Днес, 09.11.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – Фирмената синдикална организация „Подкрепа“ в „Арсенал“ организира подписка заради закъснелите работни заплати в дружеството.

1995 – В интервю за „Вис виталис“ д-р Генева, по повод протестите пред общинските власти във връзка с храненето в детските градини, бе категорична: „Новото общинско ръководство трябва да заложи на здравето на децата като инвестиция“.

1996 – В общините Павел баня и Мъглиж сеитбата на есенниците бе приключила. В Павелбанско бяха засети с 11% повече площи в сравнение с предходната 95-а година, а в Мъглижко – с 20% повече площи.

1997 – В община Павел баня засетите с есенници площи бяха увеличени с още 11%.  В община Казанлък бяха засети с 15% повече площи в сравнение с 96-а година.

1997 – От началото на м. ноември в сметките на кметството в с. Ръжена ежедневно постъпваха по 600 хил. стари лева – собствени приходи. Тя бяха преимуществено от мелницата и от наличната селскостопанска техника.

1997 – Завършена бе електрификацията на тракийската гробница Оструша, която бе на стойност 16 млн. стари лева – по 8 млн. лв. осигуриха Община Казанлък и Министерството на културата.

1997 – На провелото се в залата на казанлъшкия шах-клуб „Алехин“ областно първенство по шах представителите на Казанлък завоюваха първото място при момичетата и второто и третото – при момчетата.

1998 – Транспортната фирма „Динамика“ – Казанлък запази 50-процентното намаление за ученици и пенсионери, ползващи градския транспорт.

1998 – Старозагорската фирма „Атиком“, по силата на договор с Община Казанлък, преоборудва класните стаи в училищата в общината с черни дъски и чинове на стойност 100 млн. стари лева – от общинския бюджет.

1998 – В този ден от света си отиде големият творец, художник и читалищен деец Георги Емануилов.

1999 – На среща в Казанлък с председателя на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев членовете на местната организация на Съюза поставиха два от най-важните си проблема –  рехабилитацията и социалното осигуряване.

2000 – В Териториалната данъчна дирекция – Казанлък към момента бяха регистрирани 5000 търговски обекта – два пъти повече от регистрираните 2500 обекта през предходната година.

2000 – ЕТ „Деси-Тончо Вълчев“ от гр. Раднево спечели конкурс за изпълнител на обществената поръчка за доставка на 800 тона течно гориво за отопление на бюджетните организации в община Казанлък.

2000 – В Казанлък гостува група БТР. Преди концерта им на въпроса на репортер на „Вис виталис“:  „Накъде вървите след прилуняването?“, музикантите лаконично отговориха: „Много концерти“.

2001 – В този ден се състоя премиерата на детския спектакъл „Дългоноско“ по Вилхелм Хауф на Театър „Л. Кабакчиев“. Драматизацията бе на Юрий Дачев, постановката – на Съби Събев.

2001 – Членовете на фенклуба на ФК „Левски“ се срещнаха в Казанлък с двама от титулярите на клуба – Станислав Генчев и ветеранът-национал Цанко Цветанов.

2002 – С бронзови отличия се завърнаха от кръг на Европейската купа по спортно катерене във Велико Търново казанлъшките състезателки Тихомира Недялкова, Пламена Бакалова и Андрей Кехаяминчев. В престижния старт участваха 79 състезатели от 15 държави.

2003 – „Арсенал“ АД бе една от първите фирми в страната, придобила статут на фирма със система за качество на военните изделия АКАП-110. Системата АКАП-110 постави равенство между „Арсенал“ и фирмите-производителки от страните-членки на ЕС и НАТО.

2004 – Казанлъшкият състезател по свободна борба Божидар Бояджиев постигна в този ден първата си победа в германската Висша лига.

2004 – От тази дата в Делхи, Индия, лекции започна да изнася треньорът по лека атлетика от Казанлък Петър Рахманлиев.

2005 – Министърът на отбраната Веселин Близнаков присъства на откриването в Казанлък на Военния телевизионен канал. Студиото се намираше във Военния клуб и се помещаваше на площ от 120 кв. м. За построяването му МО отпусна 400 хиляди лева. Общо 7 души обслужваха казанлъшкия военен филиал. В интервю за „Вис виталис“, относно полигона в с. Змееово, военният министър Близнаков заяви: „Основните източници на замърсяване на околната среда в региона категорично идват от функционирането на енергийния комплекс „Марица Изток“. Тази констатация се съдържа в доклад на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров, който ще бъде внесен в Министерския съвет. В доклада се посочва, че с дейността си полигонът в Змеево не замърсява околната среда“, – уточни министър Близнаков.

2005 – „Портретите на горяните в България“ бе темата на откритата в Художествената галерия на Казанлък изложба на художника Константин Събев. Изложбата включваше 35 черно-бели портретни рисунки.

2005 – В този ден бе открита трудова борса за военнослужещи и техните семейства, за военни от резерва и граждани. Борсата бе организирана от Изпълнителна агенция „Военни клубове и информация“.

2006 – Община Казанлък закри незаконното сметище до с. Крън. Близо 3 тона отпадъци останаха под земята, след като фадрома заравни сметището. „1000 еднофамилни кофи за смет и 13 контейнера тип „Бобър“ са разположени в границите на с. Крън. За 1200 домакинства ще бъдат доставени още 40 нови съда за боклук“, каза за „Вис виталис“ кметицата на Крън Даниела Пчеларова. Сметището на селото бе обособено през 70-те години на миналия век.

2007 – Около 20% от децата у нас имат наднормено тегло, като 14% от тях имат свръхтегло, а между 6 и 7% страдат от затлъстяване, съобщи за новините на радиото Надежда Топузлиева, директор на ЦДГ „Снежанка“ в Казанлък, която бе единствената в България, работеща по международен проект „Храна и здраве“. Топузлиева участва в конференция в рамките на Седмицата за борба със затлъстяването.

2008 – Младата танцова двойка от Казанлък Атанас Русев – Симона Янева приключиха с второ място участието си в открития турнир на София при юноши-младша възраст на латина.

2008 – Стефан Цанков – състезател на Клуба по свободна борба „Казанлък”, бе с първо място от турнира по свободна борба при момчетата „Лютфи Ахмедов” в Разград, в категория над 85 кг .

В категория 66 кг. Красимир Георгиев бе трети.

2009 – ЦДГ „Еделвайс“ посрещна в този ден гости  от Италия, Испания, Турция, Полша и Румъния – представители на партньорските държави по проекта “Театърът – магия и живот”, пристигнали в Казанлък на работна среща. Проектът, който бе по програма  “Коменски” – “Учене през целия живот”, и на който ЦДГ “Здраве“ бе координатор, стартира в началото на септември и приключи през август 2011 г. Стойността му бе 11 000 евро.

2010 – В Казанлък бе учредено ново сдружение с нестопанска цел – „Ателието”. Негови създатели бяха художниците Ваня Запрянова и Росен Дончев – иконописец на ЕК „Етъра”.

2012 – Във връзка с обявения на 9 ноември 2012 г. Ден на национален траур по повод кончината на Негово Светейшество Българският патриарх Максим, националният флаг бе спуснат наполовина на сградата на Община Казанлък, на сградите на обществени институции и на пилоните в града.

2012 – Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Мъглиж (МКБППМН) отпразнува 2-годишнината от създаването на Информационно-консултативния кабинет. Той бе създаден като помощен орган на комисията.

2012 – От началото на годината 680 жители на област Стара Загора бяха подали заявления за напускане на страната, с което се бяха изключили от здравно-осигурителната ни система. Други 155 бяха подали заявления за завръщане и бяха възстановили здравно-осигурителните си права.
2013 – „Градски метафори“ – това бе мотото на четвъртата самостоятелна изложба на художника Росен Дончев , която бе открита в галерия „Видима“ в Севлиево. Дончев бе един от преподавателите в школа „Артлиния“ – Казанлък.

2013 – Специални светлоотразители – 21 броя, бяха монтирани на кръговото кръстовище до парк „Розариум“ в Казанлък. Те бяха единствени по рода си в Старозагорския регион. Захранваха се с електричество. Лед осветлението бе изключително икономично.

2014 – В Пловдив завърши VІ-ят шахматен турнир „Купа Тримонциум“,2014, в който казанлъшкият ученик Цветан Стоянов, четвърти в Европа, отново блесна с представянето си. Фидемайсторът при 10-годишните бе с първо място в своята група, с 6 точки, и трети в генералното класиране, с ЕЛО 2102. 

2014 –  По повод 90-годишнината от рождението на големия пейзажист, маринист и хуманист Георги Баев Художествената  галерия в Казанлък, съвместно с Художествената галерия „Петко Задгорски” в Бургас, експонира в залите си юбилейна изложба на бургаския художник. Баев, който бе носител на множество награди, е ученик на акад. Дечко Узунов в Художествената академия в София – специалност живопис.

2015 – За втора поредна година сдружение „Бъдеще за децата” организира редица прояви, посветени на Седмицата на бащата, която се проведе от 9-ти до 15-ти ноември. Една от инициативите бе пътуваща изложба „Да бъдеш баща“, която обиколи общините Казанлък, Павел баня и Мъглиж. Във фейсбук бе организиран фото-конкурс „Смяна на ролите“.

2015 – “Започва един труден мандат – на доказване и надграждане на успехите“, обобщи преизбраният за председател на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов по време на първото заседание на Съвета. Новоизбраните общински съветници на Казанлък положиха клетва, заедно с избраните кметове в общината.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram