристигна американският военен аташе полк. Бари Шейд, придружен от зам.-министъра на отбраната Здравко Зафиров. Гостите посетиха „Арсенал“.

2002 – Министър-председателят Симеон Сакскобургготски прие поканата на Община Казанлък да бъде патрон на Празника на розата,2002.

2002 – Младежките клубове към БЧК – Казанлък организираха дебати на тема „Хигиената в училище“.

2002 – „До този момент няма казанлъчанин със сертификат за притежание на електронен подпис“, информира в интервю за „Вис виталис“ Таня Иванова, директор на отдел „Ключови сертификати“ в Българската стопанска камара.

2003 – Стана ясна причината за инцидента с падналия на 1 април с. г. учебно-боен самолет МИГ-21 в района на с. Долно Сахране – нарушена въздушна дисциплина отстрана на екипажа. Министерството на отбраната пое разходите по ремонта на повредените електросъоръжения.

2003 – „За туристическата песен няма граници. Това показва и ежегодният преглед на туристическата песен в Казанлък „Прекрасна си, мила родино“ с над 400 участници“, – каза в интервю за радиото Валентин Василев от вокалната група за туристически песни „Ехо“ към ТД „Орлово гнездо“.

2004 – В този ден, Великден, стартира кампанията „Цветовете на Казанлък“за освежаване на сградите около пл. „Севтополис“.Благодарение на кампанията центърът на Казанлък коренно промени своя облик. Всички сгради около пл. „Севтополис“ – мрачно оцветени и с олющена мазилка, само за месец грейнаха в различни нови и свежи цветове.Идеята за изкърпването и пребоядисването им бе по идея на Община Казанлък, а за осъществяването й кметът Стефан Дамянов потърси съдействието на радио „Вис виталис“. Първата сграда, чиято фасада бе освежена, бе тази над Халите и прилежащия към нея жилищен блок. Обновяването на сградите стана възможно след набирането на над 15 хиляди лева и сътрудничеството на казанлъшки фирми.                                          

2005 – «От днес реконструкцията на площад «Севтополис» навлиза в своята решителна фаза», обяви в интервю инж. Иван Кирев, директор на Дирекция «Устройство на територията» към Община Казанлък, и уточни: „Вече е завършено полагането на всички видове подземни комуникации.

Днес бяха положени и основите на «водното огледало». Първата партида плочки от пресован бетон, с които ще бъде покрит площада, бяха транспортирани от фирмите доставчици от Пловдив и Стара Загора“.

2005 – В този ден официално беше открита Седмицата на детската книга и изкуствата за деца в Казанлък. Тя бе част от празничната програма за отбелязване на 80-тата годишнина от предучилищното възпитание в Казанлък. Един от акцентите в Седмицата бе 200-годишнината от рождението на Ханс Кристиян Андерсен. По улиците на Казанлък премина приказно шествие на деца от детските градини в Казанлък.

2005 – Председателят на казанлъшката секция на Съюза на математиците в България Христо Лесов беше избран за член на Управителния съвет и Изпълнителното бюро на Съюза.

2006 – В Стара Загора се проведе областното първенство по лека атлетика за ученици. При момчетата от 5 до 7 клас първи бяха възпитаниците на ОУ „Мати Болгария“ – Казанлък. При над 15 годишните най-бързи се оказаха момчетата на ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт. Първото място при девойките завоюваха спринтьорките на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“.

2006 – 15-годишният Станислав Кирилчев  бе награден лично от вицепремиера и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем, която предния ден откри Международната изложба за детски рисунки „С очите си видях бедата“  в Националния дворец на децата.

2006 – „С решенията на 16-ата Национална конференция СДС се превръща от партия на каузата в партия, обърната към проблемите и приоритетите на гражданите“, – каза в интервю за радио „Вис Виталис“ председателят на общинската структура на синята партия в общината Николай Александров.

2007 – Национална търговска конференция „Ейвън“ 2007 се проведе в Казанлък с 260 участници от цяла България. За първи път бе представена глобалната инициатива на „Ейвън“, протичаща под мотото „Хелоу тумороу“ и даваща възможност на хиляди жени по света да стартират собствен бизнес.                                                                                                                            

2007 – Книгата си „Пролетни предвестници“ представи в ДГ „Звънче“ в Казанлък детската писателка Николина Русева. Преди това тя представи книжката си в детските градини „Пчелица“ и „Слънчице“ и в селата Розово и Крън. За „Вис виталис“ авторката каза: „Времето е съвсем друго, но децата се радват на книжките, интернет не може да ги измести“.

2008 – Тест-драйв на известна марка японски автомобили се проведе в Казанлък. Над 100 шофьори седнаха зад волана на автомобилите, за да изпробват качествата им на пътя.

2011 – Два дни екип на „Травъл“ ТВ снима в Казанлък и околностите. Поводът бе националният проект „Това е България”, в който Казанлък заема много важно място във филма за Античността. В него бяха представени Тракийската гробница, гробницата Голяма косматка  и златната експозиция на музей „Искра”.

2012 – „Около 400 животни се кастрират средно на година в Общинския приют за безстопанствени кучета в Казанлък“, съобщи за “Вис виталис“ отговорникът на приюта д-р Генко Мирев и уточни: “За разлика от други градове в страната, в Казанлък популацията на безстопанствените животни не е толкова голяма. Проблемът е, че много домашни животни се изхвърлят на улицата и се превръщат в бездомни“. Около 70 бяха кучетата към момента в казанлъшкия приют. Между 40 и 50 бяха животните, които се осиновяват на година. 

2012 – Децата на ФК ”Розова долина”, възпитаници на треньора Кральо Орозов, родени до 2000 г., спечелиха регионалния турнир, организиран от Асоциацията за професионален футбол в Стара Загора.     

2013 – След отличното  си представяне на конкурса „Орфеево изворче 2013”, от който пианистите на преподавателката Елена Юлиянова се завърнаха с 6 златни и 1 сребърна лири,  успешно бе и участието им в Националния конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов“ 2013, който се проведе в Разград. С общо 8 награди се завърнаха от престижния музикален форум възпитаниците на ШИ „Емануил Манолов“ към Читалище „Искра“ – от тях 2 специални отличия, 3 първи, 2 втори и 1 трета награда. 

2014 – Ученици и преподаватели от казанлъшкото ОУ ”Екзарх Антим І” в Деня на отворените врати на Районния съд в Казанлък посетиха правораздавателната институция. Посрещнаха ги прокурори, съдии, деловодители. Историята на съда за първи път бе презентирана от Пепа Коскина от ИМ „Искра”.

2014 – По повод  Седмицата на гората’2014 в района на лесопарк „Тюлбето“ бяха засадени 110 броя кипариси, които бяха дарение.

2014 – За втора поредна година на СК „Шампион”, над стадиона в Казанлък, под патронажа на Сергей Станишев, лидер на БСП и президент на ПЕС, стартира Великденски футболен турнир.

2015 – Нощта на 10-ти срещу 11 април, от цялата страна, бе най-студена в Казанлък – тя бе минус 2 градуса, по данни на Националния институт по метеорология и хидрология – НИМХ към БАН.

2015 – Казанлъшката надежда в шахмата Цветан Стоянов отново стана шампион на България за 2015 г. при момчетата до 12 г. на приключилите в Пловдив Държавни индивидуални първенства по шахмат за момчета и момичета, юноши и девойки до 12, 14, 16 и 18 години. При момчетата до 12 години в класическия шахмат участваха 78 шахматисти. Третият златен медал за Цветан бе от Държавното първенство по ускорен шах – с 87 участници.

2016 – Актове за 118 200 лв. на Инспекцията по труда влязоха в сила в областта – 2 210 са нередностите в трудовите правоотношения, 951 по здравословните и безопасни условия на труд, 9 по Закона за насърчаване на заетостта, 1 по Закона за държавния служител от общо установените 3 171 нарушения от Инспекцията по труда в областта от началото на годината.

63 наказателни постановления на обща сума 118 200 лева

2018 – “Синьо” е най-новата школа за изобразително изкуство, заработи в Читалище “Искра”. Ръководител е младата и амбициозна преподавателка  Мариела Попова. 

2018 – Царица Роза 2017 Цветелина Илиева подари на казанлъчани първата си самостоятелна изложба.Младата художничка откри за своите съграждани „Цветен полъх“ в зала Галерия за изкуства в Културно-информационния център на ул.“Искра“№4 в Казанлък. Най-красивата от красивите момичета на Града на розите за 2017 сподели с публиката своя талант и емоции, влагани в продължение на една година в 30 картини.

2019 – Ден след като една от най-младите творчески формации при НЧ „Искра“ – школа по изобразително изкуство „Синьо“ отпразнува своя първи рожден ден, второ радостно събитие беляза седмицата за възпитаниците на Мариела Попова.  В навечерието на Международния ден на авиацията и космонавтиката – 12 април, на церемония в Художествената галерия на Ловеч българският космонавт Александър Александров награди лично нашата Йоана Чиликова с грамота за второто й място от Националния конкурс за детска рисунка „Към звездите…“. Йоана и нейният художествен ръководител Мариела Попова ще помнят днешния ден, заради срещата си с най-личните български космонавти, зарадвали децата с присъствието си.

2020 – На Женския пазар в Казанлък бе въведено задължително еднопосочно движение. Входът бе от запад, а изходът на север. Мярката е за да не се смесват потоците от хора. Задължително бе спазването на дистанция от 2 метра между търговци и клиентите, както и използването на лични предпазни средства.12 бяха търговците в ранния следобед, очакващи клиенти. Малцина бяха казанлъчани, пазаруващи от сергиите. Според продавачите хората пазарували набързо и не се задържали на пазара.

2022 – При движение на заден ход шофьорка блъсна жена в участъка на автобусната спирка на бул. „Александър Батенберг“ №32 в Казанлък. След удара шофьорката напуснала мястото на ПТП-то без да окаже помощ. Пострадалата е откарана от полицейски патрул в Спешния център със съмнения за фрактура на едната ръка и натъртвания.

2022 – Излезлият от печат фото-албум монография, посветен на творчеството на фотографа Антип Обущаров, представи на публиката ф.х. Александър Иванов. Премиерата се състоя в музея на Чудомир в Казанлък. След продължила близо година работа екипът събра в албума 226 снимки на светлописеца от Шипка. Миналата година през август в Музея на фотографията в Казанлък бе открита ретроспективна изложба, посветена на майстора на обектива Обущаров. Тогава се навършиха 133 години от неговото рождение. Представянето на готовия албум пък бе реализирано в деня на Св.Антипа – 11 април. През 90-те години на миналия век наследници на рода Обущарови даряват на Етнографски музей „Чирпанлиева къща“ гр. Шипка над 500 стъклени плаки, запечатали образи от миналото през обектива на никому непознатия дотогава фотограф Антип Обущаров. Дълги години не се намира кой да прегледа и селектира плаките. Преди да бъдат предадени на музея те са стояли над 75 години в ателието на Антип, под стълбите в родната му къща. Повече от 25 години стоят непокътнати и в Чирпанлиевата къща.

2023 – Жени спориха с шамари на центъра на Казанлък. Юмручният спор се разигра пред очите на десетки минувачи малко след 14:30 часа днес на централния площад „Севтополис“ край великденската украса. На кадри от очевидци се виждаше повалена и ритана жена, група от 15-тина души и малко дете. Боят всъщност е между две млади жени, които си скубят косите и се блъскат. На клипа се открояват и служителки с униформи на хигиенистки от общинското комунално предприятие, които са били наблизо, по време на работа, и са се опитали да разтърват побойничките, за да не се стигне до по-сериозни наранявания.

2023 – Изумителната съдба на единственото бебе у нас, родено в партизанска землянка и преживяло само ден с родителите си, разстреляни на другия ден от жандармеристите, по-късно спасява по ирония на съдбата живота на единия от убийците  – историята е разказана в книгата „Сплав човешка“ на Ваньо Стоилов. Книгата е низ от различни удивителни лични истории, като тази на Васил Узунов – най-дълго пребивавалият в затвора по политически причини българин след 1944 г., цели 28 години и няколко месеца, повече време от Нелсън Мандела. Историята на бай Илия от павелбанското село Тъжа – съученик на актьора Любомир Кабакчиев, чиито съдби протичат паралелно, но донякъде, и се разминават по парадоксален начин.  Книгата бе представена в Казанлък в ЛХМ „Чудомир“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram