Днес, 09.04.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – Казанлък бе домакин на Републикански шампионат по колоездене.

1998 – Гостуващият в Казанлък в този ден зам.-председател на КНСБ Юрий Аройо на специална пресконференция заяви: «КНСБ ще настоява за мораториум върху фирмите от ВПК, въпреки че те не трябва да се раздържавяват, докато България не определи своята отбранителна ориентация».

1998 – Кметът Иван Гороломов се срещна с представители на Ромския съюз в Казанлък. Съюзът се ангажира със съставянето на списъци на роми, желаещи безплатно да обработват за себе си и семействата си земеделска земя.

1999 – «Алианс Франсез» – Казанлък организира в града Панорама на френското кино от 90-те години. Бяха представени филмите «Апартаментът», «Индокитай», «Петият елемент» и др.

2001 – В този ден, след продължителен ремонт на стойност 20 хил. лева, осигурени от казанлъшки фирми, отново заработи Второ вътрешно отделение на МБАЛ – Казанлък. Отделението разполагаше с 25 легла, обслужваше се от 22-ма души.

2001 – Концерт «Великденски песнопения» изнесе по случай празника казанлъшкият хор «Св. Троица».

2001 – Репортерска проверка на «Вис виталис» установи в този ден, че телефоните на Спешна помощ – 150 и на Пожарната – 160, не могат да бъдат избирани. Веднага бяха взети мерки и бе посочен друг телефон, на който гражданите да звънят при спешна нужда.

2002 – Над 40 енергийни картини подреди в изложба фармацевтката от Казанлък Даниела Иванова.

2002 – Казанлъшкият колоездач Владимир Коев, състезаващ се за Бургас, спечели престижния югославски пробег «Делта тур».

2003 – Втора кръгла маса проведе НЧ «Искра» по проекта «Долината на розите и тракийските царе», по който, след съответното инфраструктурно решение, бе осъществен спектакълът «Мистерии в долината» на открито в парк «Тюлбето».

2003 – Александър Иванов, фотограф-художник от Казанлък, представи изложбата си „Приказки за гората“.

2004 – Обширен репортаж-разходка по всички обекти на лесничейството в Казанлък направиха журналистът Георги Манев и директорът Димитър Пенчев. Репортажът бе излъчен по радио „Вис виталис“.

2007 – Международният ден на ромите бе отбелязан в Казанлък в този ден. Част от празничната програма бе изборът на Мис „Романи чай“ 2007 г.

2008 – Репортаж на «Вис виталис» отрази засаждането на 3 декара с широколистни и иглолистни фиданки до входа на Гарнизонно-учебния център на “Тюлбето” от природозащитници, представители на различни организации, сдружения и ученици. През 2005-та година там дърветата бяха унищожени, заради преминал смерч.

2008 – В СОУ “Христо Ботев” в Павел баня бе открита зала за Училищен клуб по интереси.

2008 – В общинската библиотека «Искра» 111-те първокласници от ОУ “Мати Болгария” се срещнаха с известния писател за деца Панчо Панчев – Дядо Пънч. Те получиха като подарък от Общината по една от неговите книжки, подписана от самия автор.

2008 – Казанлък бе домакин на финалите на Републиканското първенство по волейбол за девойки до 13 г. Срещите се играха в спортна зала “Арсенал”.

2008 – Районната прокуратура в Казанлък спря воденото досъдебно производство срещу неизвестен извършител – длъжностно лице в дървопреработващото предприятие “Габровница” АД. Преписката бе заведена по сигнал на Крум Владев от Сдружение “Чиста Розова долина” за това, че не са изпълнени задълженията за осигуряване изправността и непрекъснатото правилно действие на пречиствателните съоръжения на голямата и малката сушилни инсталации на дружеството.

2008 – 33 млн. 152 405 лева бе бюджетът на Община Казанлък, приет единодушно от местния парламент. От общата сума финансираните от държавата дейности бяха в размер на 15 млн. 356 120 лева, за финансиране на на местните дейности бяха предвидени 17 млн. 796 285 лева.

2009 –  „Зелен фокус“ се наричаше изложбата от 30 фотоса на младежи от Казанлък и Стара Загора на екологична тема, открита в залата на ул. „Искра“ 4. Нейни организатори бяха абитуриентите от ПМГ „Н. Обрешков“ Андрей Андреев и Радиана Ненова – с идеята да представят реално как изглеждат местата, в които живеем и които могат да бъдат естетични и чисти чрез по-доброто отношение на хората към тях.

2010 – Кръгла маса, посветена на Международния ден на бившите политзатворници, концлагеристи и пострадалите от фашизма и войната – 11 април, бе проведена в Казанлък. Задълбочаване на работата с младите хора, прокарване на мостове за комуникация с тях, за да бъдат те върнати към изконните родолюбиви ценности – бе една от обсъжданите теми.

2011 – С 4 първи награди от 4-ма участници се завърнаха учениците по пиано на Елена Юлиянова от Националния  конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов“ в Разград. Учениците бяха от СОУ „Екзарх Антим І“ и ШИ „Емануил Манолов“ – Златомир Трифонов, Александра Симеонова,  Александра Бошнакова и Никола Георгиев.

2011 – Атанас Касабов и Филчо Филчев от „Арсенал“ АД се включиха в протестна демонстрация на Европейската конфедерация на профсъюзите в Будапеща – 45 хиляди души отправиха искане за социална Европа, справедливо заплащане и заетост. Общо 105 българи се включиха в  демонстрацията. 

2012 – Възпитаничката на Стефка Денева в Читалище ”Искра” Мария Димитрова – на 8 г., спечели  първа награда от Националния конкурс за изпълнители на забавна песен. 

2012 – Казанлъчанката Ваня Пенева – Мис България 2011, бе избрана за патрон на конкурса „Мис Долина на розите” за 2012 г. Конкурсът се провежда от 2004 година в Казанлък като част от програмата на Празника  на розата.

2012 – Община Казанлък да поеме общински дълг до 2 млн. лв. за асфалтиране на улиците в града и населените места, поиска общинската администрация. Тегленето на кредита бе одобрено на редовно заседание на Общинския съвет в Казанлък. За поемането на дълга се състоя и обществено обсъждане.

2013 – В Националния кръг на олимпиадата по биология и здравно образование Елена Костова, възпитаничка на ПМГ „Н. Обрешков“ – Казанлък, спечели златен медал в малката възрастова група, със сребърен медал бе Ангел Шерлетов. Достойно защитиха честта на гимназията в тази олимпиада и Олхан Смаил и Иван Кючюков. „Освен традиционните успехи в олимпиадите по физика, химия, биология и математика, през последните години учениците на ПМГ „Н. Обрешков”  имат успехи и в олимпиадите по руски език, история, география и български език и литература“, сподели  за „Вис виталис“ директорът на гимназията Красимир Дамянов.

2013 – Седмокласничката Стела Недкова, възпитаничка на преподавателя по химия в ОУ „Н. Вапцаров“ в Казанлък Саша Чувитева, се класира първа в националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда. „Първото място даде на Стела правото на едногодишна стипендия, а на училището – да кандидатства по Националната програма за подпомагане на талантливите деца“, поясни директорката Цвета Милева.

2014 – При претърсване на къща, намираща се на ул. „Ненко Балкански” в Казанлък, полицейските служители от РУП – Казанлък откриха 28 600 къса цигари без акцизен бандерол.

2015 – Кметът на община Казанлък Галина Стоянова и директорът на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ – село Ръжена, Нанка Арнаудова, подписаха договор за дарение на 52 дка земеделски земи, намиращи се в землището на селото, в полза на училището.

2015 – Община Гълъбово организира празнична програма, посветена на добрите хора, под надслов „Ангели на доброто, доброволци в бедствията“.

2015 – 50 дръвчета черен дъб и топола засадиха казанлъшките членове на Ротари клуб край град Шипка на мястото на унищожената на 90% при буря малка горичка до входа на града, служеща като ветровал.

2021 – Автомобилът е бил паркиран близо до хотел в района на реката предипарк „Тюлбето“. Причините за пожара, както и стойността на нанесените щети са в процес на изясняване. Изгорелият автомобил е джип „Хамър“, собственост е на казанлъшки бизнесмен. Два взрива са се чули тази сутрин около 4:00 часа, съобщават очевидци. Една от спряганите версии е за умишлен палеж. Има нанесени щети и на сградата, срещу която е паркиран автомобилът – основно изпочупени стъкла и опушени стени, вследствие на пожара.

2021 – Нови стълбове с LED тела бяха поставени на кръстовището на бул. „Никола Петков“ с ул. „Отец Паисий“ в Казанлък. Новото осветление ще повиши осветеността на пешеходните пътеки, с което ще се намали вероятността от пътни инциденти. Това е едно от невралгичните кръстовище в града на Розите, на което често се случват произшествия. Не са рядкост и инцидентите с участието на пешеходци. От presstv.bg многократно сме алармирали, че кръстовището е било неосветено. Двата стълба  и осветителните тела са закупени и дарени от казанлъшката Ротари организация. От там потвърдиха, че предстои поставянето на още един стълб с осветително тяло в западната част на Казанлък, на място, което е тъмно и опасно за преминаване на пешеходци през нощта.

2022 – Членове на Туристическото дружество „Орлово гнездо“ стартираха акцията по засаждането на 120 дръвчета в казанлъшкия квартал „Изток“ по повод 120 години от основаване на Дружеството. Събитието е възможно благодарение на Община Казанлък, ДГС – Казанлък и ДГС – Мъглиж. То е част от серията събития за отбелязването на годишнината. Залесяването се извършва в участъка между 24 и 42 блок в жилищния комплекс. През месец май 1902 година в Казанлък е поставено началото на организираното туристическо движение в града, като е основано туристическо дружество „Орлово гнездо“.

2023 – „Дано политиците си направят равносметка и да има редовно правителство, от което две години всички ние имаме много голяма нужда“. Това каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова от Мъглиж, където бе гост на празника на град Мъглиж.

2023 – Точно на Цветница излезе специалният проект на „Пеещите артисти“, формация, която обединява едни от най-големите български изпълнители. Песента е сполучлив кавър на шедьовъра на Паша Христова и след „Дийп Зоун Проджект“, с прекрасната Нелина Георгиева, сега и „Пеещите артисти“ имат своя успешен опит да възкресят една великолепна мелодия, създадена в далечната 1968г. „Една българска роза“, със специалното участие на текстописеца Найден Вълчев, изпълняват Маргарита Хранова, Милица Божинова, Жаклин Таракчи, Орлин Горанов, Орлин Павлов и Дарин Ангелов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram