Днес, 09.12.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Броят на безработните лица в общините Казанлък, Павел баня и Мъглиж към тази дата бе 6997. Увеличението за един месец бе със 117 души.

1996 – На 23-я Международен турнир по свободна борба казанлъшкият състезател Даниел Димов спечели първо място в категория до 83 кг.

1996 – Криминалната картина в региона само за три дни, от 6-ти до 9-ти декември, изглеждаше така: 22 кражби на имущество, 3 кражби на МПС, 1 убийство, 1 опит за убийство, 1 грабеж и 1 хулиганство. През нощта в този ден на казанлъшкото сметище бе намерен труп на новородено момченце.

1997 – Преизпълнението на бюджета на Община Казанлък за годината бе в размер на 1 млрд. и 19 млн. /стари/ лева. 714 млн. от тях бяха от собствени приходи.

1997 – През нощта самоделна бомба избухна в новостроящата се къща на главния архитект на Община Казанлък Руслан Стоянов. Щетите бяха за 3-4 млн. /стари/ лева. Той заяви, че „не е длъжник никому“ и че „този акт най-вероятно е насочен не срещу личността му, а срещу длъжността му“.

1997 – Концерт в този ден изнесе Нов струнен оркестър при НЧ „Искра“ с диригент Минчо Досев.

1998 – На събрание на Федерация „Водоснабдител“ към КНСБ за председател на организацията на казанлъшките водоснабдители, наброяващи 120 души, бе избран инж. Чернев.

1999 – За кметски наместник на с. Средногорово бе избран Коста Меразчиев.

1999 – Дружеството за защита правата на детето и Съюзът на жените „Проксен“ в Казанлък организираха кръгла маса на тема „10 години от подписването на конвенцията на ООН за правата на детето“.

2000 – 11508 бяха безработните граждани в петте общини, обслужвани от Бюрото по труда в Казанлък. От тях 6698 бяха жители на община Казанлък. Безработицата в региона за 11-те месеца бе 19,6% при 15,1% за същия период на предходната година.

2000 – „Изходът за партията е в запазването на нейната физиономия, защото бъдещето е на социалдемокрацията“, – заяви за радио „Вис виталис“ лидерът на БСДП – Казанлък Петър Попов, след участието си в Националната конференция на БСДП.

2001 – Тричленна делегация от Намибия бе на посещение в Казанлък. Желанието на гостите бе да установят контакти с Община Казанлък за обмен на продукция от леката промишленост и текстилната промишленост.

2001 – Николай Александров бе преизбран за председател на общинската организация на СДС. Амбицията му бе „да внесе качествено ново ниво на работа“ в организацията.

2001 – Петранка Драганова, м. с. и ръководител на Шахматна школа „Казанлък“, бе гост в предаването „Стадион“. В Паметната книга за гости тя написа: „Уважавай хората, които срещаш, изкачвайки се по стълбата нагоре, защото на връщане ще ги срещнеш отново! С най-искрени приятелски чувства!“.

2002 – 136 млн. и половина кубични метра бе водният обем към тази дата в язовир „Копринка“. Предстоеше изпускането на водата в напоителните канали. Началникът на Гражданска защита в Стара Загора Веселин Кузманов опроверга публикациите в медиите, че има опасност от преливане на язовира.

2002 – В този ден официално бе представен управителят на ДКЦ-1 /поликлиниката/ в Казанлък д-р Красимир Йолевски.

2002 – В същия ден бе учреден инициативен комитет за построяване на параклис в двора на казанлъшката болница.

2002 – Фотографът от София Николай Треймън откри в Казанлък своя изложба под надслов „Православна България“.

2003 – 72% бе събираемостта на местните данъци и такси в община Казанлък към тази дата. До края на годината се очакваха постъпления в размер на 1 млн. и 700 хил. лева.

2003  – Тема на интервюто с кмета Стефан Дамянов бе необходимостта от Общинска стратегия за общинските фирми. „Може да имат малък приход, но да не са на загуба. Фирмите, които са с над 51% общинско участие, ще преминат на самоиздръжка“, – заяви Дамянов.

2004 – Кметът Стефан Дамянов засади първата роза в централната градина на Казанлък. Акцията, в която се включиха и местните журналисти, бе част от засаждането на близо 10 хиляди розови храста, закупени от Община Казанлък. Подборът на розовите насаждения бе направен от експерти от Института по розата.

2004 – В този ден в Казанлък се състоя среща с покорителя на Еверест Дойчин Боянов, участник в експедицията през 2004 г.

2005 – Доайенът на алпинисткото движение в Казанлък Дафина Гъдева представи книгата си „Алпинизмът в моя живот“. Проявата  бе включена в програмата на ТД „Орлово гнездо“ за честването на 45 години алпинизъм в Казанлък.

2006 – Балетният ансамбъл „Грация“ с ръководител Алла Ангелова се включи в Националния спектакъл „Танцова еуфория“ в НДК – София. „Това е поредното признание за качествата и дългогодишната работа на  казанлъшката формация“, каза в интервю за радио „Вис виталис“ Теодора Христозова, секретар на НЧ „Искра“.

2008 – В този ден бяха тържествено запалени светлините на коледната елха в центъра на Казанлък. Церемонията бе съпроводена от концерт от детските градини и училищата. Коледното дърво бе високо 14 м. и 50 см. През 2007 г. коледната елха бе висока 15 метра. За първи път Дядо Коледа пристигна в Казанлък с ретро автомобил.

2009 – Приятни минути в спомен за Петя Дубарова преживяха учениците от ОУ “Паисий Хилендарски”. В ЛХМ “Чудомир” те се срещнаха със сестрата на рано отишлата си поетеса – Елица, доктор по филология и директор на дома-музей “Петя Дубарова” в Бургас. На срещата присъства и Люба Маркова, която представи своята книга “Песъчинка от Луната”, посветена на децата на 10-годишна възраст.

2010 – След дълги години подготовка за първи път в Казанлък бе подписан план за взаимодействие между Община Казанлък и Районно управление „Полиция”. Документът бе подписан от кмета на Общината Стефан Дамянов и началникът на РУ „Полиция” – Казанлък главен инспектор Иван Чолаков. Планът бе разработен в съответствие със Закона за местното самоуправление и местната власт, наредбите на Общинския съвет и Закона за МВР.

2011 – „Предай нататък” – под този девиз премина поредицата от благотворителни инициативи на дванадесетокласниците от ПМГ „Никола Обрешков”. На организираната от 6 момичета кулинарна благотворителна изложба бяха събрани над 700 лв. Със средствата бяха закупени храни и материали за Дневния център за децата с увреждания в Казанлък, ДСБ в Бузовград и Помощния интернат „Д-р Петър Берон” в Мъглиж.

2012 – Танцовата двойка от клуба по спортни танци ”Роза” – Казанлък  в клас 13 С Калоян Бялков и Симона Семова завоюваха бронзовите отличия от Отворения международен турнир в Марибор, Словения.

2012 – Казанлъшката таекуондистка от клуб „Кентавър” Цветелина Николова завоюва бронзовото отличие от Фестивала на бойните спортове „Млади приятели на полицията” в София.

2012 – Малкият казанлъчанин Стоян Начев спечели златното отличие на Открития турнир по таекуондо на Берлин в Германия.

2013 – С изпълнения на Военния духов оркестър към 61-ва Стрямска механизирана бригада бе дадено началото на празнично-новогодишна програма на открита сцена на пл. „Севтополис“, която продължи до 31 декември с участието на различни формации.

2013 – Тържествено в този ден бяха запалени светлините на коледната елха в Казанлък. Четири лъча от ученици се събраха центъра на града, където се извисяваше 11-метровата елха с над 7000 разноцветни лампички.

2013 – Отборът на ФК „Розова долина” – „Розова долина 1 ”спечели със 7 точки коледния турнир на ДФА „Арена Запад”. Проявата се проведе за първа година. Два месеца по-рано се появи и най-новата спортна школа в община Казанлък за работа с подрастващи – ДФА „Арена Запад”. В надпреварата за деца, родени след 2003 г., взеха участие 4 отбора. За най-добър треньор на турнира бе отличен Боян Нейчев, който работи с децата и от двете школи. Неговият възпитаник Монир Ал Бадарин получи приза „Най-добър голмайстор” за 8-те попадения, които вкара по време на срещите.

2014 – 200-метрово свлачище край мъглижко село Селце се бе образувало вследствие на няколкоседмичните непрестанни валежи в региона. 300-метрова пукнатина бе зейнала по пътя за друго мъглижко село – Сливито. От администрацията в Община Мъглиж апелираха към пътуващите в района да бъдат особено внимателни. В общината бе обявено бедствено положение.

2014 – Затворени бяха мостовете към Бузовград до село Ягода. Започна невиждано изпускане на язовир „Копринка“. Мярката се наложи заради пълния обем, причинен от неспирните валежи. През клапата стартира безпрецедентно източване на 220 куб. м. в секунда. Нивото на язовира бе на 10-20 см. от ръба на преливниците. След няколко часа, заради прогнозите, че дъждът спира, източването бе променено – по 100 куб. м./сек.

2014 – Директорът на Областното пътно управление, казанлъчанинът Мехмед Осман, бе освободен от поста. На негово място назначение получи старозагорецът Илия Златев. Осман бе оглавил Пътното преди девет месеца.

2015 – 424 дами, носещи името Ана, празнуваха в Казанлъшко в деня, в който Българската православна църква отбелязва зачатието на Св. Анна – майката на Богородица. 109 бяха жените с името Ана. Анетите в общината бяха 192. Двама бяха кавалерите с името Аньо и петима с името Анчо.

2015 – От този ден казанлъчани имаха възможност да се пързалят на ледената пързалка, която бе изградена на централния площад „Севтополис“. Подобно ледено забавление бе организирано за първи път в Казанлък. Ледената пързалка се ползваше от 9 сутринта до 21:30 вечерта, цената на билета бе 2 лева за час.2015 – При изключителен интерес премина уъркшопът на казанлъшкия топ фотограф Мирослав Белев в София, в рамките на проекта  “Будоарна и еротична фотография”. Белев бе един от най-популярните млади фотографи в България. Сред моделите, които бе снимал, бяха няколко девойки, спечелили титлата Царица Роза, както и известни дами от цялата страна

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram