Днес, 10.11.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – В центъра на Казанлък бе открит фирмен оръжеен магазин на „Арсенал“ – с най-ниските цени в страната.

1997 – Задълженията на транспортната фирма „Динамика“ – Казанлък към тази дата бяха 1 млрд. и 100 млн. лева, основно за горива.

1999 – РПУ-Казанлък отчете, че по време на проведената акция „Светлина“ са били проверени 1300 МПС, регистрирани са били 347 нарушения, съставени 98 акта, а 36 автомобила са били спрени от движение.

2000 – Театър „Л. Кабакчиев“ подготви две коледно-новогодишни постановки за деца – „Търси се Дядо Коледа“ и „Коледен сън“, които бяха представени в детските градини и училищата в общината, както и в други близки градове.

2000 – Гост в студиото на радио „Вис виталис“ бе инж. Георги Добрев, началник на ВиК. Той успокои слушателите, че до края на годината няма да има увеличение на цената на водата. Цената на кубичен метър за битови нужди бе 79 стотинки плюс 3 стотинки за канализация плюс 20% ДДС.

2001 – Ивайло Габровски, най-добрият български колоездач за 2001 г., бе гост в предаването „Пътища“ с водещ Красимир Ганев. В Паметната книга за гости той написа: „На „Вис виталис“ – с най-добри пожелания за безкрайно дълга радио-кариера!“

2002 – Трето читалище бе регистрирано в Казанлък – НЧ „Жар“. Негова основателка бе Тодорка Петкова, ръководител на фолклорния ансамбъл „Палавници“.

2002 – Ангел Радевски, гл. експерт „Спорт“ в Община Казанлък, след гостуването си в студиото, написа в Книгата за гости: „Здравето е в спорта, нека все повече да се множат успехите на казанлъшките спортисти, а „Вис виталис“ да ги отразява и пропагандира!“.

2003 – Казанлъшката ДГ „Мечо Пух“ за втора година се включи в Европейската седмица „Коменски“ с празника „Ние сме върхът“. Детската градина бе единствената в община Казанлък, която участва в международния проект, финансиран от ЕК.

2005 – Танцовата двойка Ина Чокова и Станислав Савов от КСТ „Роза“ завършиха втори при  младежите и трети при аматьорите на стандартни танци на Държавното първенство за купа „България“ в Пловдив .

 2005 – Театър „Любомир Кабакчиев“ представи премиерния си спектакъл „Турандот“ от Карло Гоци. Режисьор на постановката бе Гергана Тодева, автор на сценографията и костюмите – Кънчо Касабов. За реализирането на „Турандот“ театърът получи  субсидия от Националния театрален център.

2005 – Бившият халф на „Нафтекс“ Станимир Димитров от Казанлък, който от 2005 г. играеше в Тобол, Костанай, бе обявен за най-добрия чужденец в първенството на Казахстан. Той бе предпочетен сред повече от 60-те легионери в местни отбори.

2006 – Лекция на тема „Релакс за здраве и укрепване на духа и тялото“ изнесе в Казанлък зам.-председателката на Българската асоциация на онкоболните и психолог Краси Бакалова. Проявата бе организирана от Сдружението на онкоболните в Казанлък. Създадено преди година, то бе организатор и на втора благотворителна изложба под мотото „В името на живота“, съвместно с ПГ по пластични изкуства „Акад. Дечко Узунов“.

2007 – В София се проведе Втората национална Шотокан купа – състезание на Българската федерация по карате до и Клуб „Шисейкан“. В групата на 16-18-годишните шампионката на клуба от Казанлък Теодора Иванова бе с първо място на ката и второ на кумите. 

2007 – Концерт в Казанлък изнесе руският фолклорен ансамбъл „Ладана“, гостуващ в България по повод 50-ата годишнина от построяването на паметника на Альоша в Пловдив. Концертът в Казанлък бе посветен на 130-ата годишнина от Освобождението на България.

2008 – Десет дни срок даде началникът на РИОСВ – Стара Загора Нанчо Видев на Община Казанлък, за да почисти нерегламентираното сметище, разпростряло се на 2 декара площ в ж. к. “Изток” около блоковете 23 и 26.

2008 – Прокурори от всички съдебни палати в област Стара Загора се срещнаха с журналисти. Целта на срещата бе да се установят контакти с медиите, които да са в помощ на прокуратурата при повдигане на обвинения, които представляват обществен интерес. Официално бе представен говорителят на Окръжната прокуратура Нейка Тенева и бе обявен сайтът на прокуратурата sz.prb.bg

2008 – Иван Гороломов бе преизбран за трети мандат за председател на БСП в Казанлък. За председател на контролната комисия бе избрана Дешка Мирчева.

2008 – Казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян бе единственият българин, спечелил приз от международния фестивал „Енте Билатерал туризъм“. Избраната снимка на Азинян бе включена в годишния календар за 2009-та година на Венеция.

2009 – 340 нарушения бяха констатирани по време на полицейска акция, приключила в този ден – “Да спасим 300 човешки живота! Да поставим предпазните колани!”. 243 от нарушенията бяха на водачи на МПС, 56 – на пътници на предните седалки и 41 – на пътници задните седалки.

2009 – Със своя заповед областният управител Йордан Николов разпореди да се ограничи разходването на финансови средства за представителни цели от бюджета на Областна администрация – Стара Загора. Ограничени бяха разходите и за цветя, букети и венци, с изключение на тържествени чествания и официални празници на РБ. Контрола Николов осъществяваше лично.

2010 – Регионалната дирекция по горите – Стара Загора обяви в този ден цените за обстрел на дивеч при ловен туризъм. Най-висока бе таксата за трофей на благороден елен – от 600 до 12 000 евро. За кафява мечка цената варираше от 4 000 до 8 750 евро. За трофей на дива свиня таксата бе от 300 до 1600 евро. Най-евтин бе ловът на скорец и черна лиска – за трофей се плащаше по 1 евро.

2010 – От партия ГЕРБ в Казанлък на специална пресконференция заявиха, че не приемат отчета на кмета Дамянов за периода 2003-2010-та година и че изтеглят всички свои представители от създадения от Дамянов Обществен съвет за местно самоуправление.

2010 – Общинският съвет на Казанлък заседава като общо събрание на фондация „Чудомир” и като неин учредител по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Причината бе, че от 1994 г. не е вписван друг управителен съвет, различен от този при учредяването на фондацията. Необходими бяха спешни юридически мерки, за да се запази фондацията. Общинските съветници приеха нов устав, избраха нов Управителен съвет и Контролен съвет. За председател на УС бе избрана Тотка Гечева. Изпълнителен директор остана Пеньо Терзиев.

2012 – Нов асфалт бе положен на улиците „Патриарх Евтимий“ и „Св. Никола“ в Казанлък. Макар и малки, улиците се намират в централната част на града и са удобен начин да се включи или избегне централното движение през натоварената улица „Христо Ботев“. През последните години живеещите в квартала бяха изписали десетки писма до Общината с молби да бъдат реконструирани отсечките.

2013 – На фона на протестите на работещите в Института по розата и етеричномаслените култури в Казанлък Селскостопанската академия обяви конкурс за нов директор на института. Кандидатурите бяха три: доц. Георги Чаушев, доц. Наташа Ковачева и проф. Недко Недков.

2013 – Протестът на жителите на село Турия,  подкрепен от жителите на селата Осетеново, Манолово, Търничене, Тъжа, Габарево и Виден, продължи с подписка и открито писмо до институциите и медиите. Те бяха недоволни от факта, че им е позволено сами да добиват дървата, които през зимата ще използват за огрев и се противопоставиха остро срещу безогледната сеч в гората.

2014 – Спортен клуб „Шори Доджо“ – Казанлък отново се завърна с медали от последното за годината национално първенство по карате в София. Четирима каратеки участваха и завоюваха шест отличия. Мирослав Бончев спечели два златни медала, Боян Петров спечели един златен медал, Светла Димитрова завърши с два сребърни медала, Илиян Дянков с един сребърен.

2014 – За първа година в Казанлък се проведе аматьорско състезание по планинско колоездене – дисциплина крос кънтри с участието на 60 любители на екстремния спорт на възраст от 6 до 46 години. Много граждани подкрепиха начинанието, което инициираха състезателите Тодор Ангелов и Жеко Стойчев, подпомогнати от спонсори, сред които и националът по колоездене Данаил Петров.

2014 – Нов десетгодишен договор за сътрудничество бе подписан  между МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ и международната организация „Уорлд партнърс“. Над 20 лекари от Казанлък бяха  преминали високотехнологично обучение по линия на това сътрудничество, а 15 медици бяха осъществили тук обучения по хирургия, детски болести и ортопедия.

2014 –Основатели на СДС в Казанлък се събраха на чаша вино в офиса на ул. „Скобелев“, за да почетат 25-ата годишнина от демократичните промени. Сред инициаторите на скромното честване бяха бившият кмет Бончо Сарафов, председателят на СДС Николй Александров и Йордан Маринов от съюз „Истина“. 

2015 – Общинска библиотека  „Искра“ официално представи новия си проектТворческо пространство на технологиите”. Казанлък  бе един от трите града, в които пилотно фондация „Глобални библиотеки“ предостави 3D сканираща и 3D принтерна техника. „Целта е библиотеките да се развиват като центрове на местните общности“, каза за „Вис виталис“ изпълнителният директор на Фондация „Глобални библиотеки“ – България Спаска Тарандова, която присъства на събитието и посочи, „че една от целите е осигуряването на равен шанс и достъп до новите технологии за всеки“.

2015 – Казанлъшки талант бе отличен с приза за „Най-добър млад футболист за 2015 година” на Асоциацията на българските футболисти и БФС. Малкият Цветомир Цанев, който бе част от школата на „Берое”, получи отличието си на церемония в столицата, на която присъстваха зам.-министърът на спорта Асен Марков, треньор № 1 на България по футбол за XX век Димитър Пенев, бившите футболисти на „Левски“ Даниел Боримиров и Христо Йовов, както и легендата на ЦСКА  от Казанлък -Тодор Янчев.

2015 – В Казанлък в този ден стартира събирането на подписи за провеждането на подетия от Слави Трифонов референдум с 6 въпроса, отнасящи се до въвеждането на мажоритарна избирателна система, намаляване на депутатите на 120, въвеждането на задължително гласуване, годишната държавна субсидия за партиите да бъде 1 лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори, директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в областните дирекции да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram