Днес, 10.05.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Д-р Антоний Бозуков бе назначен за директор на Общинската стоматологична болница.

1997 – 35 декоративни елемента и 10 кошчета по проект на Художествената гимназия в Казанлък бяха изработени с цел ограждане на екозоната в центъра на града.

1998 – От японския град Фукуяма бе получена покана за гостуване там на делегация от община Казанлък, включваща 3-ма представители на Общината, 10 изпълнители от ансамбъл „Арсенал“ и 4-ма бизнесмени. С това бе поставено началото на приятелството на Казанлък с Япония.

1988 – Обезпокоително бе увеличен по това време броят на заболелите от паротит /заушка/. Само за седмица регистрираните в Казанлък бяха 20 – всички от ромското население.

1999 – В Театър „София“ в столицата се състоя концерт, посветен на 100-годишнината от рождението на художника от Казанлък акад. Дечко Узунов.

1999 – В предаването „АртРадио“ на „Вис виталис“ гостува казанлъшкият писател Иван Събчев. Поводът бе новата му книга „Хайде на стъргалото“, продължение на книгата му „Чешит парад“.

2001 – Под мотото „Не се стремим към най-доброто, защото ние правим най-доброто“ премина заключителната проява на ОУ „Кулата“ от програмата, посветена на 165 години от създаването на училището.

2001 – Съюзът на жените „Проксен“ осигури официални облекла за 42-ма абитуриенти-сираци, от общо 60 в общината.

2002 – 165 г. от създаването си отбеляза СОУ „Екзарх Антим Първи“ – най-голямото училище в община Казанлък. Към тази дата учениците наброяваха 1456, а преподавателите – 111.

2002 – 55 години от създаването на ансамбъл „Арсенал“ и 50-годишния юбилей на неговия ръководител Христо Стоянов бяха чествани в този ден със специално подготвен концерт-спектакъл.

2002 – Четвъртият песенен празник „Прекрасна си, мила Родино“ в Казанлък бе посветен на 100-годишнината на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ в града.

2003 – Тихомира Недялкова и Пламена Бакалова от Алпийски клуб „Казанлък“ спечелиха златни и сребърни медали от Държавните финали по спортно катерене в Плевен.

2004 – „Надежда Михайлова, Иван Костов и Соломон Паси носят вина за произнесените смъртни присъди на медиците ни в Либия“, каза по време на посещението си в Казанлък в този ден Емилия Масларова – народен представител от Коалиция „За България“.

2008 – Републиканската шампионка по състезателно катерене Спасина Недялкова спечели пореден златен медал от Държавното първенство по боулдър за мъже и жени в София. 38 състезатели от България, Румъния и Великобритания взеха участие в най-атрактивната от дисциплините на спортното катерене. Състезателката на „Селт“ спечели златото на шампионата в конкуренция с девет жени.

2016 –  Готвят за разпродажба Института по розата? – Изненадващи и скандални промени в проектозакона за Селскостопанска академия смутиха работещи в Института по розата в Казанлък. Ако бъдат приети, земите и активите на Института ще бъдат разпродадени на частни фирми.

2016 – Кметът кръсти казанлъшкия пенсионерски клуб „Розова долина“ – В ролята на кръщелница, Галина Стоянова честити новото име и призова възрастните дами и господа да се обичат и да бъдат задружни: „Клубът е тесен за всички, които сме се събрали по този тържествен повод, затова откриването е отвън, май ще трябва да разширяваме помещението.“, коментира тя с усмивка. Кметът на общината приветства избора на името „Розова долина“: „Така при срещите си със свои приятели в страната всички членове на клуба ще се отличавате, че сте казанлъчани.“, каза г-жа Стоянова.

2017 – Мъглиж прие полуфинала в първенството на ветераните по футбол, в който играчите на „Нефтохимик“ надиграха съперниците си от „Левски“ с 1:0.

2017 – Галина Стоянова връчи Почетна грамота на Петър Петков в село Кънчево за най-висок вот през месец април, 2017г., измежду кметовете по населени места в категорията „Спорт, младежки дейности, иновации – дейности, насочени към подкрепа на младите хора в населеното място, детски площадки и игрища“.

2019 – Отрицателен естествен прираст на населението в Община Казанлък показват данни на Националния статистически институт за 2018 г.

През 2018 г. в Община Казанлък има 577 живородени, а броят на починалите е 1144. Това означава, че родените са два пъти по-малко от умрелите.

Новорегистрираните на адрес през 2018 г. в общината са 218 човека.

2020 – Специализиран екип от военно формирование 44 200 от състава на Втора механизирана бригада – Стара Загора е задействан вчераза изпълнение на задачи по разузнаване и обезвреждане на боеприпас, открит в землището на Казанлък, по пътя за с. Енина, съобщиха от министерството на отбраната. При извършения оглед военнослужещите са установили, че това е 100 мм снаряд с взривател. При спазване на всички мерки за безопасност стнарядът е транспортиран до учебен център „Тюлбето“ и унищожен. Специализираният екип от състава на Втора механизирана бригада – Стара Загора изпълни успешно задачите по унищожаване на невзривения боеприпас под ръководството на капитан Росен Русанов.

2021 – Стъкло се е отлепи от старата дограма на тераса и падна пред входа на блок на ул.“Христо Ботев“ 62 в Казанлък. За щастие в това време не е имало преминаващи минувачи. Стъклото се бе разбила на множество малки парченца, с които бе осеяно цялото място пред входа. Апартаментът на 4 етаж, откъдето се е срутило стъклото, бе обитаван от 90-одишен мъж. На място пристигна полиция.

2021 – В навечерието на празника на Казанлък Борис Керанов представи песен, посветена на Града на розите. Песента е по идея на покойния вече Иван Дундаков, аранжиментът на Пламен Василев, а музикалната обработка е дело на Стефка Денева. Основен акцент в изпълнението е поставен върху символа на Казанлък – казанлъшката роза. Това е последната авторска песен, създадена от Иван Дундаков преди неговата кончина. Посвещава я на Казанлък, а година по-късно Борис Керанов я превърна в реалност.

2022 – Бус с ученици претърпя инцидент на Подбалканския път София-Бургас. Превозното средство е ударило кон на пътното платно между Клисура и Антон. За щастие няма пострадали, но учениците са силно изплашени от случилото се.  Те са от Професионалната гимназия по селско стопанство в град Мъглиж. Пътували от София за родното им място. Удареният кон е бил чипиран. В района редовно шофьори сигнализират за животни на пътя. Час след инцидента с ученическия бус, Подбалканския път са пресекли други 20 коне.

2022 – Превозвачи на протест и в Стара Загора. Работещите в бранша искат намаляване на акциза на горивата с 50%, временно отпадане на добавката за екологично чисто гориво и отлагане на планираното разширяване на тол системата.  В Стара Загора протестиращите се събират на бензиностанция в квартал „Кольо Ганчев“. Протестите са обявени за столицата и още няколко големи града. Недоволството започна с блокиране ключови булеварди в София, Пловдив и Бургас от тежкотоварни автомобили. От бранша твърдят, че правителството не иска да преговаря с тях. Транспортният бранш продължава да настоява за оставките на вицепремиерите Асен Василев и Гроздан Караджов, както и на транспортния министър Николай Събев.

2022 – Паметна плоча на професор Васил Стоянов е поставена на корпуса на Художествената гимназия в Казанлък, а официалното й откриване ще бъде утре пред входа на НУПИД „Академик Дечко Узунов“. Проф. Стоянов е свързан с историята на Художествената гимназия по много особен начин. Той е създателят на програмата за обучение по специалността „Дизайн“, по която за пръв път се обучават две паралелки през учебната 1974/75-та година в училището. Той е наричан от мнозина художници „пионер на българския дизайн“. Автор е на многобройни реализирани в промишлеността индустриални форми, създател е на визуално-комуникационни системи, проектант е на пространства за търговски обекти, автор е на оформления на музеи, експозиции и изложби с културно, стопанско и търговско предназначение. Автор е и на лекционни курсове и академични програми по дизайн. Роден вКазанлък през 1926 г. в семейството на писар в общината. Васил Стоянов завършва образование в градската гимназия и постъпва в Художествената академия в София (тогава ВИИИ „Николай Павлович“) в ателието на проф.Дечко Узунов Завършва специалност „Живопис“, но още като студент работи интензивно в областта на приложната графика – книгооформление, плакат, търговска реклама. Интересите му се разширяват, включвайки пространствено оформление на панаири, музеи, изложби, магазини и др. Постига редица успехи в тези области, като например художественото оформление на къщата музей на Гео Милев в Раднево, къщата музей на Чудомир в Казанлък и др.

2022 – Временна експозиция проследява пътя на българското розовото масло от първите му капки, до превземането на световните пазари през XIX в. Изложбата е разположена в Националния исторически музей и ще бъде открита официално в четвъртък, 12 май. Посетителите ще имат възможност да се докоснат до истински маслодайни рози и ще научат каква е връзката между дестилацията на розово масло и варенето на ракия. Ще видят с очите си двестагодишен съд за съхранение на розово масло, чието съдържание в наши дни би струвало 700 000 евро, обещават от музея. Интересен акцент в изложбата е възстановка на дървеният щанд на един от пионерите в розопроизводството – Кънчо Шипков от Казанлък, с който е представял  продукцията си на изложението в Чикаго през 1893 г. (да, същото това изложение, за което пише Алеко Константинов). Децата ще разберат как и защо 35 малки слончета се побират в бутилка от 1 литър розово масло и ще имат възможност да участват в различни ателиета, посветени на розите. Изложбата е резултат от благотворното сътрудничество между Музея на Розата в Казанлък и Националния исторически музей.

2022 – На 68 години се е оттегли от зримия свят Людмил Николов, съобщиха негови близки. Той бе актьор, режисьор, художник, певец. Роден в Казанлък, но космополитен, още в първите си години е самодеец в читалище „Искра“, където талантливия му баща и „баща“ на казанлъшката театрална „Сатира“ Жоро Николов е ръководител на местната трупа. Людмил извървява множество пътища в чужбина, където твори непрекъснато. Работи в сферата на изкуството в България и Норвегия повече от 40 години. До днес, когато се пресели завинаги в Отвъдното.

2022 – „Старите българи” от Павел баня с награди от Петропавловския събор. За първи път в историята на Петропавловския събор, който се проведе от 6 до 8 май край едноименния манастир край Лясковец, Община Павел баня се представя с етнографска сбирка. Тя е факт, благодарение на родолюбието и постоянството на семейство Добрина и Стойно Стефанови, които от 2020 г. официално създават сбирката „Старите българи”. Тогава срещат и подкрепата на кмета на Павел баня Иса Бесоолу и настоятелството на местната църква „Успение Богородично”. За целта те предоставят църковен имот в двора на храма, а градоначалникът поема разходите и осигурява нужния ремонт, за да го превърне в своеобразен музей.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram