Днес, 11.01.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Гост в студиото на „Вис виталис“ бе Янка Ташева – преподавателка по литература, прекарала 40 години в класната стая, водена от личния си девиз „Сърце за сърце, обич за обич“. „Не само учениците, учителят също трябва да е талантлив“, обобщи Ташева и разказа за опита си в пробуждането на таланти – чрез срещи, литературни вечери, художествено слово, литературни екскурзии.

1997 – Въведени бяха нови такси за радиоточките – 527 /стари/ лв. за еднопрограмни, 1010 – за многопрограмни. Според тарифите на БТК таксите на служебните абонати бяха удвоени. 

1998 – Агенцията по приватизация и ирландската фирма-купувач „Еритън Фънд Лимитед“ се споразумяха да бъде намалена с 1 млн. и 500 хил. лв. цената на „Българска роза-Севтополис“ АД в Казанлък. Към тази дата ирландската фирма беше изплатила 50% от стойността.

1998 – Общият брой на безработните в общините Казанлък, Павел баня, Мъглиж и Гурково беше 6654. 

1999 – В общинската болница бе открито изцяло ремонтираното нервно отделение, през което годишно се лекуваха по 820 болни.

1999 – Обиден, че синът му Божидар Бояджиев е записан на 4-та, вместо на 3-та позиция в анкетата за спортист на годината, треньорът по борба Христомир Бояджиев заяви, че синът му няма да се състезава повече за града, след като обществеността не проявява интерес към този спорт. 

2000 – 1390 семейства в общината получиха целева помощ за отопление за декември 1999 г.                     

2001 – На 80% от регистрираните безработни граждани от средата на 2000 г. до тази дата бе предложена работа от лицензираната частна трудова борса „Папукчиеви – Стефан Папукчиев“. Около 18 % от тях бяха трайно настанени на работа. 

2002 – В редовна експлоатация влезе клетка на Мобилтел в с. Средногорово, където живееха 309 души. В края на 2001 г. там бе пуснат в редовна експлоатация телевизионен ретранслатор за програмите на БНТ.

2002 – За първите 10 дни на годината в Казанлък бяха откраднати 5 автомобила. Заловен беше 17-годишен младеж от Стара Загора.

2003 –  „За целия екип на „Вис виталис – здрави и богати!“ – пожела в Паметната книга за автографи на радиото д-р Баклова, гост в предаването „Здравето“.

2005 – В интервю за радиото заместник-кметът на Община Казанлък Ердинч Билен съобщи, че е получен първият специализиран автомобил на стойност 90 хил. лв. за сметопочистването и сметоизвозването, очакваше се и вторият. Автомобилите за тази дейност в общината станаха общо 4.

2008 – Административният съд в Стара Загора обяви за недействителен избора на общински съветници в Казанлък. Съдът се позова на съдебно-математическа експертиза, при която бе установено, че при преброяването и отчитането на гласовете, подадени за кандидати за общински съветници на всички политически сили, са допуснати грешки, изборът на гласоподавателите е бил опорочен, а мандатите в местния парламент променени. По-късно ВАС потвърди решението. До провеждането на нови избори в правомощията на местен законодателен орган в Казанлък влезе старият, действал до 28-ми октомври 2007 г., Общински съвет.

2009 – В Павел баня приключи 10-дневната четвърта Национална бридж ваканция с участието на бриджьори от цялата страна. Двата казанлъшки отбора – „Севтополис” и „Евротех”, участваха в турнирите на А и Б групата. При смесените двойки Тенчо Йовков и Светла Гетова стигнаха до третото място в крайното класиране.

2011 – Областният управител Йордан Николов удостои с почетно отличие  библиотека „Искра” в Казанлък  по повод 150-годишния й юбилей.

2012 – За социалната интеграция и личностна реализация на деца от ромски произход в Казанлък и Стара Загора започнаха работа български и чешки доброволци от фондация „Дон Боско България”.  „Нашата цел е да помогнем за тяхното личностно развитие, да разберем къде имат затруднения в своя живот и да им помогнем”, каза за „Вис виталис“ Ярослав Фогл – директор на фондацията.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram