Днес, 10.08.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – „Тази вечер ще избием всички комунисти!“ – тази фраза е била произнесена, според свидетели, преди трагичния инцидент вечерта в ресторант „Борожика“ в Казанлък с намесата на Антон Табанджов от КТ „Подкрепа“, при който бе ранен човек.

1996 – В този ден бе проведено международното автомобилно планинско състезание „Шипка,96“. Трасето с дължина 8300 метра пръв преодоля Георги Петров.

1997 – Регистрираните към тази дата в КАТ – Казанлък моторни превозни средства бяха 37660. Броят на регистрираните водачи бе 48000 – с 600 повече в сравнение със същия период на предходната 1996 г. Нарушенията на правилника за движение по пътищата за първото полугодие на 1997 г. бе 7611. Глобените водачи – 4900.

1999 – Радио „Вис виталис“ излъчи интервю със Станчо Коев, бивш кмет на Казанлък, в което той подкрепи кандидата за кмет ген. Стефан Дервишев, изтъквайки качествата му на управленец. „Пари се намират, стига да знаеш откъде да ги поискаш“, – бе формулата, препоръчана от Коев, по която и той самият бил работил като кмет.

2001 – Три бяха смъртните случаи от началото на м. юли до тази дата в детското отделение в Казанлъшката болница. От салмонела бе заразена и една от медицинските сестри. Като основна причина ХЕИ-Стара Загора посочи вътрешни инфекции вследствие на лоша хигиена в отделението, в което ремонт не бе правен от 8 години.

2001 – 2000 германски марки пусна в касичката на Шипченския храм „Рождество Христово“ българин, пожелал анонимност. Това бе най-голямото до момента дарение във връзка с реставрацията на храма.

2001 – Този бе един от най-горещите дни – бе измерена температура 36,5 градуса.

2002 – В този ден почина най-възрастната жителка на община Казанлък – 102-годишната Неда Кръстева. Кметът на Шейново Петър Новаков я нарече „живата история на селото“.

2003 – На Балканиадата по колоездене в Разград казанлъчанинът Георги Коев завоюва златен медал.

2004 – Секция на Клуб „Приятели на Европа“ – Варна бе учредена в Казанлък. Неин председател стана директорът на Дирекция „Международни програми и инвестиции“ в Община Казанлък Иван Марков.

2005 – Над 100 състезатели се включиха в Държавното първенство по шахмат за момичета и момчета до 14 г., което стартира в този ден с домакинството на Казанлък.

2005 – В този ден бе представена втората стихосбирка на младата казанлъшка авторка Мария Денева, съдържаща 40 литературни творби.

2007 – Вицепрезидентът на Република България Ангел Марин бе на посещение в Казанлък. Генерал Марин взе участие в честването на 100-годишния юбилей от създаването на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Казанлък. В началото на събранието председателят на казанлъшката организация полк. Стоян Куршумов прие знамето на общинската организация, в която членуваха 500 граждани от общината.

2008 – Шест сигнала за насилие над деца в семейна среда бяха получени от началото на годината в Отдела за закрила на детето в Казанлък, 2 от тях бяха за физическо насилие. Случаите бяха с деца от 3 до 14 годишна възраст, сигналите бяха подадени от съседи и роднини, а два от случаите бяха сигнализирани от детски градини. След извършена проверка служителите на отдела за закрила на детето съставиха 2 административни акта на минималната стойност от 50 лева, но те не бяха платени.

2008 – Сдружение „Бъдеще за Змеево” организира инициатива „За чисто село”. Инициативата бе част от пилотен проект в областта на екологията, като целта бе да се проведат такива в по-голямата част от населените места в областта. Идеята бе да се организират поредица от доброволчески акции за почистване на замърсени райони под формата на игра, в която с възпитателна цел да бъдат включени и децата.

2009 – 5 паралелки в казанлъшки училища бяха закрити със заповед на началника на инспектората по образование Любомир Любенов. Общо 31 бяха закритите паралелки в Старозагорска област. Причината бе намалелият брой на учениците.

2009 – Информационна кампания, посветена на проблемите на климата и опазването на околната среда – Акция „Климат“, бе открита в Казанлък пред Информационния офис на „Европа – директно“ на ул.”Искра” №4.

2011 – „Синята коалиция ще се яви на изборите през есента самостоятелно“, – обяви официално председателят на СДС Николай Александров след неуспешните преговори за обединение на десните партии в Казанлък за вота за кмет и Общински съвет. Кандидатът за кмет на Казанлък от Синята коалиция бе Николай Александров. Той се кандидатира за втори път за кмет.

2012 – Двете победителки от конкурсите за красота в Казанлък през 2012 г. започнаха да изпълняват възложените им мисии. Царицата на Долината на розите Милиана Танчева беше представителката на България в Китай на осмото издание на The 8th Shangai international Youth interactive friendship Camp /Международният младежки лагер за приятелство и сътрудничество/, което се проведе в Шанхай с участието на 78 младежи от различни страни. Царица Роза,2012 на Казанлък Нели Славова представи Града на розите в Грас, Южна Франция. В побратимения на Казанлък френски град ежегодно се чества Празникът на жасмина.

2012 – Кметът на община Казанлък Галина Стоянова се срещна с Н. Пр. Темиртай Избастин, посланик на Казахстан в България. Бъдещо партньорство и побратимяване между Казанлък и град в Казахстан бяха сред обсъжданите теми.

2013 – От Афганистан се завърнаха 410-мата военнослужещи, от които 24 жени, от 24-я контингент. От февруари до август те успешно бяха изпълнили 3878 ежедневни денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, на наблюдателни кули, контролно-пропускателни пунктове, в тактически и съвместни оперативни центрове, както и 3807 механизирани и пеши патрули. При изпълнение на задачите по време на мисията те бяха проверили 13 818 моторни превозни средства и 35 112 пешеходци.

2015 – Младежи от Павел Баня предприеха инициатива за възстановяване на входната пътна табела на община Павел Баня. Ремонтът бе осъществен изцяло със средства на младежите. Остарялата вече табела бе поставена преди повече от 10 години на главния път Казанлък-София при село Дунавци. Новият знак бе с модерен дизайн и информира пътуващите, че навлизат на територията на община Павел баня.

2015 – Протест срещу ръководството на община Мъглиж се проведе на бензиностанцията на един от входовете на града. Причината за недоволството бе намерението на Общината да влезе във владение на терен, за който имаше нотариален акт за собственост и върху който в момента бе разположен изходът на бензиностанцията. „Този изход съществува от 40 години и никой не е имал никакви претенции“, коментира собственичката на бензиностанцията Мария Костова. От Общината заявиха, че имат акт за собственост и инвестиционния намерения за терена, както и че има решение на ОбС и че собственичката е била поканена на разговори, но не се е явила.

2015 – Казанлъчанинът Тодор Ангелов, с екипа на „Несебър Шокблейз“, отново бе най-бърз при мъжете с време 1 час и 20 мин. след края на първия от четирите кръга за Купата на България по крос кънтри /ХСО/ край яз. „Жребчево“, където се състоя надпреварата за всички възрастови групи.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram