Днес, 10.04.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – В този ден се състоя премиерата на спектакъла „Женско царство“ на театъра при НЧ „Искра“, с която по-късно казанлъшките театрали завоюваха призовите места на фестивала в Канада.

1997 – Делегация от гр. Верия, Гърция, водена от кмета Янис Хасиотис, посети Казанлък. Гостите доставиха хуманитарна помощ за детските заведения и посетиха „Българска роза“ ЕАД с цел бъдещи взаимни контакти.

1997 – Работниците на „Първи май-К“ ЕАД стачкуваха, искайки оставката на директора Петър Попов. Стачката в „България-К“ ЕАД бе преустановена, след като за изпълнителен директор бе назначен Димитър Харизанов. В „Габровница“ в с. Горно Сахране стачката обаче не спря – работниците искаха възстановяването на инж. Ангелкова на директорския пост.

1997 – В този ден се състоя премиерният концерт на Нов струнен оркестър към читалище „Искра“ с диригент Минчо Досев.

1997 – Вестник „Лексикон“, издаван от учениците на ОУ „Мати Болгария“ под ръководството на преподавателя Христо Лечев, отбеляза 5-ата си годишнина.

1998 – Своята 100-годишнина отбеляза организацията на социалистите в с. Енина.

1999 – Първата годишнина от създаването си отбеляза в този ден галерия „Рувел“ в Казанлък.

2000 – 113 млн. куб. метра вода имаше към този момент в яз. „Копринка“. Това бе под контролния воден обем, който е 120 млн. куб. метра.

2001 – Турският танцов ансамбъл „Ъшък-Светлина“ към НЧ „Искра“ взе участие във Фестивала на етносите в гр. Русе.

2001 – Членовете на младежката организация на ВМРО „Иван Черноземски“ в Казанлък почистиха коритото на Старата река.

2001 – В Казанлък бе монтиран нов софтуер „Тото мат“. Тотопунктовете започнаха да приемат фишове и да правят абонаменти машинно.

2002 –Медикаменти на стойност 20 хиляди лева дари чрез фондация „Оазис“ на МБАЛ – Казанлък германската организация „Акцион Медеор“.

2002 – 22460 лв. бяха събрани към момента от благотворителната кампания за реставрацията на храм-паметника в гр. Шипка. За позлатяването на 10-те кубета на храма бяха необходими 122 хиляди долара.

2003 – Без да затварят врати, общинските администрации в Казанлък, Павел баня, Мъглиж и Николаево се включиха в протеста, обявен от Националното сдружение на общините в България  под мотото «Държавата – това са хората. Да работим заедно за тях!» Националната акция бе символична – заради недобрата система на финансиране на общините в страната.

2003 – На посещение в Казанлък и в «Арсенал» бе лидерът на КТ «Подкрепа» д-р Константин Тренчев. Той пое ангажимент да съдейства за отстраняването на бюрократичните пречки пред фирмата при подписването на договори за продажби.

2003 – По време на подготовката на спектакъла-ритуал „Мистерии в Долината“ на НЧ „Искра“ Маргарита Градечлиева – режисьор-хореограф, каза че този танцов театър на открита сцена до Казанлъшката гробница е голямо предизвикателство за актьорите от Казанлък и че това е сложна постановка: състои се от няколко компонента от изобразителното, музикалното, драматургичното и танцовото изкуство. „С движенията на тялото си актьорът казва това, което в драматичния спектакъл се казва с думи“, уточни Градечлиева. Тя подчерта заслугите на Кънчо Касабов – сценограф-художник, за костюмите, които бяха изработени без нито един шев.

2004 – Нашите военнослужещи да бъдат изтеглени от Кербала на по-безопасно място, където няма сблъсъци – настояха в този ден на организиран протест пред Военното комендантство близките им от Казанлък.

2008 – Старши треньорът на мъжкия отбор на ФК „Розова долина” Радко Калайджиев пое да тренира и юношите старша възраст. Наставникът на юношите Станислав Пехливанов си тръгна от „Розова долина” по собствено желание.

2008 – „Фирмите в региона показват икономическо стабилизиране през последните 5 години“, обяви председателят на Търговско-промишлената палата Ангел Скендеров, който бе в Казанлък.

2008 – 33 хиляди туристи годишно посещават Павел Баня, съобщи в интервю за „Вис виталис“ инж. Мария Илчева, секретар на Съвета по туризъм в курортния град.

2009 – Премиерът Сергей Станишевсе се срещна с казанлъшката общественост и представи пред казанлъчани книгата си „Защото сме социалисти”.

2009 – “Цветница” – под този надслов в Етнографския комплекс подредиха втората си съвместна изложба казанлъшките художнички Лиляна Петрова и Катя Зографова. Изложбата бе от графични творби, рисувана коприна и масло.

2012 –Полицията залови извършителите на кражба на оградна мрежа и 160 метални кóла от летище «Кълвача», разположени от източната страна на летището. Задържани бяха двама мъже – на 17 и 19 години от Казанлък и Тулово.

2013 – В Националния археологически институт и музей при БАН в София официално бе открита изложбата „Мечът на Севт III“. Ножницата от гробницата на тракийския владетел в могилата Голяма косматка, открита заедно с други изящни предмети, между които златен венец, златен киликс, сребърна мида с позлата и др., бе реставрирана с финансовата подкрепа на „Уникредит Булбанк“ с директор Левон Хампарцумян и с експертните консултации на Работилницата за скъпоценни камъни във Флоренция. Откритието бе направено през есента на 2004 г. от експедиция ТЕМП с ръководител ст. н. с. д-р Георги Китов в сътрудничество с ИМ „Искра“ – Казанлък.

2013 – „Почти 90% от дупката в центъра на града вече е запълнена“, съобщи за новините на „Вис виталис“ ръководителят на общинското комунално предприятие Николай Чалъков. Пълненето на дупката продължаваше, призовани бяха фирми и граждани да изхвърлят в нея пръст и строителни отпадъци. Мястото в центъра бе заградено повече от 10 години. Запълването продължи още седмица, след което бе вкарана тежка техника, която валира пръстта.

2013 – Гласът на Казанлък Надежда Димитрова, една от най-изявените възпитанички на вокалния педагог Стефка Денева към Читалище „Искра”, продължи своето участие в музикалния формат „Гласът на България“.                                                                                                                                                       

2014 – Димитър Димитров, директор на Дирекция „Финанси и бюджет“, напусна Община Казанлък. Димитров бе смятан за един от най-големите експерти в изготвянето и управлението на бюджети в региона и през последните повече от 10 години работеше в Общината, независимо от сменящите се кметове и  политически настроения.

2014 – „Талант и вдъхновение – от класика до съвременност“ – с това мото НЧ „Искра” в Казанлък организира концерт – вечер на класическата музика с участието на Смесен хор „Петко Стайнов” и  възпитаниците на музикалния педагог Елена Юлиянова.

2016 – Жители на град Крън се самоорганизираха и се заеха с техника и собствени материали да запълнят дупките по една от улиците.

На инициаторите на запълването им омръзнало да си трошат колите и прескачат локвите при дъжд.

2017 – Християн Въгляров и Виктория Петрова спечелиха първите си трофеи от състезание по спортни танци в чужбина. В TDF Greece, в Солун, възпитаниците на Николай Тенев и Антония Каярова от клуб „Киара-Н“ превзеха почетната стълбичка на „стандарт“, а на „латина“ са втори.

2021 – За щастие без жертви сме размина тежък пътен инцидент на пътя между Казанлък и Стара Загора. Катастрофата е станала след 23ч. на няколко километра преди село Тулово. Такси „Шевролет“ аварира, и отбива вдясно от пътното платно. По неизяснени засега причини  таксито е застигнато и ударено от „Ауди“, което се е движело посока Стара Загора. Вследствие на удара са нанесени много материални щети и по двата автомобила. Жълтото возило е буквално смачкано. Водачите на автомобилите са се разминали с уплаха.

2022 – В експозиция, създадена специално за Художествена галерия – Казанлък, е поставен акцент върху драскулката като първичен творчески жест, който в художествения процес при художника Веселин Дамянов позволява не само разбиране на графичните му и живописни реализации, но и самостоятелно съществуване. Самостоятелна изложба на художника Веселин Дамянов, по-известен като Вес, озаглавена “(НЕ)Сериозно”, бе открита в Къща музей “Ненко Балкански”, филиал на Художествена галерия – Казанлък.

2023 – 12 награди спечелиха възпитаниците на ШИ “Емануил Манолов” с преподавател Елена Юлиянова от XII-то издание на международен клавирен конкурс „Вивапиано”, провело се през почивните дни в София, съобщиха от Народно читалище „Искра 1860“ в Казанлък.

2023 – Втора седмица течеше процеса по събаряне на складовата база в Индустриалната зона в Казанлък. Мястото трябваше да бъде „освободено“ за строеж и разширяване на производството на едно от най-големите хидравлични предприятия в страната и Старозагорски регион – „М+C Хидравлик“. Дейностите по събарянето на постройките се съблюдава от служителите на реда, тъй като на мястото от сутринта има струпване на граждани. Миналата седмица е имало пострадал при падане от покрива на едната сграда. След рушенето строителните материали се „изнасят“ от мястото с пригодени за целта колички, каруци и по други всевъзможни начини

2023 – Изложбата „Парчета самота“ с фотографии на проф. д-р Росен Коларов бе на разположение в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък от миналата седмица. Една колекция от черно-бели фотографии с уловени състояния на самота, колекция, лишена от маниерност и суета. В творбите главният герой е изражението – без поза и без преднамереност.

2023 – Казанлъчани изхвърлиха рекордните 137 490 кг ненужни вещи и дрехи по време на Кампанията „Да почистим Казанлък“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram