Днес, 09.10.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Българският женски съюз в Казанлък подписа споразумение за подкрепа на кандидатурите на Петър Стоянов и Тодор Кавалджиев – съответно за президент и вицепрезидент на страната.

1996 – Сигнал за бомбена заплаха затвори ОУ „Н. Вапцаров“ и Гимназия „Българска роза“. Авторката на сигнала бе 11-годишно момиче, чиито родители платиха глоба по Закона за пощите.

1997 – В галерия „Александър“ в Казанлък бе открита фото-изложбата „Казанлъшките творци през моя поглед“ на фотограф-художника Александър Иванов.

1997 – Презентация по радио „Вис виталис“ на българо-италианския фестивал „Два свята“ в Казанлък направи Дочо Дочев – директор на фестивала.

1998 – Община Казанлък подписа договор с немската фондация АВО за обучение на кадри от социалната сфера на общината.

1998 – Открита бе фото-изложба с творби на Георги Димов и Драгомир Запрянов, трагично загинали при автомобилна катастрофа месец преди това.

1998 – В този ден бе излъчено първото издание на информационно-коментарното политическо предаване на радио „Вис виталис“ – „Темели“ с водеща Деляна Бобева. Няколко години гости на предаването бяха национални и местни политици, граждани, млади хора. Първото интервю в първото издание на „Темели“ бе с майстор-зидар, който отговори на въпросите: Как се правят темели? Може ли всеки да прави темели? Кой е най-най-добрият темел?

1998 – В репортаж на „Вис виталис“ от циганската махала в Казанлък ромите се жалваха: „Ходим гладни, голи и боси. Искаме работа! Умираме! Избиваме се! Кметът Агрономов /Гороломов/ не ни обръща внимание. Искаме свои представители в арламента /парламента/!“.

1999 – Социалният министър Иван Нейков пристигна в Казанлък, за да подкрепи кандидатурата на Даниил Азманов от ОДС за кмет на община Казанлък. В срещата с граждани участие взе и председателят на КНСБ д-р Желязко Христов.

2000 – Две от четирите постоянни комисии към Областния съвет на БСП в Стара Загора бяха оглавени от социалисти от Казанлък. Председател на комисията по социално-икономическите въпроси стана Катя Киликчиева, а на комисията по култура и работа с младежта – Румяна Друмева.

2001 – Във фирма „Аркомат“ по време на работа почина 24-годишната В.К. Прокуристът на фирмата Садат Малкоч увери, че смъртта на момичето не е в резултат на злополука. Предния ден експерти от Главна инспекция по труда бяха проверили по сигнал 50 работни места в „Аркомат“. Акт за нарушения не бе съставен. Фирмата пое разходите по погребението на работничката. Десет дни по-късно бе установено, че причина за смъртта ѝ е остро респираторно заболяване.

2001 – Като член на делегация на РАО „Тракия“, кметът на Казанлък Стефан Дервишев бе на посещение в турския град Текирдак. Подписано бе споразумение между асоциацията и турското сдружение на общините „Тракия-Кент“.

2001 – „Стадионът е огнище на зараза“, написаха в открито писмо до Общинския съвет и всички медии в Казанлък лекоатлетката Петя Пендарева и нейният треньор Детелин Маслов. Те обвиниха общинското ръководство в липса на внимание и грижа към общинските спортни обекти. Писмото бе по повод унищожената писта, липсата на вода от седмица и непоносимата миризма в тренировъчната зала.

2001 – Осмата си книга „Под сянката на студения паралел“ представи в Казанлък старозагорският поет и писател Стоян Маджарски.В интервю за радиото авторът сподели, че е подготвял книгата си 20-30 години и че в нея се разказва за Коми и съдбата на българите-гурбетчии.

2001 – Гости на предаването „От ден в ден“ бяха Милена Михайлова и Детелина Тодорова от Отдела за закрила на детето при ОССП – Казанлък. В Книгата за гости на радиото те написаха : „Да работим заедно за доброто и бъдещето на децата!“.

2002 – Над 6 криминални престъпления се извършват всеки ден на територията, обслужвана от РПУ-Казанлък. Това отчетоха от управлението и уточниха, че за 9-те месеца на годината са регистрирани 1822 престъпления, от които разкрити бяха 781.

2002 – Авария в системата на парното отопление на детската градина в с. Енина причини тежки изгаряния на огняра Азин Ахмедов, който след двудневен престой в болница, почина.

2003 – „Проблемът с гаражите може да бъде решен чрез споразумение между собствениците и Общината за еднократно заплащане на наема. Ако годишният наем е 10 лева, това ще донесе на местния бюджет близо 120 хил. лева“, – това мнение изрази с избиратели в кв. В. Левски“ кандидатът за кмет на община Казанлък Иван Дочев.

2003 – Със семейството на Лео Такада от Япония, живеещ в гр. Шипка, се срещна кандидатът за кмет на община Казанлък Николай Александров. Тема на разговора бяха евентуалните инвестиции, които японците могат да направят за общината, най-вече за град Шипка.

2004 – Казанлъшкият културист Тодор Тодоров за пореден път завоюва първото място в турнира „Мечката“ в Бургас.

2004 – Състезателят от Казанлък Стефан Георгиев спечели шампионската титла на мемориала „Валери Великов“ край Шумен, който бе и финал на планинския шампионат.

2005 – „Целогодишно 4 600 жени преминават за преглед през кабинета на онкодиспансера в Стара Загора. За първите 6 месеца на 2005 г. са регистрирани още 136 жени със заболяването, от тях 98 – 72,05 %, са с раннооткрит стадий на болестта“, каза в интервю за радио „Вис виталис“ завеждащият онкологичното отделение д-р Петьо Чилингиров по повод месеца за борба с рака на гърдата – октомври. „Стара Загора изпревари другите български градове с разкриването още през 1998 г. на безплатен профилактичен кабинет за диагностика и ранно откриване на рака на гърдата“, допълни той.

2005 – Бронзов медал от световното първенство по карате-до в гр. Хале, Германия, спечели каратеката от Казанлък Теодора Иванова с треньор Драгомил Иванов. Състезанието бе за деца, родени след 1993 г.

2006 – Подполковник Наско Люцканов днес се яви на работа, съобщи генерал Венцеслав Младенов – командир на Пета Шипченска  бригада. Офицерът беше в неизвестност, след като Софийският военноапелативен съд го освободи от ареста срещу 1000 лева  гаранция. Подполковникът, който бе пресаташе на Пета Шипченска бригада, беше уличен във вземане на подкуп – 400 лв., от кадрови войник и бе задържан при акция на Военната полиция.

2007 – Продължаваха стачните действия на учителите в община Казанлък. В отговор на диалога между министрите Орешарски и Вълчев стачкуващите организираха „седенка“ пред ДК „Арсенал“.

2007 – Актьорът и директор на казанлъшкия театър «Л. Кабакчиев»  Атанас Чопов бе избран за член на Контролната комисия на Сдружението на директорите на български театри. Председател на сдружението бе директорът на Младежкия театър Владимир Люцканов.

2008 – В Казанлък бе подписан Договор за икономическо партньорство между иранската област Зенджан и Старозагорския регион. Иранският посланик Н. Пр. Али Акбар Хосрави подчерта, че през предходната 2007 година икономическият обмен между Иран и България е бил в размер на 60 милиона долара, и че икономическите отношения между двете държави датират отпреди 113 години.

2008 – Експерти в сферата на културата от 20 общини се събраха в Казанлък на двудневна работна среща „Успешни проекти в сферата на културата”, организирана от Центъра за европейски инициативи (ЦЕИ).

2009 – Жителите на с. Шейново тържествено отбелязаха 125-ата годишнина от основаването на местното НЧ „Освобождение”.

2009 – 131 години от основаването на казанлъшката оръжейница „Арсенал” бяха отбелязани в този ден. „Темата световна и икономическа криза за „Арсенал“ АД засега остава извън портала на оръжейницата“, каза по време на среща с бивши работници на дружеството изпълнителният директор Николай Ибушев. През последната година 100% от специализираната продукция на фирмата се реализираше в чужбина.

2009 – Регистрирани бяха първите заболели от свински грип в Казанлък, потвърди за новините на „Вис виталис“ директорът на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и общественото здраве д-р Елена Канева. Заразени с грипния вирус   АH1N1 бяха двама братя на 28 и 30 години. Те бяха настанени в Инфекциозното отделение на МБАЛ – Стара Загора, където се провеждаше лечение с антивирусния препарат Тамифлу.

2012 – С ден на отворените врати под надслов „Пъстротата на изкуствата” НЧ „Възродена искра“ откри новия си творчески сезон. В читалището работеха 27 състава в сферата на изобразителното, музикалното, театралното, танцовото и бойното изкуство, школи и курсове по английски език.

2012 – Самостоятелна изложба – живопис откри в Културно-информационния център на ул. „Искра” №4 фотограф-художникът Чузо Окада, японец, живеещ в гр. Шипка.

2012  – Началникът на казанлъшката противопожарна служба – главен инспектор Анчо Шишков, взе участие като международен съдия в Балканското първенство по пожароприложен спорт в Анталия, Турция.

2013 – Ден на отворените врати в психиатричното отделение в казанлъшката болница бе проведен успоредно с провеждането на кръгла маса на тема “Психичното здраве в нашето ежедневие“. Тези инициативи бяха осъществени във всички специализирани лечебни заведения за психиатрична помощ в област Стара Загора по повод Световния ден на психичното здраве – 10 октомври.

2013 – Пътуваща весела софра – с мезета, напитки и музика, на открит „весел“ камион с ремарке, се появи по централните улици на Казанлък в този ден. Шумната компания, обикаляща цялата страна, бе пристигнала в Казанлък от Варна, за да поздрави свой приятел – млад казанлъчанин, по случай раждането на първото му дете. „Ако искате, качвайте се! Има място!“ – поканиха пътуващите празнуващи репортера на „Вис виталис“, отразяващ забавното събитие.

2014 – Старозагорският окръжен съд определи рекордно обезщетение от 30 000 лв. за мъж, ухапан от куче в павелбанското село Александрово. Обезщетението дължеше Шериф Патраклъ, защото неговият домашен любимец от породата кангал бе нападнал съселянина му Юсеин Тропов. Инцидентът бе станал на 20 август три години по-рано. При 20-минутната схватка животното бе откъснало палеца на дясната ръка на жертвата, а двете му ръце до лактите бяха в кръв.

2014 –След близо 20 години започна обновяването на кооперативния пазар в Казанлък. Бяха премахнати старите сергии от южната му страна. Фирмата – притежател възнамеряваше да превърне пазара в европейско тържище  – с около 18 павилиона.

2015 – Безпаричието, безработицата и разделението на обществото в Казанлък са най-сериозните проблеми, според ученици от ПГ „Ив. Хаджиенов“. Това бяха част от изводите на младежите, които се включиха в кампанията „Най-големият урок“ по инициатива на УНИЦЕФ, която се проведе сред милиони деца във всички точки на планетата. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram