Днес, 09.05.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1996 –Състезателите от Казанлък Станчо Станчев и Атанас Петров бяха включени в състава на националния ни отбор по колоездене за участие в Международния пробег на мира.

1997 – С 20 хиляди малки балкански пъстърви зариби реките в региона Ловно-рибарското дружество в Казанлък.

2000 – Ръководството на Техникума по лека промишленост – Казанлък връчи 19 свидетелства за дарения на изпълнителните директори на фирми, за които учебното заведение подготвяше кадри.

2000 – В с. Голямо Дряново старозагорският митрополит Галактион освети храма „Николай Чудотворец“, чиито основи бяха поставени от предшественика му Н.В.Пр. Панкратий. В интервю за „Вис виталис“ Дядо Галактион заяви, че вече е направил първите стъпки за постъпването на нови свещеници в храмовете по селата – чрез богословските факултети в страната, които да насочват завършващите към селата, в които няма свещеници.

2000 – Вечер на личното творчество „Дилемата на човека – да има или да бъде“ бе проведена в ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Казанлък.

2000 – По предварителни разчети се очертаваше 299 ученици от училищата в община Казанлък да завършат учебната година с отличен успех – над 5,50. Най-много – 68, бяха отличниците в ПМГ „Н. Обрешков“.

2001 – „Катекс“ АД с изпълнителен директор Анко Азълов дари на помощните училища за деца с умствена изостаналост и увреден слух „Димитър Андреев“ в Казанлък и „Паисий Хилендарски“ в с. Ветрен спортни пособия и 294 панталона, а учениците от Техникума по лека промишленост ушиха работни манти.

2001 – Дружеството за защита правата на детето – филиал Казанлък проведе „Артшоу за симпатяги“ в два раздела – музикални и словесни дарования.

2004 –За първа година на Летния Никулден жителите на с. Голямо Дряново отпразнуваха празника на селото с общоселски събор.

2005 – В този ден радио „Вис виталис“ излъчи заключителното издание-обобщение на предаването „Великият ден“, посветено на 60 г. от края на Втората световна война и Деня на победата. То стартира няколко месеца по-рано по инициатива на Георги Захариев, председател на местното дружество „Русофили“.

2005 – 170 години от основаването си отбеляза  ОУ „Кулата“ – Казанлък. В интервю за радио „Вис виталис“ директорът на училището Тодор Тодоров съобщи, че по програма 10 май е обявен за Ден на съвместното управление. Мотото на честванията бе „170 години знание и светлина“.

2007 – На пл. „Севтополис” се състоя официална церемония по пускането в експлоатация на газификацията на град Казанлък, след като предния ден успешно приключиха пробните изпитания на газопреносната мрежа в града, изградена от „Ситигаз” АД с дължина от 28 км и 42 км външна мрежа. Газопроводът бе в състояние да захрани Розовата долина с енергийна мощност, по-голяма от тази на 1 000 мегаватов ядрен блок.

2007 – Приключи изграждането на най-големия в Казанлък парк – в кв. „Васил  Левски“, в който живееха над 22 хиляди души. Паркът се помещава на площ от близо 15 декара. Засадени бяха над 1000 вида дървесна и храстова растителност. Бяха изградени много взаимосвързани алеи и осветление. На входа на парка бе поставен първият за Казанлък бюст-паметник на Апостола Васил Левски.

2015 – Ветерани от Казанлък  – участници във  Втората световна война, бяха наградени с медали по повод 70 години от края на войната. 68 бяха участниците във войната, членове на Съюза на ветераните от войните в Казанлък.

2016 – Доживотна присъда за биячите от Раднево поискаха пребитите – Днес изписаха от болницата  двама от пребитите от роми младежи в Раднево. Другият, който е с прободна рана в гръдния кош остава за лечение в болницата. Изписаните младежи настояват за максимална присъда към агресорите и заявиха, че ще се включат в тазвечерните протести. Те благодариха на хилядите българи, които ги подкрепиха.

2018 – Новият проект на шоуто „България: Фактите говорят“ показа класация на български депутати със съмнителна репутация

Екипът на Слави Трифонов показа част от разкритията на Пресс ТВ как Кърчев е източил, а после е прехвърлил задлъжнелите си кабелни телевизии на маломотен, болен и социално слаб мъж от старозагорското село Християново.

2019 – 54-годишна „Волга“, възстановена и в перфектно състояние представи за 9-ти май д-р Юри Гечев. Негова страст е колекционирането на ретро-автомобили, като има над 40 такива.

2019 – Възпитаниците на музикалния педагог Елена Юлиянова се завърнаха с първи награди от конкурс в Италия – пианистките Христиана Харалампиева (на 9 г.) и Адриана Узунова (16 г.) участваха в Международен музикален конкурс „Амигдала” в памет на Джузепе Рачити  (4 до 9 май) в град Катания на о-в Сицилия.  Двете талантливи казанлъшки участнички бяха поставени в конкуренция с представители на повече от 15 държави.

2019 – През 2018 г., в резултат на отрицателния естествен прираст, населението на област Стара Загора е намаляло с 2 319 души. Намалението на населението, измерено чрез коефициента на естествения прираст, е минус 7.3‰. Коефициентът на естествения прираст в градовете е минус 4.1‰, а в селата – минус 15.8‰, или намалението на населението в резултат на естествения прираст се дължи предимно на негативните демографски тенденции в селата.

2019 – В периода от началото на 2012г. до края на 2016г. Община Казанлък е разпределила 87 221 791 лева към различни фирми през 502 обществени поръчки. Това сочат публични регистри, достъпни в интернет.

Най-солидната сума е в размер на 17 727 272 лв. по обществена поръчка от месец май 2013г. за реконструкция на Пречиствателната станция до Овощник. 365 671 лв. пък са похарчени за спортната площадка до Младежкия дом, която се срути след малко повече от година.

2019 – Песен на 7 езика и кръшно хоро, включваше концерт посветен на деня на Европа, който се проведе в центъра на Казанлък. Организатор на събитието бе СУ „Екзарх Антим I“, училище избрано за посланик на Европа. В концерта се включиха и деца от няколко детски градини, а ученици направиха разяснителна кампания за Европейския парламент.

2020 – 55 хиляди декара бяха спасени от градушки в региона. Градоносният облак над Казанлък е бил изключително опасен. Това потвърдиха от централата на станцията за борба с градушките в с. Тъжа. По него са изстреляни над 40 ракети, като целта е била да се разбият на по – малки части образувалите се кристали в облака, коментираха Димчо Михалев, директор на станцията и ръководителят й Янка Петкова. По-често градушките падат над населените места, тъй като над тях е забранено да се изстрелват ракети. В района на станцията Тъжа има 22 площадки, от където се изстрелват ракети. Целта е да се намалят вредните последствия от градоносните облаци на територията от Сопот до Гурково.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram