Днес, 10.02.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – В програмата на радио „Вис виталис“ бе обособена рубриката „Полицейска хроника“.

2000 – Близо 70 граждани на Казанлък, от необходимите 154, се кандидатираха за съдебни заседатели за срок от 5 години – до 2005 г.

2000 – Статистически данни, оповестени в този ден, сочеха, че регистрираните за 1999 г. престъпления от непълнолетни и малолетни са 130, а броят на извършителите – 87. 283 деца бяха отпаднали от училище, а 69 бяха изключени.

2001 – Казанлък бе домакин на обучение-психотренинг – супер визова терапия, в който участваха психолози от Казанлък, София, Стара Загора и Сливен.

2002 – Казанлъшкият борец Божидар Бояджиев завоюва сребърен медал в категория до 120 кг свободен стил в международния турнир в памет на олимпийския шампион Дейв Шулц.

2002 – В с. Манолово изгоря 1 декар лавандула, огнеборците спасиха 200 дка боров масив.

2002 – Деца намериха части от пистолет „Макаров“ в счупен буркан в района на Дома за възрастни хора в кв. „Изток“ в Казанлък. Със случая се зае РПУ.

2002 – Стефка Тотева, единствената националка по футбол от Казанлък, бе гост в спортното предаване на „Вис виталис“ – „Стадион“ с водещ Красимир Ганев. В Книгата за гости на радиото тя написа: „Пожелавам на теб, Краси, и на целия екип още дълги години да ви слушаме и, дай Боже, да имаш и други футболистки на гости, които да са от Казанлък“.

2003 – ДГ „Мечо Пух“ започна работа по спечелен проект „Околната среда и приказките – изследване на националните традиции“ на стойност 4470 евро. Партньори й бяха детски градини от Италия и Латвия.

2003 – ДГ „Буратино“ спечели проект за една година, насочен към самотните родители „Родител за двама“.

2006 – 10 лекари от хирургичното отделение на МБАЛ – Казанлък  депозираха своите оставки в знак на несъгласие с начина на управление на отделението от неговия ръководител д-р Валентин Василев. За ВРИД бе назначен д-р Пламен Корчев.

2009 – „Имаме много допирни точки и общи перспективи за сътрудничество. Обмен на специалисти в сферата на розопроизводството и преработката на розовото масло е една от тях“, заяви по време на първото си посещение в Казанлък Н.Пр. Михеил Уклеба – извънреден и пълномощен посланик на Грузия  в България. В Долината на розите Михеил Уклеба посади орехово дърво, като част от инициативата за възраждане на ореховите насаждения в района. Посланикът на Грузия стана и първият почетен член на създаденото ново местно дружество за приятелство с Грузия с председател о.з. подп. Иван Ангелов.

2009 – „Медът трябва да е храна, а не лекарство. Всеки трябва да има буркан с мед на масата“, – каза в интервю в Деня на пчеларя – 10 февруари, 53-годишният пчелар от Казанлък Иван Няголов, собственик на 92 кошера. С пчеларство той се занимаваше от 38 години. Според него, в България пчеларството запада – основно заради пожарите и заради посичането на дърветата.

2010 – С траурна церемония в с. Горно Черковище близки и колеги се сбогуваха с главен полицай Бончо Чернев. Полицаят почина, след като при  изпълнение на служебните си задължения беше прободен с нож от Неделчо В. в село  Енина. Почит му отдадоха и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и главният секретар на МВР Калин Георгиев.

2011 – Казанлък, в лицето на обществения посредник Катя Киликчиева, бе домакин на 4-тото Общо събрание на Националното сдружение на местните обществени посредници в Република България. Тук бе и националният омбудсман Константин Пенчев.

2012 – „Медът за всичко помага“, бе категоричен пред репортер на „Вис виталис“ Стефан Славовски, пчелар от 30 години, притежаващ 240 кошера. „Медът е най-добър, ако пчелите са били в гората, тъй като там има голямо разнообразие от растения“, обясни пчеларят.

2012 – В този ден на 90-годишна възраст почина Мария Христозова, наричана от казанлъчани Мара Христозова. В нейна памет Деница Цонева излъчи по „Вис виталис“ свой репортаж, направен по-рано в дома на Христозова. В него кака Мара, както повечето хора я знаят, разказа за младостта си, когато е била бедно, но трудолюбиво момиче, за работата й като самарянка, за добрия си, но покоен вече съпруг, за синовете си, за щастието, което е имала като ръководител на народния хор „Тракия“, който тя създава през 1976 г. в Казанлък – носител на много медали и гостувал на много места в България и чужбина, за отговорността като член на Тракийското дружество в града. „Няма да съм жива да го видя, но ми се ще Казанлък да стане туристически град“, – с тези думи на Мара Христозова завършва репортажът.

2016 – Ясни са имената на мераклиите за шеф на културата.- Теодора Георгиева, Росен Дончев и Мария Стефанова ще се конкурират за позицията, защитавайки концепция на тема  „Културно-исторически особености на Община Казанлък, тяхната проекция в европейското пространство и маркетинг на туристическите продукти“.

2016 – 65 награди ще връчи НГ ПИД „Акад. Дечко Узунов“ на церемонията по обявяването на резултатите от Деветия национален конкурс за детска рисунка „Наследници на Дечко Узунов“ на тема „Мигове“, под патронажа на областния управител инж. Георги Ранов. Освен от школите по изобразително изкуство и училища в Община Казанлък, сред наградените деца има представители на градовете Хасково, Габрово, Момчилград, Любимец, Търговище, Стара Загора, Варна, Севлиево, Ямбол, Гълъбово, Плевен, Добрич, Карнобат, Попово, Дупница и др. „Към безкрая“ ще бъде новата тема, по която ще творят младите художници през новата учебна 2016 г./2017 г., обявиха от учебното заведение.

2019 – Среща с членовете на Младежко ДПС – Стара Загора, се проведе в Казанлък. Инициативата, която е под патронажа на Алианса на либералите и демократите на Европа – ALDE, бе на областния съвет на партията и младежката организация на ДПС. Залата се оказа тясна да събере дошлите над 300 членове, за да обсъдят актуални политически въпроси. Сред присъстващите бяха и народният представител Халил Летифов, областни и общински председатели на ДПС, кметове, общински съветници.

2022 – Община Казанлък възстановява междуселищните превози. Новата фирма – изпълнител ще започне със стартови разписания по утвърдената маршрутна схема. Договорът за обслужване на общинската транспортна схема по спешна мярка, разрешена от Областна управа Стара Загора, е сключен с фирма „Детелина Дрита“ЕООД.

2022 – 29 са четириногите полицаи в Стара Загора, като 22 от тях участват в различни акции. Служебните кучета се отглеждат и възпитават в базата, която е създадена в областния град през 1975 година. За четириногия отряд се грижат 14 служители.

2023 – От Кметството в казанлъшкото село обявиха старт на кампанията и призоваха всички жители на село Розово, които имат желание и възможност да се включат, да участват в набирането на  дарения и помощи за пострадалите в Турция и Сирия. Пунктът е сградата на Кметството

2023 – Казанлъшката организация подема кампания за пострадалите и останалите без домове след трусовете в Турция животни, които се нуждаят от лечение и грижи. За това информира Ивелина Недкова от страницата на Animal Hope Bulgaria-Kazanlak. Тя разказва, че заедно с Фондация „Спасение Кърджали“ е в контакт с една от най-активните организации в Турция – HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu), помагаща на хора и животни.

2023 – Фондация „Исмаил Бесоолу“ изпраща директно от седалището си в павелбанското село Александрово тир за турския град Хатай, който е най-пострадал от земетресението, съобщиха от НПО-то.

Камионът ще е натоварен с хуманитарна помощ от Фондация “Исмаил Бесоолу“, продължава и приемането на материални помощи, с които всеки може да се включи, като донесе НОВИ неща като: ръкавици, дрехи, обувки, хранителни продукти, санитарни материали, спални чували.

2023 – Една от най-известните лекарски фамилии по физиотерапия Гечеви започва национална кампания по превенция за гръбначни изкривявания при децата. Кампанията е в процес на стартиране, като началото ще бъде дадено от Казанлък, където се планира да бъдат извършени безплатни прегледи на всички ученици. Кампанията е подкрепена от Ротари клуб Казанлък, идеята е скоро да обхване цялата страна

2023 – Ставрофорен свещеноиконом Тодор Милчев от митрополитския храм „Св.Димитър“ в Стара Загора навършва почтената 90-годишна възраст на 15 февруари 2023 г. По този повод, в същия ден, след литургията, оглавена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, ще бъде отслужен благодарствен молебен и ще бъдат поднесени поздравления към юбиляра.

2023 – Първите 3 камиона и 4 големи буса отпътуваха от офиса на ДПС в Стара Загора за депото в Хасково

Успяхме да натоварим не малко дрехи, хранителни продукти, хигиенни принадлежности, над 400 одеяла и др. завивки и още много помощи – все дарения от хора за хора. Дарения, събрани в пунктовете ни в Стара Загора, Казанлък, Павел баня, Гълъбово, Гурково. В процес на организация сме и в Николаево и Раднево.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram