Днес, 09.01.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – На посещение в Казанлък беше Иван Нейков – зам.-председател на КНСБ, по повод проблемите в „Арсенал“ и обезщетенията на 2000 души, останали без работа.

1996 – В този ден бе демонтирана и задигната паметната плоча на Любомир Кабакчиев в Казанлък.

1997 – Театърът при НЧ „Искра“ представи в Сливен два спектакъла на „Женско царство“ с участието на Валя Балканска.

1998 – Кметът Иван Гороломов покани в кабинета си най-възрастния към момента казанлъчанин – Васил Василев на 99 г., и му връчи Почетния знак на града.

1998 – На тази дата влезе в сила регистрацията на НЧ „Искра“ – на база решение на Старозагорския съд №174 от 15.12.1997 г.

1999 – В гр. Шипка бяха открити Януарски празници на културата. Сред многочислените прояви бе научна конференция, посветена на Христо Патрев.

1999 – В Казанлък бе открита изложба-стъклопис на Пламен Бараков – с фотографии от САЩ, България и Европа, както и от езерото Кламат – най-екологичният басейн на микроводорасли в света.

2000 – С 1000 лв. по-малко от предвиденото получаваше като субсидия от началото на годината общинската болница в Казанлък. За нормалната й работа дневно бяха необходими по 10 хил. лева, вкл. за заплати.

2000 – Румяна Друмева бе утвърдена от настоятелството за зам.-председател на НЧ „Искра“.

2000 – В следобедния блок „Кръговрат“ на радио „Вис виталис“ Цветан Георгиев постави началото на рубриката за ловци и риболовци „Трясък-плясък“.

2002 – В този ден бе излъчено второто издание на предаването от младежи за младежи „Каквото такова“ – с Пилота, Бизона и Шопа, звукооператор бе Смилян Караганчев.

2002 – След трагедията в столичната дискотека „Индиго“ на територията на община Казанлък бяха проверени 53 обекта. С цел повишаване сигурността на децата бе проведено и работно съвещание с участието на представители на Общината, Полицията, Пожарната, ХЕИ, собственици на увеселителни заведения в Казанлък. Според повечето от участниците работното съвещание нямаше голям ефект.

2002 – На околовръстния път на юг от Казанлък бе намерен трупът на 39-годишния Асим К., живеещ със семейството си в с. Долно Изворово, популярен там като „Чейнчаджията“.

2002 – Късно вечерта бе открадната линейка – „Мерцедес С 250“, собственост на Медицински център „Ескулап“.

2003 – По повод 125 г. от боевете при Шипка и Шейново бе представен сборникът „100 години храм-паметник – град Шипка“.

2003 – Министърът на културата Божидар Абрашев стана председател на организационния комитет за провеждането на Международен фолклорен фестивал в Казанлък по време на Празника на розата. Предложението бе отстрана на Фондация „Българска роза“ – Казанлък.

2003 – Изграждане на медицински център в ромския квартал предвиждаше към онзи момент Общинската програма за работа с ромите, като строителството, на стойност 120 хиляди лева, трябваше да поемат Министерството на здравеопазването и Община Казанлък.

2004 – 316 брака бяха сключени в Казанлък през 2003 г. Родените бебета бяха 838. Починалите граждани – 812.

2009 – 11 деца от Казанлък – петима спортисти и шестима с постижения в изкуството и науката, бяха сред номинираните в проекта „Награди за успелите деца на България“ на Фондация „Димитър Бербатов“.

2009 –В интервю за радио „Вис виталис“ директорът на ИМ „Искра“ в Казанлък д-р Косьо Зарев съобщи, че посетителите на обектите на музея през 2008 г. са се увеличили с нови 135 хиляди души. Най-посещаван от чужденците и през 2008-ма бе Музеят на розата.

2011 – В интервю за радиото пристигналият за кратко в Казанлък треньор Детелин Маслов сподели радостната вест, че воденият от него и Димитър Димитров-Херо футболен тим на „Ал Кадисия” е завършил с победа есенния дял от шампионата на Саудитска Арабия по футбол. От няколко години  двамата бяха сред уважаваните европейски треньори в ОАЕ.

2012 – В Казанлък проф. д-р Дечко Свиленов, работил 36 години в областта на микроскопската анатомия, представи третата си книга „Живот след смъртта“. В интервю за „Вис виталис“ той каза: „Медицината е категорична, че човек притежава душа, която след биологичната смърт продължава да живее“.

2013 – Един от младите спортисти в Златната десетка на България за 2012 г. бе шахматистът от Казанлък – 8-годишният еврошампион Цветан Стоянов, който извоюва златен медал от Европейското първенство в Прага в своята възрастова група.

2013 – Новоучреденият от 20 души Съюз на запасните подофицери бе представен пред медиите в Казанлък. За председател на съюза бе избран Емил Хаджиев, за зам.-председател Михаил Мазнев, за зам.-председател по финансовата част – Станчо Андреев. Съюз на запасните подофицери в България съществува от 1910 г. до 1944 г. В Казанлък сдружението се е наричало Благотворително подофицерско дружество „Бузлуджа“, негов председател е бил братът на Чудомир – Георги Чорбаджийски.

2014 – В репортаж Славяна Гайдарова отрази по радиото честването на 136-тата годишнина от боевете при Шипка и Шейново, което се състоя пред Паметника на победата в Шейново. Слова произнесоха кметът Николай Терзиев и директорът на ИМ „Искра” Момчил Маринов. Честването продължи в град Шипка пред храм „Рождество Христово“.

2015 – В голяма, но в същото време и опасна, атракция се превърна казанлъшкият язовир „Копринка“. Над 70 процента от повърхността му бе замръзнала, образувалият се лед бе около 5 см.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram