Днес, 09.03.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1996 –Общинското настоятелство на БЗНС в Казанлък учреди Временен инициативен общински комитет за връщане на земята – по призива на президента Жельо Желев.

1997 – Поредната от модните тогава телефонни заплахи за поставена бомба преустанови за 24 часа работата в сградата на Районния съд в Казанлък.

1998 – Като „отчайваща стъпка“ определи депутатът Иван Иванов предстоящата към онзи момент визита на вицепремиера Евгений Бакърджиев в Москва, защото, по неговите думи, „те не познават руснаците“.

1999 – Към тази дата броят на безработните лица в община Казанлък бе нараснал в сравнение с декември 1998 г. от 8,6% на 9,4%. Безработните в общината наброяваха 4120 души.

2000 – Казанлък бе домакин на семинар на тема „Ефективни връзки с медиите“, организиран от Регионалната асоциация на общините „Тракия“.

2000 – Със заповед на здравния министър Илко Семерджиев общинската поликлиника бе преобразувана в ЕООД. За директор бе назначен д-р Веселин Бастрев. 

2000 – Дискусионен клуб „Дружба“ и „Открит форум“ организираха дискусия по актуалните проблеми на вътрешната и външната политика на България с участието на депутата от БСП Красимир Премянов. 

2000 – В Детския комплекс в Казанлък бе открито училище по риболов

2001 – КТ „Подкрепа“ в „Арсенал“ изпрати писмо до различни инстанции с искане със съвместни усилия да бъде изградена антикризисна програма в дружеството и да се компенсира закъснението на работните заплати.

2001 – Костадин Мазнев – уредник на Палатата по физика в Казанлък, информира в ефир слушателите за предстоящите национална конференция и конкурс на тема „Дарители и дарителство, съзидание, напредък“.

2002 – Гости в студиото на радио „Вис виталис“ бяха ръководителките на турския танцов ансамбъл към НЧ „Искра“ „Ъшък-Светлина“ Гюлезар Яшар и Хилмие Ибиш. На състава предстояха много концертни изяви.

2002 – В интервю за радиото кметът на с. Средногорово, най-малкото село в община Казанлък – с 303-ма жители, Коста Меразчиев сподели: „С малкото пари в бюджета в Средногорово не може да се направи почти нищо“. 

2002 – 37 делегати от Казанлък взеха участие в Националната конференция на СДС в София. За член на НС на СДС бе избран д-р Ваньо Цонов. На въпрос на „Вис виталис“ – как ще се отрази на партията отсъствието на познати лица като Йордан Соколов и Димитър Абаджиев, д-р Цонов отговори: „Аз смятам, че ще се отрази благоприятно“. 

2003 – Фолклорният ансамбъл „Палавници“ пресъздаде по традиция на поляната пред Младежкия дом народния обичай Сирни заговезни.

2005 – Мултимедийна система започна да функционира от този ден в камерната зала на Литературно-художествения музей „Чудомир“. „Системата може да предава до 300 телевизионни програми. Всякакъв вид филми и изображения също могат да се покажат чрез тази система“, обясни Пеньо Терзиев, директор на музея.

2008 – 76% от учениците в Казанлък са ставали свидетели на конфликт между роми и българи, показа анкета, проведена в няколко училища, съобщи Снежина Пискова, ръководител на младежката организация „Проксен“. В този ден в града се проведе етап от реализацията на проекта  „Старт за общуване и работа в мултиетническа среда“ с участието на представители от няколко български града.

2009 – От гъст парещ черен дим, замърсяващ въздуха в квартала, от две години се оплакваха живеещите около фабрика „Филтекс” – едно от най-старите предприятия в града, създадено през 1929 г. Заради дима гражданите постоянно бяха изпращали писма и подписки до РИОСИВ. Димът идваше при паленето на котел във фабриката, който от година, заради нарастването на цените на горивата, се захранваше с мазут вместо с нафта. За „Вис виталис“ изпълнителният директор инж. Николай Николов каза, че заради замърсяването фабриката плаща ежемесечни санкции към районната екологична инспекция, но увери живеещите в близост, че проблемът ще бъде решен.

2013 – На провелия се в столицата Първи национален  турнир-квалификация Dance World Cup възпитаничките на Алла и Юлиана Ангелови от балет „Грация” – Казанлък завоюваха златни медали с три първи места  в ансамбловото изпълнение, а в соло категорията Михаела Белчева и Светла Колева станаха сребърни медалистки. 

2013 – Казанлък бе вече в Google Maps Street View. През 2012 година Казанлък бе един от 72-та български града, включени в снимките на панорамни изображения за едно от най-атрактивните приложения на Гугъл Мапс, така нареченият уличен изглед. Заснемането бе извършено със специализирани автомобили.

2016 – Eкипът на сдружение „Бъдеще за децата” и младите доброволци от ПМГ „Никола Обрешков” обявяват кампанията „Дари книга за баба и дядо!”. Проектът е насочен към възрастните хора от Казанлък. Идеята за инициативата възниква  след гостуването на младите хора в Дома за възрастни хора №1 в Казанлък по повод 8-ми март – Международния ден на жената.  Членовете на доброволческия клуб при ПМГ „Никола Обрешков” са поднесли празнична програма,  посветена на жената, и по-специално на жените от Дома.

2017 – Телата на Галина Козарева и Драгомир Кирчев бяха изложени един до друг по време на поклонението, което се състои в казанлъшкия гробищен парк. На 6 март полицаят Драгомир Кирчев разстреля с 5 куршума Галина Козарева и се самоуби.

Желанието на 15 годишната дъщеря на Галя и Драго е да бъдат погребани един до друг.

2017 – След като помогнаха за разкриването на сензорна стая за работа с деца с увреждания, инициативните млади хора от „1 % промяна“ съдействаха и за обособяването на зала за рехабилитационна и терапевтична дейност към Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания в гр. Казанлък.

От началото на седмицата и рехабилитатор вече работи с децата, съобщиха от Сдружение „Бъдеще за децата“. Центърът работи основно с деца с аутизъм, с езиково-говорни нарушения, с физически увреждания, с хиперактивност, с интелектуални проблеми със сензорни увреждания – зрителни или слухови и др.

2017 – Свещеникът от Казанлък Петър Цанков бе сред отличените в кампанията „Достойните българи“ на в-к „24 часа“. От десетилетие отецът служи в храма „Св. Власий“ в курортното селище Свети Влас недалеч от Слънчев бряг. Заслугата му: неуморният свещеник е построил 21 малки параклиса из старопланинските склонове над Свети Влас.

2018 – В  Казанлък стартира подписката  за „Национална гражданска инициатива държавата да отмени сделката ЧЕЗ България”. Целта на подписката, подета от БСП,  бе отменяне на сделката за ЧЕЗ България, започване на процедура отначало, кандидатстване от страна на българската държава наравно с други купувачи за закупуване активите на ЧЕЗ-България.

2018 – Стартира нова инициатива– „На кафе с Омбудсмана“за популяризирането на дейността на омбудсмана сред средношколците, запознаването им с техните граждански права и задължения, се случва в неформална атмосфера.

2020 – Във връзка с разпространението на новия коронавирус от типа COVID-19 по нареждане на кмета на община Павел баня Иса Бесоолу се отменят всички културни и масови събития, сред които Фестивалът „Старци в Турия“ и Чудомировите празници. В заповедта са дадени препоръки към директорите и управителите на лечебни и рехабилитационни заведения. Със заповедта на кмета се въвеждат специалните мерки на Министерството на здравеопазването в община Павел баня. Част от тях са именно ограничаване на масови събития с участието на деца и културни мероприятия. Маскарадните игри трябваше да се състоят на 14 март (събота)..

2020 – В Казанлък бе сформиран общински кризисен щаб след заседанието на Министерски съвет и заповедта на министъра на здравеопазването. Мерките, които се набелязаха са превантивни, няма основание за паника и притеснения! Трябва да бъдат спазени препоръките на Националния оперативен щаб и съветите на лекарите, за да се избегне опасността от заболяването. Общинският щаб ще координира серия от мерки за превенция на заболяването от COVID-19. Публикувани са на сайта на Община Казанлък чрез Заповед №331; от 09.03.2020 г. на Кмета на Община Казанлък. Планираните културни мероприятия на територията на общината се отлагат, включително се отменят Чудомирови празници. Планираните спортни събития ще се провеждат без публика. Забранява се провеждането на масови мероприятия с участието на деца.

2021 – Общо пет стаи от частен имот в град Шипка били превърнати в модерна нарколаборатория, откри полицията. Къщата е собственост на 32 годишен казанлъчанин. Полицията го е заловила в имота в момент, когато е полагал грижи за растенията. Не е ясно от колко време ги е отглеждал. Близо 600 са растенията, открити в къщата. Всяка от стаите  е оборудвана с модерна изолация, с отоплителна и вентилационна система. Собственикът на имота е задържан. Хора от квартала споделят, че мъжът не е общувал с никого и буквално не го познават.

2021 – Десетки стъклени бутилки са изхвърлени от апартамент на блок 38-ми на бул.“Ал. Батенберг“. Инцидентът се случил около 3 часа. Пострадали са няколко автомобила, които били със счупени стъкла и други щети. Разпилени бутилки и счупени шишета имало и по пътя на булеварда, споделиха очевидци на инцидента.

2022 – В казанлъшка работилница се обучават в областта на типографията 10 ученици от 11 клас  от Националното училище по пластичен изкуства и дизайн „Акад. Дечо Узунов“. Те се запознаха с немския изобретател Йоханес Гутенберг, разработил подвижната печатна машина през 1450 г., печатането на стари книги, които са скъпи и недостъпни, и изработиха шаблони за букви на ръка, дигитализираха шаблоните и създадоха основата на модерно изкуство.

2022 – Повече от 40 коня от месеци са оставени да се разхождат спокойно в частни терени в землището на казанлъшкото село Копринка. За това сигнализираха с видеоматериал засегнати стопани. Животните мачкат всичко по пътя си и хората се притесняват, че няма как да очакват реколта, тъй като бъдещите посеви са обречени. За безчинствата на табуна са подавани неколкократно жалби в община Казанлък, но от службата за екоконтрол оставали глухи, разказаха потърпевшите от безконтролно пуснатите коне.

2022 – Навършиха се 70 години от първата копка, с която започва изграждането на рудник „Трояново-1“, дал началото на гиганта на българския открит въгледобив „Мини Марица-изток“ ЕАД. На 3 март 1952 г. Йордан Иванов и Кольо Петков, работници от ДСО „Минстрой”, под ръководството на техническия ръководител Петко Николов правят символичната първа копка на рудник „Трояново-1”. Строителството на рудника се изпълнява от ДСО „Минстрой” – Трети строителен район, с директор Доньо Пехливанов. Поради липса на необходимите кадри предприятието поема грижа и за обучението на работниците, които трябва да управляват багерите. През 1954 г. свидетелствата си получават първите източномаришки багеристи – Иван Мутов, Еньо Мутов, Ганчо Тенев, Михаил Янков, Илчо Христов, Диньо Кишнев и Иван Ангелов. Те участват и в строителството на рудник „Трояново-1”, и в експлоатацията на находището след това.

2022 – Първо бебе на бежанци се роди в Казанлък. Раждането е станало в последните минути на 8-ми март.  Анастасия и нейни роднини са пътували от Киев към Турция. Вероятно заради хилядите пропътувани километри и стресът раждането настъпва по-рано. Насочват Анастасия към най-близката болница. Там тя попада в ръцете на ръководителя на акушеро-гинекологичното отделение в казанлъшката болница д-р Ивана Нихтянова. „Първо трябваше да стабилизираме майката, тъй като беше много изтощена“, споделя тя. Раждането е естествено, като на бял свят се появява момченце – Марк с тегло от 3,5 кг. Лекарите са успели да настанят в хотел и роднините на Анастасия, които пътували с нея.

2022 – След стотици премеждия, двама казанлъчани Данко Мавров и Николай Тенев успяха да помогнат на майка с двете й деца да пристигнат в България. Още от първите часове на войната Данко е във връзка със свой приятел от град Харков. Чрез познати и приятели се опитват да изведат семейството и най-накрая успяват да го направят. Яна и двете й деца са вече в Казанлък. Носят само малък сак и са без никакви средства. Данко и Лили Гетови успяват да ги осигурят временно подслон, предоставен от други съпричастни казанлъчани.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram